Madagascar 3: Europe’s Most Wanted

Recensent:
Koen Koene
14-12-2012

Totaalbeoordeling:

8
DVD

Madagascar 3: Europe’s Most Wanted (DVD)
Samenvatting

Na hun avontuur in Afrika blijkt dat leeuw Alex (Ben Stiller), zebra Marty (Chris Rock), giraf Melman (David Schwimmer) en nijlpaard Gloria (Jada Pinkett Smith) hevig terugverlangen naar hun vertrouwde thuis, de dierentuin in Central Park in New York. De pinguïns, die de terugreis kunnen regelen, zijn echter met de noorderzon vertrokken. Om de pinguïns te vinden reizen Alex en zijn vrienden naar Monte Carlo. Daar veroorzaken ze een complete chaos in een casino, met als gevolg dat ze op de hielen worden gezeten door de dierenpolitie. Aan het hoofd staat Chantel DuBois (Frances McDormand), vastbesloten om het hoofd van Alex aan haar prijzenmuur toe te voegen. Op de vlucht voor DuBois belanden Alex, Marty, Melman en Gloria bij een rondreizend circus, waar ze zich voordoen als Amerikaanse circusdieren. Het blijkt dat het circus kans heeft op een show in New York. Voor het viertal een perfecte kans om weer thuis te geraken. Maar dat moeten ze wel nog eerst een spectaculaire show opzetten. DuBois zit echter ook niet stil.

Commentaar

Bij het derde deel in een filmreeks is er een aanzienlijke kans dat de makers de veilige weg kiezen en je als kijker “meer van het hetzelfde” voorschotelen, rond de personages die je inmiddels in de voorgaande twee delen hebt leren kennen. Ook de CG-animatiefilm Madagascar 3: Europe’s Most Wanted heeft die schijn: wéér dezelfde hoofdrollen en wéér eenzelfde “vreemde eend in de bijt”-gegeven. En inderdaad, qua plot en opzet is het allemaal niet heel bijzonder. In Europa belanden leeuw Alex en zijn vrienden, op de vlucht voor de dierenpolitie, bij een rondreizend circus. Als ze er in slagen om een wervelende show neer te zetten, mag het circus doorreizen naar New York en kunnen Alex en Co terugkeren naar hun vertrouwde dierentuin. Geen heel verrassende opzet. Gelukkig hebben de drie regisseurs (oudgedienden Eric Darnell en Tom McGrath, en nieuwkomer Conrad Vernon) prima in de gaten waar het in een film als Madagascar 3 om gaat: de kijker entertainen. Want dat doet de film. Leuke grappen en dito personages, een aantal spectaculaire scènes die niet zouden misstaan in een actie-blockbuster en de mooie animatie zorgen voor een vermakelijk geheel. Dat men het daarbij niet zo nauw neemt met de logica maakt niet uit. Het is een film over pratende dieren die een circus runnen, dus als je dat als kijker al kunt accepteren, dan kunnen de andere vergezochte zaken en gekunsteldheden daar vast ook nog wel bij. Ook het feit dat er weinig karakterontwikkeling plaatsvindt – tijger Vitaly is de voornaamste uitzondering – zul je voor lief moeten nemen. Daar staat dan tegenover dat de cast wederom prima invulling geeft aan de inmiddels bekende personages: Ben Stiller als leeuw Alex, Chris Rock als zebra Marty, David Schwimmer als giraf Melman en Jada Pinkett Smith als nijlpaard Gloria. En niet te vergeten Sacha Baron Cohen als Julien, koning van de lemuren, die middels een buiten-soortelijke relatie regelmatig de lachers op zijn hand krijgt. Aan deze oude bekenden worden nu ook een aantal nieuwe karakters toegevoegd, zoals zeeleeuw Stefano (Martin Short), jaguar Gia (Jessica Chastain) en de eerder genoemde tijger Vitaly (Bryan Cranston). En ook in die gevallen levert de cast goed werk af. Maar het blijft niet bij de dierenwereld. In Madagascar 3 krijgen de hoofdrolspelers het namelijk voor het eerst in de reeks aan de stok met een menselijke tegenstander, in de vorm van het hoofd van de dierenpolitie Chantel DuBois. Lekker over-the-top en prima vertolkt door Frances McDormand. Er valt dus genoeg positiefs te melden over Madagascar 3, al mag duidelijk zijn dat je de film vooral niet in huis moet halen als je op zoek bent naar diepgang of een verrassend verhaal. Gaat het je echter puur om vermaakt te worden, dan voldoet Madagascar 3 prima.

Madagascar 3: Europe’s Most Wanted is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Laatstgenoemde is er in een 2D- en 3D-variant. Hieronder bespreken we de DVD-uitgave.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie, Komedie
Regio: 2
Jaar: 2012
Speelduur: 90 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 5050582896237

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Audiocommentaar
  • Previews
  • Cast der Groten
  • Maffe Muziekmix
  • Circusacts

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Bij digitaal gemaakte films verwachten we tegenwoordig een beeldkwaliteit die dicht in de buurt van perfectie komt. De anamorfe transfer van Madagascar 3 stelt daarin niet teleur. Het beeld, dat uiteraard de oorspronkelijke verhouding van 1.78:1 heeft, oogt namelijk bijzonder strak. Zo barst het van de fijne details, zien de kleuren er prachtig fel uit (met het circusoptreden in Londen als perfect voorbeeld) en is er geen opvallende compressie-artefacting te bespeuren. Zwartniveau en schaduwdetail zijn eveneens dik in orde. Als we dan toch wat te klagen moeten hebben, dan is het de lichte edge enhancement die hier en daar zichtbaar is. Maar die is dermate minimaal dat dit nauwelijks een probleem genoemd mag worden. En dus kunnen we spreken van een uitstekende transfer!

Geluidskwaliteit

Over het geluid van de DVD-uitgave van Madagascar 3 kunnen we kort zijn. De aanwezige Dolby Digital 5.1-track (448kbit/s) in de oorspronkelijke Engelse taal klinkt namelijk indrukwekkend goed. Wat vooral opvalt is hoe ruimtelijk de track is. Het geluid komt vrijwel continu van alle kanten en effecten bevatten erg veel richting. Neem bijvoorbeeld de achtervolging in Monte Carlo; daarbij wordt een audiobeleving neergezet die zich kan meten met die van grote actiefilms. De dialogen hebben eveneens de nodige richting. Wanneer bijvoorbeeld een personage in het beeld van links naar rechts beweegt, doet de stem van dat personage hetzelfde. Dat zou in theorie onnatuurlijk kunnen klinken, maar blijkt in de praktijk prima binnen het geluidsbeeld te passen. Over dynamiek en helderheid eveneens geen klachten, en ook qua laag worden prima prestaties neergezet. Naast een track in de Engelse taal is er tevens een DD 5.1-spoor (448kbit/s) in het Nederlands aanwezig. Ook deze klinkt prima, al valt op dat het algehele volume wat aan de lage kant is en de dialogen – zoals wel vaker bij een nasynchronisatie – iets te ver boven het overige geluid uitsteken.

Extra's

Op de DVD-uitgave van Madagascar 3 tref je een bescheiden aantal extra’s aan, allemaal Nederlands ondertiteld (inclusief het audiocommentaar).

Audiocommentaar
Een gesproken toelichting van de drie regisseurs: Eric Darnell, Tom McGrath en Conrad Vernon. De heren geven een leuk en informatief commentaar, met de nadruk op de techniek en productie, en niet zozeer op het verhaal en de personages. Maar dat is natuurlijk prima, bij films als deze is het vooral boeiend om te horen hoe alles gemaakt is en welke keuzes daarbij gemaakt zijn. Als je daarin geïnteresseerd bent is deze track zeker het beluisteren waard.

Cast der Groten (13 min)
In deze featurette gaat het over de stemacteurs, hun werk en de personages die ze vertolken. Inhoudelijk niet erg bijzonder, maar het is wel leuk om de cast aan het werk te zien.

Deleted Scenes (6 min)
Drie verwijderde scènes, elk voorafgegaan door een inleiding van een van de regisseurs. Het gaat om een combinatie van ruwe animatie en storyboards.

Maffe Muziekmix (1 min)
Een korte muziekmontage rond het “Afro Circus”.

Circusacts (DVD-ROM)
Als je de DVD in de PC steekt en dan opent, vind je een aantal kleurplaten, puzzels en dergelijke om uit te printen. Leuk voor de kinderen.

Previews
Trailers van drie andere animatiefilms van Dreamworks (Opkomst van de Wachters, Hoe Tem Je een Draak en Kung Fu Panda), plus een voorproefje op de videogame van Madagascar 3. Onder “Sneak Peak” in het hoofdmenu kun je ook nog een featurette (20 min) bekijken over de Amerikaanse live-action-show van Hoe Tem Je een Draak.

Conclusie

In de animatiefilm Madagascar 3: Europe’s Most Wanted belanden leeuw Alex, zebra Marty, giraf Melman en nijlpaard Gloria in Europa bij een rondreizend circus. Daar moeten ze een wervelende show neerzetten om een contract voor een optreden in Amerika te krijgen, en daarmee de weg naar huis te vinden. Madagascar 3 moet het niet hebben van diepgang of een sterk verhaal, maar van zijn hoge entertainment-gehalte. Want ondanks de gebreken weet de film zeker te vermaken en is het een leuke prent voor jong en oud. De DVD-uitgave heeft een uitstekende beeldkwaliteit en indrukwekkend goed geluid. Wat extra’s betreft is een interessante commentaartrack de meest inhoudelijke toevoeging.

Laatste reacties

jdgirl  |  14-12-2012

het is raar en gek, maar hij is wel leuk:D
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:6
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.