Gone Girl

Recensent:
Patrick van den Hul
01-04-2015

Totaalbeoordeling:

8.5
Blu-ray

Gone Girl (Blu-ray)
Samenvatting

Nick Dunne (Ben Affleck) en zijn vrouw Amy (Rosamund Pike) leiden een ogenschijnlijk perfect leventje. Ze zijn allebei bloedmooi en wonen in een kast van een huis. Maar op een mooie zonnige ochtend in juli komt Nick thuis in een leeg huis. Zijn vrouw is verdwenen en er zijn sporen van een misdaad. Hij belt direct de politie en er ontstaat een zaak die groter en groter wordt tot het een mediafestijn is geworden waar het hele land van in de ban is. In de publieke opinie gaan steeds meer mensen Nick ervan verdenken dat hij zijn eigen vrouw heeft vermoord en ook de leidende rechercheur Rhonda Boney (Kim Dickens) neemt die houding aan. Er komt namelijk boven tafel dat het huwelijk wellicht toch niet zo geweldig was. Nick heeft zijn tweelingzuster Margo (Carrie Coon) aan zijn zijde en schakelt de hulp in van gespecialiseerd en beroemd advocaat Tanner Bolt (Tyler Perry). Maar is het genoeg om hem voor de doodstraf te behoeden? En is hij nu schuldig of niet? Of is er meer aan de hand?

Commentaar

David Fincher is dé auteur achter deze film en deze recensie moet dan ook met zijn naam beginnen. Vanaf het eerste shot is het duidelijk dat deze film van zijn hand is. Elke compositie nauwkeurig, elke camerapositie doordacht, elke zin tekst waarschijnlijk in een groot aantal takes geperfectioneerd. Het maakt dat je van het begin af aan in het mysterie van Gone Girl wordt gezogen. Je voelt namelijk dat er allerlei dingen spelen onder de oppervlakte, maar deze worden slechts stapsgewijs uit de doeken gedaan. Het spel van hoofdrolspelers Ben Affleck en Rosamund Pike is bijna robotachtig. Waar is de emotie? Normaliter zou dit een diskwalificatie zijn. Het maakt het immers moeilijk om iets te voelen voor hen. Voelen is dan ook niet het sleutelwoord bij deze film, denken des te meer. Doordat het spel zo onverschillig lijkt, moet je juist zoeken naar de kleine nuances. Het blijft tot heel ver in de film onduidelijk wat er nu aan de hand is. En in het deels open einde wordt nog steeds niet alles uit de doeken gedaan. Dit maakt dat Gone Girl niet alleen technisch een hoogstandje is, maar ook de inhoud is zeer boeiend. Er zijn wat kleine details die minder zijn, maar dat is echt muggenziften. Zo zitten er wat ongeloofwaardige details in. Deze vallen des te meer op doordat die andere 95% wel klopt. Ook zijn er soms wat kleine schrikmomenten die nogal geforceerd aanvoelen. Maar dit zijn echt details in wat verder gewoon een film is waarin echt alles klopt. Gaat dat zien!    

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Mysterie, Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 2014
Speelduur: 149 min
Verpakking: Digipack in slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 7.1 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
  • DTS 5.1 - Duits
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Italiaans
  • DTS 5.1 - Japans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626087113

Extra's

  • Audiocommentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Gone Girl heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk.

Deze beeldpresentatie is zonder meer demonstratiemateriaal. De film is geschonten in 6k en omgezet naar 4k. Bijna de hele ruimte van deze dubbellaagse BD wordt ingenomen door de film en het resultaat mag er zijn. De scherpte en detaillering is uitmuntend. Werkelijk fenomenaal. Er zijn wel veel donkere momenten in de film, maar daar is ook het schaduwdetail altijd voldoende. De kleuren zijn behoorlijk bewerkt om een bepaalde sfeer op te roepen. Richting het einde van de film wordt dit allemaal natuurlijker en komen kleuren en contrast nog meer tot hun recht. Er is geen sprake van enige vorm van defecten.

Geluidskwaliteit

Deze BD-uitgave van Gone Girl bevat een DTS-HD Master Audio 7.1-track (24bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Net als het beeld verdient ook het geluid de volle punten. Dialogen zijn altijd kraakhelder. De muziek komt onheilspellend uit alle speakers. Effecten worden zeer beheerst verdeelt over het totale geluidsbeeld. Bij een thriller is het niet gebruikelijk dat het geluid zoveel indruk maakt als bij bijvoorbeeld een grote actiefilm, maar hier is het toch gelukt. Er zijn geen tekortkomingen in het geluid.

Extra's

Vanuit het hoofdmenu kan een audiocommentaar worden gestart. Verder zijn er geen extra’s.

Audiocommentaar
Regisseur David Fincher heeft er nooit zoveel moeite mee om de film vol te praten. Ditmaal is hij minder technisch en geeft hij leuke en soms grappige anekdotes.

Conclusie

Het echtpaar Dunne leidt een voor de buitenwereld perfect leventje dat ruw verstoord wordt wanneer Amy plotseling verdwijnt en haar man Nick na verloopt van tijd de hoofdverdachte wordt. Maar is er niet meer aan de hand? Gone Girl is een uitstekende thriller die visueel perfect in elkaar steekt en ook op inhoud boeiend is en boeiend blijft. De BD-uitgave krijgt de volle punten voor het beeld en geluid. Qua extra’s is het wat kariger gesteld met alleen een audiocommentaar.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:2.5
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.