Missing, The (2014)

Recensent:
Ludo Keeris
29-09-2015

Totaalbeoordeling:

7.7
Blu-ray

Missing, The (2014) (Blu-ray)
Samenvatting

Tijdens de WK-voetbal 2006 gaan Tony Hughes (James Nesbitt) en zijn vrouw Emily (Frances O'Connor) met hun zoontje Oliver op vakantie in Frankrijk. Ze zijn nog niet op de plaats van bestemming als de auto het begeeft en het gezin strandt in het plaatsje Châlons du Bois. Repareren duurt vijf dagen, dus het gezin neemt noodzakelijkerwijs z'n intrek in een hotel. Om de tijd te doden gaan Tony en Oliver zwemmen in het plaatselijke zwembad, waarna op een televisie de wedstrijd Frankrijk-Brazilië wordt vertoond. Tijdens de wedstrijd verdwijnt Oliver spoorloos. Tony en Emily zijn radeloos en schakelen de politie in. Inspecteur Julien Baptiste (Tchéky Karyo) neemt de zaak op zich. De verdenking gaat al snel richting de pedofiel Vincent Bourg (Titus de Voogdt), maar hij heeft een alibi en het spoort loopt dood. Acht jaar later is Oliver nog steeds niet gevonden, maar Tony heeft de hoop nog steeds niet opgegeven. Op een foto op Facebook is een jongen met de sjaal van Oliver te zien en Tony gaat op onderzoek uit in Frankrijk en krijgt wederom hulp van de inmiddels gepensioneerde inspecteur Baptiste. De plaatselijke bevolking heeft inmiddels meer dan genoeg van Tony, maar hij trekt zich nergens iets van aan en blijft volhouden.

Commentaar

The Missing is een Britse televisieserie die zich hoofdzakelijk in Frankrijk afspeelt. Met een diversiteit aan nationaliteiten in de cast krijgt de serie al snel een internationale uitstraling. Er wordt zowel Engels als Frans gesproken (en een beetje Roemeens), maar er wordt in het script meestal wel een manier gevonden om de conversaties in het Engels te houden. Dan komen we ook meteen bij het meest in het oog springende element van deze serie: het vernuftig in elkaar stekende scenario. Het verhaal speelt zich voor een groot gedeelte af in twee tijdsperiodes, namelijk 2006 en 2014. Beide verhaallijnen lopen door elkaar heen, waarbij regelmatig aan de andere tijdslijn wordt gerefereerd. Soms gebeurt dat direct, soms komt men een volgende aflevering terug op een opmerking die eerder is gemaakt. De kijker moet dan ook continue de aandacht bij de serie houden, anders zou je makkelijk de draad kwijt kunnen raken. Gelukkig is aan het begin van elke aflevering even een korte update van wat er zich in de vorige aflevering heeft afgespeeld. Het voordeel van een DVD of Blu-ray Disc is dat je de afleveringen ook kort op elkaar kunt kijken, in plaats van slechts een aflevering per week tijdens de televisie-uitzendingen. Normaal gesproken worden afleveringen van televisieseries door verschillende regisseurs gemaakt. Maar doordat het script zo complex is, met veel verwijzingen naar andere episodes en tijdspannes, heeft men besloten om met één regisseur te werken. Dat werd Tom Shankland. Het script werd niet door hem geschreven, maar door de broers Harry en Jack Williams. Waar het script overtuigt in de verhaallijn, schiet het een beetje tekort in karakteruitdieping. Het moge duidelijk zijn dat als je kind ontvoerd is je niet al te vrolijk bent, maar Tony Hughes en zijn vrouw Emily maken het wel heel bont. Het is voor de kijker moeilijk om sympathie voor hen te hebben, hooguit medelijden. Het kan niet de bedoeling zijn dat de meeste sympathie naar een politie-inspecteur en een verdachte pedofiel gaan. Het script had best een paar momenten mogen hebben waarop Emily en vooral Tony, even hun dank betuigen aan de mensen die hen helpen. In plaats van het geblaf en gescheld waar Tony mee bezig is. Nu heb je bijna het gevoel dat je het de ouders niet gunt dat ze hun zoon weer vinden en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Toch blijft de serie boeien, ondanks dat de clou, die tot de oplossing van het mysterie leidt, helaas wat vergezocht is. Ook het tempo van de serie had iets hoger mogen zijn. Acht afleveringen is wat veel, maar wie zich wil verdiepen in een dramatische ontwikkeling van een ontvoering van een kind en de norse ouders, een irritante journalist en nog andere vervelende personages op de koop toe neemt kan met deze serie zeker uit de voeten.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Misdaad, Televisie
Regio: B
Jaar: 2014
Speelduur: 473 min
Verpakking: Blu-ray Duo Keepcase in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080i
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels/Frans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664113943

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Missing heeft een 1.78:1 beeldformaat via een 1080/50i-transfer, wat niet ongebruikelijk is voor televisieseries op Blu-ray Disc. De serie staat op twee 50Gb dubbellaags discs die bijna volledig beschreven zijn. Om met het positieve te beginnen: deze beeldtransfer bevat geen noemenswaardige tekortkomingen als het artefacten betreft. Nauwelijks compressiefouten, gaan posterisatie of anderszins. Maar het beeld oogt niet echt sprankelend. De scherpte is op zich goed, maar het oogt nergens gestoken scherp zoals we van HD-beeld mogen verwachten. De helderheid is wat aan de hoge kant en daarmee is het zwartniveau ook wat minder. De detaillering is redelijk, maar niet optimaal. Dat heeft ook met de belichting te maken, die soms heel summier is. Het oogt daardoor wel naturel, maar zorgt er niet voor dat je achterover valt van de schoonheid van het beeld. In alles is het beeld redelijk, maar nergens uitzonderlijk.

Geluidskwaliteit

Het geluid van The Missing betreft een lossless DTS-HD Master Audio 5.1-track waarbij de oorspronkelijke talen worden gehanteerd. Er wordt voornamelijk Engels gesproken, maar ook regelmatig Frans en heel af en toe wat Roemeens. Het Engels en Frans wordt ondertiteld, het Roemeens niet. Men heeft het script zo geschreven dat er heel vaak een reden is om voor Engels als voertaal te kiezen, maar soms is aan het Frans niet te ontkomen. Het geluid richt zich hoofdzakelijk op de voorste kanalen. De achterste kanalen komen nauwelijks in het spel voor en als ze al aanwezig zijn, dan is het heel summier en zacht. Voor het LFE-kanaal is ook nauwelijks ruimte. Het Iers van James Nesbitt (Tony Hughes) heeft een flink accent, maar is toch nog voldoende te verstaan. De rest van de dialogen zijn prima te volgen en het geheel klinkt mooi natuurlijk. De muziek is erg elektronisch en maakt niet erg veel indruk. Soms staat ze wat hard in de mix. Dit is een degelijke, maar ook weinig opvallende geluidstrack, die echter voldoende voldoet voor de serie.

Extra's

De Blu-ray Disc-uitgave bevat twee discs, elk met vier afleveringen. De keepcase zit in een kartonnen sleeve. Er zijn geen extra's te vinden op deze uitgave, waarbij in het buitenland wel een paar korte extra's te vinden zijn, zij het zonder veel inhoud.

Conclusie

Het zoontje van Tony en Emily Hughes wordt in 2006 ontvoerd. Acht jaar later is de jongen nog steeds niet gevonden, maar heeft Tony de moed nog steeds niet opgegeven. Nieuwe aanwijzigen doen hem weer naar Frankrijk vertrekken, waar hij hulp krijgt van oud politie-inspecteur Julien Baptiste. The Missing is een vernuftig geschreven misdaadserie, die last heeft van een laag tempo en - vooral - niet-sympathieke hoofdpersonages. Toch is de serie de moeite waard, al is het alleen maar voor het goed geschreven en spannende verhaal. De Blu-ray Disc-uitgave heeft een redelijke beeld- en geluidskwaliteit. Het ontbreekt hier aan extra's.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Drugs Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
8.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots