We Bought a Zoo

Recensent:
Koen Koene
13-09-2012

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

We Bought a Zoo (DVD)
Samenvatting

Sinds Benjamin Mee (Matt Damon) zijn vrouw verloren heeft, is hij op zoek naar een manier om opnieuw te beginnen. Verhuizen lijkt daarbij een goede eerste stap. De zoektocht naar huizen brengt hem en zijn twee kinderen – zoon Dylan (Colin Ford) en dochtertje Rosie (Maggie Elizabeth Jones) – bij ogenschijnlijk het perfecte huis. Er is alleen één probleempje: bij het huis hoort een inmiddels gesloten dierentuin, inclusief diverse dieren en hun verzorgers. Maar dat is voor Benjamin geen bezwaar. Samen met de verzorgers, waaronder Kelly (Scarlett Johansson), zet hij alles op alles om de dierentuin opnieuw geopend te krijgen.

Commentaar

Het is alweer even geleden dat schrijver/regisseur Cameron Crowe (Almost Famous, Jerry Maguire) met een nieuwe film kwam. Elizabethtown verscheen in 2005, en daarna bleef het lange tijd stil op filmgebied. Maar daar kwam onlangs verandering in. Toen kon het publiek namelijk gaan kijken naar We Bought a Zoo, Crowes nieuwste prent. Deze is gebaseerd op de memoires van Benjamin Mee, de man die een dierentuin kocht, deze opknapte en vervolgens heropende. Al zijn er aan zijn verhaal (bijna vanzelfsprekend) diverse aanpassingen gedaan om het in filmvorm te gieten. Zo speelt het verhaal zich nu af in Amerika in plaats van Engeland, en kocht Mee in werkelijkheid de dierentuin toen zijn vrouw nog leefde in plaats van na haar dood. En dan zijn er nog allerlei komische en dramatische verwikkelingen die zich in het echt vermoedelijk niet voorgedaan hebben. Het mag duidelijk zijn dat je de film niet moet zien als documentaire, maar als dramakomedie met een losjes op waarheid berust basisgegeven. Als we We Bought a Zoo met een enkel woord zouden moeten omschrijven, dan is dat het woord “leuk”. Een leuk gegeven, leuke personages en een leuk, ongecompliceerd verhaal. Weliswaar is er tevens een serieuzer drama-aspect – onder meer in de relatie tussen Ben en zijn zoon, en de manier waarop het gezin omgaat met het feit dat mama er niet meer is – maar je krijgt nooit het idee dat het niet goed zal komen. We Bought a Zoo is dan ook in de eerste plaats een typische “feelgood-movie”. Zo’n lekker zoete film zonder ingewikkeld verhaal, die simpelweg erg leuk is om naar te kijken (daar is dat woord weer) en je met een tevreden gevoel achterlaat. De cast draagt hier veel aan bij, door prima vertolkingen. Matt Damon weet meer dan voldoende te overtuigen als “family-man” en ook de werknemers van de dierentuin zijn goed gecast. Eveneens noemenswaardig zijn Colin Ford als de zoon van Benjamin, en Elle Fanning (Super 8) als zijn potentiële vriendinnetje. En dan is er nog dochtertje Rosie Mee, gespeeld door de zevenjarige Maggie Elizabeth Jones. Wie haar niet schattig vindt is óf een zuurpruim eerste klas óf een robot. Op acteergebied geen klachten dus. Dat geldt ook voor de muziek, altijd een essentieel element in films van Crowe. Klein minpuntje is dat de rode draad door het verhaal, het opknappen van de dierentuin, nog wel wat meer dreiging en/of strubbelingen had kunnen gebruiken. Nu werken de personages zich er zo ongeveer fluitend met één hand op de rug doorheen. Maar ach, ook dat zorgt er voor dat het allemaal bijzonder licht verteerbaar is, en feitelijk is de film er nauwelijks minder vermakelijk door. We Bought a Zoo is dan ook een prent die je gerust in huis kunt halen als je op zoek bent naar een paar uur ongecompliceerd feelgood-vermaak.

We Bought a Zoo is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder de recensie van de DVD-uitgave.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Komedie
Regio: 2
Jaar: 2011
Speelduur: 118 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626049036

Extra's

  • Wat een Beestenboel!

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De anamorfe transfer die je op DVD aantreft heeft de oorspronkelijke verhouding van 1.85:1. Op diverse gebieden, bijvoorbeeld qua kleurweergave, scherpte en helderheid, valt er niks te klagen over de transfer. Ook zwartniveau en schaduwdetail zijn dik in orde. Eigenlijk is er maar één front waarop er een kanttekening bij de transfer geplaatst kan worden, en dat is de compressie. Het beeld is namelijk niet vrij van artefacting. Zo zijn regelmatig enige posterisatie, macro-blocking en aliasing te zien, en treedt bij de letters bij de begintitels het Gibbs-effect op. Dit alles is meestal niet heel erg storend, en mede daarom niet ernstig genoeg om de kwaliteit met een onvoldoende te bestraffen. Maar meer dan een magere voldoende is niet verdiend, ook al oogt het beeld op de overige fronten prima.

Geluidskwaliteit

Het geluid van We Bought a Zoo staat in het gebruikelijke Dolby Digital 5.1-formaat (448kbit/s) op DVD. Bij dit type film zou je verwachten dat er een op de voorkanalen gericht geluidsbeeld neergezet wordt, maar dat blijkt in dit geval niet te kloppen. Direct valt namelijk op dat de track een opvallend open geluidsbeeld neerzet. Vrijwel continu wordt je als kijker omgeven door geluid, of het nu om muziek gaat – een combinatie van rocknummers en de filmmuziek van Jónsi –, om omgevingsgeluiden of om het sporadische directionele effect. Het resultaat is een ruimtelijk en mooi kamervullend geluid. Ook wat klank betreft valt er niks te klagen, en dynamiek en detaillering zijn uitstekend. Bovendien zijn dialogen altijd prima verstaanbaar en komen ze netjes uit het midden. Dit alles zorgt voor een track waar niks op aan te merken valt.

Extra's

Op DVD-uitgave van We Bought a Zoo staat slechts een enkele extra, namelijk een featurette (1.78:1 anamorf, DD 2.0). Vergeleken met BD-uitgave komt de DVD-variant er bekaaid vanaf, want op de BD tref je onder meer een commentaartrack, verwijderde scènes en een zeer uitgebreide Making Of aan.

Wat een Beestenboel! (23 min)
Deze (Nederlands ondertitelde) featurette gaat vooral in op het werken met dieren. Cast en crew vertellen over de uitdagingen en je kijkt tevens mee bij de opnames van enkele scènes met onder meer de leeuw, tijgers en beer. Hieruit blijkt onder meer hoe lastig het is om de dieren zich te laten gedragen zoals voor de film gewenst is.

Conclusie

De door Cameron Crowe geregisseerde dramakomedie We Bought a Zoo is losjes gebaseerd op de memoires van Benjamin Mee, de man die een gesloten dierentuin kocht, deze opknapte en heropende. In filmvorm is het puur ”feelgood-entertainment”: een lekker ongecompliceerd, zoet geheel, met een kleine portie licht verteerbaar drama, waar je fijn stressvrij naar kunt kijken. De DVD-uitgave heeft een uitstekende 5.1-track. Het beeld is vanwege compressie-artefacting minder indrukwekkend, maar nog altijd voldoende. Als extra is een leuke featurette aanwezig die gaat over het werken met de dieren.

Laatste reacties

De_Hollander  |  17-09-2012

De blu-ray heeft er ook al soms last van :-( posterisatie in de donkere gedeeltes.
Lees meer >

De_Hollander  |  16-09-2012

Een erg lieve film inderdaad, met goede muziek. Een feel-good film pur sang. +1 Maar jammer van de kwaliteit.
Lees meer >

Frank  |  13-09-2012

Je hebt gelijk, ik heb dit aangepast in de recensie. (y)
Lees meer >

Koen Koene  |  13-09-2012

Waarom wordt er bij de extra's een vergelijking gemaakt met de Amerikaanse Blu-ray? De Nederlandse Blu-ray bevat ook meer, en dezelfde, extra's. Je hebt gelijk...
Lees meer >

Franklin1975  |  13-09-2012

Een erg lieve film inderdaad, met goede muziek. Een feel-good film pur sang.
Lees meer >

Frank  |  13-09-2012

Waarom wordt er bij de extra's een vergelijking gemaakt met de Amerikaanse Blu-ray? De Nederlandse Blu-ray bevat ook meer, en dezelfde, extra's.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

9 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:10
Extra's:2
5.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.