Mr. Turner

Recensent:
Ludo Keeris
09-04-2015

Totaalbeoordeling:

7.5
Blu-ray

Mr. Turner (Blu-ray)
Samenvatting

Schilder JMW Turner (Timothy Spall) woont en werkt in het huis van zijn vader en tevens assistent (Paul Jesson). Hij is niet getrouwd, maar heeft twee kinderen met een vrouw van wie hij gescheiden leeft en met wie hij nauwelijks contact heeft. Zijn nicht Hannah (Dorothy Atkinson) kookt en verzorgt het huishouden en Mr Turner komt bij haar ook seksueel aan z'n trekken. Hij reist door het hele land, zelfs naar Europa, waar hij de mooiste landschappen en zeegezichten schets om deze thuis op het grote doek over te zetten. Zo komt hij ook in Margate, aan de kust in het oosten, waar hij intrek neemt in het pension van Sophia Booth (Marion Bailey) en haar man. Niet lang daarna overlijdt de vader van Turner, wat hem erg aangrijpt en hem voor het eerst emotioneel maakt. Hij trekt steeds vaker naar Margrate, naar Sophia Booth en na het overlijden van haar man trekt hij bij haar in. Zijn schilderswerk wordt steeds abstracter, wat hem onbegrip van het publiek en hoon van de sociëteit van schilders oplevert. Maar Mr. Turner gaat zijn eigen weg en trekt zich van niemand wat aan.

Commentaar

Mike Leigh is een gerenommeerd regisseur die pareltjes als Secrets & Lies, Vera Drake en Another Year op z'n naam heeft staan. Allemaal films waarin sociaal drama een belangrijk thema is, dat is zijn specialiteit. Realisme uit het dagelijks leven. Zijn Mr. Turner wijkt daar behoorlijk van af. De ruwheid van zijn vorige films is nu geheel afwezig. Deze keer maakte hij een biopic over de beroemde Engelse schilder Joseph Mallard William Turner (1775-1851), die prachtige landschappen en zeegezichten heeft geschilderd.
Na de dood van zijn vader raakt hij vaker in een depressie en ook zijn schilderswerk heeft eronder te lijden. Wie de samenvatting van de film leest valt het misschien op dat er weinig verhaallijn in zit. Dat klopt ook wel. Mr. Turner beschrijft een groot deel van het leven van de schilder, maar een doorlopende verhaallijn is nauwelijks te ontdekken. De film toont momenten en periodes uit het leven van Turner, waarbij vooral duidelijk wordt dat hij zich steeds meer vervreemd van zijn omgeving, behalve van Sophia Booth, de vrouw waar hij de laatste achttien jaar van zijn leven mee samenleeft. Het is geen spannende film en bij vlagen is het zelfs saai. Zo is het onduidelijk wat de lange scène, waarin Turner met een aantal collega schilders en een kunstkenner discussieert over kruisbessen en de Franse schilder Claude Lorraine, nu echt toevoegt aan de film. Mr. Turner is met een lengte van twee en een half uur veel te lang, maar de film blijft grotendeels toch boeien door het uitstekende acteren van vooral Timothy Spall en Marion Bailey en de werkelijk prachtige visuele schoonheid van de film. Elk shot is raak. Alsof Turner zelf aanwijzingen heeft gegeven over de belichting en kaders. De film heeft dan ook diverse prijzen gewonnen voor het camerawerk, net als Timothy Spall overigens voor zijn rol als de nukkige Mr. Turner. In deze film laat Spall zien dat hij werkelijk heel goed kan acteren. Zijn carrière bestaat vooral uit bijrollen (de Harry Potter-reeks bijvoorbeeld), maar nu kan hij schitteren in zijn grootste rol tot nu toe. Zoals gezegd is dit een belangrijk element om de film toch een boeiende kijkervaring te laten zijn. Qua verhaal is het namelijk wel erg mager. Voor Mike Leigh-begrippen een enigszins teleurstellende film, de verwachtingen zijn altijd hoog bij hem. Maar een matige Mike Leigh-film is nog altijd beter dan de gemiddelde film. En alleen al voor de prachtige beelden is deze film een kijkbeurt waard.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: A, B, C
Jaar: 2014
Speelduur: 150 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045244095

Extra's

  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Mr. Turner heeft een HD-1080/24p-transfer in 2.35:1 beeldformaat. De film staat op een 25GB enkellaags disc, die bijna geheel is beschreven. Voor de codering is gebruik gemaakt van de VC-1 videocodec. Zoals in het commentaar al is beschreven is het camerawerk werkelijk fantastisch en een lust voor het oog. Elke opname is van oogverblindende schoonheid. Gelukkig komt dit ook goed over op Blu-ray Disc. Ondanks dat de film digitaal is opgenomen straalt het een erg filmische sfeer uit. Vooral de kleuren tonen bijzonder fraai. Scherpte, contrast en schaduwdetail zijn ruim voldoende, maar niet optimaal. Hier is nog verbetering mogelijk, maar teleurstellend is het zeker niet. Vervelende artefacten zijn geheel afwezig en daarom scoort deze beeldtransfer dan ook een zeer dikke voldoende.

Geluidskwaliteit

Mr. Turner heeft de beschikking over twee lossless geluidstracks op deze Blu-ray Disc-uitgave, namelijk een Engelstalige en Franstalige DTS-HD Master Audio-track. Verrassend voor een uitgave van Entertainment One, die vaak alleen een originele taal geluidstrack heeft. Het geluid is heel delicaat en zuiver, zonder dat er groots uitgepakt wordt. De klasse zit 'm in de details en subtiliteit. Zoals het constant diepe grommen van Mr. Turner. Het geluid richt zich voornamelijk op de voorste speakers, waar er op een mooie manier gebruik wordt gemaakt van de ruimtes waarin scènes zich afspelen. De achterste kanalen zijn veel minder in gebruik, maar worden op de juiste momenten ingezet voor muziek en omgevingsgeluiden. Dialogen zijn lastig te volgen door het accentvolle Brits dat wordt gesproken. Zonder ondertiteling is deze film moeilijk te volgen.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een statisch menu waar taalkeuzes mogelijk zijn. Deze uitgave heeft geen extra's.

Conclusie

De Engelse landschapschilder JMW Turner leeft en werkt in het huis van zijn vader, maar als die komt te overlijden trekt hij in bij een eigenaresse van een pension waar hij al regelmatig verbleef. De dood van zijn vader treft hem in het hart en zijn werk heeft daar onder te lijden. Mr. Turner, van de gerenommeerde Britse cineast Mike Leigh, is een film met maar weinig verhaal en duurt te lang, maar visueel is het werkelijk prachtig. Ook het acteerwerk is erg goed en dat houdt deze film boeiend. De Blu-ray Disc-uitgave heeft prima beeld en geluid, maar helaas geen extra's.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Entertainment One.

Lees meer

Laatste reacties

Marcel Hoeve  |  09-04-2015

Dank voor deze review. Ik had al lovende recensies in de Engelse filmbladen gelezen, maar jouw bespreking maakt me erg nieuwsgierig naar deze film. Ik hou wel v...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

9 Angst DTS HD Master Audio
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8.5
Geluidskwaliteit:8.5
Extra's:0
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots