Rum Diary, The

Recensent:
Vincent Vernel
14-04-2012

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

Rum Diary, The (DVD)
Samenvatting

De ambitieuze schrijver Paul Kemp (Johnny Depp) beproeft na enkele ongepubliceerde boeken zijn geluk in de journalistiek. Hij vertrekt naar Puerto Rico, waar hij aan de slag gaat bij de noodlijdende ‘The San Juan Star’. In zijn tijd daar ontdekt Kemp de rum, drugs, corruptie en bloedmooie vrouwen die het eiland rijk is. Al snel komt hij in contact met louche projectontwikkelaar Sandorsan (Aaron Eckhart), die de talenten van de jonge journalist nodig heeft voor zijn persoonlijke doeleinden. Paul Kemp heeft echter enkel oog voor de goed gevormde en zeer aantrekkelijke Chenault (Amber Heard), Sandorsans verloofde. Naar Kemps mening is een krant de ideale uitvalsbasis om Puerto Rico op haar grondvesten te doen schudden door iedere aal te tonen voor wat hij daadwerkelijk is; glad. Met inkt als wapen. Een dergelijk idealisme wordt niet door iedereen gewaardeerd of zelfs effectief tegengehouden. Maar als je hopeloos verliefd, dronken en high bent, hoeveel geef je daar nog om?

Commentaar

Schrijver Hunter S. Thompson geldt voor sommigen als een dronken gek die, onder de invloed van alles wat God verboden heeft en meer, wat woorden op papier kwakte om zijn extravagante levensstijl te bekostigen. Anderen zien hem als het beste wat de twintigste eeuw ooit heeft voortgebracht. Met zijn pen doorzag en doorkliefde hij alle gemaakte glimlachen, mannen met macht die zelfs liegen in hun slaap en iedereen die zich anders voordoet dan werkelijk het geval is. Met een snelheid en ongrijpbaarheid vliegen de woorden in een prachtige volgorde om je heen, die Thompson naar eigen zeggen vaak zomaar op het papier kwakte. The Rum Diary is gebaseerd op Thompsons gelijknamige boek dat hij op tweeëntwintigjarige leeftijd schreef, maar pas werd uitgegeven aan het einde van de jaren ’90. Het is nog lang niet de beroemde ‘Gonzo-journalistiek’ van zijn latere werk, maar zijn ultieme afkeer tegen alle façades en zijn nog grote liefde voor narcotica is al duidelijk zichtbaar. Omdat er uit de woordenbrij nog vrij gemakkelijk een coherent verhaal te maken is (niet altijd het geval in Thompsons oeuvre), is The Rum Diary relatief toegankelijk en goede eerste kennismaking met Hunter S. Thompson. De in 2005 door zelfmoord overleden schrijver had sinds hun ontmoeting op de set van Terry Gilliams Fear and Loathing In Las Vegas een goede vriend en bondgenoot in acteur Johnny Depp. Het was dan ook zijn besluit om The Rum Diary te verfilmen. Zoals elk werk van Hunter S. Thompson, is een groot deel van de film een aaneenschakeling van wonderbaarlijke, lachwekkende situaties. Laat je als kijker bij de hand nemen en beleef de wildste avonturen, zonder je constant af te vragen waarom. Regisseur Bruce Robinson (Withnail and I) weet een heerlijke, luchtige sfeer neer te zetten, waarin je als kijker hier prima de gelegenheid voor krijgt. Het grote verhaal zelf speelt tweede viool, wat je als kijker niet vervelend moet vinden. Alle figuren zijn stereotiep, zonder enig grijs gebied. Dit maakt het acteerwerk er niet slechter op. Naast Johnny Depp zetten ook Michael Rispoli, Richard Jenkins en Giovanni Ribisi goede rollen neer. Aaron Eckhart is een sublieme slechterik, wat diens teloorgang een jammerlijke anticlimax maakt. Het gaat bij The Rum Diary niet om het verhaal, maar de boodschap. Een die in de afgelopen vijftig jaar relevant was dat op zijn minst nog vijftig jaar zal blijven; er zijn te veel klootzakken in de wereld. Wanneer dit simplistische en licht cynische wereldbeeld en Johnny Depps manier om hier iets aan te doen je aanspreekt, tussen de meest idiote taferelen door, dan zal jij jezelf met The Rum Diary zeker vermaken. Zit je na een half uur nog steeds niet met een (grote) grijns aan het scherm geplakt en vraag je jezelf af wanneer de film eindelijk eens begint, dan zal dit nooit je favoriet worden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Amusement, Komedie
Regio: 2
Jaar: 2012
Speelduur: 115 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: E1 Entertainment
EAN: 8713045221034

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Rum Diary is op deze DVD-uitgave te bekijken met een anamorf 1.78:1 beeldformaat. Halverwege en iets verderop in de film zitten er delen in waar het beeld opeens heel schokkerig wordt en er steeds zeer storende compressieblokken te zien zijn (zie afbeelding 1). Na iets meer dan een minuut is het in beide gevallen weer voorbij, maar je bent door het plotselinge verschil in beeldkwaliteit totaal uit het verhaal, naast dat het tijd kost voordat je ogen weer beseffen dat het schokkerige beeld weg is. Daarna kun je pas weer focussen op de film. Of dit een fout is geweest tijdens het persen van deze eerste DVD-uitgave is onbekend, maar hopelijk wordt dit voor toekomstige uitgaven opgelost.

Het contrast is niet al te hoog, waardoor de film een natuurlijk air behoudt. De zwartwaarde had op plekken iets hoger gemogen. Alle kleuren zijn goed verzadigd en geven The Rum Diary zijn levendig karakter. Iedereen draagt neutrale, zachte kleuren, behalve Amber Heard, die met haar rode badpak/jurk en gestifte lippen uit het scherm springt. De kracht van de film zit hem vooral in de belichting van sommige scènes. Door in sommige scènes heel subtiel om te gaan met de stijl en val van het licht, krijgt de film sfeer. In andere scènes is het soms wel iets te donker. Er wordt gebruik gemaakt van (versterkt) natuurlijk licht, naast gele en blauwgrijze filters. De afwisseling hiertussen zorgt er voor dat je je nooit in het beeld gaat vervelen. Er is sprake van duidelijk aanwezige grain en een licht moiré-effect, maar beide belemmeren nergens de kijkervaring. Op deze DVD-uitgave van The Rum Diary is Nederlandstalige ondertiteling aanwezig, die standaard onder de film wordt gepresenteerd. Via de afstandsbediening van je DVD-speler is deze wel uit te schakelen. De ondertiteling is zoals gebruikelijk wit ingekleurd en wordt gecentreerd onderin het beeld aangeboden. Naast enkele typefoutjes zijn er geen klachten te bespeuren.

Geluidskwaliteit

Op de DVD van The Rum Diary is één geluidstrack te vinden, namelijk de originele Engelstalige Dolby Digital 5.1-track (448 kb/s). Het meeste van het gesproken woord en de geluidseffecten is scherp en helder via het middenkanaal te horen. De surroundkanalen worden gebruikt om scènes die zich buiten afspelen meer atmosfeer te geven en slaagt hier goed in. Het verschil in gelaagdheid tussen scènes binnen of buiten is wel overduidelijk en kan wanneer je er op gaat letten enigszins storen. De geluidseffecten zijn prima, alleen wel erg mager in gelaagdheid. Het merendeel komt puur vanuit het middenkanaal, waardoor je als kijker niet echt in de film zit. Dit wordt gedeeltelijk verholpen door de regelmatig te horen muziek, die alle kanalen van je surroundsysteem aanspreekt. Ook het LFE-kanaal doet vrolijk mee met aanstekelijke melodieën van componist Christopher Young en zanger Dean Martin. Op deze momenten wordt je volledig bij het verhaal betrokken en leef je mee. Maar je wilt je zo de hele film lang voelen. Een gemiste kans.

Extra's

Na enkele promotietrailers, start de film onmiddellijk. De film bestaat uit twaalf hoofdstukken, die enkel via de afstandsbediening van je DVD-speler zijn te selecteren. Op deze DVD-uitgave zijn geen menu of extra’s aanwezig.

Conclusie

Schrijver Paul Kemp komt aan op Puerto Rico, waar hij succes probeert te behalen als journalist. Wat hierna volgt is een ongeëvenaard avontuur met een onverwacht einde. The Rum Diary is voor (toekomstige) fans van Hunter S. Thompson een prima verfilming van zijn gelijknamige boek. Simpel in zijn verhaal, maar zeer aantrekkelijk door de uitvoering. De beeldkwaliteit is op deze DVD-uitgave zeer storende compressieblokken in enkele scènes van een prima kwaliteit. Het geluid is wat aan de magere kant. Het totale gebrek aan extra’s is zeker te betreuren. Wanneer je op zoek bent naar een mainstream film om Johnny Depp te zien schitteren en je simpel te vermaken, dan is dit wellicht niet de beste keuze. Is dit geen streven, dan is The Rum Diary van harte aan te raden. Een gestoorde film met goed acteerwerk, een boodschap en een (beneveld) gouden hart.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Drugs Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.