RED 2

Recensent:
Koen Koene
06-02-2014

Totaalbeoordeling:

6.4
Blu-ray

RED 2 (Blu-ray)
Samenvatting

De voormalige CIA-agent Frank Moses (Bruce Willis) heeft zich samen met zijn vriendin Sarah (Mary-Louise Parker) gestort in de burgerlijkheid, ver weg van geweren, bommen en achtervolgingen. Maar de rust duurt niet lang. Voordat hij het weet, is Frank weer betrokken in een gevaarlijke situatie. Het blijkt namelijk dat diverse huurmoordenaars hem op de hielen zitten, vanwege een geheime operatie waar hij deel aan genomen zou hebben. Samen met de paranoïde Marvin (John Malkovich) probeert Frank in leven te blijven en tegelijkertijd op te helderen wat er nu precies aan de hand is.

Commentaar

De in 2010 verschenen actiekomedie RED (“Retired, Extremely Dangerous”) en de hier besproken opvolger RED 2 zijn beide geïnspireerd op de gelijknamige driedelige comicreeks. Het is dan ook niet zo vreemd dat de ingrediënten van RED 2 identiek zijn aan die van de succesvolle voorganger: humor, actie en acteurs op leeftijd. Ook de cast is op herhaling. Zo zijn Bruce Willis, John Malkovich en Helen Mirren weer te zien als gepensioneerde spionnen, en speelt Mary-Louise Parker wederom de de rol van “love interest” Sarah Ross. Met zoveel overeenkomsten zou het een eitje moeten zijn om nogmaals een vermakelijke actiekomedie als RED neer te zetten. Toch is dat regisseur Dean Parisot (Galaxy Quest) niet gelukt. De castleden hebben zichtbaar plezier en het actie-element is met genoeg vakmanschap gemaakt, maar desondanks kan het eindresultaat niet voldoende boeien. De actiescènes, zoals een achtervolging door Parijs en een inbraak in het Kremlin, zijn van het kaliber dat-hebben-we-vaker-gezien. Voor het verhaal hoef je de film ook niet in huis te halen, want dat heeft enerzijds niks om het lijf en is anderzijds nodeloos warrig. Daar kunnen allerlei wendingen (sterk variërend in verrassingsgehalte) geen verandering in brengen. En dan is er nog het komische aspect. Ook daarin is de film geen uitblinker; tegenover elke geslaagde grap – niet zelden door of rond Malkovich’ personage – staan er meerdere die het doel missen. Het gaat echter te ver om RED 2 een complete mislukking te noemen. De film heeft namelijk wel degelijk een aantal vermakelijke/geslaagde momenten. Het is alleen erg jammer dat deze momenten ondersneeuwen in een lawine van middelmatigheid. Heb je er geen hoge verwachtingen van, dan zul je je mogelijk wel vermaken met RED 2. Verwacht je daarentegen met een topper te maken te hebben, afgaande op het succes van het eerste deel en het hoge stergehalte (ook Anthony Hopkins en Catherine Zeta-Jones zijn van de partij), dan ben je bij dezen gewaarschuwd.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Komedie
Regio: A, B, C
Jaar: 2013
Speelduur: 116 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045237707

Extra's

  • The RED 2 Experience
  • Gag Reel
  • Deleted Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De BD-uitgave van RED 2 heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.40:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is. De BD-uitgave bestaat uit een 25 GB enkellaagse disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.

Ieder die bovenaan de pagina de score voor de beeldkwaliteit heeft gezien, weet dat er het nodig aan te merken moet zijn op deze transfer. De problemen zitten hem vooral op een enkel vlak, namelijk de digitalisering van het beeld. Vanwege overmatige compressie – de gemiddelde bitrate is circa 14 Mbps, terwijl de Amerikaanse dubbellaagse uitgave ruim 30 Mbps haalt – heeft de transfer namelijk veel last van artefacting. Dit heeft een aantal gevolgen. Zoals het feit dat fijne details versmeren, waardoor het beeld niet altijd gestoken scherp oogt. Tevens is er op momenten een soort streperige verstoring over het beeld te zien is en duikt de nodig posterisatie op. Verder is de transfer ook niet helemaal vrij van edge enhancement. Ook het zwartniveau is niet perfect. Minder kritische kijkers zullen zich wellicht minder storen aan de nadelen – van een afstand lijkt de beeldkwaliteit ruim voldoende – maar dat neemt niet weg dat de transfer op technisch vlak een onvoldoende scoort.

Geluidskwaliteit

Op audiogebied heeft de BD-uitgave van RED 2 je een DTS-HD Master Audio 7.1-track (16bit/48kHz) te bieden. Met enkele grootse actiescènes is dit een prima film om optimaal gebruik te maken van de zeven beschikbare hoofdkanalen en de subwoofer. En dat gebeurt dan ook. Dit is namelijk een bijzonder agressieve track, waarbij de geluidseffecten van alle kanten komen en explosies voelbaar de kamer binnentreden. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de track te agressief is, aangezien de enorme dynamiek er voor zorgt dat er een behoorlijk volumeverschil zit tussen dialoog- en actiescènes. Hierdoor ben je tijdens het bekijken van de film regelmatig geneigd om naar de volumeknop grijpen om bij te regelen. Dit is gelukkig de enige kanttekening die bij de track te maken is. Daarmee scoort het 7.1-spoor, dat garant staat voor een flinke portie audiospektakel, een vette voldoende.

Extra's

Wat extra’s betreft valt er niet zo veel te beleven bij de BD-uitgave van RED 2. Dat is echter op de buitenlandse uitgaven niet anders, die hebben hetzelfde beperkte pakket aan extra’s. Helaas is het materiaal niet Nederlands ondertiteld.

The RED 2 Experience
Een verzameling van vier promo-achtige featurettes over de totstandkoming van de film. Je kunt “The Cast” (14 min), “The Weapons” (8 min), “The Spy Gear and Tactics” (6 min) en “The Stunts” (8 min) afzonderlijk bekijken of via een “play all”-optie. Het geheel is inhoudelijk niet heel erg diepgaand, maar heeft (net) voldoende meerwaarde voor degenen die willen weten hoe de film gemaakt werd.

Gag Reel (4 min)
De welbekende bloopers. Niet bijzonder grappig.

Deleted Scenes (4 min)
Onder deze noemer kun je vijf verwijderde scènes bekijken. Je kunt ze los van elkaar afspelen, of automatisch achter elkaar.

Conclusie

RED 2 (2013) is het vervolg op de succesvolle actiekomedie uit 2010, wederom met Bruce Willis, John Malkovich en Helen Mirren. De tweede keer blijken de avonturen van de gepensioneerde spionnen een stuk minder sterk dan de vorige. Aan de cast ligt het niet, maar qua plot, actie en humor komt het allemaal niet echt lekker uit de verf. De BD-uitgave van RED 2 heeft een goede, agressieve audiotrack (misschien iets te agressief), maar het beeld heeft te lijden onder de nodige compressieartefacting. Er is een beperkt pakket aan extra’s aanwezig, identiek aan buitenlandse uitgaven. Helaas zijn deze niet Nederlands ondertiteld.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Entertainment One.

Lees meer

Laatste reacties

Marcel Hoeve  |  12-04-2017

Ik vond dit best wel een vermakelijke film, heb me in ieder geval niet verveeld, net als bij de eerste RED trouwens. Ben het overigens volstrekt oneens met de b...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  25-11-2014

Beeld 8/10 Geluid 8/10 Film 8/10 Heb me niets aangetrokken van al dat gezemel over de film en dat is maar goed ook, als je daar naar luistert zou je menig leuk...
Lees meer >

x-vision  |  06-02-2014

Ik weet niet of we dezelfde film hebben gezien maar het enige wat mij stoorde bij deze uitgave was de zwartwaarde van bepaalde scenes. De andere dingen heb ik ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5.5
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
7.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots