Red Army

Recensent:
Ludo Keeris
25-08-2015

Totaalbeoordeling:

7.5
DVD

Red Army (DVD)
Samenvatting

Na de Tweede Wereldoorlog begon de Sovjet Unie op bevel van Stalin en onder leiding van coach Anatoli Tarasov aan de bouw van een ijshockeycompetitie, waarbij de spelers afkomstig waren uit het leger. Stalin wilde laten zien dat de Russische sportlieden beter waren dan de westerse. Onder Spartaanse trainings- en leefomstandigheden creëerde Tarasov een speelstijl en nationaal team dat ongekend succesvol was. Het Russische ijshockeyteam was vanaf 1954 zo goed als onverslaanbaar. Het werd The Red Army genoemd. Vooral in de jaren '70 en '80 was het nationale team erg sterk door het samenspel van een vijftal spelers: Sergei Makarov, Igor Larionov, Vladimir Krutov, Alexei Kasatonov en Slava Fetisov. De laatste, Fetisov, haalt herinneringen op over deze gouden tijd van het Russische ijshockey.

Commentaar

Gabe Polsky is een in Chicago geboren regisseur, maar zijn ouders zijn Russische immigranten. Tijdens zijn studie speelde hij ijshockey. Genoeg basis dus om een film te maken over het fameuze Russische ijshockey uit de tijd dat de Sovjet Unie nog bestond. De documentaire draait om Vyacheslav 'Slava' Fetisov, een van de vijf grote ijshockeyspelers van het Russische team uit de jaren '80: Makarov, Larionov, Krutov, Kasatonov en Fetisov. Vreemd is dat Vladislav Tretjak, mogelijk de beste goalie allertijden, hier niet bij wordt genoemd. Fetisov was de aanvoeder van het nationale team, waarin hij van 1975 tot en met 1991 speelde. Dat zijn eigen carrière in de NHL na de val van de Sovjet Unie niet op gang kwam heeft hij aan zichzelf te danken, maar het waarom valt hem zeer te prijzen. Uiteindelijk is Fetisov goed terechtgekomen, want tegenwoordig is hij minister van sport onder het regime van Poetin. Dat Red Army een boeiende film is komt vooral door het vele beschikbare archiefmateriaal. Als er ergens over wordt gesproken, dan zijn er ook beelden van. De rest van de film bestaat uit interviews met voormalige sterspelers of journalisten die veel van ijshockey afweten. De archiefbeelden worden soms iets te overmatig gebruikt. Ze laten vaak datgene zien wat er ook verteld wordt en af en toe draaft Gabe Polsky daar iets te ver in door. Als men het heeft over Tarasov, dat hij zijn speelwijze gebaseerd heeft op dansen van het Bolshoi-ballet, dan hoeft je daar niet het Bolshoi-ballet te laten zien om het verhaal te verduidelijken. Polsky doet dat wel. En zo doet hij dat vaker. Interessanter zijn de verhalen van Fetisov en zijn relaties met de coaches Tarasov en later Tichonov. Er zit een wereld van verschil tussen die twee. Polsky probeert ook de relatie tussen het ijshockey en Koude Oorlog te laten zien. Daarin is hij maar ten dele geslaagd. Politieke gebeurtenissen, zoals de Russische inval in Afghanistan, worden afgezet tegen de sport. Dat de Olympische spelen van Lake Placid in 1980 daardoor een politieke lading kregen is een feit, maar daar heeft het Russische ijshockeyteam zelf weinig invloed op gehad. Het einde van de Sovjet Unie heeft des te meer voor de ijshockeyers betekend, want het maakte voor veel spelers de weg vrij om naar de rijke NHL in Amerika te gaan.
Voor wie het ijshockey door de jaren heen een beetje gevolgd heeft bevat Red Army weinig nieuwe inzichten. Waar de film ook - letterlijk - geen antwoord op heeft is waarom de Sovjet Unie de Olympische finale in Lake Placid verloor. Dat zal mogelijk voor altijd een geheim blijven. Voor wie de sport slechts oppervlakkig kent is deze film een mooi overzicht van het verloop van de Russische sport en zijn sporters.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Documentaire, Sport
Regio: 2
Jaar: 2014
Speelduur: 82 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Imagine Film
EAN: 5425037940238

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De documentaire Red Army heeft een anamorf 1.78:1 beeldformaat. Op de hoes staat 1.85:1 beeldformaat, wat dus niet correct is, maar de afwijking is minimaal. Veel beelden zijn afkomstig uit oude archiefbronnen en hebben een 4x3 beeldformaat, waardoor er regelmatig zwarte balken aan de zijkant aanwezig zijn. Het is lastig om een objectieve beeldkwaliteit vast te stellen, omdat de archiefbeelden heel wisselend van kwaliteit zijn. Beter is om deze hier dan ook buiten beschouwing te laten. Er zijn namelijk ook recente opnames gemaakt voor de documentaire. Dat zijn overigens voornamelijk interviews. Deze fragmenten zien er op zich goed uit, maar heel bijzonder is het niet. De opnames van Fetisov zijn goed, maar die van Tretjak bijvoorbeeld zijn zeer flets en weinig contrastrijk. Dat komt mede door de locatie waar is gefilmd, met veel tegenlicht. Maar nergens zijn de opnames dusdanig slecht dat het op gaat vallen, dus we kunnen hier spreken van een ruim voldoende beeldkwaliteit.

Geluidskwaliteit

Red Army heeft een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) geluidstrack. Er wordt voornamelijk Engels gesproken, maar ook regelmatig Russisch. Het geluid is mooi ruimtelijk aangelegd. Bij de meeste archiefbeelden heeft men extra geluidslagen aangebracht, die soms ook naar de surroundkanalen gaan, zoals bij de vele ijshockeywedstrijden. Er is ook veelvuldig muziek gebruikt, die ook naar de surroundkanalen is gestuurd. De interviews komen allemaal uit het centerkanaal. De kwaliteit van de interviews is nogal wisselend. Zo is dat van Fetisov prima in orde, maar het interview met voormalig ijshockeyer Igor Romisjevski klinkt bijvoorbeeld een stuk minder. Maar het algemene geluidsbeeld is mooi gemaakt en komt prima over op deze DVD.

Extra's

De DVD heeft een statisch menu, zonder geluid. Als enige extra heeft deze DVD-uitgave een trailer.

Trailer (1 min)
Een korte trailer van de documentaire, die heel beknopt goed weergeeft waar de documentaire over gaat.

Conclusie

Na de oorlog zet de Sovjet Unie een ijshockeycompetitie op. De spelers worden op een Spartaanse manier getraind, maar het heeft succes. Vanaf het begin van de jaren '50 tot de val van de Sovjet Unie is het team, dat de bijnaam Red Army kreeg, zo goed als niet te verslaan. Regisseur Gabe Polsky maakte de documentaire Red Army over deze periode van het Russische ijshockey en spreekt veel voormalige sterren, waaronder huidige minister van sport Vyacheslav Fetisov. Voor de kenners biedt de documentaire weinig nieuwe inzichten, maar voor de algemene liefhebber is dit een mooi gemaakt overzicht van een roemruchte periode in het ijshockey. Qua beeld en geluid is deze DVD-uitgave prima verzorgd. Als extra is alleen een trailer toegevoegd.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots