The Purge: Anarchy

Recensent:
Laurens van der Molen
12-12-2014

Totaalbeoordeling:

8
DVD

The Purge: Anarchy (DVD)
Samenvatting

Het is het jaar 2023. De overheid heeft negen jaar geleden een jaarlijks evenement ingevoerd om de criminaliteit te verminderen en ervoor te zorgen dat de armoede verdwijnt. Het werkt perfect, want de armen lijken te verdwijnen en minder dan 5% van de bevolking is werkloos. Het evenement, genaamd de “purge”, heeft als regel dat voor één nacht per jaar alle criminele activiteiten, inclusief moord, legaal zijn. Shane (Zach Gilford) en Liz (Kiele Sanchez) komen met autopech langs de weg te staan, een uur voordat de purge begint. Eva (Carmen Ejogo) en haar dochter Cali (Zoe Soul) kunnen nog net vluchten voor een aanslag op hun woning en worden gered door een politieagent (Frank Grillo) die wraak wil nemen op de moordenaar van zijn kind. Deze vijf totale vreemden moeten samen de nacht op straat zien te overleven.

Commentaar

Waar de eerste The Purge zich nog afspeelde in een huis, neemt regisseur en schrijver James DeMonaco ons in dit tweede deel mee de straat op. Hoewel het eerste deel een absolute aanrader is, hoef je deze absoluut niet te hebben gezien om dit deel te begrijpen. Het gaat hier om een nieuwe groep mensen en aan het begin van de film worden de regels en de beweegredenen voor het invoeren van de purge duidelijk uitgelegd. The Purge Anarchy begint net als zijn voorganger een aantal uren voor het jaarlijkse evenement. We zien alle karakters richting huis gaan en afscheid nemen van hun bekenden. De uitspraak: “ik hoop jullie morgen allemaal weer te zien” van de baas van Eva schetst de situatie waar de inwoners van Amerika in 2023 inzitten perfect. Op de avond van de purge zijn alleen de mensen veilig die rijk genoeg zijn om een duur beveiligingssysteem aan te schaffen. Tijdens het aftellen naar het evenement voel je de spanning stijgen. Als het dan eenmaal zo ver is en het moorden begint, zit je als kijker op het puntje van je stoel. DeMonaco zet een heel interessante wereld neer in The Purge Anarchy, want hoe zou de mensheid omgaan met deze situatie? De rijken betalen zieken en armen om ze te vermoorden in hun eigen veilige huis, terwijl armere mensen zelf de straat opgaan om hun slachtoffers uit te zoeken. Een heel eng idee, omdat het hier niet om monsters, spoken of vampiers gaat, maar om ‘gewone mensen’. De karakters worden vooral gebruikt om de gebeurtenissen in de stad te laten zien en maken niet bijster veel ontwikkeling door. Toch voel je met hen mee en hoop je dat ze de avond levend doorkomen. Het beste karakter is de politieagent, gespeeld door Frank Grillo, die als een soort Punisher korte metten maakt met elke bedreiging en ondertussen probeert de onschuldigen te beschermen. Een ander thema dat een grote rol speelt in deze film, is de rol van de overheid tijdens de purge en het verzet hiertegen. Dit is erg goed gedaan en ik verwacht dat in een volgend deel (het is de bedoeling dat er jaarlijks een nieuw deel verschijnt) de focus komt te liggen op het verzet, dat er genoeg van heeft dat de overheid de purge gebruikt om af te komen van zijn arme inwoners en op die manier zelf rijker wordt. The Purge Anarchy is nog beter dan zijn voorganger en een absolute aanrader voor iedereen die zin heeft in een spannende thriller. Het feit dat we in 2015 het volgende deel in de reeks in de bioscoop kunnen verwachten is dan ook erg goed nieuws, want er zitten nog meer dan genoeg interessante verhalen in deze gecreëerde wereld.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2014
Speelduur: 99 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.39:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Universal Pictures
EAN: 5053083004798

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Purge Anarchy  heeft een goede beeldkwaliteit. Het beeld wordt weergeven met een beeldverhouding van 2.39:1 en is in het oorspronkelijke beeldformaat anamorf op DVD gezet. Het beeld ziet er over het algemeen goed uit, hoewel het wel vaak aan de donkere kant is. Dit is vooral in de vele donkere scènes jammer en zorgt ervoor dat bepaalde scènes iets lastiger te volgen zijn. Het schaduwdetail en het zwartniveau zijn voldoende en in de lichtere scènes hebben de gezichten mooie volle kleuren. Er zijn geen storende fouten in het beeld waar te nemen. De Nederlandse ondertiteling is duidelijk leesbaar onderin beeld en bevat geen fouten. Een redelijke beeldkwaliteit, die helaas tijdens enkele donkere scènes wel iets moeilijker te volgen is .

Geluidskwaliteit

De DVD bevat een Dolby Digital 5.1 (448kb/s) Engels audiospoor. Het geluid van The Purge Anarchy is van een uitstekende kwaliteit en bevat geen vervelende fouten. De dialogen zijn duidelijk te volgen door de centerspeaker en waar nodig door de voorste speakers. Het geluid klinkt erg ruimtelijk. Ook de omgevingsgeluiden zijn goed te horen, maar gaan nooit ten koste van de dialoog. Vooral de scènes in de stad zijn erg goed gedaan. De vele geluiden op straat geven je het gevoel dat het gevaar overal kan zijn. The Purge Anarchy bevat een instrumentale soundtrack die goed bijdraagt aan de spanning. De subwoofer is vooral te horen tijdens de harde stukken in deze soundtrack en op het moment dat er een wapen wordt afgevuurd.

Extra's

De DVD-uitgave van The Purge Anarchy begint met een aantal promotietrailers, om de kijker vervolgens in een statisch menu de keuze te geven om de film af te spelen, een scène te selecteren en de ondertiteling in te stellen. De DVD bevat helaas geen extra’s.

Conclusie

Het is het jaar 2023. De overheid heeft negen jaar geleden een jaarlijks evenement ingevoerd, genaamd “The Purge”. Dit evenement heeft als regel dat voor één nacht per jaar alle criminele activiteiten, inclusief moord, legaal zijn. Waar de kijker in het eerste deel nog een kijkje kreeg in een huishouden, neemt regisseur James DeMonaco ons deze keer mee de straat op. Een goede zet, want dit maakt de film nog een stuk spannender dan zijn voorganger. De cast doet het prima en het verhaal houdt de kijker aan het beeld gekluisterd. Deze DVD-uitgave is prima, met een goede beeldkwaliteit en een uitstekend audiospoor. De DVD bevat helaas geen extra’s.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door ZZZ-4.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.