In Time

Recensent:
Laurens van der Molen
11-04-2012

Totaalbeoordeling:

7.7
DVD

In Time (DVD)
Samenvatting

In de nabije toekomst is tijd het nieuwe betaalmiddel geworden. Mensen blijven groeien tot ze 25 jaar oud zijn en daarna krijgen ze nog één jaar. Dit wordt bijgehouden door een teller op hun arm. Als deze teller op nul staat houdt hun lichaam ermee op en vallen ze dood neer. Iedereen wordt betaald in minuten en kan op deze manier zijn of haar leven verlengen. Will Salas (Justin Timberlake) is inmiddels 28 jaar oud en leeft samen met zijn moeder letterlijk per dag. Wanneer hij een man redt die nog een eeuw op zijn klok heeft staan, blijkt dat de man helemaal niet gered wilde worden en geeft hij Will zijn tijd. Hij vertrekt naar de duurste tijdzone waar hij de beeldschone Sylvia Weis (Amanda Seyfried) ontmoet. Hij heeft de tijdpolitie echter op zijn hielen, die het cadeau ziet als diefstal. Will ontvoert Sylvia en bedenkt vervolgens samen met haar een plan om het systeem omver te gooien zodat de tijd eerlijk wordt verdeeld.

Commentaar

Het concept van In Time is erg interessant. Mensen worden steeds ouder en dit heeft tot gevolg dat het steeds drukker wordt op onze planeet. In Time toont ons een eventuele oplossing voor dit probleem. Het script voor de film is geschreven door Andrew Niccol, die de film ook geregisseerd heeft. Niccol is onder andere bekend van het schrijven van de script voor The Truman Show en Gattaca. Van de laatste heeft hij ook de regie gedaan. Gattaca is een erg goede en vaak ondergewaardeerde sciencefictionfilm en de verwachtingen voor In Time waren dan ook hoog. Niccol heeft bij In Time ervoor gekozen om de film als een echte actiethriller neer te zetten, met een vleugje sciencefiction. Hoewel hij een zeer geloofwaardige wereld laat zien, vergeet hij soms om de karakters de juiste vragen te laten stellen. De film focust zich voornamelijk op de situatie zelf en niet op het hoe en waarom. Dit is voor de echte sciencefictionliefhebbers jammer, maar op deze manier spreekt de film wel een groter publiek aan. De hoofdrollen zijn voor Justin Timberlake en Amanda Seyfried. Beiden doen het erg goed, maar vooral Justin Timberlake is erg overtuigend. In de bijrollen zien we ook veel bekende gezichten. Zo wordt de moeder van Will gespeeld door Olivia Wilde en het hoofd van de tijdpolitie door Cillian Murphy. De hele cast is vrij jong, dit omdat de karakters in deze wereld er niet ouder uitzien dan 25 jaar. Ze zetten hun rollen allemaal erg goed neer. Wat In Time erg goed doet, is het in beeld brengen van het verhaal. De karakters zijn overtuigend, de sfeer is grimmig en de actie is volop aanwezig. De film duurt 109 minuten en dit had van mij wel een half uur langer mogen zijn. In die tijd hadden ze het achtergrondverhaal van deze wereld wat meer uit kunnen leggen en ook het einde van de film had nog wel iets meer tijd mogen krijgen. Dit zijn echter slechts kleine minpuntjes, want al met al heb ik mij zeer goed met deze film vermaakt. In Time is dan ook een echte aanrader voor iedereen die sciencefiction een warm hart toedraagt. In Time is echter niet alleen geschikt voor sciencefictionliefhebbers, ook mensen die zin hebben in een goede actiethriller zouden de film een kans moeten geven.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2011
Speelduur: 105 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626087021

Extra's

  • Deleted Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De DVD-uitgave van In Time heeft een beeldverhouding van 2.35:1 en is in het oorspronkelijke beeldformaat anamorf op DVD gezet. Het beeld is van zeer goede kwaliteit. Er is weinig filmgrain te zien en waar zichtbaar, is deze niet storend. Een enkele keer is er wat lichte edge enhancement zichtbaar, maar ook deze stoort niet. De scherpte van het beeld en het contrast zijn erg goed. Dit geldt ook voor het schaduwdetail en het zwartniveau. De kleuren zijn mooi vol. De film bevat aardig wat actiescènes, maar dit levert nergens problemen op. De Nederlandse ondertiteling is goed leesbaar en staat duidelijk onderin het beeld. Een erg goede transfer, zoals het hoort.

Geluidskwaliteit

De DVD van In Time bevat een Dolby Digital 5.1 (448kb/s) Engels audiospoor en een Dolby Digital 5.1 (448kb/s) Frans audiospoor. Voor deze recensie is het Engelse spoor beluisterd. Het geluid is van goede kwaliteit en bevat geen vervelende fouten. De dialogen zijn duidelijk te volgen door de centerspeaker en waar nodig door de voorste speakers. De film zit vol met actiescènes en hierbij wordt goed gebruik gemaakt van de verschillende surroundspeakers. Ook de subwoofer is in deze scènes duidelijk hoorbaar. Met name bij de scènes in de druk bevolkte straten zorgt het spoor voor een erg ruimtelijk gevoel. Ondanks al het audiogeweld zijn de dialogen altijd goed te verstaan. In Time heeft dan ook een erg sterk audiospoor meegekregen, waar helemaal niets op aan te merken is.

Extra's

De DVD van In Time begint met een aantal beelden uit de film. Vervolgens kan er vanuit een statisch menu met achtergrondmuziek worden gekozen om de film af te spelen of de special feature te bekijken. Deze bevat net als de film een Dolby Digital 5.1 (448kb/s) audiospoor.

Deleted Scenes (5 min)
Een aantal scènes die de film uiteindelijk niet hebben gehaald. Voegen verder weinig toe aan het verhaal en het is dan ook niet erg dat ze de definitieve versie van de film niet hebben gehaald.

Conclusie

In de toekomst is tijd het nieuwe betaalmiddel geworden. Iedereen wordt betaald in minuten en kan op deze manier zijn of haar leven verlengen. Will Salas leeft letterlijk van dag tot dag. Wanneer hij echter ineens alle tijd van de wereld krijgt, besluit hij het corrupte tijdsysteem van binnenuit te veranderen. Het concept van In Time is erg veelbelovend. De uitwerking is helaas meer actiethriller dan sciencefiction. Hierdoor wordt het verhaal niet heel goed uitgewerkt. Wat overblijft is een sterke actiefilm die geschikt is voor een grote doelgroep. De DVD-uitgave van In Time heeft een erg goede beeld- en geluidskwaliteit meegekregen. Alleen de extra’s hadden beter gekund. Nu staan er slechts vijf minuten aan deleted scènes op de DVD. In Time is een prima actiethriller geworden, die als het verhaal iets beter was uitgewerkt misschien wel een klassieker had kunnen zijn.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Fox Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Roy Langeveld  |  12-04-2012

Jammer dat ze deze film in een thriller-structuur hebben geduwd. Zo'n filosofisch gegeven had zich voor iets beters geleend dan het heen-en-weerrennen waarin he...
Lees meer >

Laurens van der Molen  |  11-04-2012

Je hebt gelijk, ik pas het even aan, bedankt!
Lees meer >

jan_tran  |  11-04-2012

Niccol is onder andere bekend van het schrijven van de scripts voor Gattaca. Van die laatste heeft hij ook de regie gedaan. Volgens ontbreekt er hier een aantal...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:2
7.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.