Drop, The

Recensent:
Vincent Vernel
30-03-2015

Totaalbeoordeling:

8.2
DVD

Drop, The (DVD)
Samenvatting

In het roerige en criminele Brooklyn wordt er elke avond een café uitgekozen waar al het zwart verdiende geld van de buurt naar toe gaat om later wit gewassen te worden. Een van zo'n café waar dit af en toe gebeurd is Cousin Marv's, vernoemd naar Marv (James Gandolfini) en gerund door Bob Saginowksi (Tom Hardy) in opdracht van de Tjetjeense maffia. Marv heeft schijnbaar alles verloren in zijn leven en houdt zich staande door vaak het verleden aan te halen. Bob probeert juist zijn geschiedenis te vergeten en heeft ervoor gekozen alleen te zijn. Wanneer Bob een puppy in een afvalbak vindt, wordt het steeds lastiger zich aan deze belofte te houden. Cousin Marv's wordt kort daarop overvallen. Wanneer bekend wordt gemaakt dat Cousin Marv's de plek is om op Super Bowl-avond al het zwarte geld te verzamelen, is de kans groot dat de daders het dan nog een keer zullen proberen. Het wordt steeds lastiger voor zowel Bob als Marv om niet toe te geven aan hun instincten en agressief terug te slaan.

Commentaar

The Drop zal sowieso de filmgeschiedenisboeken ingaan als de laatste film van geliefd acteur James Gandolfini. Toch vooral bekend van The Sopranos, heeft Gandolfini een divers CV achtergelaten met ondermeer actiefilms (The Last Castle, The Taking of Pelham 123), komedies (The Mexican, Get Shorty) en drama's (The Man Who Wasn't There, Enough Said). Het misdaadgenre bleef ook lokken, wat waarschijnlijk deels heeft bijgedragen aan zijn optreden in The Drop, het Amerikaanse debuut van Vlaamse regisseur Michaël R. Roskam (Rundskop). Ondanks het stempel van een misdaadfilm, is Roskam toch vooral geïntereseerd in 'de mens' die daar achterzit. Verwacht dus vooral geen grote actiescènes of veel geweld. Het criminele aspect van het verhaal speelt zeker een integrale rol in The Drop, maar dan vooral geïmpliceerd. Iets wat in dit geval veel meer dreiging met zich meebrengt dan het daadwerkelijk zien van misdadige praktijken. The Drop gaat om de personages, hun motivaties en de ontwikkelingen die ze doorgaan. In dat aspect is de film zeker geslaagd. Stuk voor stuk zijn het karakters wiens pijn je voelt, die je beter zou willen leren kennen. Mathias Schoenaerts (Rundskop, Blood Ties) zet in elke scène ieders nekharen recht overeind, zonder iets van diepgang te verliezen. Tom Hardy (The Dark Knight Rises, Bronson) speelt onkarakteristiek ingetogen, maar je ziet als kijker de onderhuidse woede die af en toe naar boven komt. Hij toont zich van zijn zachtere kant bij de kleine puppy en Noomie Rapace (De Millenium Trilogie, Sherlock Holmes: A Game of Shadows), maar toont daar heel vaardig eenzelfde soort terughoudendheid. Rapace is de enige die de film meer ondergaat dan echt beleeft, wat toch wel jammer is omdat ze de vaardigheden als actrice wel bezit. James Gandolfini zit niet heel veel in de film, maar zijn aanwezigheid dwingt onmiddellijk respect af. Hij is ogenblikkelijk geloofwaardig in de verslagen man die maar niet kan accepteren dat zijn tijd geweest is. Een laatste rol om trots op te zijn. Concluderend is The Drop een gelaagde misdaadfilm, die dieper ingaat op de keuzes die mensen maken en de dingen die soms noodgedwongen worden gedaan. Michaël Roskam bewijst voor een tweede maal zijn talent als regisseur, wat doet uitkijken naar zijn volgende productie. Het is spijtig dat de grote James Gandolfini dan niet mee zal doen, maar hij heeft met The Drop een waardige afsluiter van zijn carrière.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad
Regio: 2
Jaar: 2015
Speelduur: 103 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: 20th Century Fox Home Entertainment
EAN: 8712626087151

Extra's

  • Keeping it Real
  • Making of The Drop
  • Making Brooklyn Your Own
  • Rocco The Dog
  • Character Profile: James Gandolfini
  • Audiocommentaar
  • Galerij
  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De The Drop is opgenomen met gebruik van natuurlijke belichting, waardoor het vrij fris oogt. Hierbuiten wordt er veel gespeeld met belichting in de (avond)scènes die zich binnen afspelen.  Het sfeervolle kleurenpalet draagt bij aan de indrukwekkende sfeer van The Drop, versterkt de emoties van de personages en toont Brooklyn in het beste licht mogelijk.Dit zorgt voor levendige beelden, die kijkers constant iets nieuws bieden. Op deze DVD-uitgave is er sprake van een hoge zwartwaarde en diep verzadigde kleuren, waardoor deze van het scherm afspatten. Hoewel matte bruin- en grijstinten de boventoon voeren, zit de gehele film vol kleuraccenten zodat het nergens erg somber aanvoelt. Alle beelden zijn erg scherp, waardoor er veel details te zien zijn, ook in de schaduwen. Hier en daar zijn er wat compressieblokken aanwezig en is er lichte ruis te zien in de iets donkere scènes, maar dit is nergens storend. Al met al een vrij indrukwekkende beeldkwaliteit.

Geluidskwaliteit

Op deze DVD-uitgave van The Drop staat zowel een Engels- als een Franstalig Dolby Digital 5.1-audiotrack (448 kb/s) aanwezig. Hieronder een recensie van het originele Engelstalige track. Het gesproken woord is heel belangrijk in The Drop. Daarom is het fijn dat alle dialogen via helder via het middenkanaal worden gepresenteerd. De geluidseffecten in de film zijn erg gelaagd, maar af en toe erg zacht/subtiel. Er wordt redelijk gebruik gemaakt van omgevingsgeluiden, die via de surroundkanalen te horen zijn. Ze zijn effectief, maar niet al te gelaagd waardoor ze soms meer opvallen dan andere keren. De beelden van The Drop worden tijdens de spannendere scènes begeleidt door bijpassende indringende instrumentale muziek via de surroundkanalen. Dit draagt mooi bij aan de indringende sfeer van The Drop. Al met al gaat het hier om een prima geluidskwaliteit.

Extra's

Het statische hoofdmenu van The Drop geeft de mogelijkheid om de film integraal af te spelen of één van de hoofdstukken te selecteren. Daarnaast kunnen kijkers hier  de audio en ondertiteling instellen en de extra's op deze schijf bekijken.

Keeping it Real (4 min)
In deze promotiefeaturette wordt de gedachte uit de film uitgelegd, voornamelijk vanuit het oogpunt van schrijver Dennis Lahane. Het gaat dan grotendeels om de personages en hun motivaties. Ook actrice Noomi Rapace deelt haar visie op The Drop.

Making of The Drop (4 min)
Een korte introductie in het maken van The Drop, voornamelijk waarom Michaël R. Roskam besloot de film te maken en hoe de keuze van de acteurs in elkaar stak. 

Making Brooklyn Your Own (4 min)
Brooklyn is in feite een eigen personage, waar de makers van The Drop ook bewust voor gekozen hebben. Er wordt kort verteld over de belichting van de stad, de keuze voor sommige locaties en de inspiratie hiervoor.

Rocco The Dog (2 min)
Het werken met dieren wordt besproken, inclusief het feit dat er drie honden nodig zijn geweest tijdens de productie van The Drop. Hiernaast wordt er kort op ingegaan wat Rocco de hond voor doel dient in de film. Hier en daar is er wat overlap met de vorige featurettes, wat nergens heel erg stoort.

Character Profile: James Gandolfini (2 min)
Hier wordt iets dieper ingegaan op de impact die James Gandolfini op The Drop heeft gemaakt en volgens de makers de film legimiteit heeft gegeven. Geen uitgebreid afscheid wat sommigen wellicht verwachten, maar wel interessant om een keer te bekijken.

Trailer (3 min)
De trailer voor The Drop geeft redelijk weer waar de film over gaat, maar verkleint licht het persoonlijke drama ten gunste van de misdaad die voorkomt.

Audiocommentaar
Een zeer informatief en interessant van regisseur Michaël R. Roskam en schrijver Dennis Lahane. Er wordt ingegaan op het ontstaan van het project, het kiezen van de acteurs, de compositie van een scène, de gedachte achter het handelen van een personage en veel andere aspecten van The Drop. Zoals Lahane zelf in het commentaar zegt: "Voor de filmstudenten onder ons."

Gallerij
Een serie stills en productiefoto's die automatisch of handmatig één voor één worden gepresenteerd. Niet heel indrukwekkend, maar leuk om te zien.

Conclusie

Marv's bar wordt uitgekozen om op een zeer belangrijke avond het verzamelpunt te zijn van al het zwarte geld uit Brooklyn. Als vlak daarvoor een overval wordt gepleegd, is het nog maar de vraag of het die avond allemaal goed zal gaan. The Drop is een sterk geacteerde misdaadfilm waar het vooral draait om de personages. Deze worden door een sterk verhaal aan elkaar geweven. James Gandolfini, Tom Hardy en Matthias Schoenaerts acteren op hun hoogste niveau en zetten stuk voor stuk intrigerende karakters neer. De beeldkwaliteit op deze DVD-uitgave is vrij goed. Qua geluid is er niet heel veel te klagen, op wat muggenzifterij na. Kijkers wordengetrakteerd op een grote hoeveelheid extra's, met het audiocommentaar van regisseur en schrijver als hoogtepunt. The Drop is een absolute aanrader. Punt.

Laatste reacties

Werner  |  30-03-2015

Gandolfini's bijdrage tot de film is uiterst beperkt. Ik heb meer genoten van 'onze' Mathias Schoenaerts, zou hem niet graag in een donker steegje tegenkomen......
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:7
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots