Only God Forgives

Recensent:
Vincent Vernel
22-11-2013

Totaalbeoordeling:

7.3
DVD

Only God Forgives (DVD)
Samenvatting

De Engelse Julian (Ryan Gosling) runt samen met zijn broer Billy (Tom Burks) een boksclub in Bangkok. De club dient als dekmantel voor drugoperaties. Wanneer Billy vermoord wordt vervoegt hun moeder Jenna (Kristin Scott Thomas), zelf aan het hoofd van een machtige criminele organisatie en belust op wraak, zich bij hem in Bangkok. Julian gaat op zoek naar de moordenaar en komt via een bloederig en verraderlijk parcours uiteindelijk oog in oog te staan met een beruchte Thaise agent (Vithaya Pansringarm), die ook wel ‘Engel van Wraak’ wordt genoemd.

Commentaar

De Deense schrijver, producent en bovenal regisseur Nicolas Winding Refn heeft al op relatief jonge leeftijd furore gemaakt in de internationale filmwereld. De in 1970 te Kopenhagen geboren Nicolas begon met de Pusher trilogie. Een drieluik films die ook tot ver over de grens bekend werd. Zijn grootste succes tot nu toe is echter Drive uit 2011. Deze productie met Ryan Gosling in de hoofdrol werd door critici de hemel in geprezen. Nu werkt de regisseur opnieuw samen met Ryan Gosling, wederom in het misdaadgenre. Only God Forgives ontving op zijn best matige recensies van zowel critici als reguliere kijkers. Terecht of onterecht? Die vraag is nog niet zo eenvoudig te beantwoorden. Visueel is Only God Forgives een prachtige film om naar te kijken. Elk shot is een waar kunstwerk. Hoewel prachtig misschien niet het juiste woord is, want ook zeer expliciet geweld wordt in volle glorie in beeld gebracht. Wel is de film zeer sfeervol. De meest donkere en criminele hoeken van het Thaise metropool Bangkok komen goed tot hun recht. Toch is de negatieve ontvangst goed te verklaren. Only God Forgives is onder aan de streep namelijk niet meer dan een prachtig gefilmde geweldsorgie. De film volgt het stramien van de klassieke wraakfilm. Echter ontbreekt een sterke hoofdpersoon. Ryan Goslings personage zou de film moeten dragen, maar heeft weinig diepgang. De overdaad aan geweld en het lineaire verloop van het verhaal zorgt op een bepaald moment voor een zekere apathie. Het is onmiskenbaar dat er veel talent in deze film is gestopt. Sommige elementen zijn daarbij geslaagd en anderen niet. Maar zelfs deze relatieve uitglijder van Winding Refn is nog een boeiend werk. Dit maakt alleen maar nieuwsgierig naar de toekomst.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2013
Speelduur: 86 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Cineart
EAN: 5414939472312

Extra's

  • Interview met Nicolas Winding Refn
  • Behind the scenes
  • Audiocommentaar door de regisseur
  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op deze DVD-uitgave is Only God Forgives te bekijken in een anamorf 1.85 beeldformaat. Het beeld is in één woord indrukwekkend. Nicolas Winding Refn speelt met de belichting, schaduwen en kleurschakering als een ware meester. Elke scène maakt furore op een technisch aspect en brengt geregeld iets nieuws of verassends. De kleuren zijn bijzonder indrukwekkend. De kleur rood voert duidelijk de boventoon en wordt knallend weergegeven. Ook de neonlichten tegen een donkere stadse achtergrond zijn een genot om naar te kijken. De hoeveelheid detail in het beeld is indrukwekkend, evenals de scherpte van de beelden. Dit geldt in het bijzonder voor de scènes overdag. In het donker gaat er iets aan detail verloren, zeker in de achtergrond, maar het blijft van hoog niveau. Hier en daar lijkt de film iets te donker, wat wellicht komt door het hoge contrast en de hoge zwartwaarde. Zo af en toe is zijn er ruis en compressieblokken zichtbaar, maar dit biedt ook weer een bepaalde sfeer en stoort nergens. Samengevat is het beeld op deze DVD van Only God Forgives zeer accuraat en van zeer goede kwaliteit.

Geluidskwaliteit

De beelden uit Only God Forgives zijn voorzien van het originele Engelstalige geluid, net als het eveneens aanwezige Franstalige geluid betreft dit een Dolby Digital 5.1-audiotrack (448 kb/s). Alle dialogen zijn scherp en duidelijk te verstaan via het middenkanaal. Af en toe prevelt Ryan Gosling wat, maar in dergelijk gevallen kun je uit de beelden opmaken wat hij bedoelt (of de ondertiteling volgen). Only God Forgives kent een zeer gelaagde mix van geluidseffecten, die je als kijker in de film zuigen. Tijdens verschillende scènes worden geluidseffecten als regen, joelende mensen of, niet zelden, mensen die schreeuwen in pijn, ruimtelijk weergegeven via de surroundkanalen. Dit maakt dat er sprake is van een prima surround-ervaring. Net als in Drive weet Winding Refn door middel van de indringende muziek emotie op te wekken en te versterken. Hier echter betreft het een abstractere, agressievere muziek. Al vanaf het eerste moment treedt deze op de voorgrond met een zeer diepe, lang aanhoudende bas en schalt door de surroundkanalen je huiskamer in. Deze losse elementen mixen allemaal op uitstekende wijze en bieden een prima geluidservaring.  Al met al dus een prima geluidskwaliteit.

Extra's

Als je de DVD van Only God Forgives in de speler doet, kun je kiezen uit een Frans- of Nederlandstalig hoofdmenu. Na enkele promotietrailers kom je in een fraai geanimeerd hoofdmenu, waar onder andere de extra's zijn te vinden. De extra’s hebben Dolby Digital 2.0 audio en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Interview met Nicolas Winding Refn (12 min.)
Deze extra is verdeeld in twee segmenten waarvan de titels eigenlijk al wel schetsen waar het over gaat. In het ene interview wordt Thailand nader besproken en in de andere vormen genrefilms het onderwerp.

Behind the scenes (22 min.)
Deze extra is opgeknipt in twaalf korte segmenten. Het is letterlijk rauw achter de schermen opgenomen materiaal dat wordt ingezet om een nadere toelichting te geven op bepaalde scènes.

Trailer (2 min.)
De trailer voor Only God Forgives toont gelijk het rauwe en onberekenbare karakter van de film. Een goede reflectie van de volledige productie.

Audiocommentaar door de regisseur
Voor de fans is dit zeker de moeite waard. Alle aspecten van het maken van de film worden vakkundig toegelicht terwijl de beelden zich op het scherm afspelen

Conclusie

Julian woont in het minder puike gedeelte van Bangkok en runt daar samen met zijn broer een sportschool. Hij vertrekt op een door zijn moeder ondersteunde wraaktocht, wanneer zijn broer op brute wijze wordt vermoord. Nicolas Winding Refn levert met Only God Forgives opnieuw een visueel spektakel af. Elk shot is wonderschoon. Aan inhoud ontbreekt het echter. Achter al het expliciete geweld lijkt geen diepgang schuilt te gaan. Zowel het beeld als het geluid zijn van zeer hoog niveau. De DVD- uitgave wordt afgemaakt met een aantal leuke extra’s.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots