Falcón

Recensent:
Laurens van der Molen
14-08-2013

Totaalbeoordeling:

8
DVD

Falcón (DVD)
Samenvatting

Javier Falcón (Marton Csokas) werkt als inspecteur moordzaken in de Spaanse stad Sevilla. Hij is de zoon van een bekende schilder en wordt hierdoor door iedereen herkend. Javier ligt in scheiding met zijn vrouw en zijn vader is net overleden. Hij zit dan ook behoorlijk in de put. Hij gebruikt drugs en heeft last van zijn verleden, maar is echter nog wel gedreven en heel goed in zijn werk. Daarnaast heeft hij alleen nog zijn zus en zijn neefje, met wie hij een hele goede band heeft. Werk en privé komen voor Javier ineens heel dicht bij elkaar wanneer er enkele moorden worden gepleegd die een connectie hebben met zijn familieleden en hun verleden.

Commentaar

Falcón is een misdaadserie van vier episodes van ieder 43 minuten. Elke verhaallijn is verdeeld over twee episodes. Hoewel de serie zich afspeelt in de Spaanse stad Sevilla, spreekt werkelijk iedereen Engels, wat aan het begin wel even wennen is. Dit vergeet je echter al snel wanneer je ziet hoe mooi de omgeving is waar de serie is opgenomen. De ondergaande zon, de mooie huizen en de drukke pleinen worden allemaal prachtig in beeld gebracht. Hoewel Falcón als serie is gemaakt, kijkt deze weg als twee films. Doordat Falcón persoonlijk nauw bij de zaken betrokken is, word je echt meegenomen in het verhaal.  De serie heeft een rating voor 16 jaar en ouder gekregen. Dat is volkomen terecht, want Falcón is vrij bloederig en niet terughoudend met het laten zien van lijken en afgesneden lichaamsdelen. Nou is het niet zo dat we hier te maken hebben met een horrorfilm, maar als je een zwakke maag hebt is het op bepaalde momenten verstandig even weg te kijken. De acteerprestaties in de serie zijn voortreffelijk, met name Marton Csokas is erg overtuigend als Falcón. Terwijl je naar hem kijkt zie je hoe ongelukkig hij is over zijn privéleven, maar tegelijkertijd ook hoe gepassioneerd hij is voor zijn werk. Hoewel het een afstandelijk personage is, heb je als kijker geen enkel probleem om met hem mee te leven. De bijrollen worden allemaal goed ingevuld, maar Hayley Atwell springt hier met haar vertolking van Consuelo Jimenez, de weduwe van een van de slachtoffers, bovenuit. Hoewel ze relatief weinig in de serie te zien is, steelt ze in elke scène waarin ze speelt de show en geeft ze diepte mee aan haar karakter. Falcón is een harde misdaadserie waarin de karakters erg goed worden uitgewerkt. Het is dan ook zeker een aanrader voor liefhebbers van het genre. De serie is gebaseerd op een reeks boeken over Falcón. Er zijn in totaal vier boeken verschenen en deze serie bevat de eerste twee verhaallijnen. Hopelijk verschijnt er nog een volgende reeks, waarin de laatste twee verhalen worden verwerkt, want het einde van de serie smaakt naar meer.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Detective, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2012
Speelduur: 176 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664105634

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van de DVD-uitgave van Falcón wordt weergegeven met een beeldverhouding van 1.78:1 en is in het oorspronkelijke beeldformaat anamorf op de DVD gezet. De kwaliteit is prima. Er is een lichte filmgrain zichtbaar, die gelukkig nergens storend is. De kleuren zijn mooi vol en het contrast en zwartniveau zijn prima. In enkele scènes is een lichte edge enhancement te zien, maar deze haalt je gelukkig geen moment uit het verhaal. De stad Sevilla wordt prachtig weergegeven, met mooie shots van de drukke pleinen, de grote huizen en de grote arena waarin het stierenvechten plaatsvindt. Al deze beelden voegen echt wat toe aan de sfeer van de serie. De serie heeft Nederlandse ondertiteling, die goed duidelijk in beeld is weergeven. Falcón heeft een mooie transfer gekregen, die de serie ook zeker verdient.

Geluidskwaliteit

De DVD-uitgave van Falcón bevat een Dolby Digital 5.1 (448kb/s) Engels audiospoor. Dit is van een goede kwaliteit. De dialogen zijn te horen uit de centerspeaker en waar nodig door de andere twee voorste speakers. Deze twee worden samen met de achterste twee ook gebruikt voor de omgevingsgeluiden. De dialogen zijn allemaal uitstekend te verstaan, ook wanneer er harde omgevingsgeluiden te horen zijn. De subwoofer wordt weinig gebruikt, maar doet wanneer nodig zijn werk goed. Falcón bevat vooral sfeermuziek, die op de goede momenten de spanning behoorlijk opvoert. Met name tijdens de ontknoping is dit erg goed gedaan. De serie heeft een uitstekend audiospoor meegekregen, zeker voor een tv-serie.

Extra's

De DVD-uitgave van Falcón heeft geen extra’s. Vanuit een statisch menu kan er worden gekozen om alles af te spelen of  één episode. De serie is verdeeld over twee DVD’s, op beide DVD’s staan twee episodes.

Conclusie

Javier Falcón (Marton Csokas) werkt als inspecteur moordzaken in de Spaanse stad Sevilla. Hij is erg goed in zijn werk, maar privé gaat het allemaal een stuk minder. Wanneer er een aantal belangrijke mensen wordt vermoord blijkt er een connectie te zijn met het verleden van Falcón. Falcón is een misdaadserie die zich afspeelt in Spanje, maar waarbij iedereen Engels in spreekt. In het begin is dit even wennen, maar al snel valt het niet meer op. Dit komt doordat het verhaal ijzersterk is en bovendien ook erg spannend. De DVD-uitgave van Falcón heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit meegekregen. Helaas bevat de DVD geen extra’s. De serie is gebaseerd op een boekenreeks over inspecteur Falcón. Hopelijk worden de rest van de verhalen over inspecteur  Falcón ook verfilmd ,want de serie smaakt naar meer en is een aanrader voor iedereen die van goede misdaadseries houdt.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Gerben van der Leun  |  04-03-2014

Helemaal mee eens Fonzie!
Lees meer >

Fonzie  |  17-08-2013

Alleen al de exacte kopie van de hoes van Casino Royale vind ik schaamteloos genoeg om 'm daarvoor te laten liggen. Doet op die manier erg goedkoop aan.
Lees meer >

Rogier Burghout  |  14-08-2013

Goede recensie hoor! (y) Ben nu ook wel benieuwd naar deze serie, en vooral naar de gefilmde omgeving.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8.5
Extra's:0
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots