Gotham - seizoen 1

Recensent:
Patrick van den Hul
10-09-2015

Totaalbeoordeling:

7.8
Blu-ray

Gotham - seizoen 1 (Blu-ray)
Samenvatting

Gotham City is een stad in moeilijkheden. Er is veel misdaad, maar gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Neem bijvoorbeeld de voorbeeldige Wayne’s. Dit rijke echtpaar heeft echt het beste voor met de stad. Maar dan worden ze na een avondvoorstelling op brute wijze vermoord voor de ogen van hun zoontje Bruce (David Mazouz). Het is het begin van het einde en maffiabazen als Falcone (John Doman) en Maroni (David Zayas) krijgen nu echt de vrije hand. En ook aan hun stoelpoten wordt gezaagd door ambitieuze misdadigers als Fish Mooney (Jada Pinkett Smith) en Oswald Cobblepot (Robin Lord Taylor). Het onderzoek naar de moord op de Wayne’s is in handen van de rechtschapen jonge rechercheur James Gordon (Ben McKenzie). Die moet zijn door de wol geverfde partner Harvey Bullock (Donal Logue) echter nog overtuigen van het nut om hier werk van de te maken. Ondertussen start Bruce zijn eigen onderzoek met behulp van zijn butler Alfred Pennyworth (Sean Pertwee), die nu een soort vader voor hem is. Een belangrijke speler daarbij is het straatmeisje Selina Kyle (Camren Bicondova), die ooggetuige was. James Gordon heeft echter nog veel meer zaken op zijn bordje en raakt betrokken in een epische strijd tussen goed en kwaad. Kan de verdorven stad Gotham nog gered worden van totale anarchie?

Commentaar

Stripboekverfilmingen veroverden eerst de bioscoop en zijn nu hard op weg om ook in de vorm van Tv-series de huiskamers tot hun terrein te rekenen. Netflix kwam eerder dit jaar met onder andere Daredevil en nu is er dan Gotham, over de wereld die al decennia lang bekend is vanwege de Batman-strips. Waar Christopher Nolan onlangs nog zijn trilogie afrondde met The Dark Knight Rises, gaat Gotham over de tijd vóór de opkomst van Batman. Het probeert een verklaring te geven voor hoe de stad Gotham in een fase geraakte waarin een held als Batman nodig was. Dit geeft de kans om allerlei diepe achtergronden te geven bij het ontstaan van de bekendste schurken uit het Batman-universum. We zien onder andere wie de Riddler was voordat hij het slechte pad koos of hoe een schurk als de Scarecrow kon ontstaan. We volgen dit alles vanuit het perspectief van Jim Gordon, in de nieuwe filmserie van Nolan vertolkt door Gary Oldman. Ben McKenzie is geschikt voor deze rol van rechtschapen rechercheur, die altijd vanuit zijn ethiek probeert te handelen, ook al wordt hij danig op de proef gesteld. De cast van Gotham is enorm te noemen, met alleen al een stuk of 20 terugkerende personages met aardig wat tijd op het scherm. Het is dan ook een hele prestatie dat ze allemaal goed uit de verf komen en driedimensionaal zijn. Bovendien is de rolinvulling vrijwel zonder uitzondering goed te noemen, waarbij Robin Lord Taylor en Jada Pinkett Smith excelleren als respectievelijk Oswald Cobblepot (ook wel de Pinguin) en Fish Mooney. Dit is ook direct de grootste troef die Gotham in handen heeft. Er zijn zoveel personages en zoveel verhalen te vertellen dat het geen moment verveelt. Daarnaast vormt de stad een personage op zich. Deze ziet er naargeestig en gotisch uit. Meer in lijn met de Tim Burton-films dan met die van Christopher Nolan, maar toch ook met wat van de realiteit van die laatste. Het is geen fantasiewereld, maar een stad in een alternatief universum, die zomaar zou kunnen bestaan. Gotham is goed vermaak geworden, maar bereikt niet echte diepgang en blijft niet hangen. Waardoor komt dit? Allereerst door het format. Dit is nogal repetitief en ‘CSI-achtig’. Elke aflevering moet er een moord opgelost worden. Daaromheen lopen dan de langdurige verhaallijnen. Daarnaast voert een veelvoud aan situaties, personages en actie de boventoon boven echter diepgang. Dit hoeft echter geen probleem te zijn voor de kijker. Niet alles hoeft Shakespeare te zijn. Voor de fans is dit in ieder geval niet te missen. Er zitten zoveel referenties in naar het bronmateriaal dat het een groot feest van herkenning zal zijn. Maar ook voor zij die houden van maffiafilms, misdaadthrillers of actie zullen wel iets van hun gading vinden. Gotham is vermaak voor een breed publiek en weet de volle 22 afleveringen voldoende te boeien om nieuwsgierig te raken naar het 2e seizoen. Dit begint september 2015 met uitzenden in de VS.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Misdaad, Thriller
Regio: B
Jaar: 2014
Speelduur: 968 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Portugees
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Japans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Noors, Spaans, En vele andere
Uitgever: Warner Bros. Home Entertainment
EAN: 5051888211786

Extra's

  • Gotham Invented
  • Gotham: Designing the Fiction
  • The Game of Cobblepot
  • Gotham: The Legend Reborn
  • DC Comic Night
  • Character profiles
  • Gag reel
  • Deleted scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Gotham heeft de originele beeldverhouding van 1.78:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit vier 50 GB dubbellaagse disks.

Laten we dit commentaar positief beginnen. Er is voldoende scherpte en detaillering in het beeld aanwezig om een prima kijkervaring te bieden. De gotische omgevingen van Gotham stad komen goed tot hun recht. Kleuren zijn ingetogen en donker, maar dit past goed bij de sfeer. De beeldpresentatie laat echter wat steken vallen als het gaat om schaduwdetail. Deze is ondermaats en geregeld zijn beeldvlakken helemaal zwart geworden. Daarnaast doet een overmatige hoeveelheid ruis af aan de kwaliteit. Er zijn geen aantoonbare defecten te noemen, echter de algehele kijkervaring is niet echt indrukwekkend. Een voldoende score is daar passend bij, niet meer en niet minder.

Geluidskwaliteit

Gotham wordt op deze BD-uitgave ondersteund door een DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Net als het beeld maakt ook het geluid helaas niet echt indruk. Dialogen zijn wel te verstaan, maar hadden wat harder gemogen in relatie tot de omgeving. Daarnaast is er weinig sprake van omgevingsgeluiden die voor extra ruimtelijkheid hadden kunnen zorgen. Geweerschoten en andere actie komen wel krachtig uit de speakers. Hierbij wordt ook de subwoofer goed ingezet. Het volume hiervan is echter niet goed in balans met de rest van de track. Ook hier geldt dat het geluid van voldoende kwaliteit is, maar niets extra’s weet te bieden om tot een echt goede luisterervaring te komen.

Extra's

De BD keepcase zit verpakt in een kartonnen sleeve. Daarin zitten de vier disks. Op de laatste disks zijn minder afleveringen opgenomen, waardoor er ruimte over is voor de extra’s. De extra’s zijn in HD en hebben Dolby Digital 2.0 audio. Een nadeel is dat er bij de extra’s geen ondertiteling beschikbaar is. Daarnaast zijn diverse extra’s die uit meerdere delen bestaan, niet in één keer af te spelen. Je moet de segmenten afzonderlijk aanklikken.  

Gotham Invented (31 min.)
Deze extra bestaat uit drie segmenten en gaat over de creatie van de stad en het universum, de relatie tot Batman en de schurken die in dit seizoen hun opwachting maken.

Gotham: Designing the Fiction (20 min.)
Hierin staan het uiterlijk en de bouwstijl van de stad centraal.

The Game of Cobblepot (26 min.)
Een aparte extra die geheel besteed wordt aan Oswald Cobblepot, ook wel bekend als de Pinguin. Dit is passend gezien de grote rol van dit personage in de serie.

Gotham: The Legend Reborn (22 min.)
We krijgen hier een kijkje achter de schermen bij de eerste aflevering van dit seizoen en daarmee tevens de eerste van de hele serie. Het gaat van bespreken van het bronmateriaal (de strips) tot aan de productie zelf en het filmen.

DC Comic Night (30 min.)
Een verslag van interviews gehouden op Comic-Con 2014, wellicht de bekendste stripboekconferentie ter wereld. Hierin wordt ingegaan op Gotham, maar ook op geplande series als The Flash, Constantine en Arrow.

Character profiles (15 min.)
Een aantal van de belangrijkste personages worden nader beschouwd, waaronder Jim Gordon, zijn partner Bullock en natuurlijk Bruce Wayne en zijn butler Alfred.

Gag reel (5 min.)
De bekende samenvatting van grappen en grollen. Bestaat echter vooral uit versprekingen en het vergeten van tekst, en is ironisch genoeg niet bijzonder grappig.

Deleted scenes 
Een verzameling van verwijderde scènes. Deze zijn verspreid over verschillende disks, dit maakt het wat omslachtig om ze te bekijken.

Conclusie

Gotham is een stad vol corruptie en raakt steeds verder in verval. De jonge en rechtschapen rechercheur Jim Gordon probeert te strijden tegen het kwaad, terwijl om hen heen de ene na de andere schurk opstaat en het verschil tussen autoriteiten en misdadigers steeds onduidelijker wordt. Gotham speelt zich af in het Batman-universum, maar Batman doet niet mee. Het gaat over de stad, de misdaad in die stad en de opkomst van veel van de bekendste superschurken. Vanwege een uitgebreide en sterke cast en veel afwisseling is deze serie onderhoudend voor zowel de fans als de overige kijkers. De BD-uitgave heeft een beeld- en geluidskwaliteit die net als voldoende kan worden bestempeld. Er is een vrij compleet pakket aan extra’s opgenomen.

Laatste reacties

jamie.  |  27-09-2015

Zal ik blijven doen patrick. Nogmaals dank voor het vermelden van je beeldscherm, je had het niet hoeven doen maar deed het toch, Dit kan ik waarderen.
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  27-09-2015

Het is een LED TV inderdaad. Ik vrees dat het toch echt een verschil van inzicht/mening is. Blijf vooral actief gebruik maken van de mogelijkheid om comments te...
Lees meer >

jamie.  |  27-09-2015

Geen exuus nodig. Dan heb jij ook een led tv volgens mij. Ik kijk op een samsung hu 7500 75inch. Dit werpt geen licht op de zaak denk ik dan, vreemd blijf ik he...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  27-09-2015

Excuses voor de late reactie, het was een drukke week. Ik heb een Panasonic Viera TX-55AS640E. Werpt dat wat licht op de zaak?
Lees meer >

jamie.  |  24-09-2015

Oke, duidelijk. Zal het hierbij laten dan maar, zal toch wel geen antwoord krijgen over mijn vragen. Gebruik mijn tijd in het gevolg wel op een andere manier.
Lees meer >

Ludo Keeris  |  24-09-2015

Pffff, Jullie snappen er ook helemaal niets van waar het mij om gaat! Ik wil niemand aanvallen dat is geneens mijn intensie. Claudio kijkt op een plasma en had ...
Lees meer >

jamie.  |  24-09-2015

Pffff, Jullie snappen er ook helemaal niets van waar het mij om gaat! Ik wil niemand aanvallen dat is geneens mijn intensie. Claudio kijkt op een plasma en had ...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  24-09-2015

Inderdaad, dan zou je ook moeten stellen dat een LCD-LED weer minder geschikt is als een plasma en straks een OLED, als dat de nieuwe maatstaf wordt. ISF haalt ...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  24-09-2015

Zal toch minimaal op een ISF gekalibreerd toestel moeten zijn. Zo niet, dan heeft het hele beeld bespreking geen enkele zin. Dat is onzin natuurlijk. Een ISF g...
Lees meer >

martin  |  24-09-2015

Zal toch minimaal op een ISF gekalibreerd toestel moeten zijn. Zo niet, dan heeft het hele beeld bespreking geen enkele zin.
Lees meer >

jamie.  |  23-09-2015

Ik geloof zeker dat jij je werk goed doet. Petje af trouwens voor al je recensies. Recensies van beeld en geluid zul je nooit helemaal kunnen vergelijken met ee...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  23-09-2015

Net zoals smaken kunnen verschillen als het gaat om de kwaliteit van de film, is beoordeling van beeld- en geluidskwaliteit net zozeer subjectief. Ik kan alleen...
Lees meer >

rogue  |  23-09-2015

Dat heb ik ook weleens gevraagd bij een andere review maar daar komt geen antwoord op.....
Lees meer >

jamie.  |  22-09-2015

Vanavond de laatste 2 delen gezien en smaakt naar meer. Hoe de recensie hier is beoordeeld is mij nog steeds een raadsel. Dit is toch echt een zeer mooie beeldk...
Lees meer >

jamie.  |  16-09-2015

Op high def digest staat nu ook de recensie,
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:8
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.