Feuten het Feestje

Recensent:
Patrick van den Hul
10-02-2014

Totaalbeoordeling:

7
Blu-ray

Feuten het Feestje (Blu-ray)
Samenvatting

Het nieuwe studiejaar begint. Voor studentencorps H.S.C. Mercurius is dit reden voor het jaarlijkse gigantische inschrijffeest. Ze gebruiken dit om nieuwe aanwas voor de vereniging te werven. Want ja, zelfs verenigingsleden studeren vroeg of laat af. Eeuwige student Olivier de Ruyter (Tim Murck) vecht een conflictje uit met de politie. De sterke arm van de wet heeft genoeg van de overlast die Mercurius in de buurt veroorzaakt. Intussen heeft advocaat Bram Wagtmans (Manuel Broekman) heimwee naar het studentenleven en besluit hij die avond, voor het laatst, met zijn vrienden helemaal naar de klote te gaan op de sociëteit. Ook naar het feest komen eerstejaarsstudenten en beste vrienden Elias (Daniel Cornelissen) en Lieve (Evita Rozenberg). Lieve is het ideale corpsmeisje. Elias is alleen maar op het feest omdat hij al jaren heimelijk verliefd is op Lieve. Dit zijn de ingrediënten voor een avond die helemaal uit de hand gaat lopen. 

Commentaar

Feuten het Feestje is het vervolg op de gelijknamige televisieserie Feuten. Op 24 oktober 2013 zou het zover zijn, de bioscooprelease. Leuk feitje is dat de release met een week was vervroegd naar 17 oktober als gevolg van een internetpetitie die voor de grap gestart was. Een week eerder of een week later, het doet er natuurlijk niet zoveel toe. Hoe is de film? Daar gaat het om! Vooraf is het goed om te noemen dat het script slim in elkaar zit als het gaat om de relatie met de serie. Als je nog nooit iets van de serie hebt gezien – zoals ondergetekende – dan is de film prima als zelfstandig verhaal te volgen. Er zijn echter wel een heel aantal terugkerende personages uit de serie en voor de trouwe kijkers is het leuk om te zien hoe het de hoofdrolspelers een paar jaar later vergaat. Er is dus aan beide doelgroepen gedacht. Over studentenverenigingen wordt heel verschillend gedacht. De een vind het leeg en zinloos, de andere kijkt er nog altijd met heimwee op terug. De contrasten worden goed in beeld gebracht door ultieme burgerlijkheid te combineren met een feest dat helemaal uit de hand loopt. Feuten het Feestje had inderdaad een lege huls kunnen worden, maar kent nog verrassend veel diepgang. De verhaalcurves – vooral die van Elias en Lieve – zijn uitermate voorspelbaar. Maar de personages en de problemen waar zij mee worstelen zijn herkenbaar en dat maakt dat je je gemakkelijk aan hen kunt binden. Als die stap eenmaal gezet is, is het doorgaans veel gemakkelijker om eventuele minpunten van een film te accepteren. Het verhaal mag dan voorspelbaar zijn, het verloop is uiterst vermakelijk. Een grote troef is daarbij de speelduur van 80 minuten. Veel komedies zijn tegenwoordig veel te lang en overschrijden zelfs de 2-uursgrens. Feuten het Feestje is duidelijk niet korter gemaakt om kosten te besparen of vanwege een gebrek aan materie, het voelt als een heel natuurlijke duur voor de film. Hierdoor verveelt deze geen moment. Daarnaast is er verrassend veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de film. Het camerawerk mag er zijn, hoewel er hier en daar gretig leentjebuur wordt gespeeld bij in het bijzonder The Social Network van David Fincher. De oplettende kijker ziet gelijksoortige kleurfilters en hoort zelfs op een bepaald moment eenzelfde muziekfragment. Moet een film altijd bijzonder origineel zijn? Nee, dat is zeker geen vereiste. Feuten het Feestje is een vermakelijk niemendalletje dat bovendien goed gemaakt is. Dat het verhaal voorspelbaar is en de moraal er wat dik bovenop ligt, dat nemen we dan maar voor lief. 

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Komedie
Regio: B
Jaar: 2013
Speelduur: 84 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Engels
Uitgever: Splendid Film
EAN: 4013549056564

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Feuten het Feestje heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 25 GB enkellaags disk.

Het eerste dat opvalt, is dat het beeld gestoken scherp is. Zo scherp zelfs dat het soms bijna onecht lijkt. Er treden echter nergens artefacten op. De kleuren zijn overdag mooi realistisch en tijdens het feesten worden er de nodige kleurfilters gebruikt. De kleurstelling en het contrast zijn echter altijd accuraat. Het schaduwdetail is ook ruim voldoende. Defecten in enige vorm ontbreken. Deze transfer van Feuten het Feestje  is gewoon prima in orde.

Geluidskwaliteit

Deze BD-uitgave van Feuten het Feestje heeft een Nederlandstalige DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz) track. Er moet flink gefeest worden in de film en dat zullen we merken ook. Regelmatig lijkt het alsof je naar een videoclip van MTV zit te kijken. Het volume en het gebruik van de achterste speakers en vooral ook de subwoofer, maakt dat het is alsof je je werkelijk op een zaterdagnacht in een club bevindt. De mix zit echter wel zo goed in elkaar dat de dialogen, zodra ze weer komen, goed verstaanbaar zijn. Verder is er eigenlijk niet zoveel bijzonders aan te merken op de audio. Het is gewoon altijd helder en goed verstaanbaar. Buiten de muziekscènes om is er geen sprake van een bijzonder actieve geluidstrack.

Extra's

De disk start met twee trailers en daarna volgt direct de hoofdfilm. Er is geen menu en er zijn geen extras’s.

Conclusie

Beste vrienden Elias en Lieve worden net student en raken door toeval verzeild in het openingsfeest van studentenvereniging H.S.C. Mercurius. Juist op die avond besluiten een aantal oud-leden weer aan te schuiven. Ze krijgen mot met de politie en het feest loopt volledig uit de hand. Feuten het Feestje is een vermakelijke film geworden. De verhaallijnen en personages zijn voorspelbaar in hun verloop en gedrag, maar het tempo zit er goed in en de film is gewoon uitermate vermakelijk en bovendien goed gemaakt. De BD-uitgave is technisch goed verzorgd met uitstekend beeld en eveneens een prima audiopresentatie. Er zijn geen noemenswaardige extra’s.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Splendid Film.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Discriminatie Drugs Geweld Seks DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.