World's End, The

Recensent:
Patrick van den Hul
22-04-2014

Totaalbeoordeling:

8.2
Blu-ray

World's End, The (Blu-ray)
Samenvatting

In 1990 vieren vijf vrienden hun laatste schooldag door alle twaalf kroegen van hun geboortedorp af te gaan. Althans, dat is het plan. Door buitensporig alcoholgebruik, drugs, geweld en invalidentoilettenseks wordt de tocht spijtig afgehaakt bij de negende taverne. Oliver (Martin Freeman), ook wel O-Man, sneuvelt als eerste bij nummer zes al. Drieëntwintig jaar later zijn de vrienden opgegroeid. Nou ja, Gary 'The King' King (Simon Pegg) niet heel veel. Hij loopt nog steeds met het idee rond de legendarische kroegentocht over te doen en deze keer te voltooien. Hoe krijg je Oliver, inmiddels makelaar, succesvolle advocaten Andy (Nick Frost) en Steven (Paddy Considine) en junior partner autohandelaar Peter (Eddie Marsan) zover? Een leugentje om bestwil. Wanneer ze alle vijf weer op de grond van hun geboortedorp staan, lijkt niets veranderd. Dit is enkel schijn, zo blijkt al bij de eerste kroeg. 'The King' is in ieder geval vastbesloten door te gaan en omwille van de nostalgie, zo verklaart hij, koste wat kost de laatste kroeg, 'The World's End', te bereiken. Al kost het zijn vrienden het leven....

Commentaar

The World’s End is het sluitstuk van een wel heel onconventionele trilogie. Deze staat ook wel bekend als de onofficiële ‘drie smaken Cornetto trilogie’. In elk van de films eten de personages een ijsje met een andere verpakking. Volgens regisseur Edgar Wright staat groen voor science-fiction, het hoofdthema van deze film. De andere twee films zijn Shaun of the Dead (kleur rood, aardbeiensmaak, betekenis is bloed en zombies) en Hot Fuzz (kleur blauw, vanillesmaak, betekenis is de politie). Een veel belangrijkere constante factor in deze drie film zijn veel van de castleden en de bijzondere soort humor. Daar waar Shaun of the Dead en Hot Fuzz echter vooral een parodie waren op films uit betreffende genres, staat The World’s End wat meer op zichzelf. De humor is echter wel vergelijkbaar. Er wordt redelijk wat tijd genomen voor de opbouw en de introductie van de personages. Op dat moment gebeurt er ook nog niets vreemds en zou je denken dat je naar een doodnormale dramafilm zit te kijken. Na het eerste gevecht in de toiletten van een van de kroegen, waar het blauw bloed rijkelijk vloeit en de ledematen je letterlijk om de oren vliegen, heb je echter wel scherp voor de bril dat The World’s End allesbehalve een normale film is. Doordat Edgar Wright heeft durven af te wijken van de formule van de vorige twee films, is deze laatste telg in de serie uitermate verrassend. Je zou zelf kunnen stellen dat het een drama is geworden met een vleugje science-fiction in plaats van andersom. Het is dan ook niet de ludieke en overdadige actie die de film een succes maakt, maar de uitstekende cast. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld en de humor ligt in gelijke mate in het schrijven als in de uitstekende vertolking daarvan. Het zijn immers de acteurs die de woorden uit het script tot leven brengen. Wat dat betreft is het wellicht een smetje dat de actie soms wat de overhand neemt, terwijl de kracht van de film juist zit in de rustigere scènes en de komische interactie tussen de personages. The World’s End is een mooie afsluiter van een trilogie originele en oprecht grappige komedies. 

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Komedie
Jaar: 2013
Speelduur: 109 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582966480

Extra's

  • Deleted scene
  • De gouden mijl – Making of The World’s End
  • Filmcommentaar
  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van The World’s End heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk.

Het beeld zit er zo goed uit als je van een recente film maar zou willen durven dromen. De scherpte en detaillering is uitstekend. Werkelijk van begin tot eind gestoken scherp. De beeldkwaliteit houdt ook goed stand tijdens de donkere scènes. Het schaduwdetail is daar ook prima op orde. Er zijn geen enkele significante gebreken of afwijkingen te vinden in welke vorm dan ook. Zo nu en dan loopt de hoeveelheid ruis wat op, maar dit neemt nergens storende vormen aan. De kleuren en het contrast maken het helemaal af en geven een natuurlijke indruk. Een transfer van uitstekende kwaliteit.

Geluidskwaliteit

Deze BD-uitgave van World’s End heeft als primaire track een Engelstalige DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz) geluidsspoor. Bij een komedie verwacht je normaal gesproken niet zoveel bombastisch geluid, maar deze film is daarop zeker de positieve uitzondering. De track is zeer dynamisch en krachtig tijdens de vele actievolle momenten. Zodanig dat je af en toe naar volumeknop zult grijpen om eventuele buren niet teveel te storen. Sommige van de scènes lenen zich er dan ook uitstekend voor om je geluidsinstallatie te testen of aan anderen te laten horen. De kwaliteit van de track leent zich daar dan ook voor. De dynamiek in de track maakt dat er sprake is van een uitstekende surround ervaring. Te midden van al dit geweld blijven de dialogen altijd goed verstaanbaar. 

Extra's

Vanuit het hoofdmenu zijn er een drietal extra’s te bekijken. Deze worden hieronder nader omschreven. De extra zijn allen in HD. De audio is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) en de extra’s zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling. Op buitenlandse uitgaves is een (veel) uitgebreider pakket aan extra’s terug te vinden.

Deleted scene (1 min.)
Dit betreft maar één verwijderde scène, die bovendien niet bijzonder interessant is. Deze extra mag dan ook eigenlijk geen naam hebben.

De gouden mijl – Making of The World’s End (48 min.)
Deze uitgebreide making of is de beste van de extra’s. Het gaat in op zo ongeveer elk aspect van het maken van de film en is uitermate goed gemaakt en interessant om te bekijken.

Filmcommentaar
Dit audiocommentaar tijdens de gehele film is ingesproken door schrijvers Edgar Wright en Simon Pegg. Die tevens respectievelijk regisseur en hoofdrolspeler zijn. Vanuit deze rollen focussen ze voornamelijk op het verhaal en de personages.

Conclusie

Gary verzamelt al zijn jeugdvrienden met als doel een memorabele kroegentocht uit hun jeugd een kans op herhaling te geven. Dit plan krijgt een verrassende wending wanneer ze op gewelddadige wijze in aanraking komen met buitenaardse wezen. The World’s End is het laatste deel uit een onofficiële trilogie van Edgar Wright. De humor is aanstekelijk en wordt tot leven gebracht door een gevarieerde en uitstekend presterende cast. De actie neemt soms wat de overhand, maar alles overziend is The World’s End een onderhoudende en originele film geworden. De beeld- en geluidskwaliteit van deze BD-uitgave zijn uitstekend. Er zijn een aantal prima extra’s te bekijken, waaronder een uitgebreide making of.

Laatste reacties

Pastichio Rocker  |  22-04-2014

Beetje vreemd dat Universal niet gewoon alle extra's overneemt van de UK release. De NL releases van Shaun, Hot Fuzz en Scott Pilgrim zijn ook al zo karig bedee...
Lees meer >

x-vision  |  22-04-2014

Voor mij is Hot Fuzz nog altijd de beste uit de trilogie. Hoeveel keer ik deze al opnieuw gezien heb valt niet meer bij te houden. :) World's End was een goed ...
Lees meer >

Pastichio Rocker  |  22-04-2014

Niet helemaal eens met deze zin: "Doordat Edgar Wright heeft durven af te wijken van de formule van de vorige twee films, is deze laatste telg in de serie uite...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
9.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.