Jeune & Jolie

Recensent:
Laurens van der Molen
13-03-2014

Totaalbeoordeling:

7.5
DVD

Jeune & Jolie (DVD)
Samenvatting

Isabelle (Marine Vacth) is zeventien jaar als ze met haar ouders en broertje Victor (Fantin Ravat) op strandvakantie gaat. Hier ontmoet ze de Duitser Bruno. De twee hebben het leuk samen en ze besluit om zich door hem te laten ontmaagden. Hierna maakt de film een sprong van een aantal maanden en we zien Isabelle een man ontmoeten in een hotel. Al snel blijkt dat ze een dubbelleven leidt als callgirl. Ze ontmoet na schooltijd regelmatig oudere mannen en verdient hier een aardig zakcentje mee. Na een tijdje komt haar moeder (Geraldine Pailhas) erachter dat Isabelle deze baan erop na houdt. Haar moeder wil dat ze ermee stopt en wil ook weten waarom ze dit is gaan doen.

Commentaar

Waarom is Isabelle eigenlijk gaan werken als callgirl? Dat is de vraag die je ook als kijker meteen stelt. Waarom doet dit jonge meisje dit? Voor het geld is het niet, want ze krijgt van haar moeder en pleegvader alles wat haar hartje begeert. Wanneer Isabelle later met een psychiater praat, denkt hij dat het weleens met het vele afwezig zijn van haar vader te maken kan hebben. Maar helaas krijgen we hier als kijker geen duidelijk antwoord op. De Franse regisseur François Ozon wil in Jeune & Jolie (Jong & Mooi) vooral de gebeurtenissen laten zien en laat de redenen hiervan open ter interpretatie. Wat Ozon erg goed doet, is de relaties tussen de verschillende karakters opbouwen. De sterke band tussen Isabelle en haar broertje Victor (Fantin Ravat) bijvoorbeeld, met wie ze bijna alles deelt. Of de emotionele relatie die ze met Georges (Johan Leysen), haar enige vaste klant, opbouwt. Verschillende van haar klanten behandelen haar respectloos, maar Georges behandelt haar altijd alsof ze zijn vriendin is. De laatste belangrijke, maar ingewikkelde relatie in het leven van Isabelle is die met haar moeder Sylvie, gespeeld door Geraldine Pailhas. Zonder een duidelijke reden wil Isabelle niets meer met haar moeder delen. Ze wordt  erg brutaal tegen haar. De wanhoop van Sylvie wordt erg goed neergezet door Pailhas. Alle acteurs in de film doen het erg goed, maar Marine Vacth, die Isabelle speelt, draagt de film op haar schouders. Isabelle is een heel complex karakter en ook een heel kwetsbare rol om te spelen. Nieuwkomer Vacth, voor wie Jeune & Jolie haar eerste hoofdrol is, pakt dit geweldig op en durft zichzelf zowel letterlijk als figuurlijk bloot te geven. Vacth is naast actrice ook fotomodel. Jeune & Jolie is een echte arthousefilm en een aanrader voor liefhebbers van eerdere films van François Ozon.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2013
Speelduur: 90 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Uitgever: Cineart
EAN: 5414939624414

Extra's

  • Verwijderdere scènes
  • Kleding passen
  • Jeune & Jolie in Cannes
  • Interviews

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van de DVD-uitgave van Jeune & Jolie wordt weergeven met een beeldverhouding van 1.85:1 en is in het oorspronkelijke beeldformaat anamorf op de DVD gezet. De kwaliteit is goed. Soms treedt er lichte edge enhancement op. Met name in de wijdere shots is dit af en toe zichtbaar. Gelukkig is dit erg licht en nergens storend. De kleuren zijn mooi vol en het zwartniveau is goed. Het contrast is goed en het beeld is mooi helder. Filmgrain is slechts licht aanwezig en nergens storend. De film bevat Nederlandse ondertiteling die duidelijk leesbaar is onderin het beeld.

Geluidskwaliteit

De DVD-uitgave van Jeune & Jolie bevat een Dolby Digital 5.1 (448kb/s) audiospoor in de Franse, oorspronkelijke taal. Dit is van een uitstekende kwaliteit. Jeune & Jolie is een ingetogen film en het geluid is over het algemeen dan ook erg rustig. De dialogen zijn goed te volgen door de centerspeaker. De overige vier speakers worden subtiel gebruikt voor de omgevingsgeluiden. De subwoofer heeft voor het grootste deel van de film weinig te doen, maar bij de feestscène dreunt deze wel lekker mee. De soundtrack van Jeune & Jolie is instrumentaal en past erg goed bij de film.

Extra's

Op de DVD-uitgave van Jeune & Jolie staat een klein aantal extra’s. Deze zijn allemaal Nederlands ondertiteld.

Verwijderde scènes (7 min.)
Een aantal scènes dat de film niet heeft gehaald. De scènes voegen niet veel toe aan het verhaal, alleen het alternatieve einde is interessant om te bekijken.

Kleding passen (4 min.)
De cast showt onder begeleiding van muziek de verschillende outfits die in de film gedragen worden. Het lijkt alsof ze telkens poseren voor een foto.

Jeune & Jolie in Cannes (2 min.)
We zien de cast op de rode loper in Cannes. Een vrij nutteloze feature.

Interviews (4 min.)
De hoofdrolspelers en de regisseur komen aan het woord en vertellen over de uitdagingen van het verhaal en het filmen ervan. Een interessant kijkje achter de schermen.

Conclusie

De zeventienjarige Isabelle werkt als callgirl. Ze ontmoet na schooltijd regelmatig oudere mannen en verdient hier een aardig zakcentje mee. Maar waarom is Isabelle eigenlijk gaan werken als callgirl? Dit is de grote vraag waarmee François Ozon het publiek achterlaat, want het antwoord laat hij namelijk in het midden. Jeune & Jolie is een film die de kijker aan het denken zet en moet het hebben van de sfeer, die uitstekend is neergezet. De DVD-uitgave is prima, met een aantal special features, en de beeld- en geluidskwaliteit is prima. Een aanrader voor liefhebbers van eerdere films van François Ozon.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Cineart.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Grof Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:7.5
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.