Comme un chef

Recensent:
Ben H.
20-12-2012

Totaalbeoordeling:

4
DVD

Comme un chef (DVD)
Samenvatting

Comme un chef vertelt het verhaal van Jacky Bonnot (Michaël Youn), een zeer ambitieuze en getalenteerde kok. Terwijl hij droomt van een groot en succesvol eigen restaurant, heeft Jacky voornamelijk baantjes gehad in pretentieloze eettentjes en vreetschuren. Wanneer zijn vrouw Béatrice (Raphaëlle Agogué) zwanger blijkt, is Jacky genoodzaakt om een vaste baan te zoeken om financieel het hoofd boven water te houden. Eenmaal werkzaam als schilder, staat plotseling sterrenchef Alexandre Lagarde (Jean Reno) voor zijn neus. Hij dreigt zijn restaurant te verliezen en is derhalve dringend op zoek naar een ambitieuze en geschikte souschef. Ondanks dat Jacky eerst een tijdje op proef zal moeten werken besluit hij de baan toch aan te nemen en dit voor zijn vrouw te verzwijgen, met alle gevolgen van dien.

Commentaar

De film slaat helaas op veel fronten de plank mis. Comme un chef is zó voorspelbaar dat het de kijker veel plezier in de weg staat. Al na enkele minuten (of zelfs het lezen van de plot), weet de kijker tot in detail hoe het verhaal zich zal ontvouwen gedurende de 85 minuten die de film kort is. Aan het onoriginele verhaal mankeert op narratief niveau te veel om de kijker voortdurend te blijven boeien, waarin thematisch soortgelijke films als Ratatouille of Julie & Julia wel grotendeels wisten te slagen. Het gebrek aan innovatie en originaliteit kan regisseur Daniel Cohen (die zelf het scenario verzorgde) nog enigszins vergeven worden, wanneer deze worden gecompenseerd door aanstekelijke humor, meeslepende romances of vermakelijk spel van de acteurs. Het beste wat de film te bieden heeft is het contrast tussen de norse Reno en de onnozele Jacky. Met name Reno zet zijn personage leuk neer, wat hem absoluut geen moeite lijkt te kosten. Hiermee redt hij de film van een algehele ondergang. De meest komische momenten worden gerealiseerd door het spel van Reno, en niet zozeer door het scenario. Alhoewel hier en daar nog af en toe geslaagde komische scènes aanwezig zijn (vooral de kritiek op het fenomeen van het televisiekookprogramma is leuk verwerkt), voelen de meeste toch wat ongeplaatst. Met name een scène waarin Jacky en Lagarde geheel vermomd de kookkunsten van een concurrerende chef proberen te ontfutselen komt zeer geforceerd op de kijker over, en wordt eerder als ongemakkelijk dan als komisch ervaren. Ook het romantische aspect van de film is helaas mager uitgewerkt. Aan de relatie tussen Jacky en Béatrice wordt nog genoeg aandacht gegeven om de plot voort te stuwen, maar de potentiële liefde van Lagarde wordt simpelweg geïntroduceerd om zijn personage van een dramatisch doel en bijpassende afsluiting te kunnen voorzien. Zij voelt daarom wat overbodig aan, evenals Lagardes afstuderende dochter. Aangezien Reno het grootste pluspunt van de film is, verdient zijn personage meer diepgang. De huidige opzet slaagt er helaas niet in. Al met al valt de film op veel fronten tegen. Als je een geslaagde romantische komedie zoekt kan je Comme un chef beter laten liggen. Kijk je graag naar Reno of hou je erg van culinaire films, dan zal de film je ongetwijfeld een stuk meer aanspreken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie
Regio: 2
Jaar: 2012
Speelduur: 85 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Lumière Home Entertainment
EAN: 5425019007171

Extra's

  • Trailer
  • Deleted Scenes
  • Bloopers
  • Comme deux chefs (Making Of)
  • Interview met Michaël Youn
  • Interview met Jean Reno
  • Interview met Daniel Cohen
  • Fragmenten uit de film

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Comme un chef heeft een beeldverhouding van 2.35:1 en staat in het oorspronkelijke beeldformaat anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is prima. De transfer behoudt gedurende de hele film zijn scherpte en toont veel details. Kleuren ogen natuurlijk en het schaduwdetail is prima. Vreemde artefacting lijkt verder vrijwel niet aanwezig. Sporadisch is er zeer lichte edge enhancement zichtbaar, maar dit wordt zodanig toegepast dat de kijker haast moeite moet doen om het te zien. De film is onderverdeeld in 8 hoofdstukken, maar er is geen hoofdstukselectie aanwezig. De ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Op de DVD van Comme un chef is slechts één geluidstracks te vinden, namelijk de originele Franse Dolby Digital 5.1-track (448 kbps). De film berust voornamelijk op weinig dialoog, welke duidelijk en helder uit de centerspeaker naar voren komen. De muziek en geluidseffecten komen netjes uit de verschillende surroundkanalen, maar verder wordt er weinig beroep op gedaan (en is dit ook niet nodig). Al met al klinkt alles zeer helder en doet de Dolby Digital 5.1-track precies wat je ervan verwacht.

Extra's

Bij het opstarten van de DVD van Comme un chef wordt eerst de mogelijkheid gegeven om te kiezen tussen een Nederlandstalig of een Franstalig menu. Vervolgens wordt er automatisch een drietal trailers afgespeeld, te weten Les adieux à la reine, De rouille et d’os en À l’aveugle. Aansluitend kom je in simpel menu terecht. Alle extra’s zijn franstalig en helaas niet ondertiteld, waardoor velen niet zullen kunnen volgen wat er precies wordt gezegd.

Comme deux chefs (Making Of) (24 min.)
Korte kijk achter de schermen waar we de cast en crew aan het werk zien tijdens een aantal draaidagen. Het geeft een goede sfeerindruk van de opnames, maar heeft verder weinig toegevoegde waarde.

Interview met Michaël Youn, Jean Reno en Daniel Cohen (7 min.)
Korte filmpjes waarin de regisseur en de acteurs afzonderlijk praten over de personages en de film. Er wordt echter geen enkele vraag gesteld, dus van een interview is weinig sprake. Te kort en te oppervlakkig om interessant te zijn.

Fragment uit de film (2 min.)
Zeer kort filmpje met een kijkje achter de schermen op de draaidag waar de ‘televisieshow’ werd opgenomen. Deze had naadloos in de Making Of gepast en heeft (afzonderlijk) weinig waarde.

Gewiste scenes (6 min.)
Aantal scènes die de eindmontage niet gehaald hebben, om de film van een beter tempo te voorzien. De scènes voegen inhoudelijk weinig toe.

Bloopers (4 min.)
Aantal bloopers waarin voornamelijk de cast zich misspreekt of fouten maakt.

Trailer (2 min.)
Standaard trailer die een aardig beeld geeft van de film.

Conclusie

Comme un chef gaat over Jacky, een ambitieuze kok die noodgedwongen werk moet doen wat absoluut niet binnen zijn ambities ligt. Wanneer sterrenchef Lagarde een souschef zoekt, kiest Jacky ervoor om een tijdelijke betaalde baan op te zeggen, om op proef voor hem te komen werken. Hij besluit vanwege financiële reden dit echter niet tegen zijn zwangere vrouw te vertellen, met alle gevolgen van dien. De film schiet helaas op veel fronten te kort. Het verhaal is zeer voorspelbaar en onorigineel, en de rest van de film weet dit helaas niet te compenseren. Lichtpuntje is Jean Reno, die de film van een gehele ondergang weet te redden. De beeld- en geluidskwaliteit van deze DVD-uitgave zijn naar behoren. De extra’s hebben zeer weinig toegevoegde waarde, en zijn bovendien niet Nederlands ondertiteld.

Laatste reacties

deweb  |  21-12-2012

Niet de beste film, maar wel een vermakelijke naar mijn mening. Beter dan de trailer deed vermoeden eigenlijk.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.