Patriot Games

Recensent:
Ludo Keeris
30-04-2014

Totaalbeoordeling:

8.2
Blu-ray

Patriot Games (Blu-ray)
Samenvatting

Voormalig CIA-agent Jack Ryan (Harrison Ford) is samen met zijn vrouw Cathy (Anne Archer) en dochter Sally (Thora Birch) op vakantie in Londen. Als ze op het punt staan om naar huis te gaan is Jack toevallig getuige van een terroristische aanval van de IRA op de Britse minister Lord Holmes (James Fox). Door zijn ingrijpen wordt de aanslag verijdeld, waarbij Jack zelf gewond raakt, maar ook de jongere broer van terrorist Sean Miller (Sean Bean) doodt. Miller moet de gevangenis in, maar zweert wraak te nemen op Jack. Tijdens een geheim gevangenentransport wordt Miller door zijn strijdgenoten, een IRA splintergroep onder leiding van Kevin O’Donnell (Patrick Bergin), op gewelddadige wijze bevrijd. Als de Britse minister Holmes op bezoek gaat naar Amerika, reist de splintergroep van O’Donnell en Miller hem direct achterna. Miller heeft, naast een nieuwe aanslag plegen op de minister, ook nog zijn eigen agenda: wraak nemen op Jack Ryan.

Commentaar

Twee jaar na het zeer succesvolle The Hunt For Red October (1990) verscheen een nieuwe Tom Clancy-verfilming, Patriot Games. Alec Baldwin, die in The Hunt For Red October de rol van de CIA-analist Jack Ryan vertolkte, werd afgewisseld door Harrison Ford. Omdat Ford een stukje ouder is, is het verhaal ook in de tijd een stuk vooruit geplaatst. Alec Baldwin speelde een 35-jarige Jack Ryan waar nu Harrison Ford een 50-jarige Ryan neerzet. Vanwege deze rolwisseling heeft regisseur Phillip Noyce, naar eigen zeggen, ervoor gekozen om met Patriot Games wat meer aandacht te besteden aan het karakter van Jack Ryan om op deze wijze ook de ‘nieuwe’ Jack Ryan bij het publiek te introduceren. Het originele script, waarbij er nog vanuit werd gegaan dat Alec Baldwin de rol van Jack Ryan zou spelen, is diverse keren aangepast, mede door opmerkingen en suggesties van Harrison Ford. Door deze vele aanpassingen kon schrijver Tom Clancy niet meer achter het verhaal staan en distantieerde zich van Patriot Games. In deze film wordt Jack Ryan geconfronteerd met een bedreiging in de persoonlijke sfeer. Het bijna gelijktijdig geproduceerde Clear And Present Danger , waarin Harrison Ford wederom Jack Ryan speelt, is duidelijk meer actiegericht.
Ondanks enkele clichés en enige voorspelbaarheid is Patriot Games een prima te verteren actiefilm, want actie zit er toch zeker wel in. Want alhoewel Jack Ryan (ofwel Harrison Ford) wat ouder is, is het diezelfde Ryan die de grote held is en het kwaad verslaat. Maar doordat deze Jack Ryan al wat op leeftijd is moet hij het meer van zijn analytische vermogen hebben dan van brute kracht. Een man van vijftig is nu eenmaal niet zo sterk meer als een knul van twintig. Van Harrison Ford weten we inmiddels wat we van hem kunnen verwachten en zijn rol is niet verrassend, wel degelijk. En we zien hier een toen nog vrij onbekende Sean Bean, die daarna door zijn vertolking van Sharpe in de gelijknamige TV-serie en vooral middels The Lord Of The Rings een grote naam is geworden. Anne Archer zien we vooral in een ondersteunende rol als de vrouw van Jack Ryan. Samen met de rest van de cast maken ze van Patriot Games een behoorlijke actie-thriller, die met Clear and Present Danger een vervolg kreeg dat nog beter was.

Al eerder was deze film op DVD uitgebracht, zowel als een vrij kale versie als een Special Collector's Edition. De versie die we hieronder bespreken betreft de Blu-ray Disc.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Thriller
Regio: B
Jaar: 1992
Speelduur: 117 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 5050582872156

Extra's

  • Trailer
  • Patriot Games Up Close Featurette

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Patriot Games heeft een 1080/24p-transfer in 2.35:1 beeldformaat. De film staat op een 50GB dubbellaags disc, waarvan bijna 40GB is beschreven. Voor de codering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. De film is inmiddels bijna 20 jaar oud, maar het beeld heeft geen beschadigingen. Toch is het duidelijk zichtbaar dat het hier om een wat oudere film gaat. Het beeld is wat groezelig en details vallen vaak wat weg door de flinke filmkorrel. Soms heeft men teveel geprobeerd om de korrel weg te poetsen middels ruisonderdrukking, maar dat heeft een averechts effect. En daarbij is er soms heftige edge-enhancement toegepast (zie screenshot 5, rondom het huis). Close ups zijn goed scherp, maar de ruimere shots blijven achter in scherpte. Het laatste half uur speelt zich voor een groot deel in het donker af en hoewel de details dan een beetje wegvallen blijft alles wel goed te volgen. In vergelijking met de DVD is het beeld er op vooruit gegaan, maar referentiemateriaal is het zeker niet.

Geluidskwaliteit

De belangrijkste geluidstrack op de Blu-ray Disc van Patriot Games is een lossless Engelstalige Dolby TrueHD 5.1-track. Qua geluid valt er weinig te klagen. Het is een geluidstrack die na 20 jaar nog steeds hoge ogen gooit. Er is een brede spreiding van geluidseffecten over de frontkanalen. Dialogen zijn goed te volgen, al staat Harrison Ford erom bekend om behoorlijk te mompelen. Voor dialoog is vooral het centerkanaal gebruikt, maar dialoog komt af en toe ook uit de frontkanalen. Omgevingsgeluiden zijn mooi sfeervol aanwezig, zonder de overhand te krijgen. Tijdens de achtervolging met de boten aan het eind van de film gaan alle registers open en komt ook het LFE-kanaal flink in het spel voor. James Horner zorgde weer voor een uitstekende muziekscore, die heel goed past bij de sfeer van de film.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft geanimeerde menu’s met achtergrondgeluid. De extra’s zijn gelijk aan de Special Collector’s Edition DVD.

Theatrical Trailer (2 min.)
De trailer van de film in HD-resolutie. De eerste halve minuut laat bijna de gehele scène van de terroristische aanslag zien. De trailer is niet ondertiteld.

Patriot Games Up Close (25 min)
Een uitgebreide, in 2002 speciaal voor de Special Collector’s Edition DVD opgenomen, informatieve documentaire met uitgebreide interviewfragmenten, filmfragmenten en beelden achter de schermen. Tien jaar na dato weet men zich nog veel te herinneren van het productieproces van de film. De documentaire is voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Conclusie

Jack Ryan verijdelt een terroristische aanslag van de IRA op een minister in Londen. Dader Sean Miller zweert wraak. Patriot Games is een aantrekkelijke actiethriller, al is de actie ondergeschikt aan het verhaal. Het acteerwerk is degelijk, maar niet verrassend. Qua beeld en geluid is deze Blu-ray Disc-uitgave voldoende, maar we hebben zeker betere gezien van films uit deze periode. Qua extra’s moeten we het doen met dezelfde als op de Special Collectors Edition DVD. Of upgraden daarom een noodzaak is moet iedereen eerst even goed voor zichzelf nagaan.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6.5
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
8.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.