13 Sins

Recensent:
Vincent Vernel
04-12-2014

Totaalbeoordeling:

5.5
Blu-ray

13 Sins (Blu-ray)
Samenvatting

Elliot (Mark Webber) heeft enorme geldzorgen en een constante angst zijn baan te verliezen. Hiernaast dreigt zijn broer Michael (Devon Graye) zijn plek in het verzorgingscentrum te verliezen en gaat Elliot binnenkort met zijn zwangere vriendin Shelby (Rutina Wesley) trouwen. Een mysterieus telefoongesprek verandert alles. Een vreemde stem belooft hem geld voor een spel. Een spel van in totaal 13 opdrachten met een hoofdprijs van enkele miljoenen. Elliot accepteert, maar al snel blijken de opdrachten van een steeds criminelere aard. Al snel krijgt ook de politie en dan specifiek inspecteur Chilcoat (Ron Perlman) hier lucht van en wordt de jacht geopend. Ook al zou Elliot met het spel willen stoppen, is dat nu te laat. Hij zal alle dertien zonden moeten begaan.

Commentaar

Het is heel lastig om een origineel verhaal neer te zetten in het horrorgenre. Naast de vele franchises (Halloween, Child's Play, Nightmare on Elm Street, Friday the 13th, Scream, Hellraiser, Saw) zijn er maar een handvol films die echt het hoofd boven het maaiveld uit weten te steken. Films die een nieuw element toevoegen aan het genre (Evil Dead 2, The Blair Witch Project) of een unieke, aangrijpende sfeer neerzetten (John Carpenter's The Thing, The Shining). 13 Sins, een remake van het Thaise 13 Beloved (of 13:Game of Death), combineert de spanning van David Fincher's The Game met klassieke horrorelementen. Althans, dit tracht het te doen. 13 Sins is nergens eng, behalve enkele simpele 'jump-scares'. De film draait voornamelijk om de spanning die het steeds extremer wordende spel met zich meebrengt en de psychologische ontwikkelingen die hoofdpersoon Elliot doorgaat. Deze twee elementen zijn aanwezig, maar komen jammer genoeg niet goed uit de verf. De verschillende opdrachten die de revue passeren voelen eerst als een grap aan, daarna alsof de scriptschrijver gewoon naardere dingen wilde bedenken voor het schokeffect. Dit wekt eerder vermoeidheid op dan spanning, hoewel kijkers een grote 'leap of faith' kunnen nemen en dit simpelweg accepteren. Je moet dan wel van lugubere dingen houden. Mark Webber (Scott Pilgrim vs. The World) doet zichtbaar zijn uiterste best om de film te laten slagen, maar hij krijgt simpelweg te weinig te doen en heeft een zeer mager geschreven personage. Het psychologische aspect komt in mooie, vluchtige momenten voor, maar veel te weinig om een blijvende indruk te maken. Elliot ondergaat wel degelijk veranderingen, maar deze zijn zo abrupt dat hij extreme psychoses moet hebben om dit echt zo te ervaren. Ron Perlmans karakter is het grootste deel van de film volledig nutteloos, wat heel teleurstellend is bij een acteur van zijn statuur. Pas in de laatste twintig minuten wordt 13 Sins interessant, waarin er verschillende plottwists worden onthuld. Sommige doorgewinterde horrorfans zullen deze twists wel aan zien komen, maar voor de reguliere kijker zit er genoeg in dit laatste deel om de film het waard te laten zijn. Dan moet je wel door het eerste uur komen. Concluderend laat 13 Sins geen blijvende indruk achter, maar is het voor fans van het horrorgenre net goed genoeg om wel eens te zien. Verwacht alleen niet teveel.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Horror
Regio: B
Jaar: 2014
Speelduur: 92 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045242367

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

13 Sins is te zien in het 1.78:1 beeldformaat. De Blu-ray disc heeft een 1080p-resolutie en voor de codering is gebruik gemaakt van de VC1-video codec. Zoals valt te verwachten van een horrorfilm heeft 13 Sins een vrij donkere uitstraling, vol grauwe kleuren. Er is sprake van een redelijke zwartwaarde en een gemiddeld contrast om de film realistisch te houden (qua beeld althans). Er is een redelijke aandacht uitgegaan naar de belichting van de scènes om het verhaal goed in beeld te brengen, wat op deze Blu-ray disc goed naar voren komt. Af en toe zijn scènes echter net iets te donker, waardoor het wat lastig kan zijn alles te volgen. In de achtergronden zijn vaak lichte compressieblokken te zien, wat soms stoort. Daarbuiten zijn sommige van de donkere beelden niet al te scherp, terwijl de scènes die zich overdag overspelen prima scherp ogen. De conclusie voor de film zelf is ook die voor de beeldkwaliteit. Matig en onevenwichtig.

Geluidskwaliteit

13 Sins kent een Engelstalige lossless DTS-HD Master Audio 5.1-track op deze BD-uitgave. Het gesproken woord wordt zoals gebruikelijk door het middenkanaal ten gehore gebracht en komt helder over. De telefoongesprekken klinken erg nep, maar dit is deels ook de bedoeling. Geregeld komen de surroundkanalen in actie om omgevingsgeluiden te laten horen. Deze geluiden, net als de geluidseffecten zijn niet al te gelaagd, maar zijn net genoeg om hun doel te dienen. Sommige geluidseffecten staan te zacht of juist te hard in de mix, wat licht afleidt als je er als kijker echt op gaat letten. Ditzelfde geldt voor de begeleidende muziek die 13 Sins begeleidt; aanwezig, maar nergens opmerkelijk. Een redelijke geluidskwaliteit dus.

Extra's

Deze BD-uitgave van 13 Sins toont na enkele promotietrailers gelijk de film. Er zijn geen hoofdmenu of enige extra's aanwezig. Bij de Amerikaanse uitgave is er wel een menu aanwezig, naast audiocommentaar van de regisseur. Vrij teleurstellend.


Conclusie

In 13 Sins doet Elliot mee aan een gevaarlijk spel, dat per opdracht steeds afschuwelijker wordt. De film is niet eng of spannend, maar de verschillende opdrachten kunnen sommigen plezieren. Er wordt zelden afgeweken van de standaard horrorformule en de karakters zijn nergens echt interessant te noemen, maar de laatste minuten van de film kan sommigen zeker vermaken. Dat is 13 Sins in een notendop. Zeer matig, maar voor sommige kijkers net leuk genoeg om de anderhalf uur uit te zitten. Qua beeld is helaas wel wat mis hier en daar. Het geluid is van een redelijke kwaliteit, hoewel niet al te gelaagd. Het complete gebrek aan extra's is een groot gemis.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5.5
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.