Foxcatcher

Recensent:
Vincent Vernel
23-06-2015

Totaalbeoordeling:

6.6
Blu-ray

Foxcatcher (Blu-ray)
Samenvatting

De gebroeders Schultz zijn twee succesvolle worstelaars die in 1984 allebei goud weten te winnen op de Olympische Spelen. Maar waar Dave (Mark Ruffalo) zijn carrière succesvol kan voortzetten, valt Mark (Channing Tatum) in een financieel en emotioneel zwart gat. Dan wordt er gebeld. De excentrieke miljonair John du Pont (Steve Carell) wil de broers graag verder helpen zodat ze ook op de Olympische Spelen van 1988 de winst zullen behalen. Zodra Mark Johns aanbod accepteert voor team Foxcatcher te werken en later ook Dave zich bij hen voegt, blijkt dat er voor Du Pont meer veel achter zit dan enkel worstelen. Dan wordt al snel duidelijk hoe sterk zijn grip is op het tweetal.

Commentaar

Foxcatcher vertelt het waargebeurde verhaal van de worstelaars Mark en Dave Schultz die hun heil zochten bij de vreemde miljonair John Du Pont. Geregisseerd door Bennet Miller (Capote, Moneyball), waren de verwachtingen hoog voor de film. Al vrij snel is het duidelijk dat Foxcatcher niet voor iedereen is. Alles ziet er prachtig uit, maar de film loopt heel erg traag en kent zeer weinig verhaal. Er wordt getoond wat er ongeveer gebeurd moet zijn tussen Du Pont en de gebroeders Schultz, niets meer, niets minder. Dit maakt Foxcatcher zeker realistisch, maar is daarmee ook niet voor iedereen weggelegd. Het is een film die het van de acteurs moet hebben, de emoties die ze kunnen overbrengen en de vraag in hoeverre zij kijkers hierin weten mee te voeren. Steve Carell en Channing Tatum lijken op papier erg ongeschikt voor de rollen die ze moeten spelen, maar niets is minder waar. Carell weet op een sublieme wijze een stille, geplaagde en zelfs intimiderende Du Pont neer te zetten. Zijn transformatie is zeer bewonderenswaardig. Tatum doet in Foxcatcher niet onder voor Tom Hardy, Matthias Schoenaerts of Ryan Gosling en lijkt alles te halen uit zijn rol als zwijgzame vechtersbaas. Er zit genoeg diepte in beide rollen, maar je moet als kijker hard werken om deze te vinden. Dit zal voor sommige kijkers nog best lastig worden, omdat beide personages erg teruggetrokken zijn. Alles is geïmpliceerd en tussen de regels door. Het stralende middelpunt van Foxcatcher is Mark Ruffalo die een prachtig innemende, en bovenal menselijke rol neerzet. Helaas is zijn verhaal erg klein in vergelijking met Tatum en zeker Carrell, want hij doet Foxcatcher echt opleven. Sienna Miller heeft helaas een nietszeggende rol, terwijl ze vrij goed kan acteren. Al met al is Foxcatcher een traaglopend drama waar erg sterk in geacteerd word, maar het verhaal zelf vooral impliciet verteld wordt. De film wordt nergens saai, maar vraagt kijkers wel om zelf het harde werk te doen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Biografie, Drama, Sport
Regio: A, B, C
Jaar: 2014
Speelduur: 134 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans, En vele andere
Uitgever: A-Film
EAN: 8716777949399

Extra's

  • The Story of Foxcatcher
  • Trailer
  • Deleted Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Foxcatcher kent een HD-1080/24p-transfer in 1.85:1 beeldformaat. De film staat op een 25GB enkelllaags disc, zo goed als volledig beschreven. Voor de codering is gebruik gemaakt van de MPEG4 AVC-codec.

In Foxcatcher wordt er veel kleur gebruikt, maar allemaal zeer ingetogen en licht verzadigd. Dit draagt bij aan het realisme van de film. De zwartwaarde is dan ook niet erg hoog. De film oogt erg licht, in schril contrast met de donkere toon van het verhaal. Er wordt vooral gebruik gemaakt van natuurlijke belichting, wat sommige beelden wel wat flets doet ogen. Het beeld kent erg veel detail, overal het algemeen genomen van een prima scherpte. Soms, in de achtergrond of in snelle bewegingen, daalt dit echter in kwaliteit. Ook is er ruis in de achtergrond te bespeuren in een gedeelte van de scènes. In principe prima, maar niet zonder kleine foutjes.

Geluidskwaliteit

Op deze Blu-ray Disc van Foxcatcher is zowel het originele Engelstalig als een Franstalig DTS-HD Master 5.1-audiotrack aanwezig. Hieronder wordt het originele track beoordeeld. In deze film gaat het vooral om de dialogen. Deze worden scherp en helder via het middenkanaal gepresenteerd. Er zijn vaak omgevingsgeluiden via de surroundkanalen te horen om de beelden meer kracht bij te zetten. Iets wat, ondanks dat ze niet heel gelaagd zijn, redelijk is geslaagd. Soms klinkt het wel wat kaal. De geluidseffecten zijn de ster op deze audio-track en dan vooral tijdens de worsteltrainingen- en wedstrijden. Ze geven het gevoel dat je als kijker echt in de wedstrijd zit. De beleidende muziek van componist Rob Simonsen maakt helaas weinig impact. Al met al een redelijke geluidskwaliteit.

Extra's

Na enkele promotionele trailers wordt Foxcatcher gelijk afgespeeld. Na afloop van de film, of via de afstandsbediening, is pas het menu beschikbaar. Hier zijn de film en de verschillende extra's af te spelen.

The Story of Foxcatcher (16 min.)
Voornamelijk promotioneel filmpje over het maken van Foxcatcher. Er wordt vooral ingegaan op de acteurs en de passie van regisseur Bennet Miller voor het project.

Trailer (2 min.)
De trailer van Foxcatcher toont de film een stuk intenser dan daadwerkelijk het geval is. Hier dient wel rekening mee gehouden te worden.

Deleted scenes (5 min.)
Vier korte verwijderde scènes. Ze bieden iets meer inzicht in de personages, maar het is duidelijk/terecht dat de scènes vanwege tijdgebrek zijn weggelaten.

Conclusie

De beroemde worstelaars Dave en Mark Schultz worden in hun carrière financieel gesteund door de excentrieke John du Pont. Helaas blijkt al snel dat er veel meer achter Du Pont schuilt dan eerst gedacht. Het acteerwerk in de film is subliem. Helaas loopt Foxcatcher erg traag er is er vrij weinig verhaal. Het geluid is redelijk op deze Blu-Ray uitgave. De beeldkwaliteit is prima. De extra's zijn inhoudelijk niet heel interessant, maar leuk om een keer te zien. Foxcatcher is niet voor iedereen, maar puur door het acteerwerk wel een keer het bekijken waard.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door A-Film.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Drugs Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7.5
Geluidskwaliteit:7
Extra's:6
6.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots