Yves Saint Laurent

Recensent:
Patrick van den Hul
06-08-2014

Totaalbeoordeling:

6.8
Blu-ray

Yves Saint Laurent (Blu-ray)
Samenvatting

Haute couture is een bijzondere tak van sport. Er worden creaties gedragen die uiterst onpraktisch zijn voor in de gewone schappen, maar de ontwerpen hebben een grote invloed op de modewereld. Parijs is misschien wel het wereldwijde middelpunt hiervan en de thuisbasis van de wereldberoemde Yves Saint Laurent (Pierre Niney). Hij is natuurlijk niet altijd beroemd en succesvol geweest, maar zijn interesse voor mode en ontwerpen lijkt wel aangeboren. Hij begon bij Dior, maar koos ervoor, na zijn ontslag daar, om voor zichzelf te beginnen. Samen met zijn levensgezel Pierre Berge (Guillaume Gallienne) zet Yves een mode-imperium op deze aardbol dat  zijn weerga niet kent.

Commentaar

Yves Saint Laurent is een biografie in hart en nieren. Hoofdrolspeler Pierre Niney in de titelrol aanwezig in nagenoeg elke scène. Een soort van driehoeksverhouding met zijn partner Pierre Bergé en zijn favoriete model Victoire Doutreleau (Charlotte Le Bon) vormt de kern van de cast. De casting van Niney in de hoofdrol is een prima zet. Hij weet de leuke en minder leuke karaktertrekken van Yves goed weer te geven. Daarbij horen kernwoorden als (zeer) verlegen, creatief, maar later ook onberekenbaar en losbandig. Dat zijn karakter zo goed uit de verf komt zal ongetwijfeld te maken hebben met de persoonlijk betrokkenheid van de echte Piere Bergé. Hij had veel contact met regisseur Jail Lespert over de film. Aanvankelijk heeft Yves nog wat moeite om openlijk uit te komen voor zijn homoseksuele geaardheid, maar daar komt een eind aan wanneer hij Pierre ontmoet. Zonder hem was hij nooit zover gekomen en de relatie tussen de twee had nog wel wat meer mogen worden uitgediept. De makers zijn echter te druk bezig met het stramien vertellen van de standaard biografie. Dat betekent een nagenoeg geheel chronologische vertelling – begin en einde uitgezonderd – en het documenteren van zoveel mogelijk belangrijke gebeurtenissen uit ‘het leven van’. Deze standaard aanpak in combinatie met het kalme tempo maakt dat het soms wat moeilijk is om de aandacht erbij te houden. Daartegenover staat dan wel weer wonderschoon camerawerk. Net als de film echt saai dreigt te worden, wordt deze gered door een knap staaltje acteervuurwerk. Het zijn dus de acteurs die het standaard script van Yves Saint Laurent tot leven weten te brengen. 

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Biografie, Drama
Regio: A, B, C
Jaar: 2014
Speelduur: 106 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045241797

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Yves Saint Laurent heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de VC-1 codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 25 GB enkellaagse disk.

Het beeld van Yves Saint Laurent is werkelijk gestoken scherp. Dit houdt stand ongeacht de omstandigheden. Ook in donkere scènes is er voldoende detail in de schaduwpartijen. En ook met het zwartniveau is het goed gesteld. Er wordt gewerkt met kleine diafragma’s, waardoor een groot deel van het beeld in bepaalde scènes wazig is. Dit is echter overduidelijk een stilistisch effect als gevolg van de gebruikte lenzen, het deel waar de focus op ligt is ook in die scènes namelijk haarscherp. De kleuren van deze transfer zijn wat ingetogen. Ze geven zo de sfeer weer van een vervlogen tijdperk. Hier komt wat verandering in tijdens de scènes in het kleurrijke Marrakech. Zoals je van een recente transfer mag verwachten is er geen sprake van defecten in welke vorm dan ook.

Geluidskwaliteit

Deze BD-uitgave van Yves Saint Laurent bevat een Frans gesproken DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz). Deze doet het werk uitstekend. De dialogen zijn altijd goed verstaanbaar. Er is sprake van subtiele surroundwerking en omgevingsgeluiden, hoewel de film zich qua inhoud niet echt leent voor spectaculair geluid. Er zijn af en toe wel scènes met muziek, bijvoorbeeld in nachtclubs. Op die momenten houdt de kwaliteit ook stand en komt de muziek mooi ruimtelijk uit de speakers waarbij ook de subwoofer adequaat wordt ingezet. Al met al een verdienstelijke track.

Extra's

De disk start met een drietal trailers. Daarna start de film. Er zijn geen extra’s.

Conclusie

Yves Saint Laurent is een begrip in de modewereld. Hij overleed in 2008 en deze film vertelt zijn gehele levensverhaal. Het standaard stramien van de biografiefilm wordt getrouw gevolgd. Daardoor is de film weinig verrassend. Het acteerwerk van de hoofdrolspelers compenseert hiervoor en maakt Yves Saint Laurent toch een interessante film om te bekijken. De BD-uitgave is technisch prima verzorgd met goed beeld en geluid. Er zijn geen extra’s te bekijken.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Entertainment One.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Drugs Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
6.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.