Amour

Recensent:
Ben H.
23-04-2013

Totaalbeoordeling:

8.6
DVD

Amour (DVD)
Samenvatting

Amour brengt ons het leven van de op leeftijd zijnde Georges (Jean-Louis Trintignant) en Anne (Emmanuelle Riva), die samen in een ruim appartement in Parijs wonen. Beiden zijn inmiddels gepensioneerde muziekdocenten, maar hun voorliefde voor klassieke muziek is nog altijd sterk aanwezig. Wanneer Anne echter een herseninfarct krijgt, staat hun wereld op z’n kop. George probeert met al zijn kracht en liefde Anne te verzorgen, terwijl hij zelf steeds meer in zijn mogelijkheden wordt beperkt. Wanneer de situatie van Anne verslechtert, wordt hun liefde sterk op de proef gesteld.

Commentaar

Amour is de meest recente film van Michael Haneke (Funny Games, Das Weisse Band, Le temps de loup, Caché) en is misschien wel zijn meest eerlijke film tot op heden. Nergens wordt getracht een geromantiseerd beeld te schetsen; de situatie is nou eenmaal zoals hij is. Keer op keer worden de personages op de proef gesteld, waarbij ze constant worden tegengewerkt door zowel hun fysieke als mentale toestand. Het zorgt ervoor dat de kijker net als de personages voortdurend schommelt tussen verschillende emoties. Aan de ene kant is Amour erg deprimerend en pijnlijk van aard, maar aan de andere kant spreekt de film ontzettend veel liefde uit. Velen zouden vanzelfsprekend nooit in een dergelijke situatie terecht willen komen, maar veel mensen zullen ook jaloers zijn op het liefdevolle leven wat Georges en Anne tot op heden gehad hebben. Niet iedereen wordt samen oud, en er zijn veel ouderen die er in moeilijke tijden alleen voor staan. De film leunt voortdurend op dit conflict, en is mooi zichtbaar in de scène waarin Georges bloemen snijdt. Als kind verbleef hij op kamp, en beloofde hij zijn moeder om bloemen op een postkaart te tekenen als hij het naar zijn zin had, en sterren wanneer hij naar huis wilde. Wanneer Georges de bloemen van de tak snijdt, nemen deze de vorm van een ster aan en worden beiden gecombineerd. Het emotionele conflict wordt impliciet op de kijker overgebracht. Amour steunt voornamelijk op de emotionele betrokkenheid van de kijker. De plot is zeer beperkt: er is vrijwel geen expositie, er zijn haast geen subplots met bijkomende personages en er wordt voornamelijk op één locatie gedraaid. Versterkt door de minimalistische cameravoering zorgt dit ervoor dat de kijker nooit wordt afgeleid, en dat de focus voortdurend op de personages blijft. De rollen van Georges en Anne komen hierdoor extra goed uit de verf, en beiden laten zien dat er weinig acteurs zijn die hiervoor meer geschikt waren. Haneke schreef de rol van Georges zelfs speciaal voor Jean-Louis Trintignant (Trois couleurs: rouge, Ma nuit chez Maud en Z) die na zeven jaar afwezigheid weer op het grote scherm te bewonderen is. Ook Emannuelle Riva (Trois couleurs: blue, Léon Morin, prêtre en Hiroshima, mon amour) laat een sterke indruk achter. Beide acteurs stellen zich het ene moment zeer sterk op, terwijl ze iets later ongelofelijk kwetsbaar zijn. Het is een opvolging van verschillende emoties, waarbij zo goed mogelijk wordt geprobeerd de situatie de baas te blijven. Alhoewel ouderdom en de dood prominent aanwezige thema’s zijn, ligt de focus voornamelijk op de lijdensweg hier naartoe en de liefde die hiermee samengaat. Amour gaat over het leven, en niet zozeer over de dood. Bovendien speelt de film in veel landen in op provocatieve maatschappelijke vraagstukken. Georges en Anne dagen hierbij de kijker uit om stil te staan bij hun eigen normen en waarden. Amour won de Gouden Palm en ontving een Academy Award voor Beste buitenlandse film.

Amour is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder volgt de bespreking van de DVD-uitgave.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2012
Speelduur: 127 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Cineart
EAN: 5414939355714

Extra's

  • Making Of
  • Presentatie van de film
  • Jean-Louis Trintignant spreekt over “Liefde”
  • Interview met Emannuelle Riva

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Amour heeft een beeldverhouding van 1.85:1 en staat in het oorspronkelijke beeldformaat anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is prima, alhoewel er kleine slordigheidsfoutjes zijn te bespeuren. In enkele donkere scènes treedt soms posterisatie op. Ook het schaduwdetail is voor verbetering vatbaar: de verschillende gradaties zwart zijn niet altijd goed te onderscheiden. Gelukkig zijn de écht donkere scènes gering in aantal, en zal het de kijker derhalve weinig storen. Daar staat tegenover dat de transfer een prima scherpte kent, waarbij de kleuren natuurlijk en verzadigd worden weergegeven. Ook het zwartniveau is uitstekend. De film is onderverdeeld in 12 hoofdstukken. De ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Op de DVD van Amour zijn twee geluidstracks te vinden, namelijk de originele Engelse Dolby Digital 5.1-track (448 kbps) en de Engelse 2.0 Dolby Digital-track (192 kbps). De 5.1-track klinkt voortreffelijk. De film bestaat voornamelijk uit dialoog, waarbij deze duidelijk verstaanbaar en helder uit de centerspeaker verschijnt. Van de surroundspeakers wordt weinig gebruik gemaakt. Af en toe zijn er diverse omgevingsgeluiden uit de verschillende kanalen te horen, maar een ruimtelijk gevoel wordt nooit echt gerealiseerd. Het doet echter absoluut geen afbreuk aan de film, en geen moment heeft de kijker het gevoel wat te missen. Al met al scoort de Dolby Digital 5.1-track een uitstekend resultaat.

Extra's

Bij het opstarten van de DVD van Amour wordt eerst de mogelijkheid gegeven om te kiezen tussen een Nederlandstalig of een Franstalig menu. Vervolgens kom je automatisch in een stijlvol menu terecht terwijl op de achtergrond een klassiek muziekstuk te horen is. Alle extra's zijn Nederlands ondertiteld.

Presentatie van de film (9 min.)
Inleiding voorafgaand aan de hoofdfilm door Philippe Rouyer, coauteur van het boek “Haneke par Haneke”. Hij spreekt over Hanekes persoonlijke ervaringen en hoe deze in de film verwerkt zitten. Inhoudelijk zeer interessant, alhoewel sommigen wellicht worden afgeleid door het prominent in beeld gebrachte hoofd van Rouyer. Het is sterk aan te raden om deze inleiding pas na de film te kijken in verband met de nodige spoilers.

Making of (25 min.)
Een weinig bijzondere making-of waarin een blik wordt geworpen op de (pre-)productie van Amour, afwisselend met beknopte interviews waarin cast en crew praat over hun setervaringen praten. Het geeft een prima sfeerimpressie, maar voegt inhoudelijk weinig toe.

Jean-Louis Trintignant spreekt over “Liefde” (8 min.)
Trintignant spreekt over de redenen waarom hij de rol van Georges heeft geaccepteerd en over de interactie met Haneke en diens spelregie.

Interview met Emannuelle Riva (14 min.)
Een wat langer en interessant interview met Emannuelle Riva, waarin ze net als Jean-Louis Trintignant wat dieper ingaat op de personages in de film.

Conclusie

In Amour wordt de liefde tussen de op leeftijd zijnde Georges en Anne op de proef gesteld wanneer Anne een herseninfarct krijgt. Georges probeert haar uit alle macht te verzorgen, maar wordt hierin fysiek en mentaal steeds meer tegengewerkt waardoor hij zelf in een insolement dreigt te geraken. Michael Haneke brengt ons een zeer menselijke film die enerzijds erg deprimerend is, maar anderzijds erg veel liefde uitspreekt. Dit innerlijk conflict weet hij op toepasselijke wijze over te brengen op de kijker. De beeld- en geluidskwaliteit van deze DVD-uitgave zijn prima. Alhoewel er niet veel extra’s zijn, hebben ze een behoorlijke speelduur en zijn ze zeer interessant.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Twin Pics.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:6
7.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.