Contagion

Recensent:
Patrick van den Hul
21-03-2012

Totaalbeoordeling:

6.2
Blu-ray

Contagion (Blu-ray)
Samenvatting

Wanneer een dodelijke pandemie uitbreekt die zich wereldwijd verspreidt, probeert de medische wereld in een race tegen de klok een vaccin te vinden en te vermijden dat er paniek uitbreekt. Een selecte groep wetenschappers volgt het spoor van een oncontroleerbaar dodelijk virus. Het centrum voor ziektepreventie en –bestrijding, het leger en de wereldgezondheidsorganisati doen al het mogelijke om een vaccin te vinden, voor het te laat is. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan want het virus is volkomen nieuw. Het verspreidt zich al wanneer twee personen hetzelfde voorwerp aanraken en is dodelijk binnen luttele dagen. Bovendien is de zogenoemde verspreidingsratio zodanig dat binnen enkele maanden 1 op de 12 mensen uit de gehele wereldbevolking besmet zal raken.

Commentaar

Gelauwerd regisseur Steven Soderberg verzamelde voor deze Contagion een droomcast om zich heen. Er is een buitengewoon groot aantal Oscarwinnaars en genomineerden dat hier zijn opwachting maakt. Marion Cotillard, Matt Damon, Laurence Fishburne, Elliott Gould, John Hawkes, Jude Law, Kate Winslet en vele anderen. De ster van de film is echter de premisse. Soderbergh heeft met Contagion een eigenzinnige en ietwat afstandelijke film gemaakt. Het script zit slim in elkaar en is angstaanjagend realistisch. We volgen de epidemie vanuit verschillende personages die meer of minder met elkaar te maken hebben, en krijgen hiermee een goed totaalbeeld. Soms lijkt het echter alsof je naar een documentaire zit te kijken in plaats van een speelfilm. Het koude en objectieve camerawerk draagt hier zeker aan bij. Ook de acteurs lijken geobsedeerd met accuratesse in de (wetenschappelijke) details en in veel minder mate met het creëren van een personage van vlees en bloed. Een treffend voorbeeld is Matt Damon. Zijn brave huisvader krijgt al vroeg in de film een onvoorstelbare tragedie te verduren en toont hierbij niet veel meer emotie dan een zak aardappelen. Een ander kenmerk van Soderberg is dat hij zijn films vaak gebruikt om iets van zijn (linkse) agenda te laten zien. Dit doet hij ditmaal in de vorm van het personage van Jude Law. Deze blogger met een publiek van 12 miljoen lezers verdenkt de verschillende overheidsinstanties van een complottheorie. Ze zouden onderzoek en oplossingen bewust geheim houden om zo een fortuin te verdienen aan het wondermiddel dat ze uiteindelijk aan de wereld presenteren. Helaas is zijn personage nogal een ongeloofwaardige chaoot en vallen deze scènes uit de toon met de rest van de film. Hierdoor is het effect beperkt. Met enige aarzeling verkondigen we hier echter wel dat Contagion geslaagd is in haar uiteindelijke opzet. Middels een intelligent script, uitstekende ondersteunde muziek, prima camerawerk en mooie sets ontvouwt zich een angstwekkend realistisch scenario, recht voor je ogen. Als je op zoek gaat naar het hart van de film zal je niet slagen en voelt de film misschien langdradig aan. Raak je gefascineerd door het idee dat het uitgangspunt vormt, dan kun je Contagion gerust een kans gunnen.

Contagion is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder volgt de bespreking van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Thriller
Regio: B
Jaar: 2011
Speelduur: 106 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Japans
  • Dolby Digital 5.1 - Pools
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888089934

Extra's

  • The Reality of Contagion
  • The Contagion Detectives
  • How a Virus Changes the World

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Contagion heeft een beeldverhouding van 1.78:1. Dit is een kleine afwijking op het origineel van 1.85:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc uitgave bestaat uit een 25 GB enkellaagse disk.

Laten we starten met de positieve kant. Deze transfer van Contagion is werkelijk gestoken scherp. In vrijwel elk shot zijn de kleinste details te onderscheiden. Dit draagt zeker bij aan de beleving van de film. Een klein smetje hierop vormt wel de lichte edge enhancement hier en daar en de aliasing die soms te zien is. Dit laatste voornamelijk in de kantoren van het infectiecentrum. De kleuren zijn moeilijk te beoordelen. Er zijn soms extreme filters toegepast, waardoor er bijvoorbeeld een groene waas over het beeld hangt. We kunnen alleen maar aannemen dat de aanpassingen de juiste doorvertaling naar deze Blu-ray Disc hebben gemaakt. Het is echter moeilijk om onder de indruk te zijn van deze bijzondere kleurstelling, in combinatie met het matige contrast en het zwartniveau dat niet geheel accuraat is. Zo heel af en toe zijn er eens kleurrijke momenten – zoals de flashbacks in een casino – waarop het beeld al wat meer schittert. Een prima presentatie die vooral op het gebied van detaillering boven het maaiveld uitsteekt en voor het overige simpelweg voldoet.

Geluidskwaliteit

Deze Blu-ray Disc is voorzien van een DTS HD MA 5.1-track (16bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Als je alleen op de hoogte bent van de premisse van Contagion dan verwacht je wellicht een rampenfilm vol spektakel. De film is echter vrij ingetogen en hetzelfde kan gesteld worden voor de audio. Dialoog is altijd goed verstaanbaar, gedoseerd en geconcentreerd op de middelste speaker. Daarnaast valt de vrijwel constant aanwezige muziek op in positieve zin. Deze toont een dynamisch beeld, hoewel met de nadruk sterk op de voorste kanalen. Het LFE-kanaal mag rustig aan doen en komt slechts zelden in actie. Dynamiek ontbreekt niet in het geheel, maar is wel spaarzaam. De achterste kanalen worden wel ingezet. Wanneer dit gebeurt is het helaas niet echt een feest voor het oor, maar een meer subtiel gebruik. Uitblinken doet deze track niet, maar er valt ook weinig op af te dingen. Het is gewoon een prima ondersteuning bij de film.

Extra's

De BD-uitgave van Contagion komt verpakt in een standaard keep case. Er zijn een aantal extra’s te bewonderen. Alle extra’s zijn in HD te bekijken met Dolby Digital 2.0 audio en Nederlandse ondertiteling.

The Reality of Contagion (11 min.)
Het gaat hier niet zozeer over het maken van de film maar over hoe onvoorbereid de wereld eigenlijk is op de plotselinge uitbraak van een nieuw, onbekend virus. Het zijn vooral de acteurs die aan het woord komen.

The Contagion Detectives (5 min.)
Verschillende experts hebben de cast en crew geholpen om de realiteit zo accuraat mogelijk weer te geven. In deze extra komen deze experts aan het woord.

How a Virus Changes the World (2 min.)
Een prachtig gemaakt animatiefilmpje over manier waarop een virus zich, vanaf het eerst moment van uitbraak, over de hele wereld verspreidt.

Conclusie

Een dodelijk virus verplaatst zich van mens op dier en van daaruit razendsnel over de rest van de wereld. De mensheid staat op zijn kop en wetenschappers proberen in allerijl tijdig een vaccin te ontdekken. Contagion behandelt dit klinische onderwerp op een evenzo klinische wijze. Het script is intelligent en zit sterk in elkaar, maar van emotie en daarmee medeleven is vrijwel geen sprake. De Blu-Ray Disc-uitgave biedt prima beeld- en geluidskwaliteit en een drietal korte featurettes.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

pjblack  |  09-05-2012

Bij de beoordeling van de BD worden natuurlijk andere maatstaven gebruikt dan bij de beoordeling van de DVD. Natuurlijk is de BD veel beter, ondanks dat de DVD ...
Lees meer >

Frenkel  |  09-05-2012

Bij de beoordeling van de BD worden natuurlijk andere maatstaven gebruikt dan bij de beoordeling van de DVD. Natuurlijk is de BD veel beter, ondanks dat de DVD ...
Lees meer >

WaymannDirector  |  09-05-2012

Vond het beeld van deze film nogthans zeer sterk hoor!
Lees meer >

rogue  |  09-05-2012

Blijft het vreemd vinden. Een lagere waardering qua beeld op br vs dvd. Ondanks de kritiekpuntjes kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat het beeld minder ...
Lees meer >

pjblack  |  09-05-2012

Blijft het vreemd vinden. Een lagere waardering qua beeld op br vs dvd. Ondanks de kritiekpuntjes kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat het beeld minder ...
Lees meer >

Westi  |  25-04-2012

Vond de film wel aardig ... thema is realistisch ... kakt af en toe wat in ....
Lees meer >

Tarkus  |  20-04-2012

Goede film die een realistisch beeld toont van het het zou kunnen lopen als er een virus uitbreekt en dit op wereldschaal. De vertolkingen, van een cast om U te...
Lees meer >

WaymannDirector  |  21-03-2012

Hieronder de link naar de Blu Ray Unboxing van Contagion NL uitgave. http://www.youtube.com/watch?v=cIKd3xuO9b8&list=UUL-k-MYCxvgAo1GX04lBCsQ&index=1&featur...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst DTS HD High Resolution 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:2
5.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.