Wind Rises, The / Kaze Tachinu

Recensent:
Ludo Keeris
20-11-2014

Totaalbeoordeling:

7.8
Blu-ray

Wind Rises, The / Kaze Tachinu (Blu-ray)
Samenvatting

Jirô Horikoshi (stem Hideaki Anno) droomt al jongs af aan van vliegtuigen. Hij wil graag ontwerper worden van deze prachtige technologische wonderen. Hij studeert af en krijgt een baan als juniorontwerper bij de Mitsubishi-fabrieken van Hattori (stem Jun Kunimura). De opdracht is om een nieuw jachtvliegtuig voor de marine te ontwerpen dat snel en wendbaar is. Jirô grijpt zich helemaal vast in het ontwerp, waarbij hij graag van de voorbeelden van de Duitse vliegtuigbouwer Dr. Junckers gebruik maakt. De Duitsers hebben een grote voorsprong als het gaat om het ontwikkelen van vliegtuigen. Jirô ziet het als een uitdaging om beter dan de Duitsers te worden. Ondertussen vindt hij ook de liefde van zijn leven in Naoko (stem Miori Takimoto), een meisje dat hij in z’n jeugd al eens gered had tijdens een aardbeving. Naoko sukkelt erg met haar gezondheid en is regelmatig aan het bed gekluisterd. Voor Jirô is dat geen reden om haar te verlaten, maar het zorgen voor zijn zieke meisje en het ontwerpen van een vliegtuig in deze hectische tijden is niet makkelijk. Hij wil koste wat het kost een bijzonder en succesvol vliegtuig afleveren.

Commentaar

Hayao Miyazaki heeft aangekondigd met pensioen te gaan. Hij heeft elf lange films gemaakt en zijn meest recente, The Wind Rises (oorspronkelijke titel: Kaze Tachinu), zal zijn laatste zijn. En geen films van Miyazaki meer mag gerust als een groot gemis voor de animatiefilm worden gezien en dan met name de anime-films, zoals Studio Ghibli ze al jaren maakt. Studio Ghibli zal niet failliet gaan aan het verdwijnen van Miyazaki, maar hij was door de jaren heel wel het gezicht van de studio geworden. De eerste tien films van Miyazaki zijn vooral gemaakt voor kinderen, hoewel volwassenen ook zeker raad weten met deze films. De meeste van deze films hadden jonge helden. The Wind Rises is echter anders. Het is een film die zeker nog veel kenmerken van deze grootmeester in zich heeft, maar deze keer ook andere thema’s aanboort. Miyazaki grijpt in deze film terug op zijn allereerste fascinatie: vliegtuigen. Het is een biografie van de Japanse vliegtuigbouwer Jirô Horikoshi, die eind jaren 20, begin jaren 30 van de vorige eeuw jachtvliegtuigen ontwierp voor Mitsubishi. Jirô gaat volledig op in z’n werk en beseft nauwelijks dat zijn ontwerp voor veel ellende kan zorgen bij het uitbreken van een oorlog. Zijn beroepsbeleving gaat verder dan de mogelijke consequenties van zijn ontwerp. Miyazaki richt zich in zijn film helemaal niet op deze consequenties, maar juist op het enthousiasme van de jonge ontwerper, die zich ook nog eens inzet voor zijn zieke liefde, een meisje dat tuberculose heeft en vaak aan bed is gekluisterd. Miyazaki maakt hiermee een bij vlagen ontroerende film met krachtige personages. Het oorspronkelijke idee ontstond als een korte manga-film uit 2009, ook met de titel The Wind Rises. Miyazaki had nooit de intentie om er een lange animatiefilm van te maken, maar producent Toshio Suzuki overtuigde hem om het wel te doen. Het duurde vier jaar voor de film klaar was. Hierin komen de spirituele elementen, die zo kenmerkend zijn uit zijn eerdere films als Spirited Away en Howl’s Moving Castle, veel minder aan bod. Ze zijn nog wel aanwezig, zoals in de dromen van Jirô, waarin hij de Italiaanse vliegtuigbouwer Caproni ontmoet. Maar over het algemeen is The Wind Rises veel meer een boeiend en realistisch portret van een bevlogen vliegtuigontwerper geworden. Miyazaki sluit z’n carrière in stijl af met een prachtige film. Voor hem is het tijd om van z’n welverdiende rust te gaan genieten. En misschien wil hij nog wel eens een manga tekenen. Maar een lange film zit er niet meer in, helaas.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie, Drama
Regio: B
Jaar: 2013
Speelduur: 127 min
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 2.0 Mono - Japans
  • DTS-HD MA 2.0 Mono - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Lumière
EAN: 5425019008543

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Wind Rises heeft een HD-1080/24p-transfer in het originele 1.85:1 beeldformaat. De film staat op een 25GB enkellaags disc, die bijna in z’n geheel is beschreven. Voor de codering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. De animatiefilm is geheel digitaal gemaakt en de beeldtransfer komt rechtstreeks uit de computer. Het zal dan ook niemand verbazen dat de kwaliteit voortreffelijk is. Gemaakt in de typische Studio Ghibli-stijl, waarbij niet alles tot in detail is getekend, maar waar men zich tot de hoofdlijnen beperkt. Overzichtshots hebben meer detail dan de karakters, ook al een bekend kenmerk van Miyazaki. Qua kwaliteit van de transfer valt er niets aan te merken, die is perfect, precies zoals de studio het maakt. Nergens is er iets te vinden dat niet klopt aan deze transfer, dus de volle score is dan ook terecht.

Geluidskwaliteit

In tegenstelling tot wat de moderne film tegenwoordig voorschrijft is het geluid van The Wind Rises in ‘ouderwets’ mono, dat via een DTS-HD Master Audio 2.0-track ten gehore wordt gebracht. Miyazaki houdt helemaal niet van het surroundgeweld bij films en stond erop dat de film in mono zou worden afgemixt. Op zich wel jammer, want de film leent zich wel om met surroundgeluid vertoond te worden, zeker de scènes met overvliegende vliegtuigen, een aardbeving en een paar regen- en stormscènes. Maar respect voor de maker dat hij z’n keuze heeft doorgezet. Het geluid klinkt over het algemeen prima, al is het heel steriel van opzet. In scènes waarin veel mensen voorkomen zijn deze toch nauwelijks hoorbaar. Stemmen al helemaal niet, alleen de stemmen van de hoofdpersonen zijn dan hoorbaar. Extra omgevingsgeluiden zijn ook beperkt tot een minimum, het geluid focust puur op datgene wat belangrijk is voor het verhaal, de rest wordt achterwege gelaten. De muziek is wederom in handen van Joe Hisaishi en deze voegt weer een extra dimensie toe aan de film. Op de Blu-ray Disc staat naast een origineel Japanse audiotrack ook nog een Franse track. Er bestaat ook een nagesynchroniseerde Engelse versie, met stemmen van onder meer Emily Blunt, Werner Herzog en William H. Macy, maar deze uitvoering staat niet op deze uitgave.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een statisch menu voor de instellingen. De enige extra op deze uitgave is een trailer.

Trailer (2 min)
De trailer van de film, gericht op de Amerikaanse markt. Er worden geen dialogen gebruikt, alleen muziek. Je zou het dan ook als een korte videoclip voor het liedje “Hikoki Gumo” van Yumi Arai, dat ook tijdens de aftiteling van de film wordt gebruikt.

Conclusie

Jirô Horikoshi is al op jonge leeftijd gefascineerd door vliegtuigen en studeert dan ook af als vliegtuigontwerper. Zijn eerste baan is bij vliegtuigbouwer Mitsubishi, waar hij een jachtvliegtuig moet ontwerpen. The Wind Rises/Kaze Tachinu is de laatste film van de beroemde Japanse animator Hayao Miyazaki, die na deze film met pensioen is gegaan. Zijn laatste film wijkt qua thematiek enigszins af van zijn voorgaande werk, maar is daarmee niet minder geslaagd. De Blu-ray Disc-uitgave heeft een perfect beeld en goede weergave van het geluid, dat op verzoek van Miyazaki zelf in mono is. De Engelstalige nasynchronisatie ontbreekt op deze uitgave, maar dat is totaal geen gemis. Dat geldt wel voor de extra’s, want daar moeten we het met alleen een trailer doen.

Laatste reacties

Pastichio Rocker  |  14-11-2016

Uiteraard. Miyazaki roept om de zoveel jaar dat hij stopt met films maken, maar toch kan hij het niet laten.
Lees meer >

tmvde  |  14-11-2016

Hayao Miyazaki lijkt er op te hinten dat The Wind Rises toch niet zijn laatste film wordt!
Lees meer >

Richard B.  |  29-11-2014

Erg mooie film. Tot de absolute toppers van Ghibli reken ik hem niet, maar hij zit er niet ver vanaf.
Lees meer >

hstadman  |  26-11-2014

Prachtig afscheid van de meester.
Lees meer >

tmvde  |  20-11-2014

Bij beeldkwaliteit staat dat de film geheel digitaal is gemaakt. Het tegenovergestelde is echter waar, de film is bijna volledig handgetekend.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Grof DTS HD Master Audio 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.