Total Recall (2012)

Recensent:
Patrick van den Hul
05-12-2012

Totaalbeoordeling:

5.5
Blu-ray

Total Recall (2012) (Blu-ray)
Samenvatting

Douglas Quaid (Colin Farrell) is een fabrieksarbeider die op een dag een bezoek brengt aan Rekall, een revolutionair bedrijf dat zijn superspion-fantasie kan omzetten in echte herinneringen. Hij wordt namelijk geplaagd door akelige nachtmerries en hoopt dat Rekall hem hiermee kan helpen. Dit bedrijf geeft hun cliënten geïmplanteerde herinneringen. Ze kunnen zo levensecht ervaren hoe het zou zijn om het leven van hun dromen te leiden. Maar tijdens de behandeling gaat het hopeloos mis en vervaagt de grens tussen fantasie en werkelijkheid. Quaid verandert in een man die op de vlucht is en wiens leven ernstig gevaar loopt. Hij zoekt troost en steun bij zijn vrouw Lori (Kate Beckinsale) met wie hij al zeven jaar samen is. Maar ook deze relatie is niet wat het lijkt. Gelukkig vindt hij nieuwe steun in de vorm van de mysterieuze Melina (Jessica Biel), letterlijk de vrouw van zijn dromen, dat is namelijk waar hij haar van kent. Ze raken verzeild in een gevecht van leven op dood. Ze worden achtervolgd door de kwade gouverneur Cohaagen (Bryan Cranston) tijdens hun zoektocht naar de rebellenleider Matthias (Bill Nighy). De vijand heeft echter veruit de overmacht en het is maar de vraag of Quaid dit avontuur zal overleven.

Commentaar

Total Recall (2012) is een remake van de gelijknamige productie Total Recall (1990) van niemand minder dan onze eigen Paul Verhoeven. Het was een van zijn grootste hits en maakte de weg vrij voor andere grote blockbusters als Starship Troopers en Basic Instinct. Het zette ook de ‘bodybuilder turned actor’ Arnold Schwarzenegger definitief op de kaart. Een film met impact zogezegd. Het was dan ook een kwestie van tijd voordat er een remake zou komen. Beide films zijn gebaseerd op hetzelfde bronmateriaal van de bekende schrijver Philip K. Dick. Zijn schrijfsels zijn populair in Hollywood, zo ook het korte verhaal We can remember it for you wholesale waar Total Recall op gebaseerd is. Daar houdt de vergelijking dan ook wel zo ongeveer op want de aanpak van beide verfilmingen is totaal verschillend. De versie uit de vorige eeuw was een soort B-film met een iets te groot budget. Humor was een belangrijk element, evenals een moeilijk te duiden ‘vreemde’ kwaliteit in de gehele sfeer van de film. Deze remake met Colin Farrell in de hoofdrol gaat voor de realistische en grimmige aanpak. Daarbij wordt op het visuele vlak gretig leentjebuur gespeeld bij klassiekers als Blade Runner en Minority Report. Beter goed gejat dan slecht bedacht zeggen ze. Daar blijkt een kern van waarheid in te zitten. De wereld die in deze film geschapen wordt ziet er namelijk prachtig uit. De sets en special effects lopen naadloos in elkaar over en zijn van de hoogste kwaliteit. Dit maakt de illusie compleet. Het lijkt continu donker te zijn en de door neonlichten overspoelde wereld uit Total Recall wordt overspoeld door grote hoeveelheden regen. Dit werkt zonder meer sfeerbepalend. Daarnaast zou je kunnen stellen dat de acteercapaciteiten van Colin Farrell van een iets andere orde zijn dan die van Arnold Schwarzenegger. Hier komt echter maar weinig van uit de verf want er moet gewerkt worden met een chaotisch script. De actie voert de boventoon en elke poging tot het bereiken van diepgang in het verhaal of emotie bij de kijker, faalt jammerlijk. Menig kijker zal al vrij snel de draad kwijt zijn en tijdens de dialoogsessies verlangen naar nieuwe spectaculaire actiescènes. Een gemiste kans, want het verhaal biedt meer potentie. De karakterontwikkeling is ook maar beperkt waarin eigenlijk alleen hoofdpersonage Quaid enigszins driedimensionaal wordt. Schoonheden als Beckinsale en Biel mogen weinig anders dan mooi zijn en acteerkanonnen als Bryan Cranston en Bill Nighy worden schromelijk onderbenut. Total Recall pakt onder aan de streep uit als de zoveelste matige remake. Visueel is het nog wel te pruimen, maar alle elementen die het origineel bijzonder maakten ontbreken hier. Dit maakt het een dertien in een dozijn actiefilm die volledig inwisselbaar is voor menig welke genregenoot. Als je er met deze intentie instapt, valt er wellicht nog wat te genieten. Anders kun je beter de versie van landgenoot Verhoeven nog een keer in de speler stoppen.

Total Recall is door Sony uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. Hieronder bespreken we de Blu-ray Disc.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur, Science fiction
Regio: A, B, C
Jaar: 2012
Speelduur: 137 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Hindi
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
  • Dolby TrueHD 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Deens, Engels, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609655384

Extra's

  • Trailers
  • Extended edition
  • Total Recall – Insight Mode

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Total Recall heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk.

Het beeld van Total Recall is zoals je van een recente grote Hollywoodproductie van een grote maatschappij als Sony mag verwachten: uitstekend. De mogelijkheden van Blu-ray Disc worden goed zichtbaar in deze film. Niet omdat alles kleurrijk en knallend is, maar juist omdat de film visueel zo donker is en vol grote contrasten. De donkere stad vol neonlichten wordt prima weergegeven met elke schaduwdetail op orde en een feilloos zwartniveau. De close-ups zijn ook scherp, doch niet zo gestoken scherp als we bij de allerbeste uitgaves hebben gezien. Een veel geziene bijwerking van blu-ray is dat special effects opeens niet meer zo echt lijken, daar waar dit op de DVD nog wel het geval was. De special effects van Total Recall zijn echter ‘high definition proof’ en nog steeds overtuigend in al haar glorie. Zoals te verwachten valt is er geen sprake van defecten in wat voor vorm dan ook. Een prima transfer.

Geluidskwaliteit

Deze Blu-ray Disc van Total Recall is voorzien van een Dolby TrueHD 5.1-track (16bit/48kHz) in de originele Engelse taal. De Frans nasynchronisatie is met dezelfde hoge specificatie opgenomen en er zijn nog een aantal andere varianten beschikbaar die technisch wat minder bedeeld zijn. In deze recensie wordt de Engelstalige Dolby TrueHD-variant besproken. De audio van Total Recall is ondersteunend aan de film. Het wordt nergens echt bombastisch. Het volume is precies goed. Niet te zacht en niet overdreven. Er is veel dynamiek met talloze kleine omgevingsgeluiden. De achterste speakers en de subwoofer worden hierbij ook goed benut. Met recht een surroundtrack waar het volledige spectrum van de mogelijkheden die 5.1 biedt goed benut wordt. De dialogen zijn altijd goed verstaanbaar en de muziek maakt het plaatje compleet. Het is geen overweldigende track geworden maar wel gewoon eentje die zich kan meten met de huidige standaard.

Toevoeging 5 december 2012:
"Uit ervaringen van consumenten en een mededeling van Sony is gebleken dat de besproken Blu Ray van Totall Recall (2012) op diverse combinaties van apparatuur problemen heeft met het geluid. Voor informatie zie de website van Sony.

Extra's

Allereerst is Total Recall in twee varianten te bekijken. De versie uit de bioscoop is te zien en een langere versie. Het origineel duurt twee uur en de langere versie duurt tien minuten langer. Laatstgenoemde is tevens de zogenoemde ‘director’s cut’ en daarmee de voorkeursversie van de regisseur. Daarnaast zijn er een tweetal trailers van andere films te bekijken en nog één andere extra. Deze wordt hieronder besproken.

Total Recall – Insight Mode
Aanvankelijk lijkt het alsof er bijna geen sprake is van extra’s, maar schijn bedriegt. Deze extra is namelijk in werkelijkheid een diepgaande making of met dezelfde speelduur als de film. Het scherm wordt namelijk veelal verdeeld in de film zelf, trivia feitjes en beelden van achter de schermen of interviews. Hierin komen alle aspecten die zijn komen kijken bij het tweejarig productieproces van deze film afdoende aan bod. Interessant voor de liefhebbers of bijvoorbeeld voor filmstudenten.

Conclusie

Douglas Quaid is een doodgewone fabrieksarbeider in de wereld van de toekomst aan het einde van de 21e eeuw. Hij wordt echter geplaagd door nachtmerries en besluit daarom op een dag om het bedrijf Rekall te bezoeken, gespecialiseerd in het implanteren van herinneringen. Dit ontketent een weergaloze achtbaanrit waarin niets is wat het lijkt en Quaid op zoek gaat naar zijn identiteit. Total Recall is een remake van de gelijknamige film uit 1990 van Paul Verhoeven. De aanpak is totaal verschillend maar daarmee niet meer geslaagd. De humor schittert door afwezigheid en het plot laat het nodige te wensen over. De mooie omgevingen en uitstekende special effects weten dit nog enigszins te compenseren, maar maken het geheel nog niet voldoende. De Blu-ray Disc-uitgave is van Total Recall heeft prima beeld en geluid te bieden. Een extra die parallel aan de film loopt biedt een uitgebreid kijkje achter de schermen.

Laatste reacties

Roy Langeveld  |  15-12-2012

Dat is een non-issue als je de 1990 versie als gezien hebt. Dat kun je pas beoordelen als je de eerdere versie niet gezien hebt. Daar zit wat in. Laat ik het...
Lees meer >

hstadman  |  14-12-2012

De klok is onderdeel van de omzetting, die moet getimed dus informatie aangeven. Als dat niet exact gaat, heb je dus al problemen die eventueel in de muziek/gel...
Lees meer >

Ge_Someone  |  14-12-2012

http://www.avforums.com/forums/blu-ray-dvd-players/751011-bitstream-vs-pcm-av-amp.html Simplistisch gezegd komt het erop neer dat de kwaliteit van de apparatuu...
Lees meer >

jamiev  |  11-12-2012

duidelijk,bedankt(y)
Lees meer >

hstadman  |  11-12-2012

Er staat: "de duurdere versterkers kunnen beter zijn omdat de converters die gebruikt worden ook beter kunnen zijn".versterker is vaak toch altijd duurder,mijn ...
Lees meer >

jamiev  |  10-12-2012

Dat staat er ook; het ligt eraan welke omzetting beter werkt, die in je speler of die in je versterker, vaak is die in je "duurdere" versterker beter waardoor h...
Lees meer >

hstadman  |  10-12-2012

Dat staat er ook; het ligt eraan welke omzetting beter werkt, die in je speler of die in je versterker, vaak is die in je "duurdere" versterker beter waardoor h...
Lees meer >

hstadman  |  10-12-2012

Dat is vaak zo bij US remakes van "europese" films. Het zijn vaak leeghoofdige remakes waar aktie de boventoon voert. Slechts enkelen zijn beter dan het origin...
Lees meer >

jamiev  |  10-12-2012

Voor de discussie pcm vs bitstream kun je o.a. hier eens even een kijkje nemen. http://www.hometheater.com/content/pcm-vs-bitstream http://www.avforums.com/...
Lees meer >

jeroeni  |  10-12-2012

Graag een omruil aktie als Sony een oplossing heeft! Bij mij doet het probleem zich nl. ook voor. Ik heb mijn BD speler op PCM gezet en toch de film kunnen lu...
Lees meer >

hstadman  |  10-12-2012

Voor de discussie pcm vs bitstream kun je o.a. hier eens even een kijkje nemen. http://www.hometheater.com/content/pcm-vs-bitstream http://www.avforums.com/fo...
Lees meer >

Olaf van der Kroon  |  10-12-2012

Graag een omruil aktie als Sony een oplossing heeft! Bij mij doet het probleem zich nl. ook voor. Ik heb mijn BD speler op PCM gezet en toch de film kunnen luis...
Lees meer >

rogue  |  09-12-2012

Een remake van een klassieker, daarmee sta je gelijk 1-0 achter. Wat dat betreft doet deze film het niet eens slecht, maar een remake blijft het, ondanks beweri...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  09-12-2012

Een remake van een klassieker, daarmee sta je gelijk 1-0 achter. Wat dat betreft doet deze film het niet eens slecht, maar een remake blijft het, ondanks beweri...
Lees meer >

Tarkus  |  08-12-2012

Een remake van een klassieker is altijd wel even afwachten wat het gaat worden, over het algemeen is het zelden een even goede, laat staan betere film. Maar dez...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 13
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.