Noah

Recensent:
Patrick van den Hul
23-04-2014

Totaalbeoordeling:

6.4
Bioscoop

Noah (Bioscoop)
Samenvatting

De mens is nog maar een paar generatie in leven sinds de eerste mensen – Adam en Eva  - door God op aarde werden gezet. De mensheid heeft echter haar stempel al op de aarde gedrukt en alles wat eens goed en puur was is nu verdorven geraakt. God ziet daarin aanleiding om de wereld te vernietigen, maar niet zonder het een kans te geven op een nieuw begin. Deze schone taak wordt toebedeeld aan Noah (Russel Crowe). Hij moet ene ark bouwen en daarop twee exemplaren van elke diersoort verzamelen. Noah zoekt raad bij zijn vader Methuselah (Anthony Hopkins) en besluit uiteindelijk deze enorme taak op zich te nemen. Hij wordt daarbij bijgestaan door zijn vrouw Naameh (Jennifer Connely), zijn zoons Ham (Logan Lerman) en Shem (Douglas Booth) en hun geadopteerde dochter Ila (Emma Watson). Alsof de missie op zichzelf al niet uitdagend genoeg was, wordt het gezin bovendien bedreigd door de wrede krijgsheer Tubal-cain (Ray Winstone). Deze man wil kost wat het kost overleven en is bereid heel ver te gaan om zich een plek op de ark te veroveren. Naarmate de grote storm dichterbij komt neemt de druk op Noah en zijn familie toe om alles tot een goed einde te brengen en zo mens en dier van de ondergang te redden.

Commentaar

Het bijbelse verhaal van Noah en zijn ark is een van de bekendste verhalen uit de bijbel. Het beslaat slechts enkele bladzijden en is dan ook een hele prestatie dat regisseur Darren Aronofsky (Requiem for a DreamPiThe FountainBlack Swan) er een film van heeft weten te maken die de twee uur grens ruim overschrijdt. Het idee om deze film te maken ontstond al in 1982 toen Aronofsky op de basisschool zat en een gedicht moest schrijven. Hij schreef een gedicht over de duiven die een rol spelen in de ontknoping van het verhaal van Noah en won daarmee een prijs van de Verenigde Naties. Het heeft heel lang geduurd voordat de film er eindelijk mocht zijn en het mag een wonder heten dat het gelukt is. Anno 2014 zorgt een film over een religieus onderwerp namelijk nog altijd voor veel controverse. Paramount was hier zo angstig voor dat ze drie alternatieve versies van de film aan een testpubliek hebben laten zien. Geen van de versies werd goed ontvangen door de christelijke kijker. De uiteindelijke versie die nu in de bioscopen te zien is, is de oorspronkelijk versie van Aronofsky. Deze is voorafgaande aan de release nooit getest geweest. Een van de dingen die ongetwijfeld stof heeft doen opwaaien is de mate van artistieke vrijheid die is genomen. Zo kent Noah veel fantasierijke elementen, zoals grote, elementaire stenen monsters. Ook zijn de nodige liefdesperikelen in het verhaal verweven. Om dit korte verhaal op speelfilmlengte te krijgen, moest er sowieso veel worden bijverzonnen. Hier ligt ook meteen een van de grootste minpunten van de film. Het heeft gewoon te weinig inhoud voor een film van deze lengte. In de aanloop zit het tempo er nog wel goed in, maar in het middenstuk zakt het in en ook het einde is te langgerekt. Noah is een eigenaardige mix geworden van elementen die goed werken en andere dingen die juist helemaal niet werken. Bijzonder is het camerawerk. Dit geldt in het bijzonder voor een aantal lange zoomshots die zeer innovatief zijn en bijna abstracte shots van een felgekleurde lucht (door de ondergaande zon) met alleen silhouetten van de personages ervoor. Wat minder werkt is het verhaal. De boodschap neigt bijna naar milieuactivisme en is weinig subtiel. Het liefdesverhaal voelt wat geforceerd en krijgt bovendien een nare bijsmaak door de twee praktisch broer en (geadopteerde) zus zijn. Het dramatische einde – dat we hier zullen verklappen – is zo melodramatisch en over-the-top dat het onbedoeld lachwekkend wordt. Noah is een film die uiteindelijk niet geslaagd is, maar paradoxaal genoeg wel het kijken waard is. Het verhaal is bij velen bekend en het is interessant om te zien wat Aronofsky er in zijn geheel eigen visie van heeft gemaakt. Bovendien is de film technisch goed gemaakt met prachtig camerawerk en prima special effects. Noah mag dan geen goede film zijn, het krijgt wel iets voor elkaar wat tegenwoordig lang niet alle films lukt: het is voer voor een uitgebreide discussie onder mensen die de film gezien hebben.

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Actie, Avontuur, Drama
Jaar: 2014
Speelduur: 138 min

Laatste reacties

Pastichio Rocker  |  29-04-2014

Oei, Aronofsky vliegt flink toch wel uit de bocht met dit onsamenhangende actiefilmpje, waarbij het bijbelse Ark-verhaal ondergeschikt is aan de special effe...
Lees meer >

Martin Z.  |  26-04-2014

Ik ging er met lage verwachtingen heen en vond hem nog best tof. Valt echter wel in het niet bij zijn andere films...
Lees meer >

DVD Watcher  |  24-04-2014

Ik heb hem in de bios gezien, en over het algemeen vond ik hem erg pover. Wanneer je de trailer bekijkt, heb je eigenlijk meteen de film gezien mijn inziens..
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
6.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 11
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.