Cowboys & Aliens (DC)

Recensent:
Ludo Keeris
31-01-2012

Totaalbeoordeling:

7.3
Blu-ray

Cowboys & Aliens (DC) (Blu-ray)
Samenvatting

Een man (Daniel Craig) ontwaakt, ergens buiten in een rotsachtige woestijn, met een wond in zijn buik en een vreemde armband om. Hij weet niet wie hij is en hoe hij daar gekomen is. Als hij in een oud mijnstadje arriveert, wordt hij geholpen door de plaatselijke priester. Het stadje zelf wordt gecontroleerd door de norse veeboer Woodrow Dolarhyde (Harrison Ford). Zelfs de plaatselijke sheriff Taggart (Keith Carradine) danst normaal gesproken naar zijn pijpen. Maar niet deze keer, als Dolarhyde’s zoon Percy een conflict krijgt met de onbekende man. Want de onbekende man blijkt de gezochte crimineel Jake Lonergan te zijn, die verdacht wordt van berovingen en moord. Lonergan zelf kan zich daar niks van herinneren. Als dan een aantal ruimteschepen het stadje benaderen en willekeurig mensen ontvoeren begint bij Lonergan steeds meer te dagen wat er met hem is gebeurd. Alle vetes moeten nu opzij worden gezet en alle krachten verenigd om de ontvoerde mensen weer terug te halen. De tegenstand is echter veel groter en sterker dan verwacht.

Commentaar

De titel Cowboys & Aliens dekt de lading geheel. Het is geen alledaagse combinatie, maar deze film gaat inderdaad over stoere cowboys en enge buitenaardse wezens. Een combinatie van western met sciencefiction, je moet er maar opkomen. Aan regisseur Jon Favreau (Iron Man, Iron Man 2) de taak om hier een eenheid van te maken. Met Steven Spielberg als uitvoerend producent, een budget van 163 miljoen dollar en een cast bestaande uit Indiana Jones en James Bond zijn de basisingrediënten in ieder geval aanwezig. Cowboys & Aliens bewijst echter dat veel goede elementen nog geen goede film hoeft op te leveren. Het is op zich een zeer onderhoudende film, maar het is geen hoogvlieger. Daarvoor is het verhaal niet sterk genoeg. De eerste drie kwartier van de film hebben een echte westernsfeer en zijn het sterkst. Ruige mannen in een bijna verlaten mijnstadje die elkaar na een flinke drinkpartij in de lokale saloon naar het leven staan. Als de ruimteschepen komen verandert de sfeer van de film van western naar sciencefiction. Cowboys die met pistolen en geweren de futuristische ruimteschepen te lijf gaan. Dat brengt ons meteen bij het grootste probleem van deze film: de geloofwaardigheid. De onwaarschijnlijkheden volgen elkaar in rap tempo op. Het team van scenarioschrijvers bestond maar liefst uit zes mensen en het verbaast dan toch enigszins dat er niemand met meer geloofwaardige scènes op de proppen is kunnen komen. Nu ligt deze combinatie van genres niet direct voor de hand, waardoor elke situatie tussen cowboys en aliens wat onnatuurlijk overkomt. Gelukkig ligt het tempo hoog en heb je als kijker nauwelijks tijd om stil te staan en je af te vragen of het allemaal wel zo logisch is.
De film heeft ook een licht moralistische inslag. Zelfs de meest norse en dictatoriale maniak heeft ergens nog wat menselijkheid in zich, dat zich laat zien als de juiste situatie zich voordoet. Hiermee wordt het karakter van Woodrow Dolarhyde bedoeld, gespeeld door Harrison Ford. Ford weet dit karakter op een uitstekende manier gestalte te geven en wint uiteindelijk de sympathie van de kijker. Daniel Craig daarentegen is de held, maar zijn karakter blijft vrij eendimensionaal. Waar de kijker in het begin duidelijk sympathie voor hem heeft weet hij dat niet de hele film door vast te houden. Dit is zeker niet de sterkste rol van Craig. De film blijft echter wel degelijk onderhoudend en wie zich niet al te druk maakt om datgene wat er niet klopt aan het verhaal zal zich dan ook zeker niet vervelen.

Paramount heeft Cowboys & Aliens uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. Van de Blu-ray Disc bestaat er ook een steelbookversie. De hier besproken uitgave betreft de Blu-ray Disc in keepcase, die inhoudelijk gelijk is aan de steelbookversie. De filmversie op de Blu-ray Disc betreft de Director’s Cut, die zo’n kwartier langer duurt dan de oorspronkelijke bioscoopversie. De Director’s Cut bevat voornamelijk een paar extra shots en korte scènes, terwijl er ook een paar shots zijn weggelaten. Er is weinig veranderd aan de structuur van de film (geen scènes die verplaatst zijn of een toevoeging van andere karakters), maar het geeft wel iets meer inhoud. Op de bijgeleverde DVD staat wel de bioscoopversie.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Science fiction, Western
Regio: B
Jaar: 2011
Speelduur: 136 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Fins, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 505058870510

Extra's

  • Audiocommentaar
  • DVD
  • Makin of
  • Gesprekken met Jon Favreau

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Cowboys & Aliens staat in een beeldformaat van 2.40:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave. Dat is gelijk aan het originele beeldformaat. De film staat op een 50 GB dubbellaags disc, die voor ruim 48 GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encodering van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering.

Het camerawerk van Cowboys & Aliens is bijzonder fraai en de transfer van deze film stelt zeker niet teleur. Het heeft een haarscherp beeld met veel oog voor detail. In close-ups zijn duidelijk de poriën in de gezichten en het stof in het haar te zien. Het kleurgebruik is zoals we bij een western mogen verwachten. Er zijn weinig uitgesproken kleuren in decors en kleding, maar vuur heeft een felle oranje kleur en spat van het scherm. Artefacten komen we in het geheel niet tegen. Het enige wat deze transfer van de maximale score afhoudt is het wisselvallige contrast. Bij daglichtscènes is er niets aan de hand. Dan is er een mooi contrast met goed schaduwdetail en degelijk zwartniveau. Bij nachtscènes echter wordt het contrast een flink stuk minder. Dan zakt het behoorlijk in tot een laag contrast met weinig detail en een matig zwartniveau. Het wordt meer een donkergrijze massa. Dat zal ook te maken hebben met de manier van belichten van de film, want er is soms heel weinig licht gebruikt. Daarom heeft men bij de omzetting blijkbaar gekozen om het contrast te verlagen, om zo het geheel wat beter te kunnen blijven volgen. Maar mooier wordt het er niet van!

Geluidskwaliteit

Over het geluid van Cowboys & Aliens hebben we niet te klagen. Daarvoor is een DTS-HD Master Audio 5.1 (24bit/48kHz) track in de Engelse taal verantwoordelijk. De Blu-ray Disc heeft een krachtige en degelijke geluidstrack, die volop gebruik maakt van alle beschikbare kanalen. Het LFE-kanaal heeft een agressief en diep laag, dat in een aantal scènes voor een stevige punch zorgt. De geluidseffecten in de surroundkanalen (pistoolschoten) geven veel richting aan het geluid. Omgevingsgeluiden zijn heel genuanceerd aanwezig in de woestijnscènes en de scènes tussen de rotsen. Dialogen zijn prima te volgen en komen voornamelijk uit het midden. Dit alles zorgt voor een sterke en gedetailleerde geluidstrack, waar niemand over zal klagen.

Extra's

De Blu-ray Disc-uitgave heeft een menu met beelden uit de film en waar men het geluid kan instellen met eventuele ondertiteling. Daarnaast bevat de disc een drietal extra's. Deze zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling, behalve het audiocommentaar.

Audiocommentaar
Regisseur Jon Favreau spreekt het audiocommentaar in. Hij begint te vertellen dat zowel de Director's Cut als de bioscoopversie een audiocommentaar hebben, maar op de Nederlandse uitgave van de Blu-ray Disc staat alleen maar de Director's Cut. Zijn commentaar is niet altijd even begrijpelijk, maar Favreau geeft ook regelmatig inzicht in hoe de opnames zijn verlopen, wat de karakters voor hem betekenen en hoe de sets zijn gebouwd. Het commentaar is niet voorzien van Nederlandse ondertiteling, maar er is wel de mogelijkheid om het met Engelse of Duitse ondertiteling te bekijken.

Igniting the Sky: The Making of Cowboys & Aliens (40 minutes)
Een Making of die is onderverdeeld in zes hoofdstukken: Finding the Story, A Call to Action, Absolution, Outer-Space Icon en The Scope of the Spectacle. Het is een flitsend geheel, waarin heel veel mensen hele korte quotes geven. Daardoor mist het wel de nodige diepgang. Ook de gebruikelijke persoonsverheerlijking is flink aanwezig. Het feit dat Olivia Wilde dit "het allerbeste script ooit" noemt zegt al genoeg. Wel mooi zijn de vele beelden van de set, zodat je toch een idee krijgt in wat voor omstandigheden de film is opgenomen. Deze making of is in HD-resolutie.

Gesprekken met Jon Favreau (80 minutes)
Zes gesprekken die regisseur Jon Favreau houdt met de cast en producenten van de film: Daniel Craig, Harrison Ford, Oliva Wilde, Steven Spielberg en Ron Howard met Brian Grazer, Alex Kurtzman met Roberto Orci en Damon Lindelof. Favreau heeft het met hen over allerlei aspecten van de film, maar ook over het proces van films maken en het schrijven van scenario's. Elk gesprek duurt ongeveer een kwartier. De gesprekken staan in SD-resolutie op de disc.

DVD
De DVD van de film die, in tegenstelling tot de Blu-ray Disc, de bioscoopversie bevat.

Conclusie

Jake Lonergan weet in eerste instantie niet wie hij is, maar als kleine ruimteschepen mensen beginnen te ontvoeren, begint hij zich langzaam te herinneren wie hij was. Samen met een norsige veeboer en een wonderschone dame gaat hij proberen de ontvoerde mensen weer terug te halen. Cowboys & Aliens is een zeer avontuurlijke mix van western en sciencefiction. De onwaarschijnlijkheden volgen elkaar in rap tempo op, maar de film blijft wel vermakelijk en verveelt eigenlijk geen moment. Deze Blu-ray Disc-uitgave bevat de Director’s Cut, die een kwartier langer duurt dan de bioscoopversie. Een uitstekend geluid en goede beeldkwaliteit in combinatie met een paar extra’s maken dit zeker een leuke aanwinst voor je collectie, mits je de combinatie western met sciencefiction kunt waarderen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Michael Hamers  |  06-02-2012

Westworld (1973)? Is toch niet helemaal een genre combi van western en scifi in mijn ogen... Ja, het speelt zich deels af in een wild west setting, maar dan ...
Lees meer >

Michael Hamers  |  06-02-2012

Mischien dat juist daarom het eerste seizoen zo sterk was. Vaak kabbelen series maar wat door en wordt het allemaal snel minder. Ben ik volledig met je eens....
Lees meer >

hstadman  |  06-02-2012

Mischien dat juist daarom het eerste seizoen zo sterk was. Vaak kabbelen series maar wat door en wordt het allemaal snel minder. Serenity en Firefly combiner...
Lees meer >

Geert1  |  06-02-2012

Oke ik had nog nooit over die andere gehoord. hahahaha Ver voor mijn tijd hahahaha Maar bedankt heren ik zal ze zeker eens checken. hahaha moet er nog steeds o...
Lees meer >

Johan1967  |  04-02-2012

Westworld (1973)?
Lees meer >

hstadman  |  03-02-2012

Same thoughts here. Firefly en de afsluitende film Serenity zijn ouder dan deze film, niets nieuws dus.Serenity is nochtans ouder.
Lees meer >

Michael Hamers  |  03-02-2012

Serenity en Firefly combineren idd scifi met cowboys, maar niet met aliens... Firefly is/was een trendsetter, maar helaas heeft het eerste seizoen geen vervolg...
Lees meer >

Jeroen D  |  02-02-2012

Serenity is nochtans ouder. en veel beter dan deze film :grin:
Lees meer >

Werner  |  02-02-2012

de eerste film die westerns en sci fi combineert Serenity is nochtans ouder.
Lees meer >

Geert1  |  02-02-2012

Ik ben het volledig met jullie eens kon beter. Het idee vond ik wel goed. Het is denk ik ook de eerste film die westerns en sci fi combineert. Het had een trend...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  02-02-2012

Idd, leuk idee, prima cast en genoeg elementen voor een topper á la Iron Man, maar helaas met een scenario dat een stuk sterker had kunnen zijn. Zes scenaris...
Lees meer >

Michael Hamers  |  31-01-2012

Aardige film en leuk concept. Niet helemaal goed uitgewerkt. Zoals al is gezegd is de eerste helft erg goed met een goede sfeer. 2e helft zakt behoorlijk in. Ma...
Lees meer >

M-EX(treem)  |  31-01-2012

Anderhalf voor de extra's is wel heel erg weinig. Daar moet er toch zeker nog 1 of anderhalve bij?
Lees meer >

Ludo Keeris  |  31-01-2012

Review bevat plaatjes van Super 8. Wat heb ik nou toch weer gedaan? :confused: Aangepast en bedankt voor de opmerking.
Lees meer >

Rogier Burghout  |  31-01-2012

Het begin vd film is idd het sterkst en daarna zakt het als een plumpudding in elkaar. Gemiste kans en jammer, want Craig en Ford hadden icm het western element...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:3
7.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 11
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.