Friends With Benefits

Recensent:
Patrick van den Hul
03-03-2012

Totaalbeoordeling:

5.2
Blu-ray

Friends With Benefits (Blu-ray)
Samenvatting

Dylan (Justin Timberlake) heeft het helemaal gehad met relaties. En Jamie (Mila Kunis) gelooft niet meer in al die clichés over ware liefde. Maar omdat ze zich wel tot elkaar aangetrokken voelen, besluiten ze iets nieuws te proberen: lichamelijke liefde zonder emotionele band en al die andere verwikkelingen. Klinkt simpel, toch? Niet dus. Al snel ontdekken ze dat hun simpele plannetje toch niet zo simpel blijkt als dat het aanvankelijk leek te zijn. Ze ontmoeten elkaars familie – bewust of per ongeluk – en leren elkaar steeds beter kennen. Daardoor wordt hun afspraak ook steeds moeilijker te handhaven. Ze willen hun hechte vriendschap niet verliezen, maar raken steeds meer verstrikt in een complex web van emoties.

Commentaar

Het is bijna niet te geloven maar in hetzelfde jaar (2011) zijn er twee grote romantische komedies in Hollywood uitgekomen met exact dezelfde premisse. De andere is No Strings Attached met Natalie Portman en Ashton Kutcher in de hoofdrollen. Toch verschillen de films als dag en nacht van elkaar in de uitvoering. Friends With Benefits weet op verrassende wijze een realistische draai te geven aan het geheel, terwijl No Strings Attached alle clichés afloopt en bovenal elke vorm van chemie ontbeert. Tot zover de vergelijking, beter kan Friends With Benefits op haar eigen merites beoordeeld worden. Regisseur Will Gluck – die hiervoor met Easy A al een even verfrissende film maakte – hechtte enorm veel waarde aan realistische dialogen. Echte mensen praten over hele andere dingen dan waar de personages in Hollywoodfilms vaak gespreksstof van maken. Deze doorvertaling heeft zijn weg naar het scherm zeker gevonden. De dialogen zijn herkenbaar en realistisch, maar toch zodanig voorzien van snelheid, scherpte en vooral veel humor dat ze uitermate vermakelijk zijn. Het helpt ook zonder meer dat Justin Timberlake en Mila Kunis zeer goed op elkaar ingespeeld zijn. Neem daarbij een bijrol-ensemble waar je u tegen zegt en het plaatje is compleet. Woody Harrelson is hilarischer dan ooit, Patricia Clarkson brengt haar schat aan ervaring mee en tenslotte zorgt Richard Jenkins voor een serieuze noot. Friends With Benefits mag dan misschien niets nieuws toevoegen aan het genre, maar is zich wel bewust van alle regels daarbinnen en steekt hier bewust de draak mee. Deze frisse draai en de chemie tussen de hoofdrolspelers zijn op zichzelf al genoeg om de film te kunnen dragen.

Friends With Benefits is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder volgt de bespreking van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Komedie, Romantiek
Regio: A, B, C
Jaar: 2011
Speelduur: 109 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
  • DTS-HD MA 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609656688

Extra's

  • verwijderde scenes
  • Audiocommentaar
  • Previews
  • Bonus Benefits: A Pop-Up Trivia Track
  • On Set with FWB
  • In a Flash: Choreographing a Mob
  • Comedy of a Sexomedy

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Friends With Benefits heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk.

De transfer van Friends With Benefits ziet er simpelweg gelikt uit. De locaties zitten continu vol met kleur- en contrastrijke omgevingen en deze worden op evenzo kleurrijke en contrastrijke wijze vertaald naar Blu-ray Disc. Er is misschien geen sprake van karakter in deze digitaal gefilmde productie, maar dit wordt goedgemaakt door technische perfectie. Het detail is meer dan eens uitzonderlijk goed. De verschillende sfeervolle omgevingen komen hierdoor erg goed over. Ook het zwartniveau is prima in orde. In de meer donkere scènes blijft het schaduwdetail prima overeind. Zoals eerder aangegeven is de transfer technisch gewoon heel goed op orde, er is geen defect te bespeuren.

Geluidskwaliteit

Deze Blu-ray Disc van Friends with Benefits is voorzien van een DTS HD MA 5.1-track (16bit/48kHz) in de originele Engelse taal en varianten met dezelfde specificaties in het Frans en Italiaans. De track ademt degelijkheid en klinkt altijd helder en duidelijk. Evenzo geldt dit voor de dialogen waar men geen steek laat vallen. Heel veel indruk maakt het geluid echter niet, het lijkt wel alsof men zich wat heeft ingehouden hier en daar. Omgevingseffecten komen maar sporadisch uit de achterste speakers en waar dit het geval is, is dit in laag volume. Dit maakt dat de track niet echt ruimtelijk klinkt. Wanneer muziek op de voorgrond treedt is dit anders en is er wel sprake van ruimtelijkheid en een mooi laag vanuit de subwoofer. Alles overziend is het een prima track die de film goed ondersteunt, maar ook niets meer dan dat.

Extra's

De film zit verpakt in een standaard keep case. Via het uitvoerig geanimeerde menu zijn onderstaande extra’s te bekijken. Alle extra’s zijn in HD en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Bonus Benefits: A Pop-Up Trivia Track (109 min.)
Je bekijkt hier gewoon de film maar krijgt af en toe tekst in beeld met (zinloze) trivia die al dan niet direct wat te maken hebben met de film.

Audiocommentaar
Dit audiocommentaar wordt verzorgd door regisseur Will Gluck en hoofdrolspelers Justin Timberlake en Mila Kunis.

Verwijderde scènes (9 min.)
Een aantal verwijderde scènes, te bekijken met of zonder commentaar van de regisseur. Ze zijn op zichzelf vaak erg grappig, maar passen juist daarom niet goed in de film, omdat het tempo erdoor afneemt of de timing in combinatie met serieuze scènes niet goed is.

Outtakes (7 min.)
De overbekende blooper-reel, zoals altijd aanstekelijk. Vooral Woody Harrelson blijkt een grote grappenmaker op de set.

On Set with FWB (6 min.)
Er wordt besproken hoe het was om in New York te filmen en hoeveel publiek daar telkens bij kwam kijken. Ook andere sets worden afgegaan. Ook het elkaar de hemel in prijzen ontbreekt niet.

In a Flash: Choreographing a Mob (6 min.)
Hoe zijn de flashmob-scènes in de film tot stand gekomen? Hier zie je het!

Comedy of a Sexomedy (15 min.)
Hier wordt vooral ingegaan op de seksscènes in de film en hoe men daarin op zoek was naar de juiste toon in de humor.

Previews (5 min.)
Een aantal promotiefilmpjes en trailers van Sony.

Conclusie

Dylan en Jamie hebben hun portie mislukte relaties wel gehad. Wanneer ze elkaar ontmoeten en het klikt goed, sluiten ze dan ook een pact. Ze gaan puur voor seks, maar zonder gevoelens en dus ook zonder een relatie. Dit pakt al snel heel wat complexer uit dan verwacht. De premisse van Friends With Benefits is niet bepaald origineel maar dit wordt meer dan goed gemaakt door de mate van zelfspot met het genre dat in deze trend te vinden is. Daarnaast helpen de spitsvondige dialogen en de chemie tussen de hoofdrolspelers ook zeker mee. De Blu-ray Disc is prima verzorgd met een uitstekende transfer en voldoende geluidskwaliteit. Ook zijn er een redelijk aantal leuke extra’s opgenomen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Sony Pictures Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Roy Langeveld  |  05-03-2012

Ja, van achter is het een butt-double, en van de zijkant is ze het wel zelf, maar zijn de 'strategische plekken' enigzins bedekt. Hopelijk verstoor ik nu geen m...
Lees meer >

nlamste3  |  04-03-2012

Op IMDB.com vond ik dit: Crystal Aguilar .... stand-in/photo double (mila kunis ) Staat niet expliciet bij 'butt-double', maar dit lijkt me voldoende info.
Lees meer >

nlamste3  |  04-03-2012

Heb ff snel op Youtube gekeken en er wordt inderdaad overal beweerd dat ze een butt-double heeft gebruikt... Dus GEEN aanschaf voor mij ;-)
Lees meer >

Franklin1975  |  04-03-2012

Als het geen body double is... want je ziet haar ook van de zijkant naakt. Hopen dat ze het echt zelf is, nietwaar? ;-)
Lees meer >

nlamste3  |  04-03-2012

Leuk en onderhoudende film, met inderdaad scherpe dialogen. Maar niet verrassend of vernieuwend, en iedereen weet eigenlijk al vanaf het begin hoe de film zal g...
Lees meer >

Werner  |  03-03-2012

Het is bijna niet te geloven maar in hetzelfde jaar (2011) zijn er twee grote romantische komedies in Hollywood uitgekomen met exact dezelfde premisse. Twee ...
Lees meer >

Franklin1975  |  03-03-2012

3,5/5 voor de film en tóch lovende woorden? 4/5 vind ik persoonlijk beter passen afgaande op de recensie én persoonlijke beoordeling. Heb de film op dvd gezien ...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  03-03-2012

De artwork van de disc zie ik juist nergens. Maar je zal het woordje 'niet' vergeten zijn. Ik denk zelf dat de animo daarvoor miniem is. Inderdaad. Daarnaast...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  03-03-2012

Even muggenziften: het is niet Mina Kunis maar MiLa. Zag het net toevallig en ik denk: ik geef het even door... Goede recensie. (y)
Lees meer >

rogue  |  03-03-2012

Jamemr dat bij deze recensies de art work van de disc nog wordt getoond... Mss een tip voor de volgende recensies ? De artwork van de disc zie ik juist nergens....
Lees meer >

WaymannDirector  |  03-03-2012

Jamemr dat bij deze recensies de art work van de disc niet wordt getoond... Mss een tip voor de volgende recensies ?
Lees meer >

Pieter R.  |  03-03-2012

Even muggenziften: het is niet Mina Kunis maar MiLa. Zag het net toevallig en ik denk: ik geef het even door... Goede recensie.
Lees meer >

rogue  |  03-03-2012

Dit is inderdaad een geslaagde film, mede dankzij de chemie tussen Timberlake en Kunis en de vlotte dialogen.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Grof Seks DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:7
Extra's:7
3.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.