Carnage

Recensent:
Koen Koene
18-04-2012

Totaalbeoordeling:

7.6
Blu-ray

Carnage (Blu-ray)
Samenvatting

Michael Longstreet (John C. Reilly) en zijn vrouw Penelope (Jodie Foster) hebben een zoon, Ethan. Die is bevriend met Zachary, de zoon van Alan Cowan (Christoph Waltz) en zijn vrouw Nancy (Kate Winslet). En zoals wel eens gebeurt met kwajongens hebben Ethan en Zachary ruzie gehad. Daarbij is Ethan lichtgewond geraakt. Om de situatie tussen hun zoons uit te praten gaan Alan en Nancy op bezoek bij Michael en Penelope. Het duurt echter niet lang voordat het beschaafde gesprek vol wederzijds begrip uitgroeit tot fikse discussies, al dan niet op de persoon gespeeld. Zullen de echtparen het voorval uitgepraat krijgen? Zal dat zonder kleerscheuren gebeuren? En wat is er nu eigenlijk gebeurd met de hamster?

Commentaar

Het door Roman Polanski (Rosemary’s Baby, Ghost Writer) geregisseerde Carnage is gebaseerd op het toneelstuk “Le Dieu du Carnage”. De opzet van het verhaal leent zich dan ook prima voor toneel, met slechts vier personage en een enkele locatie. De filmvariant heeft (uiteraard) eenzelfde opzet, en speelt zich ook nagenoeg de gehele speelduur af op een enkele set: het appartement van de familie Longstreet. In dit appartement hebben Michael en Penelope Longstreet een gesprek met Alan en Nancy Cowan. Bij een ruzie tussen de zoons van beide gezinnen is een van de twee namelijk gewond geraakt, en de ouders proberen de kwestie nu netjes af te handelen. Met de nadruk op “proberen”, want wat begint als een beschaafd gesprek groeit gaandeweg uit tot een verhitte discussie. Maskers vallen af, allianties verschuiven, voorwerpen sneuvelen. Een origineel uitgangspunt, maar de vraag is natuurlijk: levert dit een boeiende film op? Het antwoord daarop is “ja”. Het is namelijk erg interessant en vermakelijk om te zien hoe de omgang tussen de vier volwassenen zich ontwikkelt gedurende het gesprek, en wat er schuilgaat achter het beschaafde voorkomen. Dit mag dan erg serieus klinken, maar de dialogen en het gedrag van de vier zorgen af en toe ook voor een welkome komische noot. Een film als Carnage, waarbij de omgang tussen slechts vier acteurs de gehele film moet dragen, staat of valt met het acteerwerk. Gelukkig heeft Polanski een topcast op weten te trommelen, met castleden die perfect in hun rol passen. Jodie Foster (The Beaver) als de neurotische Penelope, John C. Reilly (Step Brothers) als de sullige Michael, Christopher Waltz (Inglourious Basterds) als de kille Alan en Kate Winslet (Titanic) als de aanvankelijk beheerste Nancy. Het uitstekende spel van de cast zorgt ervoor dat de over en weer vliegende argumenten en de onderlinge gesprekken, in al hun ongemakkelijkheid, een groot plezier zijn om naar te kijken. Er is geen enkele zwakke schakel, elk van de vier zet een erg sterke rol neer. Bovendien is Polanski, ondanks de statische setting, er prima in geslaagd om de film ook visueel voldoende interessant te houden. Al deze zaken zorgen ervoor dat de 79 minuten die de film duurt – precies lang genoeg voordat het langdradig zou worden – voorbij zijn voordat je het weet. Daarmee is Carnage een prima prent voor degenen die een kleinschalige, origineel opgezette dialoogfilm wel kunnen waarderen.

Carnage is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder de recensie van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 2011
Speelduur: 79 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Twin Pics
EAN: 5414393227714

Extra's

  • Interviews

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De BD-uitgave van Carnage heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 25GB enkellaagse disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.

Op het eerste gezicht ziet de HD-transfer van Carnage er prima uit. Het beeld heeft een mooie, natuurlijke scherpte, natuurgetrouwe kleurweergave, prima zwartniveau en grain is slechts in minimale mate aanwezig. Niks te klagen dus. Toch blijkt bij nadere inspectie dat de transfer niet zonder tekortkomingen is. En dan doelen we vooral op de posterisatie en macro-blocking die hier en daar opduiken. Dit doet zich vooral voor in donkere delen van het beeld. Gelukkig maar, want daardoor springt de artefacting meestal niet in het oog. Dat geldt ook voor de lichte edge enhancement die gebruikt is, slechts af en toe valt deze op. De problemen van de transfer zijn dus niet dermate ernstig en opvallend dat ze de beeldkwaliteit verknallen. Bovendien valt er ook het nodige positieve over het beeld te melden. En daarmee scoort de transfer toch een nette voldoende.

Geluidskwaliteit

Carnage is in essentie een gesprek van tachtig minuten, en dus een perfect voorbeeld van een “praatfilm”. De op de BD-uitgave aanwezig DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz) heeft de nadruk dan ook op de centerluidspreker liggen, van waaruit de dialogen ten gehore worden gebracht. Daarbij zijn geen noemenswaardige problemen te melden: spraak klinkt helder en bij harde geluiden (bijvoorbeeld geschreeuw) is geen oversturing hoorbaar. Verder zal het geen verrassing zijn dat er qua ruimtelijkheid weinig te beleven valt. Want al gaat het om een 5.1-track, afgezien van het centerkanaal worden de beschikbare kanalen nauwelijks benut. Heel af en toe zijn wat omgevingsgeluiden te horen, en aan het begin en eind van de film is er (uitstekend klinkende) filmmuziek hoorbaar uit alle kanalen, maar daar blijft het bij. Dat dit niet de meest audiointensieve track is heeft natuurlijk alles te maken met de opzet van Carnage, en is geen tekortkoming van de track. Die is kwalitatief gezien namelijk uitstekend.

Extra's

Op de in Nederland verkrijgbare BD-uitgave van Carnage tref je een enkele extra aan. Deze heeft een SD-resolutie en stereogeluid. Nederlandse ondertiteling is beschikbaar.

Interviews (33 min)
Onder deze noemer kun je een aaneenschakeling van interviews met castleden Jodie Foster (11 min), John C. Reilly (10 min), Kate Winslet (8 min) en Christoph Waltz (4 min). Daarbij krijg je telkens eerst een onderwerp of vraag in beeld te zien, waarna het betreffende castlid hier op in gaat. Er wordt vooral gesproken over het verhaal, de thematiek en de personages, verwacht geen productietechnische details.

Conclusie

Het door Roman Polanski geregisseerde Carnage is een film over twee echtparen, de Longstreets en de Cowans, die een voorval tussen hun zoons proberen uit te praten. Nagenoeg de gehele speelduur van 79 minuten wordt gevuld door het gesprek tussen de vier, dat plaatsvindt in het appartement van de familie Longstreet. De kracht van deze geslaagde kleinschalige film – slechts vier castleden en een enkele set – zit hem onder meer in het acteerwerk. Jodie Foster, John C. Reilly, Kate Winslet en Christoph Waltz zijn perfect gecast en zijn zeer overtuigend in het steeds verder escalerende gesprek. De BD-uitgave heeft een goed klinkende, dialooggerichte audiotrack en het beeld scoort ruim voldoende. Als extra is een half uur aan interviews aanwezig.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Twin Pics.

Lees meer

Laatste reacties

Werner  |  16-12-2023

Ik vond het een ijzersterke film. Jaren geleden gezien, maar fragmenten kan ik me nog goed herinneren. Wel een wat vreemde Nederlandse (Vlaamse) titel voor dit ...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  15-12-2023

Ik vond het een ijzersterke film. Jaren geleden gezien, maar fragmenten kan ik me nog goed herinneren. Wel een wat vreemde Nederlandse (Vlaamse) titel voor dit ...
Lees meer >

Werner  |  14-12-2023

Ik heb nu vanavond eens geen film gezien maar ben naar het theater geweest waar ze dit stuk (God van de Slachting) opvoerden. Ik kan alleen maar zeggen dat dit ...
Lees meer >

WaymannDirector  |  18-04-2012

Er wordt altijd geklaagd over marcro blokking maar veel zie ik daar toch niet van om mijn blu-ray transfer. Misschien moet je het eens duidelijk maken via foto'...
Lees meer >

Koen Koene  |  18-04-2012

Bovenaan de review staat 1080i maar bij de behandeling van de beeldkwaliteit staat 1080/24p dus wat is het nauw? Het is 1080p, ik heb het aangepast bovenaan de ...
Lees meer >

homernt  |  18-04-2012

Bovenaan de review staat 1080i maar bij de behandeling van de beeldkwaliteit staat 1080/24p dus wat is het nauw?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Discriminatie Drugs Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:2
7.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 12
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.