Riddick

Recensent:
Patrick van den Hul
05-02-2014

Totaalbeoordeling:

5.5
DVD

Riddick (DVD)
Samenvatting

Riddick (Vin Diesel) is verraden door zijn eigen volk en voor dood achtergelaten op een verlaten, door de zon verschroeide planeet. Er zit niets anders op dan op krachten komen en de strijd aangaan met de buitenaardse roofdieren die hem belagen. Tot hij sterker dan ooit is en een team premiejagers uit het heelal kan uitdagen om de jacht op hem te openen. Terwijl er een vernietigende storm aan komt razen, zweert het team van Boss Johns (Matt Nable) de planeet pas te verlaten als ze het hoofd van Riddick in een doos hebben. Maar met zijn vijand precies waar hij die hebben wil, start Riddick zijn eigen genadeloze wraakactie. Alleen zo kan hij de weg vrijmaken om terug te keren naar thuisplaneet Furya.

Commentaar

Vin Diesel wilde deze film wel heel graag maken. Hij zei toe een cameo-verschijning te maken in The Fast and the Furious: Tokyo Drift in ruil voor de rechten van de ‘Riddick’-franchise van Universal. Op deze wijze kon hij dit derde deel uit de ‘Riddick’-reeks geheel zelfstandig produceren. Dit bleek nog niet zo gemakkelijk. Toen de financiering niet rond kon komen, gebruikte Diesel zijn eigen geld om de boel draaiende te houden totdat de bank uiteindelijk de lening verstrekte. Dertien jaar na het eerste deel Pitch Black en negen jaar na het tweede deel The Chronicles of Riddick, is hier dan nu Riddick. Gezien al de moeite die Diesel heeft gedaan om dit project gerealiseerd te krijgen, zou je verwachten dat hij goud in handen heeft. Het script is echter een typisch geval van vlees noch vis. In het eerste deel werd exact de juiste B-film-toon gecombineerd met interessante sciencefiction-elementen over een mogelijke toekomst van de mensheid in de ruimte. In deze derde telg uit de reeks is hier niets van overgebleven. Het is een aaneenschakeling geworden van actiescènes zonder enige vorm van een boeiend verhaal. Als de actiescènes nu bijzonder goed waren, dan zou je niemand horen klagen. Deze zijn echter ook weinig spannend en veelal tegen niet geheel overtuigende digitale, buitenaardse insecten. Pas na een lange aanloop verschijnen er wat meer acteurs ten tonele, maar een deel van de kijkers zal dan al afgehaakt zijn. Nu zijn er zoveel actiefilms die weinig hoogstaand zijn, maar wel vermakelijk. Acteurs als Steven Seagal en Chuck Norris verdienen er al hun hele leven hun brood mee. Ze weten echter heel goed wat ze aan het maken zijn en steken de draak met zichzelf. Riddick daarentegen is vanaf het eerste begin bloedserieus. En dat duurt vervolgens ook nog een bijna twee uur, een veel te lange speelduur gezien het concept. Riddick is een vrij onnodige film geworden. Wellicht niets meer dan een ego-boost of prestige-project voor hoofdrolspeler Vin Diesel. Maar of het publiek daar blij mee is?

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Science fiction, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2013
Speelduur: 122 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664106150

Extra's

  • The Twohy Touch
  • Riddickian Tech
  • Vin’s Riddick
  • Meet the Mercs
  • The World of Riddick
  • Riddick: Blindsided

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Riddick staat in het originele 2.35:1 formaat op de DVD. De transfer is niet minder dan perfect. Er zijn geen afwijkingen te bespeuren. Het detail en definitie in het beeld is adembenemend goed. De kleuren zijn warm en levendig en ook het contrast is in orde. Er zijn veel donkere scènes, maar op dit momenten is het schaduwdetail prima. De kwaliteit van deze DVD is referentiemateriaal voor het medium. 

Geluidskwaliteit

Sluit uw deuren en ramen en waarschuw omwonenden. De Engelstalige Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) track is overweldigend. Van grommende monsters tot vallende stenen en van vuurgevechten tot ruimtevaartschepen. Alles komt met evenveel kracht en volume uit de speakers. De subwoofer wordt zo fors ingezet dat je deze bijna uit zou willen zetten om je eventuele onderburen te sparen. Ook de achterste speakers worden vrijwel onafgebroken ingezet. Dit is hoe een geluidspresentatie bij een actiefilm moet zijn.

Extra's

Bij het starten worden er een aantal trailers afgespeeld waarna je vanuit het hoofdmenu de film start. Je kunt hier ook de extra’s bekijken. Deze hebben helaas geen ondertiteling. Alle extra’s hebben Dolby Digital 2.0 audio (224 kb/s).

The Twohy Touch (6 min.)
Deze extra gaat over de reden voor het maken van een derde film en hoe deze tot stand is gekomen.

Riddickian Tech (10 min.)
Will je alles weten over ruimteschepen, wapens, voertuigen, ruimebasissen en andere technologie van de toekomst? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Vin’s Riddick (8 min.)
Hier ligt de focus op het personage Riddick en de evolutie ervan.

Meet the Mercs (10 min.)
We leren de huurlingen uit de film wat beter kennen doordat ze stuk voor stuk worden omschreven.

The World of Riddick (10 min.)
Deze extra richt zich op de ins en outs van de wereld waarin Riddick zich afspeelt.

Riddick: Blindsided (5 min.)
Een geanimeerde strip die bedoeld is als een soort alternatieve trailer ter promotie van de film.

Conclusie

Riddick vertelt een nieuw hoofdstuk in het verhaal van de gelijknamige hoofdpersoon. Voor de zoveelste keer wordt hij voor dood achtergelaten en is hij verraden door zijn vrienden. Mens en monster wil hem doden en Riddick vecht een continue strijd om te overleven. Riddick is een overbodige actiefilm die maar niet de juiste B-film-toon te pakken kan krijgen. Het script heeft niets om het lijf en dan kan de actie maar beter uitstekend zijn, maar helaas weten de gevechten met CGI-monsters maar matig te boeien. De DVD daarentegen is uitstekend verzorgd met een beeld en geluidskwaliteit van referentieniveau. Er is ruim 50 minuten aan extra materiaal  te bekijken, maar deze zijn niet voorzien van ondertiteling.

Laatste reacties

Pastichio Rocker  |  08-02-2014

Ik vond de film best okee. Het is eigenlijk gewoon een remake van Pitch Black, met betere special effecten en cgi. Er komt, naast Riddick, zelfs een personage i...
Lees meer >

rogue  |  07-02-2014

Een review is altijd subjectief, dus ik heb niets tegen het cijfer, dat is de mening van de reviewer. Laat je hierdoor niet afschrikken.; zelf kwam ik op een d...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  06-02-2014

Zie het steeds vaker gebeuren dat extra's nu ook bij DFW geen ondertitels meer hebben of (deel van) alleen de trailers. Kwaaltje van A Film over genomen. Als ...
Lees meer >

pietdvd  |  06-02-2014

Zie het steeds vaker gebeuren dat extra's nu ook bij DFW geen ondertitels meer hebben of (deel van) alleen de trailers. Kwaaltje van A Film over genomen. Als ...
Lees meer >

scorpius  |  06-02-2014

Ik vond Riddick een vermakelijke film. Een 4 vind ik eerlijk gezegd wel erg laag. Zelf dacht ik meer aan een 7.
Lees meer >

Franklin1975  |  05-02-2014

De film is inderdaad een grote teleurstelling. Pitch Black is geweldig, Chronicles... was ook nog okee, maar deze... komt niet in mijn collectie helaas.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
4

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:4
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.