La Linea (The Line)

Recensent:
Rogier Burghout
14-05-2014

Totaalbeoordeling:

6.5
Blu-ray

La Linea (The Line) (Blu-ray)
Samenvatting

Drugsbaron Javier Salazar (Andy Garcia) is dodelijk ziek en heeft zijn luitenant Pelon (Esai Morales) als zijn opvolger aangewezen. Dit tot groot ongenoegen van zijn organisatie, aangezien Pelon geen bloedband heeft met de rest van de familie. Salazar heeft echter blind vertrouwen in Pelon en stelt hem toch aan. Pelon gaat meteen zaken doen met Afghaanse terroristen, dit tot groot ongenoegen van Salazar. Pelon wil de Afghanen toegang geven tot 'La Linea', de smokkelroutes tussen Amerika en Mexico. Ondertussen sturen de Amerikaanse autoriteiten een huurmoordenaar op hen af om voorgoed af te rekenen met het Mexicaanse drugskartel. Deze huurmoordenaar, Mark Shields (Ray Liotta), is een koelbloedige professional maar hij wordt nagejaagd door demonen uit zijn verleden. Hoe gaat deze strijd aflopen?

Commentaar

La Linea (The Line) lijkt een voorbeeld van een typische B-film-productie die aan de lopende band wordt gemaakt en direct op DVD/Blu-ray Disc wordt uitgebracht. Toch heeft La Linea (The Line) iets wat de film net boven het maaiveld doet uitsteken. Dat zijn ten eerste de bekende namen die in de film spelen, zoals Andy Garcia, Ray Liotta en Armand Assante. Hoewel het tegenwoordig geen A-list-acteurs zijn kennen we deze namen toch uit bekende films als The Godfather Part III, Cop Land en American Gangster. Genoeg ervaring dus om een film als La Linea (The Line) een extra scheutje kwaliteit te geven. En dat doen ze dan ook, want deze acteurs weten het redelijk zwakke script toch nog boeiend te maken. Ook hun personages zijn redelijk eendimensionaal maar de acteurs weten er toch nog iets van te maken. De enige die de lat van de anderen niet weet te raken is Esai Morales. Hij heeft te weinig acteercapaciteiten om zijn rol van heethoofd Pelon geloofwaardig te maken.
Een ander positief aspect is dat de film op locatie in Tijuana is opgenomen en ook langs de daadwerkelijke grens tussen Amerika en Mexico. Dit geeft een extra geloofwaardigheid mee. De landschappen, stadjes en achterbuurten zijn goed gekozen en geven de gehele productie een mooi decor. Dit alles zorgt voor een krappe voldoende en hoewel het einde ietwat geforceerd overkomt is dit toch een spannende actiethriller om je anderhalf uur mee te vermaken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Thriller
Regio: B
Jaar: 2008
Speelduur: 95 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Indies Home Entertainment
EAN: 8714025518229

Extra's

  • Behind the scenes
  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

La Linea (The Line) is in 1080P HD via een MPEG2-codering op een single-layered 25GB Blu-ray Disc gezet. De transfer heeft het originele beeldformaat van 2.35:1.

De beeldkwaliteit is over het algemeen goed. De cinematograaf heeft goed gekeken naar Traffic, want ook hij heeft de diverse verhaallijnen een eigen kleurenpalet meegegeven. Alle scènes in Mexico hebben een warm-gele gloed en een iets grotere hoeveelheid grain. Wel hebben deze scènes af en toe last van oversaturatie van de kleur geel. Scènes in Amerika hebben een koelere blauwe gloed meegekregen en hebben een groter detail en een scherper contrast. De scènes in Mexico van de protaganist hebben een niet-uitgesproken kleurenpalet en hebben een normaal kleurenpatroon. Dit alles wordt goed afgewisseld en er zijn hierbij weinig fouten in het beeld geconstateerd. Wel is er een paar keer een kleine print-beschadiging waargenomen, en af en toe wat aliaising (zie daarvoor het laatste screenshot). Verder is in donkere ruimtes het contrast wat matig en 'loopt het zwart dicht' waardoor je dus weinig detail kan waarnemen. Al met al een krappe voldoende voor deze transfer.

Geluidskwaliteit

La Linea (The Line) heeft twee Dolby Digital 5.1-audiotracks meegekregen. De DTS-HD MA 5.1 audiotrack die op de cover én in het menu is gemeld staat er dus niet op. Wanneer je deze selecteert dan krijg je een Dolby Digital 5.1-audiotrack met een 640 kbps-bitrate; wanneer je de Dolby Digital 5.1-audiotrack selecteert dan krijg je die audiotrack met een bitrate van 448 kbps. Een vreemde situatie, maar buitenlandse uitgaven hebben ook geen lossless audiotrack.

De Dolby Digital 5.1-audiotrack met de hoogste bitrate klinkt voldoende, alhoewel is het volume wel wat laag. Om van deze audiotrack te genieten moet het volume wat omhoog geschakeld worden. Spraak komt netjes uit de center en verder worden over het algemeen alleen de voorste speakers aangewend voor de geluidseffecten in de film. Heel subtiel worden bij omgevingsgeluiden de surroundspeakers ingezet maar dit is sporadisch. Bij actiescènes worden deze wel actief aangewend en wordt de actie mooi verspreid. Ook de subwoofer doet dan goed mee en geeft goede ondersteuning in het laag. Geen opzienbare audiotrack, maar wel een voldoende.

Extra's

La Linea (The Line) heeft een kleine selectie aan extra's. De 'making-of' zie je niet veel op kleinere producties en is dus een positeve verrassing. De extra's hebben Dolby Digital 2.0-audio en zijn Nederlands ondertiteld, behalve de trailers.

Behind the scenes (17 min.)
Een redelijke interessante kijk achter de schermen. Er zijn wat interviews met de makers en hoofdrolspelers en je ziet wat B-roll-materiaal. Wel is iedereen wel erg enthousiast over het samenwerken met elkaar maar dit zien we wel vaker in dit soort featurettes.

Trailer (2 min.)
Naast wat cross-promotionele trailers zien we ook de trailer van La Linea (The Line)

Conclusie

In La Linea (The Line) zien we de oorlog tussen het drugskartel en Amerika. De film steekt net boven het maaiveld uit van andere B-films. De Blu-ray Disc van La Linea (The Line) gooit voldoende hoge ogen voor de technische presentatie en de extra's zijn wel ruim voldoende, ondanks de vreemde fout van het vermelden van de aanwezigheid van een lossless audiotrack. Op de vraag of deze uitgave een budget-topper is of een budget-flopper gaat het oordeel toch net naar de eerste uit. Meenemen dus!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6.5
Extra's:7
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots