Cold Light of Day, The

Recensent:
Koen Koene
29-12-2012

Totaalbeoordeling:

5.6
Blu-ray

Cold Light of Day, The (Blu-ray)
Samenvatting

Will Shaw (Henry Cavill) komt aan in Spanje, waar hij een weekje met zijn vader, moeder en broertje door zal brengen op de boot van de familie. De band met zijn vader (Bruce Willis) is niet heel denderend, maar Will is bereid om zijn best te doen om er wat van te maken. Nadat Will in z’n eentje naar het vasteland is gegaan om daar medicijnen te gaan halen, merkt hij bij terugkomst tot zijn grote schrik dat zijn familie is verdwenen. De boot is geheel leeg. Het duurt niet lang voordat Will erachter komt dat de oorzaak bij zijn vader ligt. Deze blijkt namelijk een groot geheim te verbergen. Zal Will zijn familie ooit terugzien?

Commentaar

Er is nogal wat mis met de actiethriller The Cold Light of Day, geregisseerd door Mabrouk El Mechri (JCVD). Neem nu het verhaal, dat in gang wordt gezet door de mysterieuze verdwijning van een gezin. Een van de zoons ontsnapt aan dit lot en gaat op onderzoek uit. Aanvankelijk vraag je je nog af waar het allemaal naartoe gaat, maar als blijkt dat het uitdraait op een standaard gevalletje geheim-agent-in-een-complot (inclusief een geheimzinnig koffertje als “MacGuffin”) dan verslapt de aandacht onmiddellijk. Ongeïnspireerd is nog zwak uitgedrukt. Datzelfde kan eigenlijk gezegd worden over de actiescènes. Alle actie die voorbijkomt – vuurgevechtje hier, autoachtervolginkje daar – heb je namelijk al veel vaker en veel beter gezien. Dan is er nog de cast. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die deze film hebben aangeschaft vanwege de aanwezigheid van actielegende Bruce Willis, prominent zichtbaar op de cover. Zij zullen zich ongetwijfeld bekocht voelen, want Willis houdt het al gauw voor gezien en komt niet verder dan een enkele korte actiescène. Ach, de rekeningen moeten ook betaald worden, zullen we maar zeggen. De andere grote naam verbonden aan dit project is Sigourney Weaver. Haar rol is van meer betekenis dan die van Willis, zoal qua schermtijd als qua plek in het verhaal, maar dat wil niet zeggen dat ze het er goed vanaf brengt. Waever is namelijk niet heel geloofwaardig in haar rol, al heeft dat ook te maken met de karikaturale manier waarop deze is geschreven. Kortom, voor Willis en Weaver hoef je The Cold Light of Day niet in huis te halen. Ook niet voor hoofdrolspeler Henry Cavill (Immortals) trouwens. Een vleugje over-acting daargelaten brengt hij het er vrij aardig vanaf, maar om nou te zeggen dat hij eigenhandig de film tot een aanrader maakt: nee. Alle minpunten maken The Cold Light of Day namelijk tot een van de meest slaapverwekkende actiethrillers ooit. Actie die niet kan boeien, een onzinnig verhaal dat nergens naartoe gaat en matig acteerwerk zorgen voor een film die het perfecte medicijn is tegen slapeloosheid.

The Cold Light of Day is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder de recensie van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 2012
Speelduur: 93 min
Verpakking: Elite Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045228859

Extra's

  • Interviews

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De BD-uitgave van The Cold Light of Day heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 25GB enkellaagse disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.

The Cold Light of Day is op visueel front zeker niet de meest interessante film die je ooit zult zien, maar dat zegt natuurlijk niks over de kwaliteit van de transfer. Die is namelijk prima. Zo heeft het beeld een nette scherpte en detaillering, zien kleuren er prima uit en is het zwart voldoende diep. Eveneens noemenswaardig is het ontbreken van opvallende macro-blocking en posterisatie. Kleine minpuntjes zijn het matige schaduwdetail, iets waar vooral de "nachtscènes" onder te leiden hebben (tussen aanhalingstekens, omdat het in een aantal gevallen overduidelijk om overdag opgenomen shots gaat die in de nabewerking tot nacht zijn omgetoverd), en wat minimaal gebruik van edge enhancement. Maar dat zijn slechts kleine gebreken van een transfer die verder weinig te wensen overlaat.

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied heeft de BD-uitgave van The Cold Light of Day een lossless DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz) te bieden. De prestaties van dit spoor zijn lang niet slecht. Zo worden de surrounds regelmatig gebruikt voor omgevingsgeluiden, bijvoorbeeld bij de shots in de straten van Madrid. De klank en detaillering leveren eveneens geen reden tot klagen. Dialogen zijn altijd goed verstaanbaar en komen prima uit het midden. De meeste indruk maakt de track bij de actiescènes, waarbij een voldoende agressief geluidsbeeld wordt neergezet. Ook is er richting het eind een scène die zich in een discotheek afspeelt en waarbij het spoor laat horen prima overweg te kunnen met diep laag. Wel is de dynamiek gemiddeld genomen wat magertjes, daar is nog wat lichte verbetering mogelijk. Dat neemt echter niet weg dat we hier met een prima klinkende DTS-HD MA-track te maken hebben.

Extra's

Wat extra’s betreft valt er niet zo heel veel te beleven op de BD-uitgave van The Cold Light of Day. Het aanwezige materiaal heeft een resolutie van 576i, DD 2.0-geluid en is niet Nederlands ondertiteld.

Interviews (32 min)
De enige extra’s die je op het schijfje aantreft zijn diverse interviews met cast- en crewleden (o.a. Bruce Willis, Henry Cavill, Sigourney Weaver en regisseur Mabrouk El Mechri). Bij deze interviews krijg je telkens eerst de vraag in beeld te zien, waarna de betreffende persoon antwoord geeft. De gesprekken gaan vooral in op verhaal en personages (niet bepaald de sterkste punten van de film), en zijn mede daardoor niet erg boeiend. Je kunt de interviews los bekijken of via een “play all”-optie.

Conclusie

The Cold Light of Day is een actiethriller rond Will Shaw, die op zoek gaat naar zijn ontvoerde familie. Het is een film zoals je die al velen malen vaker hebt gezien, in boeiendere varianten dan wat hier wordt neergezet. Want actie die niet kan boeien, een onzinnig verhaal dat nergens naartoe gaat en matig acteerwerk (haal de film vooral niet in huis voor Bruce Willis’ beperkte bijdrage) resulteren in een bijzonder saai geheel. Over de technische uitvoering van de BD-uitgave valt minder te klagen. Beeld en geluid zijn namelijk dik in orde. Qua extra’s moet je het met een half uurtje promotionele interviews stellen.

Laatste reacties

hstadman  |  03-01-2013

Episch! "The Cold Light of Day namelijk tot een van de meest slaapverwekkende actiethrillers ooit. Actie die niet kan boeien, een onzinnig verhaal dat nergen...
Lees meer >

De_Hollander  |  29-12-2012

Mooie transfer, waarschijnlijk heeft eOne de Uk transfer overgenomen. Dit is de beste transfer dat uitbracht is door eOne. Schaduwdetail vind ik wel prima. Zelf...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
4

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:4
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:2
7.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.