Monsters University

Recensent:
Koen Koene
13-11-2013

Totaalbeoordeling:

8.3
Blu-ray

Monsters University (Blu-ray)
Samenvatting

De jonge Mike Wazowski (Billy Crystal, Kasper van Kooten) is een eenogig monstertje dat al vroeg in zijn leven weet wat hij wil worden: Schrikker. Het werk van een Schrikker bestaat uit het bang maken van kinderen, zodat hun schreeuw-energie geoogst kan worden. Om Schrikker te kunnen worden, moet je een opleiding volgen. En dus gaat Mike studeren aan de Monsters Universiteit. Het studentenleven valt hem echter niet mee. Als studiebol kan hij niet op veel begrip van zijn feestende mede-studenten rekenen. Bovendien heeft hij nog een ander probleem: Mike is simpelweg niet eng genoeg om een doeltreffende Schrikker te worden. Daar heeft de grote, harige Sulley (John Goodman, Jack Wouterse) geen last van. Mike en Sulley zijn compleet verschillend, maar zullen toch de handen ineen moeten slaan om hun studie af te kunnen ronden.

Commentaar

Waar Disney niet vies is van het “uitmelken” van hun animatiesuccessen (zie Lion King 2, Jungle Book 2, De Kleine Zeemeermin 2, Bambi 2 en vele andere), is Disney-studio Pixar daarin een stuk behoudender. En als de mannen en vrouwen van Pixar dan een opvolger maken, dan gaat het niet om een benedenmaats direct-op-DVD-vluggertje, maar doen ze echt hun best om er iets moois van te maken. Denk aan de twee Toy Story-vervolgen en Cars 2. Ook bij Monsters University gaat het om een opvolger van een eerder Pixar-succes, al is het deze keer een prequel. Dat het hier niet om uitmelken gaat, blijkt al uit het feit dat er twaalf jaar is verstreken sinds voorloper Monsters Inc. in de bioscopen verscheen. In Monsters University zie je hoe de twee hoofdpersonen uit Monsters Inc. elkaar leren kennen op de Monsters Universiteit, om daar beiden de opleiding tot zogenaamde Schrikker te volgen. Hun karakters botsen aanvankelijk, maar uiteindelijk slaan ze toch de handen ineen, in een verhaal dat nog het best te omschrijven is als Revenge of the Nerds met monsters. Het eindresultaat is bijzonder vermakelijk voor zowel jong als oud. Weliswaar mist de film de originaliteit van zijn voorganger (of eigenlijk: opvolger), maar de setting en personages – zowel oudgedienden als nieuwe gezichten – blijken nog altijd een plezier om naar te kijken. Bovendien vormt het verhaal een leuke uitbreiding op het Monsters-universum, al is het geenszins vereist om Monsters Inc. gezien te hebben om van de prequel te kunnen genieten. Dit is een film die ook prima op zichzelf kan staan. Niet alleen het entertainmentgehalte is dik in orde, ook het visuele aspect is – eigenlijk vanzelfsprekend – erg indrukwekkend. En de stemacteurs, zoals Billy Crystal en John Goodman (Kasper van Kooten en Jack Wouterse in de Nederlandse nasynchronisatie), leveren eveneens goed werk af. Enige kanttekening die bij deze prequel te plaatsen is, is dat het qua plot allemaal niet heel bijzonder is. Monsters University bewandelt grotendeels de voorspelbare weg, pas op het eind komt er iets van originaliteit om de hoek kijken. Maar zoals gezegd, heel erg is dat niet. Want Pixar heeft wederom een knap staaltje werk afgeleverd, dat de volle speelduur weet te vermaken.

Monsters University is in een aantal uitvoeringen verkrijgbaar, namelijk op DVD, op reguliere BD en op 3D-BD. Hier besproken is de reguliere 2D BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Regio: A, B, C
Jaar: 2013
Speelduur: 104 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
  • Dolby Digital Plus 7.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
  • Dolby Digital Plus 7.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Disney
EAN: 8717418412388

Extra's

  • De Blauwe Paraplu
  • Audiocommentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De BD-uitgave van Monsters University heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.78:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is. De BD-uitgave bestaat uit een 50GB dubbellaags disc, die MPEG-4 AVC gecodeerd is.

Het zal niemand verbazen dat de HD-transfer van deze animatiefilm op alle fronten hoge ogen gooit. Of het nu om kleurverzadiging, scherpte, contrast, helderheid of zwartniveau gaat, op alle gebieden zijn de prestaties uitmuntend. Compressie-artefacting is bovendien geheel afwezig. Leuk is dat als je Nederlands als taal hebt gekozen, dat dan veel van de teksten in het beeld ook in het Nederlands zijn (zie bijvoorbeeld de poort in het eerste screenshot). Dat zien we wel vaker bij Disney-uitgaven, maar het blijft noemenswaardig dat men deze moeite heeft genomen. Kortom: een uitstekende transfer!

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied heeft de BD-uitgave van Monsters University een aantal tracks te bieden. Zoals een Dolby TrueHD 7.1-track in de oorspronkelijke Engelse taal, en een Nederlandse nasynchronisatie in het (niet vaak voorkomende) Dolby Digital Plus 7.1-formaat. Laatstgenoemde niet-lossless formaat heeft onder meer als voordeel boven reguliere Dolby Digital dat hogere bitrates mogelijk zijn (zoals in dit geval 896kbit/s). Beide tracks klinken in essentie prima, met een goede spreiding, mooie volle klank, heldere spraak en prima gebruik van de beschikbare kanalen. Het Engelse spoor is lossless en is daarmee kwalitatief gezien de betere, maar ook de Nederlandse track levert prima prestaties.

Waarom dan toch niet de volle score voor het geluid? Dat komt door een enkel probleem, namelijk dat in de Engelse track onder bepaalde omstandigheden een klein aantal korte audio-dropouts op kunnen treden. Je kunt hier last van krijgen als je de TrueHD-track als bitstream naar de versterker stuurt en de versterker vervolgens laat decoderen. Laat je daarentegen de BD-speler het decodeerwerk doen en verstuur je het geluid vervolgens in LPCM-vorm naar de versterker, dan treedt het niet op. Geen onoverkomelijk probleem dus, maar evengoed een probleem. Het is niet bekend of dit op alle speler/versterker-combinaties optreedt, en of dit in een toekomstige editie opgelost kan/zal worden. We hebben Disney om commentaar gevraagd.

Extra's

Op het gebied van extra’s stelt de regulire BD-uitgave van Monsters University teleur, met slechts twee extra’s (een korte animatie en commentaartrack). De 3D-BD-uitgave bevat daarentegen wel flink wat aanvullend materiaal (onder meer verwijderde scenes en diverse featurettes), op een extra disc. Jammer dat men dezelfde disc niet ook bij de 2D-uitgave heeft toegevoegd.

The Blue Umbrella (7 min)
Het is gebruikelijk dat Pixar-films vergezeld gaan van een korte animatiefilm, die voorafgaande aan de hoofdfilm wordt vertoond. In dit geval is dat The Blue Umbrella, een korte animatie over – je verwacht het niet – een blauwe paraplu. Erg knap gemaakt, met een realistische stijl die nauwelijks van de werkelijkheid te onderscheiden is (afgezien dan van het feit dat het om levende paraplu’s gaat).

Audiocommentaar
In de Nederlands ondertitelde commentaartrack geven regisseur/co-schrijver Dan Scanlon, producer Kori Rae and “story supervisor” Kelsey Mann hun toelichting op de film. Ze praten onder andere over de uitdaging om een prequel te maken, over de totstandkoming van het verhaal, en geven ook aan waar de technische hoogstandjes zitten. Als je meer wilt weten over het maken van de film, dan is deze track zeker het beluisteren waard.

Conclusie

Twaalf jaar na de geslaagde animatiefilm Monsters Inc. komt Pixar met een prequel, Monsters University. Hierin zie je hoe de hoofdpersonen uit Monsters Inc., Mike en Sulley, elkaar leren kennen. Het eindresultaat is erg vermakelijk en – zoals we van Pixar gewend zijn – een lust voor het oog. Dit komt prima tot zijn recht in de BD-uitgave middels een uitmuntende beeldkwaliteit. Het 7.1-geluid klinkt eveneens erg goed, al kun je afhankelijk van je installatie/instellingen last hebben van een klein aantal audio drop-outs (zie “geluid”). Qua extra’s komen we er bij bekaaid vanaf. Het is erg jammer dat Disney de losse disc met extra's, zoals die bijgevoegd is bij de 3D-BD-uitgave, niet ook bij de reguliere BD-versie heeft toegevoegd.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Disney.

Lees meer

Laatste reacties

Edwin V  |  21-01-2014

Een en al dropouts de 2D BD Dolby True HD track op mijn Onkyo 5010, meerdere dropouts per minuut. Vele malen erger dan Total Recall, nog niet eerder zo extreem ...
Lees meer >

peptalk  |  07-12-2013

Total Recall kan ook komen door of te maken hebben met seamless branching.
Lees meer >

Peter van santbrink  |  06-12-2013

Audio drop-outs bij Dolby zijn soms al zo oud als de weg naar Rome - nou wellicht iets jonger! Vroeger zorgde de 5.1 EX flag al voor audio drop-outs bij diverse...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  06-12-2013

Audio drop-outs bij Dolby zijn soms al zo oud als de weg naar Rome - nou wellicht iets jonger! Vroeger zorgde de 5.1 EX flag al voor audio drop-outs bij diverse...
Lees meer >

Peter van santbrink  |  06-12-2013

Dolby TrueHD kan blijkbaar niet overweg met bitstream. Als je je speler op PCM zet dan heb als het goed is geen problemen. vreemde is dus dat ik niet bij alle ...
Lees meer >

Frank  |  06-12-2013

Dolby TrueHD kan blijkbaar niet overweg met bitstream. Als je je speler op PCM zet dan heb als het goed is geen problemen.
Lees meer >

Peter van santbrink  |  06-12-2013

Je bent niet de enige met dit probleem, en als je wat Googled kom je er nog veel meer tegen. Heb het ook, mensen met plastic zullen er wel weer geen last van h...
Lees meer >

Werner  |  05-12-2013

Ook geen last van dropouts...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  05-12-2013

vandaag binnen en helaas, heb dropouts; 2D disc, begint bij het moment dat Mike naar de universiteit gaat....:evil::evil: deze gaat dus terug naar Saturn, hoew...
Lees meer >

Franklin1975  |  01-12-2013

Geen last gehad van audio dropouts oo de 2D disc (Engelse audio).
Lees meer >

Peter van santbrink  |  27-11-2013

vandaag binnen en helaas, heb dropouts; 2D disc, begint bij het moment dat Mike naar de universiteit gaat....:evil::evil: deze gaat dus terug naar Saturn, hoew...
Lees meer >

peptalk  |  19-11-2013

Ik had het over de 2D versie, om vergissingen te voorkomen.
Lees meer >

skank  |  19-11-2013

Ben benieuwd naar dat probleem met het geluid; Totall recall (nieuwe versie) had dit ook en het geluid via die andere route (PCM) is (voor mij) geen optie omdat...
Lees meer >

peptalk  |  19-11-2013

Ben benieuwd naar dat probleem met het geluid; Totall recall (nieuwe versie) had dit ook en het geluid via die andere route (PCM) is (voor mij) geen optie omdat...
Lees meer >

Peter van santbrink  |  19-11-2013

Ben benieuwd naar dat probleem met het geluid; Totall recall (nieuwe versie) had dit ook en het geluid via die andere route (PCM) is (voor mij) geen optie omdat...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 13
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots