G.I. Joe Retaliation

Recensent:
Rogier Burghout
12-08-2013

Totaalbeoordeling:

7.7
DVD

G.I. Joe Retaliation (DVD)
Samenvatting

In G.I. Joe Retaliation wordt een team G.I. Joe's onder leiding van Duke (Channing Tatum) in de val gelokt, verraden en lijdt het team tijdens de strijd vervolgens grote verliezen. Onder leiding van Roadblock (Dwayne 'The Rock' Johnson) gaan de overgebleven teamleden op onderzoek uit wie het team heeft verraden en gaan ze de strijd aan voor eerherstel. Daarbij wordt het teamlid Snake Eyes (Ray Park) geconfronteerd met een broeder - Storm Shadow (Byung-hun Lee) - uit het verleden, welke voor de vrijandige Cobra-organisatie strijdt, maar wellicht kan overlopen als hij de waarheid weet over hun verleden. Storm Shadow kan een nuttige toevoeging zijn, want hij heeft veel informatie wat belangrijk kan zijn voor de Joe's. In de tussentijd is de president van Amerika (Jonathan Pryce) een dubbbelganger van Cobra en zij hebben snode plannen om de wereld te domineren. In het donkerste uur van de strijd roepen de Joe's de hulp in van het allereerste lid van het G.I. Joe-team, Generaal Joe Colton (Bruce Willis), om hen te helpen. Zal het vernieuwde team Joe's het lukken om Cobra te stoppen en de wereldorde te herstellen?

Commentaar

G.I. Joe Retaliation is een direct vervolg op G.I Joe Rise of Cobra. Echter lijkt dit vervolg meer op een soort verontschuldiging voor het eerste deel, want in het eerste gedeelte van dit vervolg worden bijna alle castleden van de eerste film weggevaagd (soms letterlijk) en worden nieuwe Joe-teamleden geïntroduceerd. Dat is een groot voordeel voor de film want zo kan er met een schone lei worden begonnen. En dat doet de film alleen maar goed; men kan de voordelen en de voorkennis van het eerste deel gebruiken (en dit wordt ook in een animatie-sequentie gebruikt om wat achtergronden te vertellen) en geen van de nadelen. Dit geheel pakt goed uit: G.I. Joe Retaliation is een stuk consistenter dan zijn voorganger: het verhaal wordt beter verteld, de actie is beter gechoreografeerd en ook de onderlinge relaties van de karakters komen beter uit de verf. Door wie dat echter voornamelijk komt is Dwayne 'The Rock' Johnson. Hij draagt deze film op zijn brede schouders en weet deze film geloofwaardigheid, humor, karakter en spierballen te geven. Vanaf het begin, waarbij de broederschap tussen hem en Duke geloofwaardig overkomt, tot aan zijn groei in leiderschap en de uitvoering van de diverse actiescènes; The Rock doet het met ogenschijnlijk groot gemak. De enige nadelen zijn het karakter Flint (D.J. Cotrona), die als vervanger van The Duke moet fungeren maar totaal kleurloos overkomt, en het feit dat de cameo van Bruce Willis wel iets langer had mogen duren. Ook staan de gebeurtenissen tussen Snake Eyes en Storm Shadow soms wel wat los van het hoofdverhaal. Maar dat mag verder de pret niet drukken want aan het einde komt het geheel alsnog wel bij elkaar en door 'The Rock' wordt deze film getild van een standaard actiefilm tot een vervolg wat zeker boven het maaiveld uitsteekt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 2013
Speelduur: 106 min
Verpakking: Viva Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Paramount Home Entertainment Benelux
EAN: 5050582901115

Extra's

  • Commentaar met regisseur Jon M. Chu en producent Lorenzo di Bonaventura
  • The True Face of Evil
  • The Sound of Silence
  • Brothers beyond Blood
  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

G.I. Joe Retaliation staat in standaard definitie met de originele beeldverhouding van 2.35:1 op een dubbellaags DVD. De DVD is voor 7 GB beschreven.

De film heeft een wat inconsistente transfer meegekregen. In daglicht is de transfer erg goed: kleuren worden helder weergegeven, het contrast is goed en er zijn geen fouten zoals aliasing of macroblocking waarneembaar. In donkere en nachtscènes heeft de transfer meer moeite: het contrast is minder goed, vaak loopt het zwart dicht en zie je in plaats van detail een zwart vlak. Ook is macroblocking waarneembaar en is het beeld wat minder scherp. Dit is jammer want de ogenschijnlijk scherpe bron krijgt nu een matige en onverdiende transfer op DVD.

Geluidskwaliteit

G.I. Joe Retaliation heeft twee Dolby Digital 5.1 (448 kbps) audiotracks in de originele Engelse en ook in de Franse taal.

De audiotrack krijgt bij actiescènes een goede spreiding en dynamiek mee. De surroundspeakers worden goed gebruikt en ook het laag wordt goed aangewend. Wat wel opvalt is dat sommige explosies of andere geluidseffecten wegvallen of minder goed hoorbaar zijn. Over het algemeen is de audiotrack qua volume wel wat laag. De spraak is helder en duidelijk en heeft een goede centrale plaatsing via de centerspeaker. Bij rustige momenten is de audiotrack wat tammer en kan je soms de dialogen wat minder goed verstaan. Een redelijke audiotrack die wel wat meer spierballen had mogen hebben.

Extra's

Wanneer de DVD opstart krijg je twee trailers te zien, beiden met Dolby Digital 2.0 geluid en Nederlandse ondertiteling: Star Trek Into Darkness en World War ZG.I. Joe Retaliation heeft verder een aantal extra's meegekregen. Alle extra's zijn voorzien van Dolby Digital 2.0 geluid en Nederlandse ondertiteling.

Commentaar met regisseur Jon M. Chu en producent Lorenzo di Bonaventura
Een redelijk informatief audiocommentaar over de totstandkoming van de film en anecdotes over de productie.

The True Face of Evil (6 min.)
Een korte featurette over het karakter Cobra Commander.

The Sound of Silence (6 min.)
Een korte featurette, zonder tekst, over de comic Silent Interlude.

Brothers beyond Blood (6 min.)
Een korte featurette over de onderlinge broederschap tussen Snake Eyes en Storm Shadow.

Conclusie

G.I. Joe Retaliation is officieel een vervolg op G.I. Joe Rise of Cobra maar is eigenlijk een soort excuus en hervertelling. Gelukkig pakt dit erg goed uit, en door Dwayne 'The Rock' Johnson steekt dit vervolg boven het maaiveld uit en is zeker de moeite van het bekijken waard. De DVD krijgt een redelijke transfer, audiotrack en een paar redelijk informatieve extra's mee. In deze tijd komt deze film echter beter tot zijn recht bij het afspelen via Blu-ray Disc.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:6.5
Geluidskwaliteit:6.5
Extra's:6
7.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots