Game of Thrones - Seizoen 1

Recensent:
Ludo Keeris
29-04-2012

Totaalbeoordeling:

9.3
Blu-ray

Game of Thrones - Seizoen 1 (Blu-ray)
Samenvatting

In het koninkrijk Westeros zit koning Robert (Mark Addy) op de troon. Na het overlijden, al dan niet door moord, van zijn rechterhand, vraagt hij zijn goede vriend Ned Stark (Sean Bean) om zijn nieuwe rechterhand te worden. Met tegenzin stemt Ned toe. Het liefst zou hij veilig op zijn landgoed in Winterfell blijven met zijn vrouw en kinderen. Zijn familie leeft al tijden in onmin met de familie van Roberts vrouw Cersei Lannister (Lena Headey), maar zijn trouw aan de koning doet hem toch besluiten de opdracht aan te nemen. Ned vertrekt met zijn twee dochters Sansa (Sophie Turner) en Arya (Maisie Williams) naar de hoofdstad Koningslanding terwijl zijn vrouw Catelyn (Michelle Fairley) met hun zoons achterblijft in Winterfell. De macht om de troon speelt niet alleen in de hoofdstad, ook over de grenzen is er iemand die aanspraak denkt te maken op de troon: Viserys Targaryan. Hij roept, samen met zijn zus Daenerys (Emilia Clarke), de hulp in van de Dothraki, het volk van de paardrijders. Ned Stark doet er alles aan om de lieve vrede te bewaren in Westeros, maar het lijkt op voorhand een verloren zaak.

Commentaar

De Amerikaanse televisiezender HBO (afkorting voor Home Box Office) heeft ons de laatste jaren al vaak verwend met uitstekende series als Rome, The Sopranos, Band of Brothers of The Pacific. Aan dat indrukwekkende rijtje kunnen we nu ook Game of Thrones toevoegen, het meest recente succes van deze kwaliteitszender. De serie is gebaseerd op de boekenreeks A Song of Ice and Fire van de Amerikaanse fantasy-schrijver George Martin. Martin begon met het schrijven van de boekenreeks in 1991. Toen het bestsellers bleken te zijn werd hij benaderd door diverse producenten die zijn boeken wilden verwerken tot een speelfilm. Maar het verhaal was te groot, te uitgebreid voor een speelfilm, was de algemene indruk van Martin. Zelf vond hij dat dit alleen als een televisie-serie kon worden gemaakt en hij benaderde HBO en stuurde een aantal boeken naar producenten David Benioff & Dan Weiss. Die waren direct enthousiast en begonnen zelf aan een scenario te werken. De serie is niet A Song of Ice and Fire gaan heten, maar kreeg de titel mee van het eerste boek: Game of Thrones. Op het moment van schrijven is Martin bezig met zijn zesde boek in de serie en uiteindelijk moeten er zeven boeken komen, dus er staat ons nog heel wat moois te wachten. Want mooi is Game of Thrones. Het is een serie vol avontuur, intriges, bedrog, vriendschap en (on)trouw. En het is geen serie voor de al te jeugdige kijker, want de hoeveelheid geweld, bloedvergieten en seks is talrijk. Het eerste seizoen bestaat uit tien afleveringen van elk een klein uur. De afleveringen staan niet op zich, het is één doorlopend verhaal. Je moet dan ook bij het begin beginnen, halverwege invallen heeft geen zin, want dan heb je geen idee waar het verhaal over gaat. Alleen al de introductie van de karakters duurt bijna een hele aflevering. De makers weten wel hoe ze de kijker aan de serie kunnen binden. Elke aflevering eindigt met een ware cliffhanger. Je wilt dan direct door met de volgende aflevering en dat maakt dit een verslavende serie. Op TV moet je telkens een week wachten op de volgende aflevering, maar op DVD of Blu-ray Disc heb je de neiging om de hele serie in één ruk af te kijken, een goede nachtrust ten spijt.
Door de vele lokaties, karakters en verhaallijnen is het noodzakelijk voor de kijker om de aandacht er goed bij te houden. Er gebeurt zoveel en er komt zoveel informatie op je af, dat je nauwelijks de kans krijgt om even op adem te komen. Af en toe zijn er wat langere dialoogscènes, maar ook daarin wordt informatie prijsgegeven die je op andere momenten weer nodig hebt. Wat dat betreft ligt een vergelijking met Lord of the Rings op de loer, maar dat zou Game of Thrones tekort doen. Er zijn behoorlijk wat overeenkomsten tussen beide vertellingen, zoals bijvoorbeeld de diverse koninkrijken, het tijdperk waarin het zich afspeelt en een onbekende taal (Elventaal en de Dothrakitaal). Game of Thrones heeft echter een voldoende eigen gezicht om geheel op zichzelf te staan. Daar is geen vergelijking voor nodig. Het is wel een beetje spijtig dat het eerste seizoen uiteindelijk eindigt in een anticlimax. Nu gaat de serie enigszins als een nachtkaars uit, want de grote – en verwachte – confrontatie blijft uit. Die wordt blijkbaar bewaard voor het tweede seizoen. Dat kan dan ook niet snel genoeg komen!

Warner heeft Game of Thrones uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. Hieronder bespreken we de BD-uitgave. De recensie van de DVD kun je elders op de site lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Avontuur, Fantasy
Regio: B
Jaar: 2011
Speelduur: 557 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Spaans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Noors, Spaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888093436

Extra's

  • Audiocommentaar (7x)
  • Character Profiles
  • Complete Guide to Westeros
  • In-Episode Guide
  • Anatomy of an Episode
  • Making of Game of Thrones
  • From the Book to the Screen
  • Creating the Show Open
  • Creating the Dothraki Language
  • The Night’s Watch

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Game of Thrones staat in een beeldformaat van 1.78:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave, wat gelijk is aan het originele formaat. De serie is verdeeld over vijf discs, die allemaal 50 GB dubbellaags zijn. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering.

Je ziet niet veel films of series waarbij je al bij de eerste beelden een idee krijgt hoe mooi het beeld is. Bij Game of Thrones is dat wel het geval. Bij de eerste scène zie je al direct hoe scherp en gedetailleerd het beeld is. De serie is digitaal opgenomen, maar dat is eigenlijk nauwelijks te merken. Het beeld heeft een zeer filmische uitstraling. Bijna alle details zijn zeer duidelijk te onderscheiden, zoals de poriën in de gezichten van de mensen of de fijne haartjes van bontmantels. Het schaduwdetail is over het algemeen voortreffelijk. Alleen in een paar donkere scènes in kelders blijft het schaduwdetail wat achter, maar die momenten zijn gelukkig heel beperkt aanwezig. Contrast en zwartniveau zijn allebei dik in orde. De verschillende locaties hebben alle hun eigen kleursettings meegekregen. De Muur is wit en koud, Winterfell, het landgoed van de Stark-familie, is bruin en modderig en de stad Koningslanding is warm van tint. Hoe meer je naar het zuiden gaat, hoe warmer de kleuren worden. Nergens krijg je het gevoel dat er iets niet klopt aan deze transfer, het ziet er gewoon magnifiek uit. De maximale score is dan ook geheel gerechtvaardigd.

Geluidskwaliteit

De enige lossless audiotrack op de Blu-ray Disc-uitgave van Game of Thrones is ook direct de meest interessante, namelijk een Engelstalige DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz). Er staan nog een aantal geluidstracks op in een andere taal, maar die zijn voor ons niet interessant. Hoewel het best wel grappig is om naar de Poolse geluidstrack te luisteren, waarin een mannelijke stem alle dialogen van de karakters voorleest, zonder gebruik te maken van enige intonatie en emotie. Maar dit terzijde. Het gaat om het ‘echte’ geluid van Game of Thrones en dat is zeer indrukwekkend. Dat begint al met het allereerste geluid, een zware dreun als de poort van de Muur opengaat. Het zet letterlijk de toon voor een zeer gedetailleerde en uitmuntend klinkende geluidstrack. Het klinkt allemaal erg dynamisch en ruimtelijk, waarbij alle details goed te onderscheiden zijn. Dialogen klinken natuurlijk en zijn uitstekend te volgen, ook in de meer rumoerige scènes, zonder dat ze teveel op de voorgrond staan. Er wordt volop gebruik gemaakt van alle beschikbare kanalen. Een mooi voorbeeld daarvan is de ijzige wind die boven op de Muur waait. Je krijgt het zelf koud als je het geheel hoort. Het LFE-kanaal spreekt ook een aardig woordje mee, al gaat het laag niet heel erg de diepte in. Maar het is wel strak en geeft extra body aan het geluid. Bijzonder fraai is ook de filmmuziek van Ramon Djawadi, die een sfeervolle score heeft gecomponeerd, waarbij elke locatie en setting z’n eigen sfeer meekrijgt.

Extra's

De Blu-ray Disc-uitgave van het eerste seizoen van Game of Thrones bestaat uit vijf discs, die allemaal een geanimeerd menu met beelden uit de serie hebben. Alle extra’s zijn in HD-resolutie en zijn Nederlands ondertiteld, behalve waar vermeld.

Elke disc bevat een In-Episode Guide en een Complete Guide to Westeros. Daarnaast hebben zeven afleveringen, verdeeld over de vijf schijfjes, een audiocommentaar.

Audiocommentaar
Zeven afleveringen zijn voorzien van een audiocommentaar. Aflevering 1 door uitvoerend producenten/scenarioschrijvers David Benioff & Dan Weiss. Aflevering 2 door Lena Headey (Cersei Lannister), Mark Addy (Robert Baratheon) en Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister). Aflevering 3 door Sophie Turner (Sansa Stark), Maisie Williams (Arya Stark) en Isaac Hempstead Wright (Bran Stark). Aflevering 4 door schrijver Bryan Cogman en Kit Harington (Jon Snow). Aflevering 6 door regisseur Daniel Minahan, Peter Dinklage (Tyrion Lannister), Emilia Clarke (Daenerys Targaryen) en Harry Lloyd (Viserys Targaryen). Aflevering 8 door schrijver George R.R. Martin. Aflevering 10 door regisseur Alan Taylor en opnieuw David Benioff & Dan Weiss. Niet elke commentaartrack is even interessant, maar over het algemeen is het zeer onderhoudend en informatief. De commentaartracks zijn niet voorzien van Nederlandse ondertiteling.

In-Episode Guide
Als deze feature is geactiveerd komt er bij elke scène aan de rechterkant een optie in beeld waarbij je meer informatie kunt krijgen over de locatie, de karakters en historische achtergronden van die bepaalde scène. Dat kan vooral in het begin handig zijn, als je nog niet direct weet wie nu ook al weer precies wie is. Er is ook een directe link naar de Complete Guide to Westeros voor nog meer achtergrondinformatie.

Complete Guide to Westeros
Elke disc heeft een onderdeel over het koninkrijk Westeros. In diverse hoofdstukken over geschiedenis, tradities, geslachten en landen krijg je via prachtige tekeningen, animaties en voice-overs erg veel achtergrondinformatie over het leven in Westeros.

Disc 1

Character Profiles (31 min)
De vijftien meest belangrijke acteurs vertellen over hun karakter. Wie ze zijn en wat de belangrijkste kenmerken en motivaties van hun karakter zijn.

Disc 3

Anatomy of an Episode (61 min)
Je zou dit kunnen omschrijven als een visueel audiocommentaar. Aflevering zes is in z’n geheel te bekijken, waarbij regelmatig pop-up-schermen verschijnen waarin uitvoerend producenten/scenarioschrijvers David Benioff & D.B. Weiss, regisseur Daniel Minahan en de hoofdrolspelers kort commentaar geven op de scènes die op dat moment spelen. Het gaat voornamelijk om het spel van de acteurs, maar ook om decors, sfeersettings en props.

Disc 5

Making of Game of Thrones (30 min)
Een interessante, maar ook vrij fragmentarische Making of van de serie. Er wordt door de cast en crew over heel veel gesproken, maar nergens wordt heel diep op ingegaan. Je komt iets te weten over decors, locaties, kleding, dieren, muziek, de harnassen en nog veel meer.

From the Book to the Screen (5 min)
Schrijver George Martin en producenten David Benioff & Dan Weiss vertellen over de verwerking van het boek naar scenario en uiteindelijk televisie. De inhoud van de eerste twee en een halve minuut van dit item zijn hetzelfde als die van de Making of, alleen zijn de beelden iets anders gemonteerd. De laatste minuten vertellen ook weinig nieuws, dus eigenlijk is dit item overbodig.

Creating the Show Open (5 min)
De begintitels-sequentie van Game of Thrones won een Emmy. In dit item is te zien hoe deze begintitels gemaakt werden. Soms verzanden de makers in abstract gebral, maar over het algemeen is het indrukwekkend om te zien hoe dit alles gemaakt is. Wie goed naar de begintitels kijkt zal merken dat ze bij elke aflevering net iets anders zijn.

Creating the Dothraki Language (5½ min)
Waar in de boeken de Dothraki-mensen Engels spreken, is voor de televisie-serie een echte taal ontwikkeld, het Dothraki. David Peterson van de Language Creation Society heeft deze taal bedacht en uitgeschreven voor de acteurs. De taal klinkt heel echt en overtuigend, een knap staaltje werk van Peterson.

The Night’s Watch (8 min)
De mensen van The Night’s Watch zijn de bewakers van de Muur in het noorden. Hier eindigt Westeros en voorbij de Muur leven de wilden en Anderen. Aan de hand van fragmenten uit de serie en korte quotes van de acteurs kom je te weten wat voor mensen er leven en strijden bij de Muur.

Conclusie

Game of Thrones is een kroniek over de zeven koninkrijken van Westeros, waar een continue strijd gaande is om de macht over het rijk. Koning Robert vraagt zijn vriend Ned Stark om zijn rechterhand te worden. Starks familie leeft echter in onmin met Cersei Lannister, de vrouw van de koning en haar familie. Ook van andere kanten wordt er jacht gemaakt op de troon. Game of Thrones is een indrukwekkende televisie-serie van HBO, die een verslavende uitwerking heeft op de kijker. Een serie vol avontuur, fantasy, bedrog en (on)trouw. De Blu-ray Disc-uitgave van het eerste seizoen heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Werkelijk prachtig beeld en geluid maken dit tot een kijk- en luistergenot van jewelste. De extra’s geven een goede indruk hoe de serie is gemaakt en mede hierdoor is deze serie een verplichte aanschaf!

Laatste reacties

ToastedQB  |  24-06-2013

Neen. Okay, thanks! Die instructie waar ik het over had zal wel niet voor alle talen gelden dan waarschijnlijk.
Lees meer >

Werner  |  24-06-2013

Weet iemand toevallig of er de mogelijkheid is om die in-episode guide in het Nederlands te bekijken? Neen.
Lees meer >

ToastedQB  |  24-06-2013

Weet iemand toevallig of er de mogelijkheid is om die in-episode guide in het Nederlands te bekijken? Als ik de BR opstart geeft ie namelijk aan dat de "enhanc...
Lees meer >

svenn15  |  05-06-2013

Het zijn 10 afleveringen van elk zo'n 55 minuten (de een wat minder, de ander wat meer). Oke bedankt !
Lees meer >

Ludo Keeris  |  04-06-2013

Het zijn 10 afleveringen van elk zo'n 55 minuten (de een wat minder, de ander wat meer).
Lees meer >

svenn15  |  04-06-2013

Seizoen 1 van deze serie staat in bestelling,benieuwd of het mij kan bekoren. Wat is de speelduur per aflevering ?
Lees meer >

rogue  |  15-10-2012

Ik kan je nu al zeggen: the plot thickens ;). Je zal je niet vervelen met seizoen 2...
Lees meer >

Richard B.  |  15-10-2012

Ik ben zonder al te veel verwachtingen aan seizoen 1 begonnen maar nu ik hem uitgekeken heb moet ik zeggen dat ik hem wel erg goed vind. Het verhaal is sterk en...
Lees meer >

Nico Mos  |  22-07-2012

Goede serie kijk al uit naar seizoen 2 Ben ik nu mee bezig en het gaat op dezelfde( goede) voet verder kwa niveau en verslaving. Ik wacht met spanning op de Bl...
Lees meer >

Franklin1975  |  19-07-2012

Omwille van al het bonusmateriaal bij aflevering 6. Ah, vandaar. Zijn bij aflevering 7 op blu-ray verder gaan kijken (de eerste 6 als avi), dus de discs daarvo...
Lees meer >

Werner  |  18-07-2012

(waarom niet gewoon 2 afleveringen per disc, maar soms 1 en soms 3?) Omwille van al het bonusmateriaal bij aflevering 6.
Lees meer >

Franklin1975  |  18-07-2012

Ik koop deze serie wel een keer als het helemaal compleet is.(y);) Hij lijkt in ider geval wel de moeite waard. Er zijn uiteindelijk 7 boeken. De eerste 2 zijn...
Lees meer >

hstadman  |  15-07-2012

Ik koop deze serie wel een keer als het helemaal compleet is.(y);) Hij lijkt in ider geval wel de moeite waard.
Lees meer >

Nico Mos  |  15-07-2012

Ik heb deze topserie (deel I en II) gedownload en zit nu halverwege deel I. De serie is verslavend inderdaad. Keihard af en toe en zeer goed spel van de acteurs...
Lees meer >

promat  |  14-07-2012

Er komt een collectors edition uit van seizoen 1 met een drakenei paprerweight http://uk.ign.com/articles/2012/07/11/game-of-thrones-first-season-collectors-...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
9.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 71
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.