Sint

Recensent:
Vincent Vernel
05-12-2011

Totaalbeoordeling:

6.4
DVD

Sint (DVD)
Samenvatting

Sinterklaas bestaat niet. Althans, niet zoals wij hem kennen. De echte Sint was een ordinaire rover, ergens in de late middeleeuwen. Uiteindelijk kreeg de lokale bevolking schoon genoeg van alle plunderingen door de gevallen heilige en zijn gevolg en besloot men de bende een lesje te leren. De oude schoener van de Sint, de boot waar alle buit lag opgeslagen, wordt ondergedompeld in een zee van vlammen. Zo ook Sint Niklas en cohorten. Vanaf die dag was de boot en alle opvarenden vervloekt. Elke volle maan op vijf december is een gruwelnacht, waarin velen hun dood vinden. Vooruit naar het heden, precies vijf december. Toevalligerwijze schijnt de maan op zijn volst, dus dient iedereen zich voor te bereiden op het ergst. Hij komt. Hij komt.

Commentaar

Beroemde regisseurs als Peter Jackson (Lord of the Rings) en Sam Raimi (Spiderman) begonnen hun carrière met het maken van horror/komedie-films. Horrorfilms waar er op zo'n manier korte metten wordt gemaakt met vriend of vijand, dat je als kijker niet anders kunt doen dan lachen om het spektakel dat zich voor je afspeelt. Recente voorbeelden uit dit genre zijn Shaun of the Dead en Zombieland. In Scandinavië gooien ze er nog een schepje bovenop en kwam er een film uit over nazi-zombies (Dead Snow) en één over het ware verhaal achter de kerstman (Rare Exports: A Christmas tale). Vorig jaar, 2010, kwam er nog een horror/komedie-film uit Europa. Sint, van de hand van onze eigen Dick Maas. Gelijk moet ik bekennen dat Dick Maas in mijn boek weinig fout kan doen. Hij doet waar Paul Verhoeven van vond dat Nederland er te klein voor was en waar Tim Oliehoek nog jaren van zal dromen; Hollywood in ons kikkerland. Niet zo gelikt of met een hoog budget zoals uit Amerika, maar wel van ons. Je houdt van films van Maas of je vindt ze niet te pruimen. Dit bleek ook uit de recensies over Sint, waar het bekrompen deel van Nederland maar al te graag bij voorbaat al afkeurend met zijn vinger naar wees. Aangezien ik tot de liefhebbers van Maas behoor, heb ik mij ondanks de critici en evidente fouten in de film prima met Sint vermaakt en denk ik dat velen anderen dit ook zullen doen. Echter ben ik hier om films zorgvuldig te recenseren. Dat zal ik dan ook doen.

In vergelijking met de bovengenoemde horror/komedie-films, delft Sint jammer genoeg veruit het onderspit. Het verhaal heeft een te zwakke basis en is niet genoeg uitgedacht om een coherente film te vormen. Je kunt veel zeggen over horror-komedies, maar de meesten bevatten wel een rechtlijnig verhaal. Sint niet. De teksten, door Dick Maas zelf geschreven, zijn vrij plat en veel van de humor zal bij velen niets meer voortbrengen dan een grijns van schaamte. Het is leuk gevonden dat alle gebruiken die bij het Sinterklaasfeest horen een plekje krijgen, maar soms is er te ver gezocht om die plek te verwerven. Tevens wordt er zeer slordig omgegaan met iets simpels als jaartallen. Wanneer dit soort momenten zich op gaan stapelen, vervalt de film in een farce. Natuurlijk is het niet de bedoeling om dergelijke films niet (te) serieus te nemen, maar zelfs een film over het meest stupide onderwerp heeft een solide structuur nodig. Huub Stapel vormt in zijn rol als Sint Niklas totaal geen dreiging. Het zijn de pieten die het vuile werk opknappen, de Sint zelf is voornamelijk bezig met boos kijken. Wellicht is dit opbouw naar een deel 2? Ook de directe reden om het liefst geheel Amsterdam uit te moorden wordt nergens duidelijk. Dit is ook de achilleshiel van Sint. Er is niets voor de kijker om zich met de moordende Klaas te identificeren. Hier en daar is de montage wat schokkerig en naar mijn mening iets te gehaast. Het acteerwerk is over het algemeen acceptabel, maar vaak vrij houterig en onnatuurlijk. Bert Luppes geeft alles in zijn rol als rechercheur Goert, wat hem een genot maakt om naar te kijken. Mijn complimenten voor de toon op het einde van de film. Wellicht bevatten de laatste tien/vijf minuten wel de eigenlijke boodschap van Sint. Daarvoor moet je dan wel eerst een uur lang in onwetendheid blijven kijken. Voor velen zal het einde alsnog geen voldoening geven. Concluderend is Sint een typische Dick Maas film, waar liefhebbers van zijn werk zich zeker mee zullen vermaken. Voor fans van horror/komedie bevat het verhaal te veel gaten om echt spannend, grappig of boeiend te worden en is het acteerwerk van verschillende personages te schrijnend om je echt in te kunnen leven. Zij zullen deze film een keer kunnen huren of op tv zien.

Sint is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder de recensie van de DVD-uitgave.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Horror, Komedie
Regio: 2
Jaar: 2011
Speelduur: 84 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777934029

Extra's

  • Trailer
  • Making Of

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Sint is op DVD te bekijken met een anamorf 2.35:1 beeldformaat. Het is een vrij donkere film, vaak gebruik makend van lichtblauw licht om de horrorsfeer te benadrukken. Aan deze sfeer dragen ook de diepe zwartwaarde en het hoge contrast bij. De scènes overdag zijn goed verlicht en kennen mooie, diep verzadigde kleuren. De stijl van de beelden doen de film licht denken aan een stripboek, wat wellicht een doelbewuste keuze van de makers is geweest. Veel van de special effects in de film zijn prima, zeker als je bedenkt hoeveel extra geld Hollywood heeft om alles er piekfijn uit te laten zien, maar soms zijn de bewegingen te onnatuurlijk om niet gelijk te beseffen dat je naar geanimeerde beelden kijkt. Het beeld door de nachtkijker zag er beroerd uit. Behalve enige compressieblokken en zeer licht ruis zijn er geen artefacten te bespeuren. Op deze DVD-uitgave is een Nederlandstalige ondertiteling voor doven- en slechthorenden aanwezig, die zoals gebruikelijk onderin gecentreerd wordt gepresenteerd en wit is ingekleurd. De ondertiteling zelf is van een prima kwaliteit.

Geluidskwaliteit

Deze DVD-uitvoering van Sint is te beluisteren met een Nederlandstalige Dolby Digital 5.1-geluidstrack (448 kb/s). Het gesproken woord wordt duidelijk en scherp via het middenkanaal gepresenteerd, hoewel soms ietsjes overstemd door de begeleidende muziek. De geregeld aanwezige muziek houdt je bij de les, gebruik makend van zowel de surroundkanalen en het LFE-kanaal. Persoonlijk had de bas bij de lage tonen wel iets zwaarder gemogen om echte impact te garanderen. Het is vooral de muziek die de sfeer in de film houdt. De geluidseffecten zijn redelijk gelaagd en worden af en toe via de surroundkanalen gepresenteerd, waardoor je bij de film betrokken blijft. Al met al een prima geluid.

Extra's

De DVD van Sint leidt je direct naar het Nederlandstalige stationaire menu. Hier kan men een van de 12 hoofdstukken selecteren of de film integraal afspelen. Ook kan hier de ondertiteling in- of uitgeschakeld worden. Naast de trailer van Sint is er ook een Making Of aanwezig.

Trailer Sint (2 min)
Een indrukwekkende trailer, die een spannender beeld geeft van de film dan eigenlijk het geval is.

Making Of (22 min)
Een redelijke Making Of waarin het idee en de casting van Sint, naast sommige van de special effects worden besproken. Aardig, maar niet bijster bijzonder.

Conclusie

Bij elke volle maan op 5 december trekt er een man op zijn schimmel over de daken om samen met zijn verkoolde handlangers zo veel mogelijk kinderen te ontvoeren en mensen te vermoorden. Kan hij gestopt worden? Zo ja, door wie? Sint weet fans van Dick Maas prima te vermaken, maar presteert in vergelijking met andere films uit het horror/komedie-genre jammer genoeg beneden de maat. Het verhaal is te onduidelijk en vergezocht om echt te kunnen interesseren en het acteerwerk is redelijk houterig. De film staat op deze DVD-uitgave met een prima beeld. Ook qua geluid is er adequaat werk geleverd. De extra's zijn echter vrij gering en middelmatig. Sint is voor de meesten leuk voor een keer.

Laatste reacties

Roy Langeveld  |  14-12-2011

Gekeken met een groepje vrienden. Zéér wisselvallig filmpje. Er werd hard gelachen om de prima afslacht-scenes (wat die Sint allemaal kan met zijn staf...), maa...
Lees meer >

Ge_Someone  |  07-12-2011

Inderdaad leuk voor een keer, speciaal rond 5 december natuurlijk. Wij zijn al lang niet meer bang voor Sinterklaas. Het einde leek niet helemaal te kloppen. Ee...
Lees meer >

Ron-G  |  05-12-2011

Redelijk vermakelijke film, ben zelf niet zo van de Hollandse film, maar deze wilde ik toch wel zien, heb me er redelijk mee vermaakt, het rammelt hier en daar ...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  05-12-2011

Prima mee vermaakt. Gewoon heerlijk om weer eens een Maas te zien. Natuurlijk zitten er fouten in en had er meer in gezeten, maar dit kon bij mij de pret niet d...
Lees meer >

M-EX(treem)  |  05-12-2011

Enorm slechte B-film! Expres bewaard voor dit weekend, maar zonde van m'n tijd.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:2
6.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.