17 Filles

Recensent:
Ludo Keeris
07-06-2012

Totaalbeoordeling:

5
DVD

17 Filles (DVD)
Samenvatting

De 17-jarige Camille (Louise Grinberg) woont met haar moeder (Florence Thomassin) in een flat in de Bretonse kuststad Lorient. Haar broer is de armoede al ontvlucht door dienst te nemen in het leger, maar voor Camille ligt er niet veel in het verschiet. Totdat ze onverwachts zwanger raakt. Als dan op school een ander meisje naar haar toe komt die ook zwanger is bedenkt Camille een utopisch plan: met haar vriendinnen gelijktijdig zwanger raken en dan samen een flat of huis huren, op elkaars kinderen passen en zo tijd hebben om school af te maken. Een aantal vriendinnen voelt wel wat voor dit plan en binnen een paar maanden zijn 15 meisjes van dezelfde leeftijdsgroep en school zwanger. Ouders en schoolleiding staan machteloos en proberen te begrijpen wat hier achter zit.

Commentaar

In juni 2008 kwam een verhaal naar buiten van de Gloucester High School uit Massachusetts, USA, over een vermeend zwangerschapspact. Dit zogenaamde pact zou bestaan uit een aantal vriendinnen die rond de 16 of 17 jaar waren en nog op school zaten. Samen hadden ze besloten om gelijktijdig zwanger te worden en dan een commune te gaan vormen. In die commune zouden ze voor elkaar en elkaars kinderen zorgen en hun school afmaken. Of er werkelijk sprake is geweest van een pact is nooit bewezen. Wel is het zo dat in juni 2008 op één school maar liefst 18 meisjes ongeveer gelijktijdig zwanger werden. De schoolzuster werd bestormd door meiden die een zwangerschapstest wilden en die juichten als ze zwanger bleken en zeer teleurgesteld als dat niet het geval was. De schoolleiding en de ouders stonden machteloos.
Dit verhaal heeft veel mensen geïnspireerd. Zo werd in een aflevering van Law & Order: Special Victims Unit en Bones een soortgelijk verhaal verwerkt. Barbara Delinsky schreef er een boek over, er kwam een film The Pregnancy en Lifetime maakte een documentaire over de zaak The Glouchester 18. Hierin werden een aantal meisjes geïnterviewd en het is de enige documentaire die nog enige waarheden bevat omtrent het originele verhaal.
Nu is er dan ook een Franse film gemaakt over dit onderwerp 17 Filles door de zussen Delphine en Muriel Coulin. Delphine is een onbekende in de filmwereld, ze heeft alleen een paar korte films op haar naam staan, haar zus Muriel daarentegen heeft als camera-assistente aan verschillende grote projecten meegewerkt, zoals de serie van Kieslowski: Trois Couleurs. Samen maakten ze al eerder de korte film Souffle. 17 Filles is dus hun eerste grote samenwerking. Het verhaal leent zich natuurlijk uitstekend voor een film. Jonge meisjes die dromen van een beter leven dan dat van hun ouders. Die dromen van onvoorwaardelijke liefde en een toekomst waarin alles met vriendinnen kan worden gedeeld en waarin ze nooit meer alleen zullen zijn. Door het verhaal te situeren in een kuststadje waar veel armoede heerst en er weinig toekomst lijkt te zijn voor de meiden wordt het verhaal alleen nog maar scherper. Maar is de film dat ook?
Helaas niet. De film moet het hebben van een aantal imponerende beelden en een paar goede actrices. Vooral de rol van Yara Pilartz, die Clémentine speelt, verdient hierbij genoemd te worden. Maar ook de hoofdrol van Camille, gespeeld door Louise Grinberg, is overtuigend. Maar verder blijft de film helaas op de vlakte. Er wordt geen enkel personage uitgewerkt. Nergens wordt duidelijk wat nou echt de motivatie is van de meisjes om mee te doen met dit plan. De ouders en de toekomstige vaders blijven praktisch allemaal buiten beeld en als ze al wel voorkomen staan ze vooral machteloos. De schoolleiding blijft bij een inderhaast bij elkaar geroepen vergadering een beetje hangen in een discussie over het hoe en waarom, zonder ergens stelling voor of tegen te nemen. De acteerprestaties zijn goed, maar niet overmatig. Bovendien is ook het einde van de film nogal onbevredigend. Ook daar blijft het vaag en onuitgewerkt. Nee, er had meer in deze film gezeten, zeker omdat het verhaal zich hier voor leent. 17 Filles is weliswaar genomineerd voor een César in de categorie “Beste Eerste Film”, maar heeft die nominatie niet verzilverd. Cameratechnisch zit de film goed in elkaar, er zijn prachtige opnamen van Bretagne in verwerkt en de sfeertekening van het havenstadje en de eenzame situatie van de meisjes komen over, maar daar is het wel mee gezegd. Maar als je geïnteresseerd bent in het onderwerp en de onuitgewerkte karakters op de koop toeneemt heb je wel een film die je even laat nadenken over hoe het ook weer was om volwassen te worden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2011
Speelduur: 87 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Lumière Home Entertainment
EAN: 5425019005672

Extra's

  • Trailer
  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeldformaat van 17 Filles is 1.85:1 anamorf, wat overeenkomt met het originele beeldformaat. De transfer kent slechts weinig aanmerkingen. Het beeld is helder, goed scherp en heeft een mooi contrast. Ook het schaduwdetail is ruim voldoende. Slechts twee kleine minpuntjes vallen op: af en toe is lichte edge-enhancement zichtbaar en de kleuren bevatten iets te veel rood, waardoor huidtinten ook iets te rood overkomen. Bij een aantal shots, met een groot kleurvlak als achtergrond, verwacht je enige posterisatie, maar gelukkig is dat, mede door de hoge bitrate, geheel afwezig. Prima transfer dus, die een hoge waardering verdient.

Geluidskwaliteit

De enige geluidstrack op de DVD van 17 Filles is een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) track in de oorspronkelijke Franse taal. Het is een levendige geluidstrack, waarbij veelvuldig gebruik wordt gemaakt van de beschikbare kanalen, met uitzondering van het LFE-kanaal. Dat komt nauwelijks in het geheel voor. Maar door het veelvuldig gebruik van de surroundkanalen is het een mooi ruimtelijk klinkende geluidstrack geworden. Dialogen klinken heel natuurlijk en komen keurig uit het midden. Men is niet bang geweest om de omgevingsgeluiden hard in de mix te zetten, dat verhoogt de dynamiek en zorgt voor een levendig geheel. Prima geluidstrack dus, die alleen wat sterker in het laag had mogen zijn.

Extra's

De DVD heeft een geanimeerd menu met een lied uit de film als achtergrondgeluid. Naast de hieronder beschreven trailer heeft de DVD ook een aantal promotietrailers van Lumière uitgaven. De Franse uitgave heeft meer extra's, maar daarvoor moet je wel voldoende kennis hebben van de Franse taal, want een Nederlandse vertaling is daar niet beschikbaar.

Trailer (1½ min)
De bioscooptrailer van de film in 1.85:1 anamorf beeldformaat.

Conclusie

In een Frans havenstadje besluiten 17 meisjes om zwanger te worden en gezamenlijk een commune te beginnen. Ouders en schoolleiding staan machteloos. De debuutfilm 17 Filles van de zusjes Delphine en Muriel Coulin heeft een zeer interessant thema, maar komt niet geheel uit de verf. Vooral de motivatie van de meisjes blijft grotendeels achterwege. De film is wel uitstekend overgezet naar DVD, met een prima beeld- en geluidskwaliteit. Helaas ontbreken op deze DVD-uitgave de noemenswaardige extra's, alleen een trailer is voorhanden. Wie voldoende kennis heeft van de Franse taal zou uit kunnen wijken naar de Franse uitgave.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:1
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.