Pacific Rim

Recensent:
Rogier Burghout
20-11-2013

Totaalbeoordeling:

8.8
Blu-ray

Pacific Rim (Blu-ray)
Samenvatting

In de nabije toekomst wordt de aarde aangevallen door zeemonsters (Kaju's genoemd) en overal vallen veel slachtoffers en verwoesting is alom. De mens slaat terug door zogenaamde Jaegers te fabriceren. Dit zijn gigantisch grote robots die bemand worden door piloten en zo de strijd namens de mens kunnen gaan voeren. Dit heeft succes en jarenlang zijn de Jaegers succesvol in het verslaan van de Kaju's. Ineens verandert de strijdverhouding als een Kaju op zeer simpele wijze een Jaeger verslaat welke wordt bestuurd door twee zeer ervaren en bekwame piloten. Voor één van de piloten heeft deze strijd een rampzalige afloop; de tweede piloot kan ternauwernood zichzelf redden en is zwaargewond. De twee piloten waren tweelingbroers en omdat ze in de robot elkaars bewustzijn delen om de robot zo goed mogelijk te besturen (de Drift genoemd) heeft de broer die alles heeft overleefd, Raleigh (Charlie Hunnam) alle pijn van zijn gevelde broer gevoeld. Raleigh is geestelijk kapot en verslagen en trekt zich vervolgens terug. Zijn opperbevelhebber Stacker (Idris Elba) weet hem vervolgens op te sporen omdat hij een robotprogramma heeft ontwikkeld dat de strijd wel eens kan gaan winnen van de Kaju's. Aarzelend stemt Raleigh toe om deel te nemen aan het programma en ze gaan op zoek naar een medepiloot. De geest van Raleigh blijkt het meest verwant te zijn met de onervaren pilote Mako (Rinko Mori) maar Stacker is hier het totaal niet mee eens. Stacker weet dat Mako een duister en traumatisch verleden heeft en dus verzet hij zich hevig tegen het samenvoegen van de twee piloten. Na een zeer positieve simulatie is Stacker toch enigszins overtuigd en mogen de twee de strijd aangaan met de Kaju's. Maar de realiteit is altijd anders dan een simulatie en Raleigh en Mako moeten al hun vermogens inzetten om de wereld en de mensheid te redden. Maar gaat ze dat lukken?

Commentaar

Pacific Rim is het passieproject waarvoor regisseur Guillermo del Toro de regie van de The Hobbit-trilogie heeft afgezegd. En de passie is dan ook duidelijk van het scherm te zien. Als kijker merk je duidelijk dat over alles erg goed is nagedacht: de wereld waarin alles zich afspeelt, het verhaal, de wezens en karakters. Del Toro propt een zeer uitgebreid verhaal in een betrekkelijk korte tijd maar nergens voelt dit overhaast of onduidelijk aan. Als kijker wordt je direct in de wereld van Del Toro meegesleurd en alle feiten uit het heden en verleden weet hij op een hapklare manier te presenteren waardoor je als kijker je na een half uur al zeer comfortabel en alwetend in de wereld van Del Toro waant. Wanneer je deze film opzet moet je als kijker wel al je logica en realistisch denken wel even neerleggen want het verhaal is fantasie op-en-top. Maar is dit erg? Niet als je ervan houdt. Want als je van dit soort films en genre houdt dan is Pacific Rim echt een topper. Het verhaal zit strak in elkaar en je voelt je als kijker mee met de karakters. Dit komt ook door de volledige overgave van de acteurs en zij spelen hun rol met verve. Ze komen erg overtuigend over en dat is niet makkelijk geweest met alle effecten waar ze tegenaan moesten acteren. Ook de bijrollen zijn in orde en Ron Perlman zet een geweldige bijrol neer als de louche handelaar Hannibal. Daarnaast is de actie ook dik in orde. De gevechten en al het spektakel eromheen is zeer overtuigend neergezet en heeft veel energie.
Dus heb je echt zin in een verstand-op-nul actie- en knalspektakel vol met geweldige en brute robot- en monstergevechten, dan is Pacific Rim zeker je man... ehh...robot!


 

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Science fiction
Regio: B
Jaar: 2013
Speelduur: 131 min
Verpakking: Duo Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
3D: Ja
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 7.1 - Frans
  • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Engels, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888154205

Extra's

  • Audiocommentaar van regisseur Guillermo del Toro
  • Focus Points

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Pacific Rim wordt gebracht in een 2D- en 3D-presentatie. Voor de 2D-uitgave is Pacific Rim in zijn originele beeldverhouding van 1.85:1 via een AVC-codering op een dubbellaags 50GB-Blu-ray Disc gezet. Ruim 43 GB van de disc is beschreven.
 Welke positieve termen kunnen we allemaal voor deze transfer uit de kast halen? Nou, allemaal! De beeldkwaliteit is zo goed dat deze transfer absoluut referentiemateriaal is. Echt alles is in orde: kleurverhouding, zwartniveau, scherpte, detail: alle aspecten zijn van topkwaliteit. De transfer heeft felle kleuren en doet zeer levendig aan en de invloed van Anime is dan ook overduidelijk. Ook 's avonds is duidelijk de invloed te zien met contrasterende kleuren en veel rood en zwart. Een geweldige transfer die de allerhoogste cijfers met alle lof verdient.

De 3D-uitgave is op een aparte schijf gezet en staat in de originele verhouding van 1.85:1 op een dubbellaags 50GB-schijf met een MVC-codering.
 De 3D-transfer van Pacific Rim is een postconversie maar wel eentje van absoluut de hoogste kwaliteit. Del Toro heeft een veelvoud van de normale tijdsduur afgedwongen om een nette conversie af te kunnen leveren en daar is hij zeker in geslaagd. De postconversie ziet er helemaal niet vlak of onnatuurlijk uit en het geheel lijkt of het in 3D is gefilmd. Continue diepte is te zien en een mooie scheiding tussen objecten en karakters is ook altijd aanwezig. Ook zijn de karakters niet plat maar zijn mooi rond weergegeven. De donkere effecten lopen niet dicht door de donkere 3D-bril en de transfer heeft een stabiel en kleurvast uiterlijk. Er zijn niet veel pop-out-effecten maar dat heeft deze film ook niet nodig. Ook de 3D-transfer is absoluut referentiemateriaal.

Geluidskwaliteit

Voor zowel de 2D- als de 3D-transfer heeft Warner ervoor gekozen om de origineel Engels gesproken audiotrack in DTS-HD Master Audio 5.1 te voeren en de DTS-HD Master Audio 7.1-audiotrack in het Frans. Dit is een erg jammerlijke keuze want de 7.1-audiotrack is gewoon afspeelbaar op een 5.1-setup en voor de liefhebbers levert de 7.1-audiotrack een ruimtelijker effect op. De keuze is extra jammer omdat op buitenlandse uitgaven de 7.1-audiotrack wel in het Engels is uitgegeven. Wat je wel kunt doen is de 5.1-audiotrack afspelen via je Prologic-stand op je versterker om zo de twee extra kanalen toe te voegen en een 7.1-audiotrack te vormen. Het verschil tussen de twee tracks is dan minimaal. Dit is steekproefsgewijs vergeleken tussen de Franse en de Engelse audiotracks.
Dit is wellicht een (schrale) troost voor diegenen die misschien twijfelen om de buitenlandse versie aan te schaffen. 

Gelukkig valt er genoeg te genieten met de 5.1-audiotrack want deze is net zoals de beeldtransfer absoluut referentiemateriaal. Vanaf het begin brullen de monsters en de robots uit al je speakers en slepen je mee in al de actie die de film te bieden heeft. De track klinkt zeer ruimtelijk met alle muziek en effecten mooi verspreid over de front- en surroundspeakers. Spraak komt helder uit de centerspeaker en de bas komt goed gedoseerd uit de subwoofer. 
Al met al klinkt de audiotrack geweldig en de kwaliteit onderstreept nog eens extra de spectaculaire actie die je als kijker te zien krijgt.

Extra's

Pacific Rim 3D is een 2-disc Blu-ray Disc-uitgave. De twee Blu-ray discs zitten in een plastic keepcase met een kartonnen slipcase eromheen. Deze heeft aan de voorkant een afbeelding van de film met een 3D- (lenticular) effect. Een mooie en verzorgde presentatie.
De 3D-Blu-ray disc heeft verder geen extra's. Op de 2D-Blu-ray disc heeft Warner de volgende extra's toegevoegd. Alle extra's zijn in HD en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Audiocommentaar van regisseur Guillermo del Toro

Wanneer je een echt enthousiast audiocommentaar wilt beluisteren dan zou je deze moeten beluisteren. Del Toro is vol enthousiasme over zijn project en over alle aspecten ervan: voorbereiding, filmen en nabewerking. Hij vertelt honderduit over alle uitdagingen die hij op zijn pad is tegengekomen. Heel interessant!

Focus Points

Er zijn een aantal korte documentaires welke apart en in één keer bekeken kunnen worden:

  • A Film by Guillermo del Toro (4:47)
  • A Primer on Kaijus & Jaegers (4:09)
  • Intricacy of Robot Design (4:53)
  • Honoring the Kaiju Tradition (4:30)
  • The Importance of Mass and Scale (5:45)
  • Shatterdome Ranger Roll Call (5:39)
  • Jaegers Echo Human Grace (4:01)
  • Inside the Drift (4:36)
  • Goth-Tech (4:39)
  • Mega Sized Sets (8:54)
  • Baby Kaiju Set Visit (3:07)
  • Tokyo Alley Set Visit (3:17)
  • Orchestral Sounds from the Anteverse (4:04)

Door de korte speelduur zou je kunnen verwachten dat dit redelijk oppervlakkige featurettes zouden kunnen zijn, maar het tegendeel is waar. Het zijn zeer interessante en diepgaande documentaires welke het beschreven aspect erg interessant toelichten. Zeker een aanrader!
Buitenlandse uitgaven hebben nog een extra Blu-ray Disc met nog meer extra's: verwijderde scènes, (korte) documentaires en meer. Jammer dat deze bij de Nederlandse uitgave niet is toegevoegd. Een voucher met een code voor het downloaden voor een Digital Copy is wel bijgevoegd. Deze verloopt op 20-11-2015.

Conclusie

In Pacific Rim gaat de mensheid de ultieme strijd aan met de grootste monsters ooit, maar hebben we een kans? Met de grootste vecht-robots ooit gebouwd wellicht wel! In Pacific Rim zie je het plezier van het maken ervan af spatten en het is een geweldige verstand-op-nul actieknaller. De 3D Blu-ray Disc-uitgave is op visueel gebied een topper; zowel de 2D- als de 3D-transfer is zo goed dat het referentiemateriaal is voor andere uitgaven. Op audiogebied is er ook genoeg te genieten want de DTS-HD Master Audio 5.1-audiotrack is absoluut een knaller en weet van voren en achter de film een sonische kracht te geven waar je nog lang van zult nagenieten. Jammer is wel dat de DTS-HD Master Audio 7.1-audiotrack niet in de originele taal is meegegeven maar in het Frans. Een oplossing is om de 5.1-audiotrack via de Prologic-stand op je versterker een 7.1-bereik mee te geven, dit om het gemis enigszins te compenseren. Ook het aantal extra’s is niet optimaal qua hoeveelheid maar hetgeen wat is toegevoegd is meer dan voldoende en erg interessant om te bekijken. De conclusie is dat er genoeg valt te genieten van Pacific Rim op 3D-Blu-ray Disc!

Laatste reacties

DVDProfilersFilmgek  |  07-05-2014

Lekkere spektakel film die me aan de bank kon kluisteren, was weer eens iets anders ook al moet je natuurlijk met dit soort films eea met een zak zout nemen. B...
Lees meer >

SuperDre  |  04-03-2014

Sorry hoor, maar deze film verdient echt dit cijfer totaal niet.. Het was echt een bout-film van hier tot tokyo.. 1 van de enige films dat ik echt bijna dacht o...
Lees meer >

jeroeni  |  12-02-2014

Geniaal deze film ! Het verhaal is dun maar goed genoeg voor een film als deze want wat je krijgt is spektakel van de bovenst plank. -Belichting in de film is ...
Lees meer >

Pastichio Rocker  |  28-11-2013

Op het einde van de credits worden Ray Harryhausen and Ishiro Honda geëerd. Harryhausen is bekend van zijn stop-motion technieken en Honda vanwege de oude Godzi...
Lees meer >

Jeroen D  |  28-11-2013

Ik besteed ook geld/tijd aan het gamen dus ik heb veel blockbusters nog niet gezien,maar dat komt wel goed.;) Gamen is ook belangrijk......................het ...
Lees meer >

jeroeni  |  28-11-2013

Best wel. Toppers van 2013 ; Prisoners, kick-ass 2, only god forgives, The Purge en dan heb ik The Hunger Games 2, Gravity, Carrie en You're Next nog niet gez...
Lees meer >

Jeroen D  |  28-11-2013

Jij hebt dit jaar veel slechte films gezien,of vergis ik me ?;) Best wel. Toppers van 2013 ; Prisoners, kick-ass 2, only god forgives, The Purge en dan heb i...
Lees meer >

Digi-gek  |  28-11-2013

Moet je het wel aangeboden krijgen ( in de bios dan). Als het niet gemaakt wordt valt er weinig te kiezen :-) Er worden jaarlijks over de hele wereld fantastis...
Lees meer >

jeroeni  |  28-11-2013

Als ik die pakken zie van die Mech bestuurders,moet ik ook erg aan Vanquis,Crysis en Dead Space denken.
Lees meer >

spiff  |  28-11-2013

Er is vooral goed gekeken naar Japanse Manga/Anime bij de ontwikkeling van de film,maar ze hebben niet direct voor die stijl gekozen. Inderdaad, terwijl ze bij...
Lees meer >

jeroeni  |  28-11-2013

Volgens mij is deze film PR meer gebaseerd op de "Robot Jox" reeks (Robot Jox 2 + Robot Wars) http://www.youtube.com/watch?v=8Kd642Ix5ks http://www.youtube.com/...
Lees meer >

mark t  |  28-11-2013

Graag gegaan. Trouwens wel logisch dat deze films weinig bekent zijn, want ze zijn alleen in NL (wsl ook Belgie) op VHS huur beschikbaar geweest. En het is (ou...
Lees meer >

Hombre  |  28-11-2013

Ik was niet op de hoogte van het bestaan hiervan. Thanks for sharing ! (y) Graag gegaan. Trouwens wel logisch dat deze films weinig bekent zijn, want ze zijn ...
Lees meer >

spiff  |  28-11-2013

Volgens mij is deze film PR meer gebaseerd op de "Robot Jox" reeks (Robot Jox 2 + Robot Wars) http://www.youtube.com/watch?v=8Kd642Ix5ks http://www.youtube.com/...
Lees meer >

jeroeni  |  27-11-2013

Ach....deze film is gewoon niet voor iedereen. Ik heb deze film zelf na ongeveer 3 kwartier uitgezet omdat ik het zo ontzettend slecht vond. Ieder zijn ding ;)...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld 3D DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9.5
Extra's:7.5
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.