Jimi: All Is by My Side

Recensent:
Ludo Keeris
17-09-2015

Totaalbeoordeling:

5.5
DVD

Jimi: All Is by My Side (DVD)
Samenvatting

Jimi Hendrix (André Benjamin) wordt als gitarist van een lokaal bandje ontdekt door Linda Keith (Imogen Poots), de vriendin van Keith Richards van The Rolling Stones. Linda herkent het talent van de gitarist en zorgt ervoor dat hij z'n eigen bandje, Jimi James and the Blue Flames, begint. Tijdens een concert in een café in New York is ook Chas Chandler (Andrew Buckley) aanwezig, voormalig bassist van The Animals. Chandler wil geen muzikant meer zijn, maar gaan managen en neemt Jimi onder z'n vleugels. De kans op succes is groter in Londen en dus vertrekt Jimi met zijn vriendin Kathy (Hayley Atwell) naar Engeland. Daar wordt een band geformeerd rond Jimi: The Jimi Hendrix Experience en wordt een eerste plaat opgenomen. Langzaamaan komt het succes en wordt de virtuositeit van de gitarist door velen erkend. Ook door collega-gitaristen uit de muziekwereld. Het levert Jimi ook een uitnodiging op om op te treden op het prestigieuze muziekfestival van Monterey in Californië.

Commentaar

Jimi: All Is by My Side is een film die je boeit of niet, al naargelang met welke verwachtingen je de film gaat kijken. Bij een biopic over Jimi Hendrix, een van 's werelds beste gitaristen ooit, verwacht je op een gegeven moment zijn grote successen langs te zien komen. Maar voor het zover is, is de film alweer voorbij. Wie met smart zit te wachten op de eerste tonen van Hey Joe, All Along the Watchtower of Purple Haze komt bedrogen uit. Sterker nog, geen enkel bekend Hendrix-nummer komt in de film voor. Deze film gaat vooral over het begin van de carrière van de gitarist, de periode voordat hij bekend werd. Als personificatie van Jimi Hendrix heeft men gekozen voor André Benjamin, in het dagelijks leven beter bekend als André 3000 van het hip hop-duo Outkast. Het blijkt een goede keuze te zijn geweest, want Benjamin doet het erg fraai. Hij heeft goed gestudeerd op de maniertjes, oogopslag en tongval van Hendrix. Ondanks dat hij het erg moeilijk vond ziet ook zijn linkshandig gitaarspel er overtuigend uit. De gitaarmuziek zelf is overigens niet afkomstig van Hendrix, maar van Waddy Wachtel. Als je niet beter zou weten zou je zeggen dat het Hendrix zelf is die je hoort.
De rest van de cast bestaat uit meer gerenommeerde namen als Imogen Poots (Linda Keith), Andrew Buckley (manager Chas Chandler) en Hayley Atwell (vriendin Kathy). Regisseur John Ridley is meer bekend als schrijver dan als regisseur. Naast een aantal boeken schreef hij ook bekende scenario's, waaronder het Oscarwinnende script van 12 Years a Slave. Toch is juist het script de zwakke plek van Jimi: All Is by My Side. Het ontbreekt aan een duidelijke verhaallijn en de onderlinge gesprekken tussen Hendrix en met name Linda Keith en vriendin Kathy zijn zwak en inhoudsloos. De scènes duren soms enkele minuten en je hebt geen idee waar het nu werkelijk over gaat. Hendrix had een heel open kijk op de wereld. Niet al te moeilijk doen was z'n devies. Zijn filosofische gedachten zijn soms best inspirerend, maar door de manier waarop ze in de film zijn verwerkt blijft daar weinig meer van over. Dat alles maakt dat Jimi: All Is by My Side een aardig eerbetoon is aan de fantastische gitarist, die veel te jong is overleden, maar inhoudelijk weet de film slechts zelden echt te boeien. En als je dan ook nog eens met de verkeerde verwachting de film ingaat wordt het wel een heel lange zit.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Biografie, Drama, Muziek
Regio: 2
Jaar: 2013
Speelduur: 114 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Cineart
EAN: 5051083090261

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Jimi: All Is by My Side heeft een 2.35:1 anamorf beeldformaat op deze DVD-uitgave. Helaas is dit geen geweldige transfer. De reden daarvoor is het erg slappe contrast en de veel te hoge helderheid. Dat het niet aan het originele materiaal ligt laat de trailer elders op de DVD zien. Daar zijn het contrast en de helderheid vele malen beter (zie screenshot 4). Ook zijn de zwarte balken boven en onder het beeld niet zwart, maar grijs. Het is jammer dat dit het kijkplezier enigszins bederft, want kleuren en scherpte zijn dik in orde. Nu oogt het allemaal erg futloos. Voor het overige zijn er weinig defecten zichtbaar, en een shot met posterisatie na. Jammer dus van het contrast en de helderheid, anders had deze transfer een veel hogere score gekregen.

Geluidskwaliteit

De enige geluidstrack op de DVD van Jimi: All Is by My Side is een Engelstalige Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) track. Het is een track die keurig is opgebouwd uit verschillende lagen, die mooi verspreid worden over de beschikbare kanalen. De hoofddialogen komen keurig uit het midden en de rest van het geluid is daar mooi omheen verwerkt. Toch is het niet heel optimaal. Daar zijn twee redenen voor aan te wijzen. Allereerst klinkt het geluid niet echt helder, het klinkt allemaal wat gemoffeld. En het lastige is de manier waarop een aantal van de dialogen in mix staan. Eigenlijk zijn deze niet belangrijk en is het puur inkleuring van het geluid. Ze staan dan ook vrij zacht in de mix. Maar ze zijn wel ondertiteld, dus je gaat er toch op letten, maar de verstaanbaarheid minimaal. De muziek van de optredens van Jimi Hendrix klinkt alsof het echt live is en dat is een mooi element van het filmgeluid. Het mooiste voorbeeld hiervan is de uitvoering van Sgt. Peppers Lonely Heartclub Band, bijna op het einde van de film.

Extra's

De DVD start met een aantal promotietrailers, waarna je op een statisch menu terechtkomt. Als enige extra is de trailer aanwezig.

Trailer (2 min)
De bioscooptrailer van de film, boordevol lovende kreten over deze film. De beeldkwaliteit is een stuk beter dan die van de film zelf.

Conclusie

Jimi Hendrix is een jong gitaartalent die wordt ontdekt door de vriendin van Keith Richards. Zij brengt Hendrix in contact met manager Chas Chandler. Het duurt niet lang of het unieke spel van Hendrix wordt door velen gewaardeerd. Het wachten is op het eerste succes. Jimi: All Is by My Side is een aardig eerbetoon aan Jimi Hendrix en gaat over de eerste jaren van de muziekcarrière van de gitaarheld. Tegen de verwachting in bevat de film geen eigen muziek van Hendrix, alleen covers. Ook bevat het verhaal teveel lange, weinigzeggende scènes die erg de vaart uit de film halen. De DVD-uitgave heeft een magere beeldkwaliteit en een voldoende geluidskwaliteit, al is de geluidsmix wat onevenwichtig. Als extra is er alleen een trailer voorhanden.

Laatste reacties

Ludo Keeris  |  19-09-2015

Vandaag is de 45e sterfdag van Jimi Hendrix. Deze film verdient daardoor misschien wat extra aandacht.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Drugs Grof Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5.5
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots