Borgia

Recensent:
Ludo Keeris
19-03-2012

Totaalbeoordeling:

7.4
Blu-ray

Borgia (Blu-ray)
Samenvatting

Aan het eind van de 15e eeuw is Italië verdeeld over tien koninkrijken, met ieder hun eigen geestelijke leiders, de kardinalen. Zowel Frankrijk als het islamitische Turkije rukken op naar Italië. Daar is veel onderlinge vijandschap en men gunt elkaar het licht in de ogen niet. Rome is ook verdeeld in drie vijandige delen. Kardinaal Rodrigo Borgia (John Oman) is in een machtstrijd verwikkeld met Guilliano della Rovere (Dejan Cukic). Beiden willen de stervende paus Innocent VIII (Udo Kier) opvolgen, maar geen van beiden heeft genoeg steun van de overige kardinalen. Terwijl Borgia het celibaat predikt, houdt hij er een liefdesrelatie met de veel jongere Giulia (Marta Gastini) op na. Zijn beide neven Cesare (Mark Ryder) en Juan (Stanley Weber) maken het er voor Rodrigo niet makkelijker op om de strijd te winnen, want zij brengen met hun extreme geweld en misdragingen de positie van Rodrigo in gevaar. Maar met omkoperij, chantage en manipulatie weet Rodrigo zich toch te handhaven en hoopt zo toch paus te worden. De vraag is of de katholieke wereld daar gebaat bij is.

Commentaar

De televisie-serie Borgia is gebaseerd op de geschiedenis van de gelijknamige familie Borgia, die leefde rond de 15e eeuw in Rome. Ze wordt gezien als de eerste criminele familie en wordt zelfs de voorloper van de maffia genoemd. Geen fijne familie dus en daarom zeker de moeite waard om er een televisie-serie van te maken. Dat vond de Amerikaan Tom Fontana ook en hij is de grondlegger van deze serie. Het is een Frans/Duitse co-productie geworden, met daarbij ook nog geld uit Amerika en Groot-Brittannië. Vandaar het internationale karakter van de serie, waarbij de gesproken taal Engels is. Zo kan een groter publiek worden aangesproken. Overigens is de serie in Duitsland en Frankrijk uitgezonden in hun eigen taal, zoals dat gebruikelijk is in die landen. Er is ook een cast uit verschillende landen opgetrommeld, zonder namen die echt grote internationale bekendheid genieten. De serie is door vier verschillende personen geregisseerd, waarbij Oliver Hirschbiegel voor ons de meest bekende is. Hij is de regisseur van onder meer Der Untergang. Overigens moet deze serie niet verward worden met The Borgias, ook een televisieserie over dezelfde familie van Neil Jordan, met Jeremy Irons in de rol van Rodrigo Borgia.
Hoewel het verhaal grotendeels op waarheid is gebaseerd en er redelijk in wordt geacteerd is het toch moeilijk om dit een goede serie te vinden. Dat heeft slechts één oorzaak: sympathie. Of beter gezegd, het gebrek daaraan. Doordat alle belangrijke personages zich te buiten gaan aan hypocrisie, manipulatie, chantage en/of geweld is het nagenoeg onmogelijk om enige sympathie voor de hoofdpersonen op te brengen. De serie is op zich knap gemaakt en kosten noch moeite zijn gespaard om het er prachtig uit te laten zien. Maar de personages werken teveel tegen om hier met een goed gevoel naar te kunnen kijken. Er is geen moment dat bijvoorbeeld Rodrigo Borgia iets zachtmoedigs weet te zeggen of te doen, zonder dat hij daar bijbedoelingen bij heeft. Alles staat in het teken van zijn eigen, persoonlijke belang. En op een gegeven moment heb je het daar wel mee gehad. Het is dan ook bijzonder knap dat John Doman, die de rol van Rodrigo Borgia op zich heeft genomen, zo lang en goed in deze rol kan blijven. Je merkt aan andere personages dat ze moeite hebben met de Engelse taal. Hun stemmen zijn later opnieuw ingesproken, zodat er geen accenten te horen zijn, maar het acteren is wat stijfjes en blijkbaar heeft men (teveel?) aandacht besteed aan de dialogen in plaats van het acteren. De acteurs die het Engels wel goed machtig zijn, zoals Mark Ryder (Cesare Borgia), komen veel spontaner over.
Om de serie wat meer ‘schwung’ te geven is er een flinke dosis erotiek aan toegevoegd. Vaak is het een overbodige toevoeging. De serie zelf wordt er niet echt beter van, maar het zorgt wel voor extra publiciteit en zal ook zeker een bepaald soort publiek trekken. Je weet nu dus wat je kunt verwachten van deze serie. En als deze onderwerpen je aanspreken zou je Borgia een kans kunnen geven.

Dutch Filmworks heeft Borgia uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. De bespreking hieronder betreft de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Misdaad, Televisie
Regio: B
Jaar: 2011
Speelduur: 695 min
Verpakking: Boxset
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664093863

Extra's

  • Making Of
  • Boekje
  • Interviews
  • Poster
  • Kaarten

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Borgia staat in een beeldformaat van 1.78:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave, wat overeenkomt met het originele beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encodering van het beeld is gebruik gemaakt van de VC-1 videocodering.

De serie is op een volwaardige manier gedraaid en dat vertaalt zich terug naar het beeld. Het ziet er dan ook prachtig uit. Cameraman Ousama Rawi heeft prachtig werk afgeleverd en het ziet er zeer filmisch uit. De scherpte is uitstekend en ondanks de soms minimale belichting is er nog veel detail zichtbaar. Ook op het gebied van contrast en zwartniveau is er weinig op aan te merken, dat ziet er prima uit. Het kleurgebruik is zeer fraai en de rode toga’s van de kardinalen komen mooi over op beeld. Af en toe is wat lichte ruis waarneembaar, maar niet op een manier dat het kijkplezier wordt aangetast. Kortom, een prima transfer waar weinig op aan te merken valt.

Geluidskwaliteit

Er staat één geluidstrack op deze Blu-ray Disc-uitgave van Borgia en dat is een lossless DTS-HD Master Audio-track (16bit/48kHz). Het is een televisieserie die erg dialooggeoriënteerd is. Die komen keurig uit het midden en zijn goed verstaanbaar. Soms iets te goed, want ze staan erg op de voorgrond. Vooral bij de nagesynchroniseerde karakters gaat bij velen daardoor de sfeer verloren, die klinken te kaal en missen persoonlijkheid. Meer invulling met atmosfeergeluiden en geluidseffecten had dit kunnen verhelpen. Die staan nu namelijk wat ver naar de achtergrond in de mix. De ruimtelijkheid wordt gecreëerd door de muziek en atmosfeergeluiden, maar alleen de muziek weet soms op de voorgrond te komen. Het doel van deze geluidstrack is echter om de informatie van het gesproken woord goed over te brengen en daarin slaagt hij wel.

Extra's

Borgia komt in een prachtige boxset, die vergelijkbaar is met die van Pillars of the Earth. Naast de vier discs bevat de box ook nog een mooi boekje, een kleine poster en een mapje met kaarten met afbeeldingen van de belangrijkste karakters. Qua art-work is dit een zeer mooie uitgave. De extra’s op deze uitgave staan allemaal op de vierde disc. De extra’s zijn allemaal in HD-resolutie, maar ondertiteling ontbreekt!

Making Of (36 min)
Een weinig opzienbarende making of, mede door de slechte verstaanbaarheid van de geïnterviewden. Daardoor mis je veel informatie en ondertiteling is niet aanwezig. De belangrijkste leden van de crew vertellen over het verhaal, de decors en de acteurs. Ook de acteurs komen aan het woord. Slechts een enkele keer worden er interessante uitspraken gedaan, zoals door Christoph Schrewe, een van de regisseurs.

Interviews (100 min)
Vijftien interviews met allerlei betrokkenen van de cast en crew. De acteurs vertellen kort over hun karakter en hoe prachtig de kostuums en decors zijn en hoe geweldig het was om met de regisseurs te werken. Slechts twee interviews hebben wat meer diepgang en dat zijn die van producent Klaus Zimmerman en cameraman Ousama Rawi.

Boekje
Een mooi ingebonden boekje met informatie over het tijdperk van de Renaissance, de familie Borgia en de belangrijkste crewleden.

Poster
Een poster op A4-formaat met aan de ene kant een foto van Marta Gastini in haar rol van Giulia en aan de andere kant een familieportret van de Borgia’s.

Kaarten
Een mapje met kaarten met afbeeldingen van de hoofdrolspelers.

Conclusie

Aan het eind van de 15e eeuw ligt paus Innocent VIII op sterven. Een aantal kardinalen doen er alles aan om de nieuwe paus te worden, waaronder Rodrigo Borgia. Machtsmisbruik, corruptie of geweld, niets is hem te veel om de macht te grijpen. Borgia is een prachtig gemaakte televisieserie waarbij kosten noch moeite zijn gespaard om het er mooi uit te laten zien. Het probleem is echter dat de karakters onuitstaanbaar zijn en dat maakt het moeilijk om sympathie voor hen en daarmee voor deze serie op te brengen. Technisch valt er weinig op deze Blu-ray Disc-uitgave aan te merken. Zowel beeld als geluid zijn dik in orde. De extra’s vallen, ondanks hun lengte, behoorlijk tegen. Wel is het art-work prachtig verzorgd. Als de gang van zaken rond Rodrigo Borgia je werkelijk interesseert, dan zou je deze serie een kans kunnen geven.

Laatste reacties

SuperDre  |  14-08-2014

Heb net bij de mediamarkt de set gekocht voor 9.99 euro, maar voel met toch wel enorm genaaid.. Er staat namelijk 'De complete serie', alleen is het helemaal ni...
Lees meer >

rogue  |  27-03-2012

Ik heb alleen The Borgias (met Jeremy Irons dus) gezien, en die is wel aardig, ik heb 'm een 7 gegeven. Het is geen straf om 'm te kijken, er zijn genoeg pracht...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  27-03-2012

Heb net die andere serie BorgiaS op amazon.co.uk besteld (3 bd's), met Jeremy Irons, heeft iemand ze allebei gezien? Ik vraag me af welke de beste is...die op h...
Lees meer >

barend  |  27-03-2012

Heb net die andere serie BorgiaS op amazon.co.uk besteld (3 bd's), met Jeremy Irons, heeft iemand ze allebei gezien? Ik vraag me af welke de beste is...die op h...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  21-03-2012

Gewoon een hoop seks toevoegen lijkt tegenwoordig haast een verplicht element in historische series, maar de oude tijden stonden ook wel bekend om de losse mora...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  19-03-2012

Bekijk eerst een de serie, dan begrijp je wat ik bedoel. Het bederft echt de kijkervaring, hoe goed de serie verder ook mag zijn. Elke scenarist weet hoe een v...
Lees meer >

Oakey  |  19-03-2012

Geweldig, drie bolletjes op inhoud omdat de karakters onuitstaanbaar zijn! We gaan alleen nog voor de feelgood ��
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Seks DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.