Hunger Games: Mockingjay Part I, The

Recensent:
Patrick van den Hul
24-03-2015

Totaalbeoordeling:

7.3
DVD

Hunger Games: Mockingjay Part I, The (DVD)
Samenvatting

Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) heeft er eigenhandig voor gezorgd dat er nooit meer Hunger Games zullen zijn. Ze vernietigde de arena en wist uiteindelijk heelhuids te ontsnappen. Wel is ze gescheiden van Peeta Mellark (Josh Hutcherson), voor wie ze meer dan alleen vriendschappelijke gevoelens koestert. Peeta is nu in handen van de kwade regering, onder leiding van de meedogenloze president Snow (Donald Sutherland). Er dreigt nu een volledige oorlog te ontstaan tussen de regering onder leiding van Snow en de rebellen met aan het hoofd president Alma Coin (Julianne Moore). Katniss is hét gezicht van de revolutie. Er worden promofilms gemaakt met hen in de hoofdrol. Het enige doel is het opruien van de rest van de bevolking en zoveel mogelijk rebellen creëren om zo het kwade regime van president Snow omver te gooien. Maar wie overwint in deze machtstrijd?

Commentaar

The Hunger Games is een commercieel zeer succesvolle filmreeks. Het is dan ook niet geheel verrassend dat men na het uitbrengen van het 2e deel Catching Fire, heeft besloten om het derde deel in twee delen op te knippen. Met een geschat budget van 150 miljoen dollar voor dit deel alleen al belooft dit nog wat voor het 4e en laatste deel (Mockingjay Part II) dat in november van dit jaar uitkomt. Het is namelijk soms een beetje een raadsel wat er met het budget is gedaan. Dit deel heeft namelijk verrassend weinig actie. Veel te weinig zou je kunnen stellen. Het is één grote opbouw naar het laatste deel. Hiermee wordt het pijnlijk duidelijk dat er eigenlijk niet genoeg materieel is voor zoveel films. Dat wil niet zeggen dat Mockingjay Part I helemaal niets te bieden heeft. Voor het eerst is er sprake van wat meer diepgang en wordt het politieke speelveld echt open en bloot gesteld. Vroegere vijanden worden vrienden en andersom. Wie kun je nog vertrouwen? Ook speelt de innerlijke strijd van Katniss een hoofdrol in dit verhaal. Ze wordt tegen wil en dank opgeworpen om het gezicht van de revolutie te zijn, maar kan ze dat eigenlijk wel? De cast van Mockingjay Part I is een bonte verzameling van grote namen. Zo is dit een van je laatste kansen om in de in 2014 overleden Philip Seymour Hoffman in actie te zien. Donald Sutherland speelt wederom een heerlijk rol en ook Julianne Moore mag zich nu bij de cast voegen. Maar de enige echte ster is Jennifer Lawrence. De rest krijgt dan ook betrekkelijk weinig screentijd en mogelijkheid om hun talenten te etaleren. Voor de echte fans zal dit derde deel van het begin tot het eind ultiem genieten zijn. Voor de kijker die wat minder betrokken is, is het vooral een betrekkelijk saaie opmaat naar wat een meer veelbelovend laatste deel lijkt te kunnen worden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2014
Speelduur: 118 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Frans
Uitgever: Belga Films
EAN: 5412370811813

Extra's

  • Verwijderde scènes
  • Audiocommentaar
  • The Divergent serie: Insurgent Sneak Peek
  • Trailers
  • The Mockingjay Lives: The Making of the Hunger Games: Mockingjay Part I

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld op deze DVD van Mockingjay Part I heeft de originele verhouding van 2.40:1. Het verschil tussen BD en DVD wordt hier pijnlijk duidelijk. De film kent betrekkelijk veel donkere scènes en op deze DVD is men niet altijd in staat gebleken om voldoende schaduwdetail te laten zien. Met de algehele scherpte en detaillering zit het echter wel goed. De kleuren zijn soms nogal bewerkt, maar worden binnen de verschillende settings accuraat weergegeven. Er is geen sprake van defecten in het beeld.

Geluidskwaliteit

Mockingjay Part I wordt ondersteund door een audiopresentatie in de originele Engelse  taal in Dolby Digital 5.1 (448kb/s) formaat. De audio weet zeker indruk te maken. Niet alleen op de moment dat er sprake is van actie, maar ook daarbuiten is er veel detaillering. Dialogen worden zuiver en goed verstaanbaar gepresenteerd. Er wordt veel gebruik gemaakt van effecten uit de verschillende speakers. Dit alles maakt de audio ervaring zeker de moeite waard.

Extra's

Deze uitgave komt verpakt in een luxe sleeve met digipack. Daarin zitten een zestal art kaarten van dun karton. De extra’s zijn verdeeld over de twee schijven. De extra’s hebben Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) geluid en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Disk-1

Verwijderde scènes (11 min.)
De titel zegt genoeg. De scènes duren opgeteld 11 minuten.

Audiocommentaar
Dit commentaar is verzorgd door regisseur Francis Lawrence en producent Nina Jacobson.

The Divergent serie: Insurgent Sneak Peek (4 min.)
Een korte promotie van een andere film(reeks).

Trailers
Een trailer van de hoofdfilm.

Disk-2

The Mockingjay Lives: The Making of the Hunger Games: Mockingjay Part I (134 min.)
Deze zeer uitgebreide making of bestaat uit maar liefst 15 onderdelen.  De onderdelen zijn afzonderlijk of allemaal achter elkaar af te spelen. Het totaal heeft een indrukwekkende lengte van 134 minuten. Voor de echte fans is dit niet te missen.

Straight from the heart: A Tribute to Philip Seymour Hoffman (11 min.)
Een homage aan deze bekende acteur.

Songs of Rebellion: Lorde on curating the soundtrack (8 min.)
De focus ligt hier op de muziek uit de film.

Lorde “Yellow Flicket Beat” Music Video (4 min.)
Zoals de titel al aangeeft, een muziekvideo.

Utilitarian Chic (9 min.)
Gaat over de kleding en de uiterlijkheden.

The Propos Team (11 min.)
Over dit team uit de film.

Combat Zone: The Stunts (11 min.)
De stunts worden hier nader belicht.

Conclusie

De rebellen zijn nu echt in oorlog met de regering en Katniss Everdeen is het gezicht van de revolutie. Maar Katniss is gescheiden van haar Peeta en haar thuis is met de grond gelijk gemaakt. Kan ze nog wel de energie vinden om deze gewichtige rol op zich te nemen? The Hunger Games: Mockingjay Part I is alweer het derde en éénnalaatste deel uit deze filmreeks. Het is een duidelijke opmaat naar het vierde deel en mist dan ook de nodige actie. De DVD-uitgave heeft een luxe verpakking. De beeldkwaliteit is redelijk, het geluid uitstekend. Voor de liefhebbers van extra’s is bij deze uitgave een zeer compleet pakket opgenomen.

Laatste reacties

Patrick van den Hul  |  29-03-2015

Scherp heren, bedankt. Correctie geplaatst.
Lees meer >

Werner  |  29-03-2015

De in de post van Frank vermelde docu's horen niet tot de grotere.
Lees meer >

Frank  |  29-03-2015

De recensie meldt twee dingen: dat de making of uit 15 onderdelen bestaat en dat de speelduur 134 minuten is. Als je het menu bekijkt dan bestaat deze uit 2 pag...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  29-03-2015

Ik vraag me af waarom er maar één extra wordt besproken van disc 2, want er staan meer extra's op deze disc, namelijk: Ik ken zelf deze uitgave niet in detail...
Lees meer >

Frank  |  29-03-2015

Ik vraag me af waarom er maar één extra wordt besproken van disc 2, want er staan meer extra's op deze disc, namelijk: Straight from the Heart: A Tribute to Ph...
Lees meer >

scorpius  |  25-03-2015

Vanavond gezien. Heb me prima vermaakt en ben dan ook erg benieuwd naar het laatste deel!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:9
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 12
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.