Frankenweenie

Recensent:
Patrick van den Hul
07-03-2013

Totaalbeoordeling:

7.3
Blu-ray

Frankenweenie (Blu-ray)
Samenvatting

De jonge Victor Frankenstein (Charlie Tahan) is eenzaam in het leven. Hij legt niet zo makkelijk contact en op school is hij niet de populairste. Het meest houdt hij nog van de lessen natuurkunde van de excentrieke leraar Mr. Rzykruski (Martin Landau). Gelukkig heeft hij zijn hond Sparky nog, zijn beste vriend in het leven. Zijn ouders Mr. Frankenstein (Martin Short) en Mrs. Frankenstein (Catherine O’Hara) maken zich ook wat zorgen en zijn vader probeert hem aan het sporten te krijgen. Tijdens een softbalwedstrijd vind er een fataal ongeluk plaats en wordt Sparky doodgereden. Verscheurd door verdriet zet Victor al zijn wetenschappelijk kennis in, in een poging zijn trouwe viervoeter weer naar het rijk der levenden te roepen. Wonder boven wonder lukt dit hem ook nog, maar niet zonder gevolgen. Hij moet oppassen dat niemand in de buurt zijn daad ontdekt en dat blijkt nog een hele opgave.

Commentaar

Tim Burton heeft een turbulente geschiedenis met Disney achter de rug. Wie daar het een en ander van weet kan nog meer waardering opbrengen voor het feit dat Frankenweenie nu dan toch nog als een film van volledige speelduur door Disney is uitgebracht, onder regie van Burton. In 1984 deed Tim Burton al eens een poging om dit verhaal, dat erg dicht bij zijn hart ligt, te verfilmen als live action korte film. Het testpubliek vond het echter maar niets en zijn film is nooit uitgebracht. Dit zorgde voor een vertrouwensbreuk tussen Burton en Disney die pas veel later weer is goedgemaakt. Burton kiest hier voor de stopmotion-animatiestijl. Deze heeft hij eerder met succes toegepast in The Nightmare Before Christmas en Corpse Bride. Stopmotion is een bijzondere verfijnde techniek. De dingen die je terugziet zijn tot in het kleinste detail handgemaakt. Dit maakt dat dit animatiegenre op punten nog realistischer is dan de grote hoogten waar digitale computeranimatie ons brengt. Een deel van dit realisme gaat echter weer verloren door de dappere keuze om Frankenweenie, net als het origineel, in zwart-wit te maken. Dit geeft de film een geheel eigen sfeer. Het past bijzonder goed bij de wat donkere en macabere materie. Het is knap dat het daarnaast ook aandoenlijk is. De relatie tussen Victor en zijn hond is geslaagd en het kleine universum maakt de film in de eerste helft erg krachtig in al haar simpliciteit. In de tweede helft barst het een en ander uit de voegen. De setting verandert bijna in een rampenfilm en dit bewijst maar weer eens dat meer niet altijd beter is. Frankenweenie is vol liefde gemaakt en dat is aan alles te zien. Van de kleinste details in de poppen, kostuums en sets tot de wonderschone shots en bijpassende muziek. Toch roept deze wat excentrieke film een sterk ‘dit is het net niet’-gevoel op. Er is zoveel te zien op het scherm en het tempo ligt dermate hoog dat Frankenweenie zeker gedurende de speelduur boeiend is, maar het zal niet beklijven. Wellicht doet Burton op een bepaald moment nog eens een derde poging en zal deze scheepsrecht zijn.

Frankenweenie is door Disney uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. Hieronder bespreken we de Blu-ray Disc.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie, Horror, Komedie
Regio: A, B, C
Jaar: 2012
Speelduur: 87 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Oekraïens
  • Dolby Digital 5.1 - Russisch
  • DTS-HD HR 5.1 - Frans
  • DTS-HD MA 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418388164

Extra's

  • Korte film: Captain Sparky vs. The Flying Saucers
  • Frankenweenie komt tot leven
  • Met Frankenweenie de wereld rond
  • Frankenweenie – Oorspronkelijke korte live-actionfilm
  • Muziekvideo Plain White T’s “Pet Semetary

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Frankenweenie heeft de originele beeldverhouding van 1.85:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk.

In één woord: perfect. Dat is hoe de beeldkwaliteit van deze productie het beste kan worden omschreven. De keuze voor zwart-wit is al bij het maken van de film verwerkt door alle attributen in verschillende grijstinten te maken. Deze worden in al haar nuance en variatie perfect weergegeven op deze transfer. Mede dankzij de stopmotion-animatietechniek ontstaat er bovendien een enorm gevoel van diepte in het beeld. De detaillering maakt het geheel vervolgens af waarbij elke kledingvezel, grassprietje en haar te tellen zijn. Enige vorm van wat voor defecten aan het beeld dan ook ontbreken. Het contrast en zwartniveau zijn minutieus nauwkeurig en verslappen geen moment. Deze transfer van Frankenweenie is een knap technisch hoogstandje die zich zeker onder de noemer ‘demonstratiemateriaal’ mag scharen.

Geluidskwaliteit

Deze Blu-ray Disc van Frankenweenie is voorzien van een DTS-HD Master Audio 7.1-track (24bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Daarnaast is er een Franstalige DTS-HD High-Res-track te beluisteren (24bit/48kHz). Hier wordt volstaan met de bespreking van de Engelstalige uitvoering. Het gebeurt niet vaak dat we een 7.1-uitvoering van een track mogen bespreken en dan ook nog eens in 24-bit. De technische specificaties voldoen aan de verwachtingen. Deze audiopresentatie van Frankenweenie is buitengewoon goed. Dialogen zijn mooi gecentreerd en altijd goed te verstaan. Ze raken nooit verdronken in de chaos van de hoeveelheid dingen die soms gaande zijn. Het subwoofer-kanaal wordt ingezet op de momenten dat het passend is en hetzelfde geldt voor de surround-werking. Deze blijft vrij tam totdat de actie echt losbarst tijdens de laatste akte van de film. Vanaf dat moment is het genieten geblazen en is Frankenweenie een lust voor oog en oor.

Extra's

Voorafgaand aan het hoofdmenu worden een aantal trailers afgespeeld van een recente, toekomstige en klassieke productie van Disney. Vanuit het hoofdmenu zijn de overige extra’s te benaderen. Deze worden hieronder afzonderlijk besproken. Ze hebben alle HD-beeldkwaliteit, Dolby Digital surround audio en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Korte film: Captain Sparky vs. The Flying Saucers (2 min.)
Het wordt een korte film genoemd, maar feitelijk kan dit beschouwd worden al seen soort verwijderde scène die even geen plek in het verhaal had. Leuk gemaakt en zeker de moeite waard. De audio is hier Dolby Digital 5.1 en de beeldkwaliteit even goed als die van de hoofdfilm.

Frankenweenie komt tot leven (23 min.)
Een voorbeeld van een making of die echt draait om de inhoud. In dit geval is het vooral de kunst van stopmotion-animatie die centraal staat. De enorme hoeveelheid werk en het uitzonderlijke oog voor detail die hiermee gepaard gaan, zijn bewonderenswaardig.

Met Frankenweenie de wereld rond (5 min.)
Alles wat je ziet in Frankenweenie is handgemaakt. Veel van deze miniatuur-poppen en -attributen zijn geplaatst in een tentoonstelling die de hele wereld over trekt.

Frankenweenie – Oorspronkelijke korte live-actionfilm (30 min.)
Regisseur Tim Burton heeft deze film een hele tijd geleden al eerder gemaakt, maar dan als live action film. Hier is deze in volle glorie te bewonderen.

Muziekvideo Plain White T’s “Pet Semetary” (4 min.)
Een aan de film gekoppeld nummer is hier in volle glorie te bewonderen. Het betreft een combinatie van de band die aan het spelen is en beelden uit de film.

Conclusie

Victor is een eenzame jongen die zich nog optrekt aan de sterke band met zijn hondje Sparky. Wanneer deze overlijdt zet Victor zijn wetenschappelijke kennis in om zijn viervoeter weer tot leven te wekken, met alle gevolgen van dien. Tim Burton maakt na bijna 30 jaar een remake van zijn eigen film. Ditmaal niet een live action korte film maar een stopmotion-animatie van speelfilmlengte. Visueel is Frankenweenie bijzonder geslaagd maar inhoudelijk raakt het net niet de juiste snaar. De BD-uitgave is uitstekend verzorgd. Op beeld en geluid valt helemaal niets af te dingen. Ook is er een leuk pakket aan gevarieerde en oprecht interessante extra’s te bekijken.

Laatste reacties

Esteban  |  17-03-2013

Eens. Maar 'Frankenweenie' is wel het betere bandwerk van Burton.
Lees meer >

.:Quadran:.  |  17-03-2013

De releases van Tim Burton beginnen meer en meer op bandwerk te lijken voor mij. Hoogtijd dat hij een keer iets anders gaat proberen. De formule is stilaan uitg...
Lees meer >

hstadman  |  09-03-2013

Geweldige film. Dikke 9! Burton is eindelijk weer eens in topvorm met die geweldige leuke verhaal. De kinderen zijn geweldig evenals de vele verwijzingen naar (...
Lees meer >

Reinbo  |  09-03-2013

Geweldige film. Dikke 9! Burton is eindelijk weer eens in topvorm met die geweldige leuke verhaal. De kinderen zijn geweldig evenals de vele verwijzingen naar (...
Lees meer >

JT H.  |  07-03-2013

Ik vond het een goede film :). Deed me weer een beetje denken aan zijn Beetlejuice periode.
Lees meer >

Jeroen D  |  07-03-2013

Tim Burton blijft toch wel een kleine held voor me, kan zijn films altijd wel waarderen. Beetle Juice, Mars Attacks en Ed Wood blijven mijn favorieten van hem. ...
Lees meer >

JT H.  |  07-03-2013

Hij is wel stijlvast iig, hij gaat niet graag buiten zijn comfort zone lijkt het :). Aan de andere kant valt dat ook wel te prijzen, je hebt tegenwoordig (in Ho...
Lees meer >

peptalk  |  07-03-2013

Vond Dark Shadows ook weer de goede richting op gaan. Ow ja, al weer vergeten, maar kan door de lage verwachtingen zijn geweest dat ik hem de goede kant vond op...
Lees meer >

JT H.  |  07-03-2013

Tim Burton blijft toch wel een kleine held voor me, kan zijn films altijd wel waarderen. Beetle Juice, Mars Attacks en Ed Wood blijven mijn favorieten van hem. ...
Lees meer >

peptalk  |  07-03-2013

Wordt deze niet pas op 20 juni uitgebracht ? Lijkt me niet, want ik heb gisteren de 3D bluray ook al bij de FRS zien liggen. FRS exclusive Niets voor mij dit...
Lees meer >

Jeroen D  |  07-03-2013

Niets voor mij dit...........alleen die titel al. Tim Burton is al een tijdje de weg helemaal kwijt volgens mij.
Lees meer >

Rogier Burghout  |  07-03-2013

Wordt deze niet pas op 20 juni uitgebracht ? Lijkt me niet, want ik heb gisteren de 3D bluray ook al bij de FRS zien liggen.
Lees meer >

spiff  |  07-03-2013

Frankenweenie is door Disney uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. Wordt deze niet pas op 20 juni uitgebracht ?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
7.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.