Fifty Shades of Grey

Recensent:
Patrick van den Hul
10-06-2015

Totaalbeoordeling:

3.8
Blu-ray

Fifty Shades of Grey (Blu-ray)
Samenvatting

Anastasia Steele (Dakota Johnson) is een doodgewone literatuurstudente. Ze is bijzonder braaf en preuts en trekt zich het liefst terug in haar schulp. Door haar meer extraverte huisgenote is ze overgehaald om een jonge miljardair te gaan interviewen. Vanaf het moment dat ze Christian Grey (Jamie Dornan) ontmoet, is ze direct geïntrigeerd door deze knappe, maar ook bijzonder afstandelijke jongeman. De naïeve Anastasia realiseert zich dat ze wel meer met hem wil. En dat gevoel blijkt wederzijds te zijn… Wanneer ze eenmaal samen zijn, ontdekt ze dat Christian er nogal excentrieke seksuele voorkeuren op nahoudt. Hij heeft er zelfs een aparte ruimte in zijn villa voor ingericht. De jonge Anastasia is nog maagd en dan is de stap naar deze vorm van seksualiteit wel een heel grote. Er begint een avontuurlijke zoektocht en niemand weet waar deze zal eindigen.

Commentaar

Fifty Shades of Grey is met recht een fenomeen. Alleen iemand die de afgelopen jaren onder een steen heeft gelegen heeft hier nog nooit van gehoord. Deze internationale bestseller uit 2011 verkocht in Nederland ruim 1,5 miljoen exemplaren en wereldwijd al meer dan 60 miljoen. Het boek is bijzonder slecht geschreven – hoewel smaken daarover kunnen verschillen – maar het werd toch een bestseller doordat het de fantasie prikkelt van menig (vrouwelijk) lezer. In 2012 hebben Universal Pictures en Focus Features de rechter verworven om Fifty Shades of Grey te mogen verfilmen. De film is op 11 februari 2015 in première gegaan. De hoofdrollen worden gespeeld door Jamie Dorman en Dakota Johnson (wie kent ze niet?). De film wordt geregisseerd door Sam Taylor-Wood (wie kent haar niet?). Met een budget van rond de 40 miljoen dollar bracht de film maar liefst 570 miljoen op wereldwijd in de bioscopen wereldwijd. Een vervolg is dan ook bijna onvermijdelijk, zeker aangezien het boek ook twee vervolgen kent. Is de hoeveelheid geld die deze film heeft opgebracht terecht gezien de kwaliteit ervan? Het korte antwoord op deze vraag is ‘nee’. Fifty Shades of Grey is zelfs met de beste wil van de wereld niet meer dan matig te noemen. Dit probleem begint al bij de hoofdrolspeler. Jamie Dorman heeft helaas geen greintje acteertalent en het prima spel van Dakota Johnson kan dit niet genoeg compenseren. Daarnaast is de film uitermate braaf voor een film met als onderwerp SM. Dit is werkelijk funest. Op deze BD-uitgave is ook een ‘unseen edition’ opgenomen die meer expliciete beelden zou moeten bevatten. Maar ook dit maakt nog steeds niet echt indruk. Het positieve is dat het geheel wel stijlvol is gefilmd. Maar helaas is de materie veel te weinig interessant om maar liefst ruim twee uur lang te kunnen boeien. Fifty Shades of Grey is simpelweg geen goede filmproductie. Maar dit zal de trouwe fans niet deren. Het stond eigenlijk vooraf al vast dat het commercieel succesvolle boek opgevolgd zou worden door een commercieel succesvolle film.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Romantiek
Regio: B
Jaar: 2015
Speelduur: 128 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Audio Descriptie (Frans)
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Noors, Spaans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5053083032241

Extra's

  • Tease of Fifty Shades Darker
  • The World of Fifty Shades of Grey
  • Behind the Shades
  • E.L. James & Fifty Shades
  • Fifty Shades: The Pleasure of Pain
  • Christians Apartment: 360 degrees set tour
  • Music videos B
  • Behind the scenes of “Earned It (Fifty Shades of Grey)”

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Fifty Shades of Grey heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk.

De beeldpresentatie van Fifty Shades of Grey is fenomenaal. Je kunt alles tot in de kleinste details goed onderscheiden. De diepte in het beeld en de hoeveelheid detail zijn indrukwekkend. De kleuren zijn natuurlijk en ingetogen, maar passend bij de werkelijkheid. Dit alles blijft zeer stabiel gedurende de hele film. Nergens laat men een steekje vallen. Er is op geen enkel moment sprake van defecten in welke vorm dan ook. Dit beeld verdient simpelweg de volle punten.

Geluidskwaliteit

Deze BD-uitgave van Fifty Shades of Grey bevat een DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Daarnaast zijn er ook nog Spaanse en Franse nasynchronisaties opgenomen. De film heeft een actieve en ruimtelijke track die prima ondersteunend is aan de beelden. De kleinste omgevingsgeluiden komen ook helder uit de speakers. Hoewel deze track zich er niet echt voor leent om met veel bombast indruk te maken, is deze prima passend bij de film. Net als bij het beeld het geval was, is hier eigenlijk niets op aan te merken.

Extra's

Vanuit het hoofdmenu zijn een aantal extra’s te bekijken. Die worden hieronder omschreven. Alle extra’s zijn in HD en hebben Dolby Digital 2.0 audio (192 kb/s).

Tease of Fifty Shades Darker (1 min.)
Een speciale preview van het vervolg.

The World of Fifty Shades of Grey (52 min.)
We krijgen hier meer informative over de personages en de regisseur, maar ook de set decorator en production designer. En nog vele anderen.

Behind the Shades (20 min.)
Hierin worden verschillende thema’s besproken zoals de thema’s die de film inspireerden, het script voor de film, het maken van de meer expliciete scènes, de verschillende filmlocaties en nog een aantal andere onderwerpen.

E.L. James & Fifty Shades (6 min.)
Deze extra gaat over hoe Fifty Shades of Grey is ontstaan en gaat ook in op de inhoud van de film en het boek versus de film.

Fifty Shades: The Pleasure of Pain (5 min.)
Dit zijn wat originele beelden van de muziek video ‘Earned It’.

Christians Apartment: 360 degrees set tour (26 min.)
Zoals de titel al aangeeft. Een toer door het appartement.

Music videos (11 min.)
De muziekvideo’s “I Know You” van Skylar Grey en “Earned It” van The Weekend.

Behind the scenes of “Earned It (Fifty Shades of Grey)” (5 min.)
Hier krijg je een kijkje achter de schermen bij het maken van de clip voor de titelsong.

Conclusie

Anastasia is een maagdelijke en naïeve studente die in een SM-relatie verstrikt raakt met een jonge miljardair. Een en ander begint nog onschuldig, maar niemand weet hoe deze relatie zich verder zal ontwikkelen. Fifty Shades of Grey is de onvermijdelijke verfilming van het zeer succesvolle gelijknamige boek. Deze verfilming bracht wereldwijd ruim een half miljard dollar op in de bioscopen. Dat is een indrukwekkend bedrag, maar zeker geen indicatie van de kwaliteit van de film, deze is namelijk zeer matig. Fifty Shades of Grey heeft een prima BD-uitgave gekregen. Op het beeld en geluid is simpelweg niets aan te merken. Daarnaast is er een behoorlijk pakket aan extra’s aanwezig.

Laatste reacties

Werner  |  10-06-2015

Nee, echt, ik heb zo iets van: er zijn zoveel interessante dingen die ik nog moet zien, dan ga ik hier compleet mijn tijd mee verprutsen.
Lees meer >

Claudio Santulli  |  10-06-2015

Ik zal het in dit geval makkelijk maken, ik ga 'm niet recenseren want ik val niet in de doelgroep van hitsige huisvrouwen... Daar kijk ik dan toch van op! (6) ...
Lees meer >

Werner  |  10-06-2015

Maar toch begrijp ik wel wat je zegt. Recensenten zijn over het algemeen ook net mensen en bij de een zal dat wellicht wel meespelen, bij de andere weer niet. W...
Lees meer >

pietdvd  |  10-06-2015

Een vervolg is dan ook bijna onvermijdelijk, zeker aangezien het boek ook twee vervolgen kent. Er is al bekend gemaakt dat er vierde boek komt, dat het verhaal ...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  10-06-2015

Dat zou over het algemeen best kunnen, maar niet Patrick. Die schrijft gewoon letterlijk wat hij vindt. Wel is het zo dat recensenten wel heel veel films zien e...
Lees meer >

freaky  |  10-06-2015

Ik vraag me toch af of sommige recenties over deze film eerlijk zijn of gewoon meedoen met de kudde haters. Ik had niks met deze film, maar heb deze gezien (zoa...
Lees meer >

Werner  |  10-06-2015

Ik kan deze film in één woord samenvatten. Wijvenporno.
Lees meer >

Claudio Santulli  |  10-06-2015

Huh, Sam Taylor-Wood? Wie is dat? (6) Ik heb het even voor Patrick aangepast, Thanks voor de opmerking! (y)
Lees meer >

Werner  |  10-06-2015

De film wordt geregisseerd door Sam Taylor-Wood (wie kent hem niet?). Waarschijnlijk bedoel je haar? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Quod erat demonstran...
Lees meer >

Johan1967  |  10-06-2015

De film wordt geregisseerd door Sam Taylor-Wood (wie kent hem niet?). Waarschijnlijk bedoel je haar?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Grof Seks DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
4

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:4
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
3.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.