Sinister

Recensent:
Ben H.
08-03-2013

Totaalbeoordeling:

6.7
DVD

Sinister (DVD)
Samenvatting

In Sinister worstelt true-crime-auteur Ellison Oswalt (Ethan Hawke) met een schrijversblok. Eerdere romans bleken zeer succesvol, maar de laatste jaren ligt een financieel moeilijke periode op de loer vanwege het uitblijven van creativiteit. Op zoek naar inspiratie verhuist hij met zijn vrouw (Juliet Rylance) en twee kinderen (Michael Hall D'Addario en Clare Foley) naar een afgelegen leegstaand huis. Oswalt verzwijgt echter dat er in huis een aantal jaar terug een gruwelijke gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Terwijl hij onderzoek doet voor zijn nieuwe roman, vindt hij een doos met diverse 8mm-vakantiefilms. Al snel komt hij erachter dat er meer achter de verschillende filmpjes verscholen gaat dan aanvankelijk lijkt, en dat de vondst weleens een bedreiging zou kunnen vormen voor zijn familie.

Commentaar

De bovennatuurlijke plot van Sinister lijkt op het eerste oog weinig origineel. Een auteur die last heeft van een schrijversblok en op zoek gaat naar inspiratie is al veelvuldig in diverse films behandeld, waaronder in The Shining, Secret Window, 1408, Barton Fink en Misery. Vanwege het reeds vaak behandelde thema kan de film gemakkelijk aan de interesse van de kijker voorbij gaan, maar gelukkig is dat bij Scott Derricksons laatste film niet helemaal het geval. De film houdt zich goed staande door niet voorbij te schieten in zijn doel. Veel angstmomenten in horrorfilms berusten tegenwoordig vaak op elementen die pas in de post-productie worden toegevoegd of in zeer visuele martelpraktijken, terwijl dit in Sinister juist gerealiseerd wordt door de cameravoering en belichting. POV tracking-shots plaatsen de kijker in de schoenen van Oswalt en vergroten de geloofwaardigheid. Uitgebalanceerde verlichting en mysterieuze geluiden dragen bij aan de onheilspellende sfeer en bovendien zijn de 8mm-filmpjes mysterieus en afschrikwekkend van aard. De schrikmomenten in de film zijn bijzonder effectief, maar staan helaas niet altijd in dienst van de plot. Zo lijken de nachtmerries van Oswalts zoon enkel te fungeren om de kijker van een tweetal angstmomenten te voorzien. Gelukkig kennen de overige personages wat meer diepgang waardoor het voor de kijker makkelijker is om zich met hen te identificeren. Dat neemt niet weg dat het bijzonder jammer is dat de plot wat beperkt is, gezien juist hierop de voornaamste focus ligt. Het verhaal is vrij voorspelbaar en het zal niet lang duren voordat de kijker het einde van de film weet te ontrafelen, al voordat de protagonist dit zelf doet. Bovendien blijven diverse plotkenmerken wat vaag, waaronder de religieuze geschiedenis die ten grondslag ligt. Ondanks deze tekortkomingen blijft de spanning echter behouden dankzij een goede cinematografie, acteerwerk en soundtrack, waardoor de kijker zijn of haar aandacht niet snel zal verliezen. Sinister is daarom zeer geschikt voor de kijker die op zoek is naar een beangstigende en sfeervolle film. De beperkte plot en het gebrek aan originaliteit zullen er echter voor zorgen dat de kijker na afloop de film al snel zal vergeten. Mede door het succes van de film is onlangs het vervolg aangekondigd. Een releasedatum is vooralsnog onbekend.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2012
Speelduur: 110 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045234263

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Sinister heeft een beeldverhouding van 2.35:1 en staat in het oorspronkelijke beeldformaat anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit voldoet, maar kent desondanks de nodige slordigheden. Het zwartniveau en het schaduwdetail zijn erg belangrijk aangezien het een zeer donkere film betreft, maar helaas zijn beide licht voor verbetering vatbaar. Het zwartniveau had een fractie zwarter gekund en ook het schaduwdetail kon wat beter, alhoewel deze laatste minder snel zal opvallen door de donkere toon van de film. Daarnaast is in veel donkere scènes licht posterisatie zichtbaar (zie onder andere screenshot 5). Er is niet altijd een geleidelijke overgang van zwarte gradaties en dit zorgt af en toe voor een wat geblokt beeld. Al deze slordigheden zullen de gemiddelde kijker echter niet direct opvallen waardoor de transfer niet een optimaal resultaat behaalt, maar voor de gemiddelde kijker wel zal voldoen. De film is onderverdeeld in 12 hoofdstukken, maar er is geen hoofdstukselectie aanwezig. De ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Op de DVD van Sinister is slechts één geluidstrack te vinden, namelijk de originele Engelse Dolby Digital 5.1-track (448 kbps). De film kent een prima track. Dialoog komt helder uit de centerspeaker naar voren en er wordt regelmatig een beroep gedaan op de surroundspeakers. Met name beangstigende geluiden als krakende vloeren en gerommel op zolder brengen daardoor een spannend gevoel bij de kijker teweeg en dragen bij aan de diverse schrikmomenten die de kijker zal hebben. Alhoewel de track slaagt in zijn opzet, had ik persoonlijk verwacht dat er iets vaker een beroep werd gedaan op de verschillende kanalen, om zo een nog ruimtelijker en angstaanjagender geluidsbeeld bij de kijker te realiseren. Dat gezegd, blijft er een prima track over die niemand zal teleurstellen.

Extra's

Bij het opstarten van de DVD van Sinister worden er automatisch een aantal trailers afgespeeld, te weten Silent Hill: Revelation, The Possession en een trailer over de Tarantino XX Collection. Vervolgens wordt automatisch de film gestart. Er is geen menu aanwezig.

Conclusie

In Sinister verhuist auteur Ellison Oswalt met zijn familie naar een leegstand huis, op zoek naar inspiratie. Hier vindt hij een doos met 8mm-filmpjes, waarvan achteraf blijkt dat hij deze wellicht beter niet had kunnen openen. De film is zeer geschikt voor de kijker die op zoek is naar een beangstigende en sfeervolle film. De beperkte plot en het gebrek aan originaliteit zullen er echter voor zorgen dat de film de kijker na afloop niet lang bij zal blijven. De beeldkwaliteit van deze DVD-uitgave is voldoende, maar wordt gekenmerkt door kleine slordigheidsfoutjes. Op de geluidskwaliteit valt aanzienlijk minder aan te merken. Er staan op enkele promotionele trailers na helaas geen extra’s op de disc.

Laatste reacties

rogue  |  09-04-2013

?? Spammer, is al aangemeld.
Lees meer >

kruspe  |  09-04-2013

We hebben voor nu enkel de DVD binnengekregen, de BD helaas (nog) niet. ____________________ Great rewards has been given to Homeland Season 2 DVD series ...
Lees meer >

PapillonHeroes  |  09-04-2013

We hebben voor nu enkel de DVD binnengekregen, de BD helaas (nog) niet.
Lees meer >

Pastichio Rocker  |  11-03-2013

Begin was goed, net zoals de soundtrack, maar de film verzandt al snel in een middelmatig spookhuisverhaal. En daarmee is ook meteen alle spanning verdwenen.
Lees meer >

kruspe  |  10-03-2013

De kijker die de film na afloop snel is vergeten? Nou, ik vind het een van de beste films van afgelopen jaar. En er zijn nog wel wat meer mensen hier die hem aa...
Lees meer >

Franklin1975  |  10-03-2013

De kijker die de film na afloop snel is vergeten? Nou, ik vind het een van de beste films van afgelopen jaar. En er zijn nog wel wat meer mensen hier die hem aa...
Lees meer >

Ben H.  |  08-03-2013

Thanks! We hebben voor nu enkel de DVD binnengekregen, de BD helaas (nog) niet.
Lees meer >

Jeroen D  |  08-03-2013

Goede review Benjamin. Komt er ook nog een Bluray recensie ?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
7.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.