Killing, The - Seizoen 3 / Forbrydelsen III

Recensent:
Ludo Keeris
21-12-2012

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Killing, The - Seizoen 3 / Forbrydelsen III (DVD)
Samenvatting

Robert Zeuthen (Anders W. Berthelsen) is eigenaar van de grote rederij Zeeland en supporter van de verkiezingscampagne van premier Kamper (Olaf Johannessen). Vlakbij diens containerterminal wordt het lijk van een zeeman gevonden. Politie-inspecteur Sarah Lund (Sofie Gråbøl) wordt met de zaak belast en al snel wordt de link gelegd met een schip dat al tijden in de haven aan de ketting ligt. Omdat het lijk wordt gevonden op een plek waar de premier een bezoek zou brengen wordt Mathias Borch (Nikolaj Lie Kaas) van de Inlichtingen Dienst aan het onderzoeksteam van Lund toegevoegd. Als dan Emilie, de zesjarige dochter van Zeuthen en diens vrouw Maja (Helle Fagralid), wordt ontvoerd krijgt deze zaak een hele andere wending. De ontvoerder laat de familie Zeuthen bepalen wat het voor losgeld wil betalen. Wat is hun dochter hen waard? Lund zoekt naar de link tussen het lijk van de zeeman en de ontvoering en komt dan al snel bij een vermoedelijke zelfmoord van een jong meisje uit. Maar bestaat er wel een verband tussen deze drie gevallen? Lund denkt van wel, maar zowel Borch als haar superieur Brix (Morten Suurballe) hebben daar hun twijfels over. Het net lijkt zich rond de ontvoerder te sluiten, maar telkens blijkt hij hen toch steeds te snel af te zijn.

Commentaar

Het is inmiddels bekend hoe goed en populair de Scandinavische detective- en politieseries zijn. Daar hoeven we niet veel woorden aan vuil te maken. De eerste twee seizoenen van de Deense serie The Killing staan al zeer hoog aangeschreven bij de fans. Met het derde seizoen rond politie-inspecteur Sarah Lund weet men deze reputatie alleen maar te versterken. Wederom is het een spannend en intrigerend seizoen geworden. De eerste twee seizoenen van The Killing waren van een uitzonderlijk hoog niveau. Dat wordt in dit derde deel niet helemaal gehaald, maar het komt wel in de buurt. De eerste vijf afleveringen zijn enorm spannend en zit je op het puntje van de stoel. Daarna zakt het tempo wat in en sluipen er ook wat ongeloofwaardigheden de verhaallijn in. Hoofdpersonage in dit derde seizoen is ook nu weer Sarah Lund met haar tegendraadse manier van werken. Ze benadert de zaak altijd net even anders dan haar collega’s of superieuren en dat maakt haar niet altijd even geliefd. Wel heeft ze ten opzichte van de vorige seizoenen wat ontwikkelingen doorgemaakt. Ze zit inmiddels 25 jaar in het vak en dat heeft haar wat rustiger gemaakt en ze besteedt nu ook tijd aan haar zoon, al blijft die relatie heel fragiel. Maar sommige dingen veranderen nooit, zoals haar onafscheidelijke wollen trui. Ze weet daarmee bijna een nieuwe trend in te modewereld te creëren. Sofie Gråbøl's portrettering van de onconventionele, soms onbeholpen politie-inspecteur Lund is wederom perfect. Ze probeert op een subtiele, genuanceerde manier te navigeren tussen zowel familie en carrière. Het is de verdienste van Gråbøl dat we sympathie vinden voor een personage dat eigenlijk zo tegendraads en eigenwijs is. Net als de eerste twee seizoenen is de serie geschreven door Søren Sveistrup. Die weet van de serie meer dan alleen een misdaadverhaal te maken. Het verhaal speelt zich af tegen achtergrond van de economische crisis, waar ook Denemarken mee te maken heeft. Daarnaast is de machtsstrijd binnen de politiek een belangrijk thema. Je krijgt een goede indruk van hoe politici zichzelf gedragen in een verkiezingsstrijd en hoe men onderhandelt over een mogelijke coalitie na de verkiezingen. ‘Ik geef jou dit, als jij mij dat geeft’. En de moord en ontvoering hebben daar allemaal invloed op. Het steekt weer ingenieus in elkaar, hoewel men naar het einde toe niet de toevalligheden en ongeloofwaardigheden weet te vermijden.
Het is jammer dat het hierbij zal blijven. Want wie op een vierde seizoen zit te wachten zal teleurgesteld worden. De serie wordt na drie seizoenen beëindigd, er komt geen vervolg meer. Wie het einde van de serie ziet zal dat ook begrijpen. Jammer, want The Killing is goed drama. Hopelijk weet men in Denemarken op een goede manier een vervolg te maken met een andere briljante drama-serie. Borgen is er zo een, maar er mogen er nog veel volgen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad, Televisie
Regio: 2
Jaar: 2012
Speelduur: 582 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Deens
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Lumière Home Entertainment
EAN: 5425019006341

Extra's

  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Killing III wordt gepresenteerd in een anamorf beeldformaat van 1.78:1. Dit is het gebruikelijke formaat van moderne televisie-series. De serie is voorzien van zeer smaakvol camerawerk. Dan wil je dat dit ook goed overkomt op een DVD. Wat scherpte en kleurgebruik betreft hebben we hier wat dat betreft ook weinig tot niets te klagen, dat is allemaal dik in orde. Maar wat wel opvalt is dat het beeld voor een televisie-serie wel heel erg donker is. Het contrast is zo hoog, dat veel details wegvallen. Dat zien we vooral in de veelvuldig aanwezige nachtscènes. Wil je alles goed kunnen blijven volgen, dan moet de ruimte waarin je de serie aan het bekijken bent niet al te licht zijn. Voor het overige komen we weinig vervelende elementen tegen. Compressiefoutjes doen zich alleen voor bij grote overgangen tussen donkere en lichte delen. Posterisatie en moiré blijven beperkt tot een paar momenten. Alles bij elkaar opgeteld kunnen we deze transfer met een ruime voldoende beoordelen, maar het blijft raar dat het allemaal zo donker is.

Geluidskwaliteit

Er staat één geluidstrack op de DVD van The Killing III en dat is een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) track in de Deense taal. We hebben te maken met een zeer dynamisch en ruimtelijk klinkende geluidstrack, wat we niet zo heel vaak tegenkomen bij een Europese televisie-serie. Het klinkt allemaal heel helder en gedetailleerd, met goed verstaanbare dialogen. Wel missen de dialogen wat perspectief, doordat bijna alles met zendermicrofoons is opgenomen. De frontkanalen geven een mooi stereo-beeld en door het gebruik van de surroundkanalen wordt er een goede ruimtelijke werking gecreëerd. Indien nodig wordt dit ondersteund door het LFE-kanaal, zonder dat het laag heel erg diep gaat. De muziek werkt sfeer- en spanningsverhogend, wat het geheel nog indrukwekkender maakt.

Extra's

De DVD-box bestaat uit vier discs, met ieder een geanimeerd menu in 1.78:1 anamorf beeldformaat. De eerste uitvoering bestaat uit een standaard 4-disc keepcase met kartonnen slipsleeve. Afgezien van drie promotietrailers (die telkens op elke disc aanwezig zijn) bevat deze uitgave geen extra’s.

Conclusie

Een zeeman wordt vermoord aangetroffen en Sarah Lund doet onderzoek naar deze moord. Dan wordt ook de jonge dochter van een rijke zeemagnaat ontvoerd. Lund staat voor de lastige taak om de moord en de ontvoering op te lossen. Het laatste seizoen van The Killing is weer uitermate spannend en intrigerend. Helaas is met dit deel ook een einde gekomen aan de serie. Alle tien de afleveringen zijn op de DVD-uitgave over vier schijfjes verdeeld. De beeld- en geluidskwaliteit zijn uitstekend, al is het beeld wel wat aan de donkere kant. Extra’s zijn er helaas niet. Wie deze serie op Blu-ray Disc wil zien zal over de grenzen moeten kijken.

Laatste reacties

Jeroen D  |  21-12-2012

Ben nu halverwege dit seizoen.................gewoon geweldig weer !
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
7.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.