Boyhood

Recensent:
Ludo Keeris
30-12-2014

Totaalbeoordeling:

8
Blu-ray

Boyhood (Blu-ray)
Samenvatting

Mason (Ellar Coltrane) woont met zijn zusje Samantha (Lolerei Linklater) bij hun moeder Olivia (Patricia Arquette) in Texas. Hun vader Mason Sr. (Ethan Hawke) haalt hen af en toe op in zijn GTO-auto en gaat met ze bowlen of een hamburger eten. Moeder kan de eindjes nauwelijks aan elkaar knopen en besluit te gaan verhuizen naar een kleinere flat in Houston, vlakbij oma. Ze gaat weer studeren en krijgt een relatie met haar docent Bill Wellbrock (Marco Perella). De relatie tussen Mason en zijn stiefvader is niet al te best. Terwijl moeder alweer toe is aan een nieuwe relatie en vader inmiddels weer een kind heeft gekregen begint Mason langzaamaan zijn eigen identiteit te ontwikkelen en groeit op tot een jongeman, die af en toe een jointje rookt en wel eens een biertje drinkt. En interesse begint te krijgen voor meisjes. Zijn eerste serieuze vriendinnetje is Sheena (Zoe Graham), die hem echter inruilt voor een football-speler. Veel moeite heeft Mason hier niet mee, want het leven speelt zich altijd in het nu af, dus dat is wat belangrijk is. Niet wat geweest is of nog gaat komen.

Commentaar

En ineens was daar de film Boyhood van regisseur Richard Linklater. Er is twaalf jaar gewerkt aan deze film, maar slechts een beperkt aantal mensen was op de hoogte van dit bijzondere project. Boyhood is in allerlei opzichten uniek. Niet alleen de lange productieperiode, maar ook het feit dat dezelfde acteurs meegroeien met de film. Hoofdrolspeler Ellar Coltrane, die de rol van Mason gedurende de gehele film invult, is 7 jaar oud als de opnames beginnen en 18 als de film klaar is. Meestal worden er verschillende acteurs gebruikt als personages van leeftijd veranderen binnen een film, maar Linklater koos bewust voor een heel andere aanpak. Dezelfde acteurs, maar dan opnemen over een veel langere periode. Elk jaar werd een aantal scènes opgenomen, die gezamenlijk het coming-of-age verhaal van een opgroeiende jongen vertellen. Er is wel vaker een verhaal verteld van het opgroeien van dezelfde mensen met de documentairereeks Up van Michael Apted als meest bekende voorbeeld, maar hierin wordt slechts elke zeven jaar een periode gefilmd, niet continue, zoals in Boyhood wel gebeurde. Linklater heeft zelf ook het volgen van tijd eerder gebruikt in zijn Before-filmreeks (Before Sunrise, Before Sunset, en Before Midnight). In Boyhood trekt hij dit in het extreme door. De pracht van de film zit ‘m niet alleen in de unieke manier van maken, maar ook in het natuurlijke acteerspel en het echte verhaal. Het is allemaal zo natuurlijk dat het soms lijkt of er veel geïmproviseerd is of zelfs als documentaire is opgenomen. Toch is het een bedacht verhaal met uitgeschreven dialogen van Linklater, die wel is ingesprongen op de actualiteit van het moment, zoals de première van Harry Potter en de Gevangene van Azkaban of de presidentsverkiezing van Barack Obama. Het geeft een eerlijk en echt tijdsbeeld aan de film. Ook de honkbalwedstrijd van de Houston Astros, met de inmiddels verguisde Roger Clemens op de werpheuvel, is een echte wedstrijd, waarbij Linklater uitermate blij was dat de Astros op het moment van filmen een home run sloegen.
De film duurt maar liefst twee uur en drie kwartier en de eerste anderhalf uur gaan voorbij voor je het weet. De tweede helft is het verhaal wat minder sprankelend, maar dan is juist de ontwikkeling van Mason van kind tot jongeman weer extra interessant. Hij begint dan een eigen identiteit te krijgen, waarin keuzes voor studeren, prille liefdes en het langzaam losmaken van de ouders nadrukkelijk een plek innemen in het leven van deze jongeman. Je zal zelden of nooit een film zien waarin de karakterontwikkeling zo uitgebreid en gedetailleerd wordt weergegeven als in Boyhood. Het is daarmee, zoals eerder gezegd, een bijzondere en unieke film geworden die binnen afzienbare tijd z’n plaats in de filmgeschiedenis zal veroveren.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 2014
Speelduur: 165 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Lumière Home Entertainment
EAN: 5425019008574

Extra's

  • Featurette
  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Boyhood wordt op de Blu-ray Disc vertoond met een 1080p-resolutie in het originele 1.85:1 beeldformaat. De film staat op een dubbellaags disc, die voor bijna 35 GB is beschreven. Voor de codering is gebruik gemaakt van de MPEG-AVC codec. Het is bewonderenswaardig om te zien hoe de kwaliteit van het beeldmateriaal over de gehele periode van twaalf jaar zo consistent is gebleven. Linklater heeft bewust nog op 35mm-film gedraaid, omdat hij wel inzag dat de evolutie van digitaal filmen een grote sprong zou nemen. Met 35mm-film zou de eenheid meer bewaard blijven. Dat is een groot pluspunt bij deze film. Maar het is niet zo dat de beeldtransfer ook perfect is. Daarvoor zijn de kleuren toch iets te flets en het contrast te wisselend. Waar het soms te laag is, is het op andere momenten weer erg hoog waarbij schaduwdetail verloren gaat. Het zwartniveau is niet sterk genoeg en huidtinten hebben een te hoog rood-gehalte, dat komt daardoor niet echt natuurlijk over. De scherpte is redelijk, maar het oogt niet allemaal gestoken scherp. Het klinkt allemaal wat negatief, maar dat is het zeker niet. Er valt voldoende te genieten van dit beeld, maar het is verre van perfect.

Geluidskwaliteit

Het geluid van Boyhood betreft een DTS-HD Master Audio 5.1-track. Ook het geluid klinkt als een eenheid, ook al zit er een verschil van twaalf jaar tussen de eerste en laatste opname. Het klinkt allemaal heel natuurlijk en veel van het geluid komt dan ook rechtstreeks van de setopnames, aangevuld met atmosfeergeluiden en muziek. Voornamelijk de frontspeakers worden aan het werk gezet. De surroundspeakers worden niet zo heel vaak aangesproken, alleen bij buitenscènes en tijdens muziek. Een scène waarbij wel flink uitgepakt wordt is bijvoorbeeld de honkbalwedstrijd van de Houston Astros, dan gaan alle registers open, behalve het LFE-kanaal, dat blijft rustig. Dialogen zijn goed te volgen en komen bijna volledig uit het centerkanaal. Een vervelend iets van deze transfer is wel dat beeld en geluid niet helemaal synchroon lopen. Het verschil is niet groot, maar het beeld loopt een heel klein beetje voor op het geluid.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een menuscherm waar de instellingen en de extra's zijn te selecteren. De extra's zijn in HD en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Featurette (2½ min)
Een veel te korte featurette over het maken van de film. Voor zo'n bijzondere film is 2 ½ minuut echt veel te mager.

Trailer (2 min)
De trailer voor de Nederlandstalige markt, dus met Nederlandse tussentitels.

Conclusie

Mason groeit als kind van gescheiden ouders op van kleine jongen tot puber. Alle facetten van het opgroeien van zo'n jongen komen aan bod, zoals school, pesten en meisjes. Boyhood van Richard Linklater is een heel bijzondere film. Een prachtig verhaal, maar vooral door het feit dat het filmen twaalf jaar in beslag nam. Een meer natuurlijke film over het opgroeien van kinderen zul je zelden krijgen. Beeld en geluid van deze Blu-ray Disc-uitgave zijn voldoende, maar niet perfect. Het gebrek aan extra's is teleurstellend, behalve een korte featurette en een trailer zijn er geen extra's aanwezig, terwijl er toch zo veel te vertellen valt over deze bijzondere film.

Laatste reacties

jurgen42u  |  04-03-2015

Ik vind het een heel goede film, alleen naar het einde toe wat te langdradig. Heb me toch geamuseerd.
Lees meer >

WaymannDirector  |  03-03-2015

Ik vond het eigenlijk niet zo bijzonder. De moeder in het verhaal was een stuk interessanter dan het hoofdpersonage… En als ik mensen wil zien die ouder worden ...
Lees meer >

Pastichio Rocker  |  06-01-2015

in de 165 min. speelfilm zie je 20jaar familie geschiedenis voorbij gaan. Doe maar 12.
Lees meer >

HANS VERBIEST  |  05-01-2015

jazeker het was voor mij ook een heel bijzondere film,alleen al dat ze de gehele film dezelfde acteurs hebben genomen. in de 165 min. speelfilm zie je 20jaar fa...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1.5
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots