Asterix & Obelix: De Romeinse Lusthof

Recensent:
Rogier Burghout
24-04-2015

Totaalbeoordeling:

6.8
Blu-ray

Asterix & Obelix: De Romeinse Lusthof (Blu-ray)
Samenvatting

De machtige Julius Caesar (Philippe Morier-Genoud) wil voor eens en voor altijd van die rottige Galliërs afkomen. Hij heeft een nieuw plan bedacht om Asterix (Roger Carel, Laus Steenbeeke) en Obelix (Guillaume Briat, Bas Keijzer) te slim af te zijn. Hij laat een voorstand van Rome bouwen, genaamd ‘De Romeinse Lusthof’. Hij bouwt dit om het dorp van de Galliërs heen om ze op die manier te verdrijven. Maar dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Letterlijk én figuurlijk.

Commentaar

Asterix en Obelix behoren tot een franchise bij uitstek. Het eerste verhaal verscheen al in 1959 in afleveringen van het Franse stripblad Pilote. Twee jaar daarna volgde een gelijknamig album in een oplage van 6000 exemplaren. De oorspronkelijk schrijver Goscinny overleed in 1977, maar de verhalen zijn onverminderd doorgegaan. Er zijn al 8 tekenfilms over Asterix gemaakt in de periode tussen 1967 en 2008. En daarnaast ook nog 4 live-action films. Anno 2014 is er dan De Romeinse Lusthof. Deze film – die hier besproken wordt – is de eerste 3D-computeranimatiefilm in de reeks. Veel nieuws valt er niet te melden. De plot is elke keer dezelfde. De Romeinen proberen Astrix en Obelix te slim af te zijn, maar uiteindelijk moeten ze altijd het onderspit delven. De Galliërs beschikken namelijk over een magische toverdrank, waardoor ze onmenselijk sterk worden. Deze computeranimatiefilm is duidelijk gericht op de kleintjes. De humor is van het niveau slapstick. Er zit hooguit af en toe een woordgrap of verwijzing in die het ook voor volwassenen leuk kan maken. Het verhaalverloop is wat saai en voorspelbaar, maar dat zal de doelgroep niet deren. De animatie ziet er goed uit, maar is niet van het niveau waar we tegenwoordig mee verwend zijn. Een andere makke is dat men voor de Nederlandse versie ook deels de stemmen uit de Vlaamse versie gebruikt. Alleen de rollen met de meeste tekst zijn vervangen door een Nederlandse stem, de rest is gewoon Vlaams. Dit is niet altijd even goed te verstaan voor Nederlanders, waardoor het een aanrader kan zijn om de ondertiteling aan te zetten. Maar dat is voor de kleintjes dan weer niet altijd goed te lezen. Een keuze die vanuit het perspectief van de kijker dus niet zo verstandig is. Verder valt er eigenlijk niet zoveel te vertellen over De Romeinse Lusthof. Leuk voor je kinderen (en voor de die-hard Asterix fans) en als je met ze meekijkt zal je je niet geheel vervelen.       

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie, Avontuur, Komedie
Regio: A, B, C
Jaar: 2014
Speelduur: 85 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
  • DTS-HD MA 5.1 - Nederlands
  • DTS-HD MA 5.1 - Vlaams
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045244057

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van De Romeinse Lusthof heeft de originele beeldverhouding van 1.78:1. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 25 GB enkellaagse disk. Zoals we vaak zien bij computeranimatiefilms, is de beeldkwaliteit uitstekend. De scherpte is van hoog niveau. Kleuren en contrast spatten van je scherm en ook schaduwdetail is geen probleem. De mens heeft immers alles onder controle doordat alles in de computer wordt gemaakt. Ook is er geen sprake van enige vorm van defecten. De Romeinse Lusthof krijgt een 3D-transfer mee in het originele beeldformaat van 1.78:1. De encodering is MVC. Het 3D-effect is erg subtiel gedaan: er is continue diepte aanwezig tussen personen onderling, objecten en achtergronden. De diepte bij landschappen en watervallen is erg overtuigend en geeft je als kijker een natuurlijk 3D-gevoel. De beeldtransfer is verder vrij van fouten en ghosting. Ook de kleuren blijven helder en sprankelend en lijden niet door de donkere 3D-bril. Het contrast tussen de verschillende kleuren is goed waarneembaar en ook de kleur zwart is helder en duidelijk. Een erg solide 3D-transfer waar eigenlijk niks op af te dingen valt.

Geluidskwaliteit

Deze BD-uitgave van De Romeinse Lusthof bevat een DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz) in de originele Franse taal. Daarnaast zijn een Vlaamse en een Nederlandse variant opgenomen, met dezelfde technische specificaties. De Nederlandse versie is echter helaas ook grotendeels Vlaams gesproken (zie verder het commentaar), maar hier is Nederlandse ondertiteling bij beschikbaar. De audio is prima te noemen. Dialogen in de eerste plaats zijn altijd goed verstaanbaar. Voor de geluidseffecten worden alle speakers voldoende benut en is er sprake van de nodige dynamiek. Ook de subwoofer mag aan het werk. Een krachtige track.

Extra's

Er zijn geen extra’s beschikbaar.

Conclusie

Asterix en Obelix krijgen het weer eens aan de stok met het machtige Romeinse rijk. Julius Caesar probeert een voorstad te bouwen pal naast het dorp van de Galliërs, in een ultieme poging om ze te verdrijven. De Romeinse Lusthof is vooral bedoeld voor het jonge publiek en voldoet daarvoor prima. Daarbuiten heeft deze film zowel qua inhoud als qua animatiekwaliteit niet zo veel extra te bieden. De BD-uitgave heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit. Er zijn geen extra’s beschikbaar.

Laatste reacties

De_Hollander  |  28-05-2015

Vlaams is het leukste. met alle animatie's waar NL en Vlaams wordt gesproken, beluister ik het Vlaamse. Ik vind NL niet klinken. Vlaams komt grappiger over.
Lees meer >

Werner  |  24-04-2015

Een andere makke is dat men voor de Nederlandse versie ook deels de stemmen uit de Vlaamse versie gebruikt. Alleen de rollen met de meeste tekst zijn vervangen ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots