Jasper & Julia en de Dappere Ridders

Recensent:
Rogier Burghout
25-04-2014

Totaalbeoordeling:

7.5
Blu-ray

Jasper & Julia en de Dappere Ridders (Blu-ray)
Samenvatting

Jasper (stem van Freddie Highmore) groeit op in een middeleeuws stadje wat volop in ontwikkeling is. De ridders zijn namelijk achterhaald bevonden en zijn de stad uit gestuurd om de stad te gaan moderniseren. In de stad groeit vervolgens de bureaucratie als kool en op elke hoek van de straat worden ter plekke nieuwe wetten verzonnen, opgesteld en gehandhaafd. Overal moeten de bewoners zich aan nieuwe regels houden en worden ze op straat geconfronteerd met verkeersregels en agenten. De vader van Jasper is een gerespecteerd advocaat en hij ziet in zijn zoon de perfecte opvolger en wil dan ook dat hij de advocatenopleiding gaat volgen. Maar Jasper gaat liever zijn opa achterna, die in vroeger tijden een dappere ridder was. Hij is nog steeds een legende en iedereen kent hem. Als hij dit aan zijn vader vertelt ontstaat er ruzie en Jasper vlucht naar zijn oma voor raad en advies. Zijn oma adviseert hem om zijn dromen na te jagen en laat hem het harnas van zijn opa zien. Wat Jasper nog niet eerder was opgevallen is dat het zwaard ontbreekt. Jasper besluit vervolgens het zwaard van zijn opa te zoeken en de ridderopleiding te gaan volgen. Op zijn weg ontmoet hij de pittige dame Julia, die hem later gaat helpen. Intussen bedenken de verbannen ridders snode plannen om het middeleeuwse stadje opnieuw te gaan veroveren. Jasper moet snel zijn opleiding afmaken en wordt direct op de proef gesteld om zijn kunsten te gaan vertonen om het stadje te redden. Maar gaat hem dat lukken?

Commentaar

Jasper & Julia en de Dappere Ridders heet oorspronkelijk "Justin and the Knights of Valour". Waarom in het Nederlands Julia is toegevoegd is een beetje opvallend want Julia heeft nu niet echt de hoofdrol in de film. Ze is de grappige sidekick en zorgt voor de vrolijke en relativerende noot tegenover de wat serieuzere Jasper, maar ze heeft echt een bijrol. 
Maar gelukkig doet dit niks af aan de kwaliteit van film want deze is meer dan geslaagd. Geproduceerd door Antonio Banderas is dit een kwalitatief zeer hoogstaande animatiefilm, eentje die qua technische kwaliteit zeker de concurrentie aan kan met animatiefilms van Dreamworks en Disney. De animatie is verzorgd door diverse Spaanse bedrijven en die hebben goed gekeken naar de concurrentie. Zo zijn de geanimeerde personen mooi rond van vorm hebben geen hoekige vlakken (iets wat je bij andere, mindere kwalitatieve animatiefilms wel aantreft). Ook de objecten in de film tonen veel details en als een persoon iets aanraakt dan zie je ook het contact tussen de twee, niet iets wat er tegenaan zweeft. Ook zijn de natuur en gebouwen heel mooi ontworpen en uitgevoerd. De bewegingen en actie verlopen zeer vloeiend en dit alles maakt dit tot een meer dan geslaagde technische prestatie.
Ook het verhaal gooit hoge ogen. De vernieuwende inslag is dat de film speelt met zowel historische tijden als ook moderne invloeden. En niet zo overdreven als dat je in andere films ziet (zoals bijvoorbeeld in Shrek), maar een stuk subtieler. De verdere ontwikkeling van het verhaal verloopt redelijk voorspelbaar, maar dit doet verder niks af aan het kijkplezier. Het plezier en het harde werk van de makers is duidelijk op het scherm te merken en iedereen heeft ervoor gezorgd dat dit gewoon een hele leuke animatiefilm is geworden voor de hele familie.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie, Avontuur, Komedie/Humor
Regio: A, B, C
Jaar: 2013
Speelduur: 96 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
3D: Ja
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Nederlands
  • DTS-HD MA 5.1 - Vlaams
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045240721

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Jasper & Julia en de Dappere Ridders is in het originele beeldformaat van 2.35:1 op een enkellaags Blu-ray Disc gezet. Deze disc is bijna in zijn geheel beschreven. Voor de 2D-transfer is er gebruik gemaakt van de AVC-codec en voor de 3D-transfer van de MVC-codec.

2D:
De 2D-transfer is werkelijk geweldig. De prachtige gecreërde animaties spatten van je scherm af. Scherpte en detail zijn altijd van het hoogste niveau. Ook de kleuren en zwartwaarden worden als een schitterend kleurenpalet op je scherm getoond. Dit is een absoluut geweldige transfer die de hoogste score verdient.

3D:
Even zo goed is de 3D-transfer. Er is altijd een continue diepte te zien in het scherm. In de natuur zie je bomen of takken op de voorgrond en de heuvels op de achtergrond, met daartussen een mooie dieptewerking. Ook er is altijd afstand te zien tussen personen en objecten. Er zijn weinig pop-out-effecten maar dat hoeft ook niet, want er is genoeg diepte "naar binnen toe". Ook zorgen de donkere brillen er niet voor dat het beeld donkerder wordt of de kleuren meer flets. Alles blijft fel van kleur en ook de donkere scènes lopen niet dicht met een zwart beeld. Daarnaast is er geen cross-talk waarneembaar. Absoluut een prachtig mooie 3D-transfer.

Geluidskwaliteit

Jasper en Julia en de Dappere Ridders heeft als audiotrack een DTS-HD MA 5.1-audiotrack in de originele Engelse taal meegekregen. Hetzelfde type audiotrack is ook in het Nederlands en Vlaams toegevoegd. Hieronder volgt eerst de eerstgenoemde taal.

De audiotrack in de Engelse taal heeft een zeer levendig karakter. Spraak komt helder en sprankelend uit de center speaker en de geluidseffecten en omgevingsgeluiden komen levendig uit alle hoeken van je kamer. De subwoofer heeft niet heel erg veel werk te doen maar ondersteunt de audiotrack redelijk met de lage tonen. Een prima soundtrack die eigenlijk weinig tot geen tekortkomingen heeft. Iets meer bas en kracht achter sommige scènes is het enige wat gewenst kan zijn.
Eigenlijk geldt hetzelfde voor de Nederlandse en Vlaamse audiotracks. De stemmen komen helder en duidelijk uit de centerspeaker, en de rest van de audotrack is hetzelfde als de Engelse variant.

Extra's

Behalve een aantal cross-promotionele trailers die afgespeeld worden na het opstarten van de Blu-ray Disc zijn er geen extra's. Het schijfje zelf is verpakt in een vrolijke oranje keepcase, in stijl van de film. Een leuk detail. 

Conclusie

In Jasper & Julia en de Dappere Ridders gaat Jasper in de leer als ridder en staat direct voor zijn grootste uitdaging, namelijk zijn stad beschermen tegen een groep ervaren ridders die alles willen heroveren. De Blu-ray Disc van Jasper & Julia bevat een prachtige en foutloze beeldtransfer zowel in 2D als in 3D. Ook zijn er prima audiotracks toegevoegd in het Engels, Nederlands en Vlaams. Helaas zijn er verder geen extra's te bespeuren. Een prima familiefilm die je op Blu-ray Disc, verpakt in een vrolijke oranje case, in 2D en in 3D prima zal vermaken.

Laatste reacties

Esteban  |  07-05-2014

Ik was best wel benieuwd naar deze, om uiteenlopende redenen. Dus bovenstaande reacties zijn fijn om te lezen. :)
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  07-05-2014

Heb de film bekeken in 3D en me, er samen met de wederhelft, best mee vermaakt, een leuke en vermakelijke film die best tot een lach wist te verlokken. Je hebt...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld 3D DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots