What If

Recensent:
Patrick van den Hul
21-01-2015

Totaalbeoordeling:

7
Blu-ray

What If (Blu-ray)
Samenvatting

Wallace (Daniel Radcliffe) gelooft niet meer zo in de liefde. Hij heeft er een aantal relaties opzitten die mislukt zijn en in de laatste werd hij zelfs bedrogen. Hij stopte daarop zijn opleiding in het ziekenhuis en is nu zoekende. Zoekende, niet alleen op liefdesgebied, maar misschien wel in het leven. Chantry (Zoe Kazan) heeft alles uitstekend voor elkaar. Ze heeft een leuke en creatieve baan en al jarenlang een stabiele relatie met haar vriend Ben (Rafe Spall) die eveneens een uitstekende baan heeft bij de Verenigde Naties. Maar schijn bedriegt is het bekende gezegde en deze stabiele relatie wordt danig op de proef gesteld wanneer Wallace en Chantry elkaar ontmoeten. Vanaf het allereerste hebben de twee een ban met elkaar. Ze hebben ontegenzeggelijk veel met elkaar gemeen. Ze besluiten om vrienden te worden, aangezien Chantry al een relatie heeft. Vanaf dat moment begint een ingewikkelde en pijnlijke zoektocht naar wat het betekent om een beste vriend te hebben die misschien ook wel de liefde in je leven is. 

Commentaar

Niets nieuws onder de zon. Dat zal voor velen de eerste gedachte zijn als je hierboven de samenvatting van het verhaal van What If hebt gelezen. Zelfs de titel van deze film is al meerdere malen eerder gebruikt. Kunnen een man en een vrouw vrienden zijn zonder romantische bijbedoelingen? Dat is een van de favoriete onderwerpen voor romantische komedies en het is ook rode draad in het verhaal van What If. Om het toch nog wat gecompliceerder te maken vinden de twee elkaar leuk op meer manieren dan die je aan vriendschap zou koppelen… Radcliffe en Kazan hebben een geweldige chemie en ze brengen de spitsvondige wijze op een zeer onderhoudende manier tot leven. What If verdient dan misschien niet de originaliteitsprijs, maar heeft in de uitvoering een aantal dingen mee. Zoals genoemd het spel van de hoofdrolspelers, maar ook de bijrollen worden leuk ingevuld, met Adam Driver (Girl) voorop als een hilarische door testosteron gedreven botte hunk. Daarnaast heeft What If ontegenzeggelijk charme. Het is een film vrij van cynisme en vol luchtigheid en humor. De personages en gebeurtenissen zijn ook uit het leven gegrepen. De karakters zijn gelijkend aan echte mensen, misschien wel uit je eigen omgeving, en dat helpt voor emotionele binding met de film. What If kleurt echter nergens buiten de lijntjes en ondanks het hoge tempo raakt het momenten toch wat verloren naarmate het einde nadert. Alles valt op een compleet voorspelbare manier op zijn plaats. En dat is best wel jammer. What If is te vergelijken met een standaard recept, waar wat verrassende ingrediënten aan zijn toegevoegd. Maar uiteindelijk is en blijft het eindresultaat in essentie hetzelfde. Weinig verrassend, wel onderhoudend. 

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Komedie, Romantiek
Regio: B
Jaar: 2013
Speelduur: 101 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045237660

Extra's

  • The Making of What If
  • On the Red Carpet
  • Interviews with Daniel Radcliffe & Zoe Kazan
  • Deleted Scenes
  • Alternate Ending

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van What If  heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk.

De kwaliteit van deze transfer is wat wisselend.  Details houden in alle omstandigheden een voldoende niveau vast, maar zijn overdag veel beter dan bij scènes met minder licht. In de avonden gaat hiervan veel verloren en begint ook ruis een probleem te worden. Het schaduwdetail is nog wel voldoende, maar ook niet veel meer dan dat. Voor de kleuren geldt eigenlijk hetzelfde. Uitstekend overdag, wisselend bij minder licht. In context geplaatst zorgen bovengenoemde zaken nauwelijks voor een verminderde kijkervaring, maar het maakt wel dat deze transfer geen topscore verdient. Afgezien van bovengenoemde ruis is er geen sprake van tekortkomingen in het beeld.

Geluidskwaliteit

Deze BD-uitgave van What If bevat een DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Deze scoort een stuk beter dan het beeld. Er zit heel regelmatig muziek in de film en deze komt prachtige ruimtelijk uit de speakers. Dialogen zijn altijd kraakhelder en goed geconcentreerd. Zowel in het hoog als in het laag weet deze track te presteren en er is ook sprake van voldoende dynamiek. What If  is niet het type film waarmee je je geluidsinstallatie demonstreert, maar ter ondersteuning van wat deze film wel is doet deze track het uitstekend.

Extra's

Na een aantal trailers komt je terecht in het hoofdmenu. Van daaruit zijn extra’s te benaderen die hieronder worden besproken. De extra’s zijn allemaal in HD en hebben Dolby Digital 2.0 (192kb/s) audio. Een minpunt is dat er geen ondertiteling bij beschikbaar is.

The Making of What If (18 min.)
Dit is de voornaamste extra, qua speelduur en inhoud. Het gaat uitgebreid in op vele aspecten rondom het maken van de film.

On the Red Carpet (2 min.)
Geknipt en geplakt vanaf TV, een mini-interview vanaf de rode loper.

Interviews with Daniel Radcliffe & Zoe Kazan (3 min.)
Een al even korte extra met maar liefst twee interviews in drie minuten. Veel diepgang wordt hier niet bereikt.

Deleted Scenes (4 min.)
Een paar minuten worden gevuld met een drietal verwijderde scènes.

Alternate Ending (4 min.)
Een alternatief einde. Kijk en oordeel zelf welke beter is.

Conclusie

Wallace heeft een aantal relaties gehad die mislukt zijn en gelooft niet meer zo in de liefde. Totdat hij direct een klik heeft met Chantry. Er is alleen één klein probleem: Ze heeft al een relatie.  De twee besluiten vrienden te worden, met alle gevolgen van dien. What If heeft een uitermate standaard verhaal en ook het verloop hiervan is weinig verrassend. Daartegenover staan prima acteerspel, personages die echt aanvoelen, goede dialoog en een hoog tempo. Onderaan de streep maakt dit What If tot een onderhoudende film. De BD-uitgave heeft een goede beeldkwaliteit, die bij minder licht wat steken laat vallen. De kwaliteit van het geluid is al een stuk beter. Er zijn een aantal extra’s opgenomen. Deze hebben helaas geen Nederlandse ondertiteling.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Entertainment One.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.